Köszönöm srácok a tájékoztatást.Akkor sajnos nincs mit tenni,tejelni .Bár a 300-400 ft-os mélyrepülést -különadók ellenére -a mindenkori vezetésre is rá lehetne verni,mert kb.kisujjukat sem mozdították a befektetői bizalom visszanyerésére. Sőt! Szerintem nyakig benne lehettek...
Sajna részvényeknél nincs inflációs korrekció, ez biztos. Ingatlannál a vásárlástól 20 % -ot leírhatsz a nyereségből minden év után, 5. éven túl pedig már nincs nyereségadó. Részvényekre semmi ilyesmi nincs, csak a bekerülési ár és az eladási ár különbözete számít és ha nyereség, akkor 15 % az SZJA normál számlán.
Szia Gyula, ebben az esetben amit vázoltál kell SZJA fizetni a realizált nyereségért vagy nem ? Ez nem egyértelmű a hozzászólásodból. Mert ez a 15 % a lényeg szerintem a kérdésben.
Nagyon érdekes téma. Az inflációval sem lehet szembe állítani? Csak, hogy egyszerű legyen számolni: 2007-ben kb. 10 M Ft forinttért egy szép házat lehetett venni (egy megyeszékhelyen). 2024-ben ugyenez 70 M Ft-ba kerül, de lehet, hogy már 80 M Ft. Aki Telekom-ba tette a pénzét akkori árfolyamon, most kb. 16 M Ft-nál jár, amiből 6 M Ft a "nyereség". Igazságos beszedni tőle 1 M Ft adót az árfolyamnyereség miatt? - Miközben az infláció miatt még bőven minuszban van.
-Szia! Ersténél az értékpapírok,úgy mehetnek át TBSZ-re, ha eladja a bankfiók-és utána visszaveszi neked! Azaz online értékpapírtranszfer nem működik a TBSZ-re. Csak bankfiók,jutaléka 0.7%-tehát offline BÉT jutalék az eladásnál,és a visszavétele ingyenes-a TBSZ-számlán.- ez is érdekes így.-
Nincs erre lehetőség, csak a veszteségesen lezárt pozícióid állíthatod szembe a nyereséggel. A TBSZ sem megoldás, mert oda csak pénz mehet be, részvény nem.
Tanácsot kérnék tőletek.Normál értékpapírszámlán pihennek hosszú évek óta a Mtelekom részvényeim,amelyektől a korábbi évek lejtmenete miatt eddig nem szándékoztam megszabadulni.Ha jövőre megválnék tőlük, van esetleg valami legális módja annak,hogy ne kelljen szja-t fizetni?A Tbsz nem igazán megoldás,újabb 5 évet kiülni nem szeretnék.
Szerintem a Telekom árfolyama mostanra a helyére került. 600-as átlaggal vagyok bent (van bőven 400 alattról is), egy darabot sem adtak el. Eddig nekem árfolyamnövekedésről szólt, mostantól már osztalékpapír, ahol az oszti veri a magyar állampapírt. Ez van, 1300-nál elérte azt, amit reálisan lehetett.
Állampapír kamat adómentes, osztin van 15% adó, szóval inkább 2% a difi - de igen, itt lefelé lényegében emiatt védett az árfolyam, felfelé pedig van még némi tér. Épp ezért írtam, hogy miért és hova korrigáljon, ha nem drága. Ilyen 50-100-os kis elmozdulások lehetnek, de ez a papír nem lesz mondjuk 1100 már.
Idén meglesz az ezer milliárdos árbevétel? Közel vagyunk hozzá. Jövőre hány százalékkal fogják "indexálni" az árakat? A tojás ára megint nem néz ki jól. Az megindexálódott 50%-kal a karácsonyi szezonra.
Mtelekom