OPUS daytrade.
Egyelore tovabbra is mukodik a varakozas. 15min charton egy klasszikus ABCDE oldalazo wave(iv) latszik formalodni.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190329v00pejbrl.jpeg
++++++++++++++++++++++++++++++
A megelozo chart ez volt:
.
OPI daytrade.
A megelozo #23683 chart varakozas ez volt:
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190328v00pu0cmk.jpeg
Nos, ehhez a varakozashoz kepest, szepen megcsinalta eddig amit kellett.
Szorgosan lejott eddig 430-ra.
Ra se hederitett arra sok ostobasagra, amit egyes kispajtasok azota beirtak ide, mint varakozast.
Meg eshet OPI 2-3 pontot, hogy keszen legyen (c of iv).
De aztan meg kell fordulnia, es 460 fele emelkedni, ha BULL alakzatot akarunk. 60 min chart.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190329v00pjt9h8.jpeg
.
Amugy viszont, ha nem fordul meg es nem csinal ujabb topot, akkor 3 hullamos alakzat marad.
Akkor szamolni kell annak a kovetkezmenyeivel.
Így van . De ha majd az árfolyam egész közel kerül a cég értékhez , akkor is még át kell gondolni a dolgot ! Az ilyen cégeket a komoly és nagy """ investorok """ csak bizonyos diszkonttal veszik meg , amiről volt is korábban szó , jelen papírnál kb. 30% diszkont indokolt sok tényező miatt !!! Tehát aki investor , és pénzt is akar keresni , innen még megvárja lefele majd azt az árat , aminél már szinte biztos , hogy nyerőben fog tudni kiszállni .....
A linkben lévő futurban most 80 alatt izzadnak a beragadtak. Várják az olvadást, de szegények még jobban izzadnak majd benne. Mint a többi lufi papírban.
AZ utolso 2 evben minden IPO kornyeken, vagy nyalcsorgatos jo hirre felfele rantottak kispapirokat. Ezek a BUX nagy buberek evei voltak, szinte minden nem-bluechip papirban speka rally volt. Nekem csak OPi-t sikerult elkapnom jol. . PUMP-and DUMP, ahogy az oregek mondtak. Es, nem kizart MKB esetben sem, plane ha sikerul tenyleg jo magas, 2000Ft folotti aron bevinni, es viszonylag keves volument, mondjuk 5-10%ot a 100m db vart mennyisegbol. Ha nagy less a tuljegyzes? Akkor meg jobb eselyed van ra. . Itt a minta, hogyan csinaljak: . http://keptarhely.eu/view.php?file=20190508v00psim4a.jpeg
Sajnalom hogy buktal OPI-ban, kisse keson reagaltad le amiket ott olvastal ;-) Az jo, ha 4IG pozcioben profitban vagy. Szerencsenek tulajdonitsd. Ne a nagy okos felbeszelok tanacsai bolcsessegenek. Most vedd jo szukre a stoplosst, es szallj ki legkesobb, amikor +5% profitban vagy. Ne vard ki, amig hatni fog a funda. Nem less jo vege. Nagyon fog OPI-ra hasonlitani 1 even belul. Megnezzuk 3 honap es 1 ev mulva.
