Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Istvan78 2024. 08. 09. 14:14
Előzmény: #61636  El_Kebir
Németország is, amelynek nem volt gyarmata (vagy alig) és amelyik két világháborúban is vesztes lett, hogy-hogy Anglia előtt van fejlettségben? Süket duma arra hivatkozni, hogy a gyarmattartók száz évek múlva is a gyarmatok kirablásának köszönhetik jelenlegi életszínvonalukat. Akkor részben ennek köszönhették és persze fennmaradtak épületek, városok, amelyek abban az időben lettek építve, de ennyi a történet.
Istvan78 2024. 08. 09. 14:09
Előzmény: #61637  Phylaxa
A csak saját érdek után menés akadályozza meg, hogy tartósan előnyös helyzet jöjjön létre bármely fél számára, mert a hátrányba került fél azonnal vissza akar vágni, meg akarja szüntetni a hátrányos helyzetét és se vége, se hossza a harcnak. Pont a win-win szituációk tudnak tartósabbak lenni, mert legalább egy ideig fenn állhat az előnyös helyzet.
Dehogynincs
Dehogynincs 2024. 08. 09. 13:58
Előzmény: #61628  Phylaxa
Példa a történelemből a kölcsönösen előnyös helyzetre: vérszerződés.
Hét vezér, hét törzs - a magyarság első alapszerződése.
A kimaradók (az Etelközben maradók) pár évszázadig fennmaradtak végül pedig fölolvadtak a szláv tengerben és most az orosz-ukrán háborúnak örülhetnek oroszként vagy ukránként.
Phylaxa 2024. 08. 09. 13:46
Előzmény: #61631  Istvan78
Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a WIN-WIN szitu az egyéni érdekekből következhet egy bizonytalan időre. Nem a WIN_WIN szitu az érdekes, hanem, hogy valamelyiknek meddig tart az érdeke. Az üzletben ráadásul nem is egyértelmű minden. Nem adják ki a titkokat. Tehát egy adott pillanatban kívülről "kölcsönösen előnyös" üzleti kép beszakad, mert az egyik félnek már nem éri meg, mert elveszett az az egyéni érdeke, amiről a másik lehet, hogy nem is tud.

Én sokkal jobb megközelítésnek tartom a saját érdekeket figyelni és nem beleragadni az "ez mindenkinek jó" képbe.

Miért tartanám rossz dolognak? EZ a természet. Én nem akarom legyőzni. Én vele szeretnék élni, ezért tanulom. :)
El_Kebir
El_Kebir 2024. 08. 09. 13:44
Előzmény: #61635  El_Kebir
(pl gondolom Dél-Korea és szétrabolta magát a felemelkedéshez, meg a vesztes Japán is ... :D )
El_Kebir
El_Kebir 2024. 08. 09. 13:42
Előzmény: #61633  Murdoch
Jól láthatóan nem azon múlik egy ország helyzete, hogy több száz évvel ezelőtt mit és mennyit rabolt el...  (ha rosszul használja fel, aki kitörölheti vele később lásd SZU...)
A nyugati berendezkedés az, ami az előnyt adja!
Eisenburgprofesszor 2024. 08. 09. 13:33
Előzmény: #61632  Karvalytokes
Elképesztő mértékben töketlen az orosz parancsnokság. 
Murdoch 2024. 08. 09. 13:29
Előzmény: #61624  El_Kebir
Könnybe lábad a szemem. Miközben hivatkozol a nyugati értékekre, életszínvonalra, elfeledkezel arról az aprócska tényről, hogy évszázadokig raboltak a keleten. Szerinted honnan volt a franciáknak olcsó uránércük, pölö? Black mirror level100.
Karvalytokes
Karvalytokes 2024. 08. 09. 13:29
Előzmény: #61630  Shortelek
Dehogy van bajban:) Legkésőbb vasàrnapra véget vetnek a kutyakomédiànak.:)
Istvan78 2024. 08. 09. 13:29
Előzmény: #61625  Phylaxa
Leírtad, hogy mégis van olyan, hogy kölcsönösen jó helyzet? Win-win szitu? Ha nem kérek indoklást, hogy miért nincs win-win szitu, akkor meghagytad volna az embereket abban a hitben, hogy nincs ilyen szitu? :)
Azt egy rossz dolognak tartod, hogy a win-win szituban lévő feleknek különböző módon jó a dolog? 
Shortelek 2024. 08. 09. 13:23
Bajban vagytok muszka drukkerek, putyko szopikázik, remélem hamarosan visítva fog hazatakarodni és bèkéértkönyörõgni.
sztiv 2024. 08. 09. 13:20
Felkészül Belgorod, ami csak 35 kilométerre fekszik az ukrán határtól:
https://x.com/igorsushko/status/1821756832848957614
Phylaxa 2024. 08. 09. 13:10
Előzmény: #61626  vigkrisz
"Nincs kölcsönösen előnyös helyzet. Ezt csak az erősebb tolja, hogy megindokolja, amit csinálni akar a másikkal. Helyzet van, amibe belépsz, ha előnyös neked és hasznot remélsz. Ha rosszra fordul számodra, akkor akár veszteséggel is, de kiszállsz. Tudsz ilyet mondani a történelemből?"

