Az jutott még eszembe, hogy a 40 millió részvény sem kevés, hiszen az egész cégben van kb. 160 millió darab most. . De ha Vitán hoz mondjuk egy 20 milliárdos akvit az 5 milliárdos Nutexbe, és emiatt lesz majd mondjuk 800 millió darab részvény, vagy 1 milliárd darab, ahogy ronaldinyo mondta, akkor a 40 millió már nem is tűnik olyan soknak. . Jó példa lehetne az Alteo, vagy az Autowallis. Mindkét részvény nagyot ment a Wallis szárnyai alatt, Vitán pedig éppen onnan jött.
Én így raktam össze magamban a történéseket: 1. Tavaly tavasszal bejelentették, hogy jön Vitán. 2. Az éves kgy-en megszavaztak neki 40 millió részvényt, ha hoz akvit + másik két vezető is kap 10-10-et. 3. Nyár végén magalakították az MRP-t. 4. Azóta pakolják tele részvényekkel. . Kérdés: Mi lesz az 5. pont? . Szerintem akvizíció kellene, hogy legyen, mert csak akkor kapják meg a részvényeket, amiket aztán el is adhatnak és a pénzt hazavihetik törvényesen. Ha pedig ez lesz, akkor az a kisrészvényeseknek is jó lehet, hiszen jó sztori kerülhet a cégbe és megmozdulhat érdemben az árfolyam is. Ez persze az optimista változat, tudom... :)
De ha egyre több a részvény, akkor azért valami érték is kerül a cégbe. Meg szerintem nem csak Cs fog kapni belőle, mert azt írták, hogy Vitán kap eleve 40 millió rv-t. Azt mondjuk nem tudom hogyan fogja megkapni, nincs is annyi összesen az MRP-ben. Igaz, még van idő, tehetnek még bele.
Én sem sajnálnám, ha lenne mondjuk 300 munkavállaló és egy tisztességes MRP szervezet, mint normális cégeknél. Meg talán valami munkavégzés, értékteremtés. Itt viszont csak egy fő van aki azt csinál amit akar. Ne felejtsd a célok között nem csak akvi szerepel. Előbb fog több százmilliót Csereklei kihúzni a cégből, mint gondolnánk. Mai állapot szerint év végén 200 M Ft. jár neki. Ha 27 Ft. lesz a részvény év végén (ami ugye már volt) akkor már több, mint 400 Milla. Ha netán 35 Ft. akkor 660 M. Ft. Csak hab a tortán, ha még több részvényt keletkeztet menet közben (mert kell az MRP szervezetnek, hogy tudjon részvényben fizetni) akkor arányosan emelkednek a kifizetendő pénzek. Ilyen javadalmazási politikát szavazott meg, na kicsoda? Ki van ez találva. Ha van részvényed, gondold végig kinek a bőrére megy az ügyeskedés.
Jó dolog ez az MRP. Azért itt is van még hova fejlődni,
Gránitbankban pl. 35%-os tulaj az ottani MRP szervezet. Persze ott is a
részvényesek pénzéből, mi másból... Mindegy, én nem irigylem sem Gránitosoktól sem a
Nutexesektől az MRP jutalmazást, meg a részvényeket, úgyis csak akkor kaphatják
meg a vezetők, ha teljesítik a célokat. A Nutexnél ez akvit jelent 26 közepéig. Ami pozitív: ehhez talán lassan már tényleg minden adottság megvan: egyre
több részvény az MRP-ben, a cégnek van pénze akvira, gondolom a nagyrészvényesek (MRP,
Holba, Huber, ha van még neki) támogatják a vezetést, Vitán adja a
szakmai hátteret + kapcsolati tőkét, még egy új kft-t is csináltak valamiért,
hogy oda tegyék majd az akvit. Szóval hajrá, tisztelt vezetőség, tessék most már mutatni
valamit, hadd szárnyaljon az a papír. (nem muszáj mindenképpen kivárni 2026 közepét, nem sértődünk meg ha hamarabb lépnek…)
Gondolom van valami terv vagy csak véletlen, hogy itt is és a Futuraquaban is az első három cégjegyzésre jogosult ugyanaz. A vizesben lenne mire költeni itt van mit de nincs mire.
A takarító max. külsős, de tényleg egy munkavállaló van. Csereklei Gábor. (egyszemélyes MRP szervezet) Tehát az elmúlt közgyűlések irányított szavazásai és döntései eredményeként a Társaság, a részvényesek pénzéből (vagyis a miénkből) megvette Huber részvényeit és még keletkeztetett 10 M.db-ot szintén a mi pénzünkből. Így lett a cég egyszemélyes alkalmazottjaként minden és mindenki feletti döntéshozó, nem kell már a szánalmas és könnyen támadható Huber trükköket bemutatni a közgyűléseken. Külsősként azt mondhatnám, ügyes, de sajnos a mi bőrünkre megy a játszma, így nem tudok azonosulni vele. Kíváncsi vagyok a Cégbíróság mennyire lesz partner ebben. Ha korrektek, akkor lesz egy olyan közgyűlés, amely normális keretek között, normális helyen zajlik majd és ahol a cégvezető egyeduralkodó szerepét megvonják. Ha nem akkor ne reménykedjünk, az egyszemélyes MRP szervezet szép lassan kiosztja magának a cég vagyonát. Persze ha hagyjuk.
NUTEX mindenkinek