Nincsenek erdemi MKB temaju IPO informacioim, en is ezt a cikket lattam. https://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/tozsden-meszaros-lorinc-bankja-mennyit-er-egy-mkb-reszveny.326517.html . Durva becslesem van, mar a cikk idejen kiszamoltam. Ide bemasolom a lenyeget. . 1)A cikk szerint merlegfoosszeg 1850 Mrd, a 2018 eves profit 20 Mrd, a konyvszerinti erteke allitolag 170Mrd koruli.Forras oldalon a vallalati hitel dominal, eszkoz oldalon ertekpapirjai es vall. hitelei vannak.Szoval ez a bank egy gazdasag-ciklusra nagyon erzekeny, es a magyaorszagi MNB kamatgorbere is erzekeny bank.Ezeket nagyon megvizsgalnam, mielott barmit erdemben mondanek a kilatasokrol. . 2)A fo mutatok? A gearing 1850/170= 1/11 koruli, az kb. szokasos kereskedelmi banki szam. Nincs meg a CET1 mutato, ki kellene szamolni. Nem lattam RWA (risk-weighted-asset) szamot, de eleg magas lehet ebben a mufajban. Az eszkozaranyos profit joval alacsonyabb az OTP megszokott mostani ROE-nel, de azert nem rossz 20/1850=1.1% koruli, kozepszeru. De nem eri el a Magyar bankok atlagat. A P/BV=9-10 elvarhato, es ez stimmel is MKB-nal, egy 200Mrd-os IPO eseten 200Mrd/20Mrd=10 jon ki. . Ez elsore inkabb a felso IPO arsavban van, ilyen ROE mellett kb. 10-20% mertekben tularazottnak latszik, de nem abszurd az ajanlat. . 2)Problemas temak? Van jopar. . a)A gazdasag most ciklikus csucson van. A ciklus atlagaban ennel rosszabbak lesznek a tartalek-kepzesi kiadasok (amugy is 1 Mrd visszairassal most felpumpalt a profit), es kevesebb lesz a brutto profit is. Szoval az atlagos evekben a profit a ket tenyezo miatt ennel 20-40%al is kevesebb lehet. . 2)A profit most fel van pumpalva. 2016ben 9.5Mrd profit volt, sajat toke 125Mrd. 2017ben 19.5Mrd profit volt (de ebben 6Mrd-al kisebb celetartalekkepzes van), es sajattoke 140Mrd. 2018ra azt muattak ki, hogy 25Mrd a profit (de a brutto profit is ennyi, 2018 nem fizettek semmi adot), es 158Mrd a sajattoke. . 3)Ertekelesi szamok. Az utolso 3 ev profitjanalk atlaga 15Mrd, a sajat toke legyen 158Mrd. Akkor mennyit er? Nos, igy nezve a cikk optimistanak latszik. A P/B=10 alapon 150-160Mrd Ft er a bank, 100m db reszveny IPO eseten 1500-1600 Ft/db. A PE=10 alapon is P=15Mrd*10=150 jon ki, igy is 1500Ft koruli a realis ertek. . . 4)Milyenek a kilatasok? Milyen a HUF yield curve most, es milyen "altalaban"? . http://keptarhely.eu/view.php?file=20190609v00qsbf1m.jpeg . Ez persze durva becsles, elso kozelitesre azert jo. . Most a Hu5Y-Hu1Y=1.85-0.29%=1.56% A megelozo 5 evben a kamat-spread atlaga kozel 2% volt, most 2019 kozepen 1.56%, szoval a kamatbevetelek nyomas alatt vannak az egesz bankrendszerben. ( Es meglatszik mas Hu bankok, igy az OTP arfolyamaban is.) De az MKB esetben az utolso evben a spread 2.4%---> 1.56%, a vall. hitel mufajban jo kozelites a trendre. Akkor ez viszont most jelentos kamatres-szukulesnek tunik a 2018 eveshez kepest. Tehat? Az eladok okosak. Jokor akarjak MKB-t tozsdere venni, a csucson van MKB szamara most minden, es maxi hatszele volt a banknak 2018 evben. . 4) A spread szukules MKB eseteben, a 2018 eves 2.4%-hoz kepest maris jelentosen rosszabb, most 1.56%. Tehat az MKBnal iden a kamatbevetel soron kompresszio varhato, es nem is kicsi, konnyeden lehet 20-30% is, mikozben a koltseg soron valtozatlanok a szamok. Szoval 2019 evben a profitban a negativ meglepetes a valoszinu. A felfele mutate trend valoszinuleg megtorik. . 5)Summary? En soha nem veszek IPO-t, a statisztika szerint aki vesz azok 70% valoszinuseggel buknak rajta 1 even belul. Az MKB esetben? Ha az IPO ar 1500Ft kornyeken lesz, akkor ujra atszamolnam, tobb tenyezovel es alaposabban. Az IPO=2000Ft korul szoba sem johet nalam.
"Tanulságos" válasz, ígérem visszatérünk rá 2-3 hónap múlva,hogy mi drága és mi nem! Opust eladtam rég 26% bukóban(írtam is a fórumon) de a 4iG bőven kompenzált érte, ahol most 2780 az átlagom! Nem rég óta újra veszegetem az opust is, most 403 az átlagom. Kérlek ezt se töröld!
A pimaszkodastol kivetelesen eltekintek, es nem torlom. A valasz talan masoknak sem haszontalan. . 1)Attol, hogy valakinek "draga" egy ceg, es nem vette meg draga aron? attol meg invesztor. Nem az az invesztor, aki maniakus-tebolyult buborekban es extrem dragan is vasarol...eppenseggel azt baleknek hivjak. . Peldaul ? az OPI-ban az mind balek es nem invesztor a szememben, aki 450 folott barmikor is belevett. Legfeljebb trader, ha eppen jokor tradelte. Amugy a piac is ezt gondolja, nagyon is, es most is. En voltam invesztornek megfelelo magatartasban az OPI temaban 18 honap ota, es nem a hos felbeszelok 800-700-600-500 Ft arfolyamon. Most 408? Tehat nincs ebben a magatartasomban, kedves pajtas, semmi "kivanni valo". Azokeben van, akik eddig vettek. Mint pl. te magad. . 2)A 4IG? Nos, szerintem extremen tularazott, oriasi buborek. Biztosan le fog ereszteni. Sokkal lejjebbre zuhan, es nagyobbat fog esni, mint OPi esett. Igen, joval tobb mint 50%-ot a mostani arhoz kepest. Es majd akkor leszek nemcsak invesztor, hanem vevo is, ha majd nekem kedvezo aron vehetem. Amikor majd nagy eselyem van, hogy penzt keresek vele. Eppen ettol a velemenyemtol vagyok invesztor. Es nem "balek" kispajtas. Ez a gondolkodas az invesztor ismerve, es nem az olcso pimaszkodas, vagy a napi, es a nepszeru reszvenyek vasarlasara biztato nick. . Ha invesztor lennel, eszedbe sem jutna 4IG-t venni. Nyajkoveto, felelotlen kezdo a szemben az, aki 4IG-t, es hasonlo tularazott tarsait veszi. Akkor is ha azok most "nepszeruek". . Megjegyzem, hallottal Warren Buffet-rol es szerinted WB invesztor? Majdnem soha nem vett tularazott reszvenyeket. Peldaul 4IG reszvenyt soha nem venne.
Korabban abszolut igy gondoltam en is. Es a piac az utolso 18 honap alatt ezt vissza is igazolta. . De a 381Ft arfolyam melypont ota mar kozelebb van OPI ara az ertekehez. Kozeledett a tozsdei erteke a realis business-ertekehez. Mar semmi koze az arfolyamnak a 18 honappal ezelotti tundermesekhez. . 2)A ceg most a mukodtetestol eltekintve nem abszurdul tulertekelt, (de a mukodtetes extrem gyenge eddig, zero koruli ossz-profittal), de a ceg toke-erteke 314Ft kornyeken van. Ahhoz kepest most csak kb. 30%ra van tulertekelve. Es ha a mukodtetest feljavitjak, es kihozzak az elvart profitabilitast? Akkor az evi net 30MrdFt profittal mar annyit erne, amennyi most az ara, 400Ft korul. Az a valoszinu, hogy a kovetkezo 2 evben 300-400 kozotti arsavban fog oscillalani. Mas tundermeseket, mint 800? 1440? hagyjuk meg az professzionalis felbeszeloknak es csaloknak. . 3)Az mas kerdes, hogy ennek a profit-feljavitasnak eddig semmi nyomat nem lattuk. As ha iden ebbol semmit nem fogjuk latni, akkor az lenne meglepo, ha az arfolyam nem szakadna tovabb a 300 szint fele. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20190608v00q9n7jz.jpeg
OPUS es 4IG elemzesek
Egyelore tovabbra is mukodik a varakozas. 15min charton egy klasszikus ABCDE oldalazo wave(iv) latszik formalodni.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190329v00pejbrl.jpeg
++++++++++++++++++++++++++++++
A megelozo chart ez volt:
.
OPI daytrade.
A megelozo #23683 chart varakozas ez volt:
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190328v00pu0cmk.jpeg
Nos, ehhez a varakozashoz kepest, szepen megcsinalta eddig amit kellett.
Szorgosan lejott eddig 430-ra.
Ra se hederitett arra sok ostobasagra, amit egyes kispajtasok azota beirtak ide, mint varakozast.
Meg eshet OPI 2-3 pontot, hogy keszen legyen (c of iv).
De aztan meg kell fordulnia, es 460 fele emelkedni, ha BULL alakzatot akarunk. 60 min chart.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190329v00pjt9h8.jpeg
.
Amugy viszont, ha nem fordul meg es nem csinal ujabb topot, akkor 3 hullamos alakzat marad.
Akkor szamolni kell annak a kovetkezmenyeivel.