Neked talán a legjobb kérdés. Ha nem a megosztásra és a propagandára koncentrálnál, akkor meg is válaszolod magadnak. Mondtam én rád bármit is, hogy te milyen barát vagy? Csak azt ne hidd, hogy a beírásaidból "Ukrán barát" derül ki. Szerintem egyszerűen tiszta propagandát tolsz. :)
vigkrisz 2024. 08. 09. 12:55
Előzmény: #61625  Phylaxa
"Ügyesen vagy oroszbarát" - ez még mindig nagyon találó
vigkrisz 2024. 08. 09. 12:54
Előzmény: #61622  Phylaxa
LOL ennyire szánalmas orosz propagandát ritkán tolnak az emberek :-)
elég egy egyszerű kérdést felrakni ilyenkor,  nyugat-németországból menekültek a keleti oldalra vagy fordítva? és melyik oldal húzta fel a berlini falat és miért?
Phylaxa 2024. 08. 09. 12:51
Előzmény: #61623  Istvan78
A "kölcsönösen előnyös helyzet" egy kifejezés, amit imádnak bizonyos körök használni. Nyilván, mert valami érdekük fűződik hozzá.

Ukrajna egy olyan helyzetben van, amiben Ukrajna úgy értékeli, hogy érdemes mindazt megtennie, amit leírtál. Ők kiszámolták és megéri nekik. Ez az ő érdekük. Az, hogy ez az USA-nak vagy az EU-nak is jó, az ugyanaz visszafelé. Ők is kiszámolták és nekik is ok.

Hogy meddig és milyen formában jó ez mindháromnak? Hát amíg az egyik meg nem gondolja magát. Tehát szerintem, maradjunk a "helyzet" kifejezésnél, ami máshogy jó mindegyik résztvevőnek és az időtáv pedig nagyon labilis.

Azt képzeld el, hogy én még az oroszokat is bevenném az EU-ba. Ezt le is írtam pár éve. Milyen jó "kölcsönösen előnyös helyzet" lett volna. Aztán látod mi történt. Másoknak nem lenne annyira jó ezek szerint. 
El_Kebir
El_Kebir 2024. 08. 09. 12:33
ukrán szempontból kölcsönösen előnyös helyzet az, hogy kapnak támogatás, hogy ne igázzák le őket az oroszok, cserébe meg nyugat értékek mentén szabályokat vezetnek be az országban, ami a külföldi fejlett/hatékony gazdasági szereplőknek előnyt ad a hazai cégekkel szemben, de ebből az ország összességében profitál. Növekvő életszínvonal!  (másik lehetőség behódolnak az oroszoknak, azok meg kiszipolyozzák őket, mint ahogy régen is csinálták...ott is és kelet eu-ban is, csak egy szűk "hazaáruló réteg" gazdagodott... mint ahogy az orosz közeledéssel és az eu szabályok áthágásával Mo.-n már ez is kezd látszani...)
Istvan78 2024. 08. 09. 12:29
Megindokolnád, hogy szerinted miért nincs olyan, hogy kölcsönösen előnyös helyzet? Ha például nincs Ukrajnának elég tőkéje, technológiája kibányászni belátható időn belül természeti kincseit, de bejön külföldi cég és szerződés alapon , bányajáradékért cserébe X ideig kinyeri a kincseket, az miért nem jó? Az ország komoly pénzhez jut, amiből gyorsan újjáépíthet, gazdaságot fejleszthet, bármit, az nagyon komoly haszon ahhoz képest, hogy a föld alatt vannak, s az ország meg semmit nem halad előre még pár évtizedig. A kulcskérdés itt az mennyi ideig, milyen bányajáradék mellett teheti a külföldi nagytőke ezt. 
Phylaxa 2024. 08. 09. 12:16
Előzmény: #61621  El_Kebir
Nincs kölcsönösen előnyös helyzet. Ezt csak az erősebb tolja, hogy megindokolja, amit csinálni akar a másikkal. Helyzet van, amibe belépsz, ha előnyös neked és hasznot remélsz. Ha rosszra fordul számodra, akkor akár veszteséggel is, de kiszállsz. Tudsz ilyet mondani a történelemből?
El_Kebir
El_Kebir 2024. 08. 09. 11:52
Előzmény: #61616  Istvan78
szeretnek hülyeséget beszélni...  pedig elég lenne csak a történelmet megnézni!  Beszélnek a nemlétező történelmi tudásukról, közben meg aki emlékszik is a tanultakra, az látja mi a különbség az USA megszállás (Nyugat-Európa) és az Szovjet megszállás (Kelet-Európa) között! 
Az a legnagyobb gond, hogy ezek a kommunisták nem ismerik azt a fogalmat, hogy kölcsönösen előnyös helyzet, náluk vagy mindent visznek, vagy vesztesnek érzik a helyzetet...

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek