Hát én már nem vagyok optimista, mert a negatív hír lent bírja tartani, a pozítív meg nem tartja fönn. Amiben bíztam, pl. ha az INA-val újra kereskednek az pozítív lessz az árfolyamra a 35 és 7 P/E ráta viszonylagos kiegyenlítődésére gondolva, nem jött be.
Én azt gondolom, hogy a kulturált véleménycsere soha nem árt, és a mai beszélgetésünket nem nevezném vitának.
Szerintem attól is érdekes az "ÉLET"-nek nevezett játék, hogy nem vagyunk egyformák.
Ugyanis (és most idézném egyik nagyrabecsült fórumtársamat), ha két ember mindig ugyanazt mondja, akkor egyikőjük felesleges ! :-)
amerika szinte le is dolgozta az összes nyár óta tartó esését...mi meg...nehéz ezt tolerálni és nem csak annak aki tőzsdézik...érthetetlen h miért, minek...saját magunkat szopatjuk...és ami a durva...Orbánéknak nem fáj...nekünk fáj...és fájt a múltban is...most is...mindig...:(
Én nem vagyok ügyvéd, de azt sajnos megtanultam, hogy igazságnak rengeteg oldala van. Minden csak attól függ, hogy mit mondunk el és mit hallgatunk el...és még így sem hazudtunk, azonban bizonyos tények eltitkolásával egészen más következtetésre juthatunk. ha pedig hozzá tesszük azt is hogy bizonyos állítást felnagyítunk, ami még nem biztos, hogy hazugság, akkor aztán végképp egy egészen torzult kép alakul ki.
...és többet már tényleg offolok, így is túl sokat beszéltem!:-(((
A dolognak számtalan aspektusa van. Ez a fórum nem alkalmas arra, hogy valamennyit számba vegyük, de érzésem szerint ráadásul nem is rendelkezünk valamennyi információval ahhoz, hogy igazságot tegyünk.
Nem állítom, hogy az egyes kormányok valamennyi privatizációs ügyletnél a helyzet magaslatán voltak. Biztos meg lehetett volna kötni ezeket a szerződéseket kellő szakértelemmel úgy, hogy ne csak az egyik fél számára hozzon hasznot.
Ahogy mondani szok: sajna ez már az egyéni szocprobléma szintjére süllyedt.
Ami a lényeg: az Unió - bármilyen bürokratikus, bármilyen kicsinyes viták is folynak néha benne és bármennyi bosszúságot is okoz döntéseivel számunkra - vele szemben nincs más értékelhető alternatíva.
Ha valaki megnézi annak a hatását, hogy multik milyen kedvezményeket kaptak és mennyit adóztak, akkor már helyzet egészen más. Azt sem szabad elfelejteni, hogy multik csak nem tönkretették kiskereskedelmet, ahol azért jóval több ember dolgozott és jóval többen adóztak. Tehát ennek is van hatása az összes adóbevételre, mivel most ha jól tudom a munkanélküliség valahol 10% körül mozog!
Múlt év végén hoztak egy hoztak vagy hozni akartak egy pláza stop rendeletet, nem tudom, hogy most ez hogy áll, de egyetértek ezzel. ...és nézhetjük azt számot is, hogy hány embert foglakoztat a multi és ők mennyi adót fizetnek és mennyit kiskereskedelem. Az arány nagyon eltorzult, mivel sokkal többen adóznak a kiskereskedelemből, azonban a forgalomnak a 70%-t a multik adják, itt most a kereskedelemre gondolok!
Így összességen azt mondom, hogy hibás lépés volt a multik, plázák és Tescok ilyen mérvű elengedését! ha jól tudom a Lengyeleknél ezt már jóval korábban szabályozták és nálunk megpróbálják ezt korlátozni!
Az hogy multi fizet vagy sem az érdekes kérdés. Mivel ha pl Matávnál, amely német tulajdonban van kikötik, hogy csak opel gépkocsikat vásárolhat, akkor mi haszna ebből a magyarnak, mivel elköltségelt mindent és nagyon burkolta, de ez csak egy példa ami nem konkrét, de így történik a legális pénzkivitel!
Földek feldarabolása valóban a legnagyobb baromság volt, mivel így soha sem leszünk versenyképesek, de még nagyobb baj volt, hogy az oroszokat nagy mellénnyel elzavartuk és ők elmentek, aztán csodálkozunk, hogy mezőgazdaság tönkre megy! ...és miért??, Mivel a mezőgazdasági termékek 60%-t az oroszok felé ment! Igaz nem felelt meg az európai normáknak, de mégis megvették és biztosították a munkahelyet. Remélem lesz annyi esze Viktornak hogy visszahozza őket. De mondhatom azt is hogy az oroszok kárpótlás címen felajánlották, hogy 4-es metró alagút fúrást elvégzi, de mi büszkék voltunk és azt mondtuk, hogy azért se.
Vízművek egy külön történet! Mi a véleményed arról ami Pécsen történt???? Ott ha jól emlékszem a franciák 16%-kal rendelkeztek, de területet vásároltak fel hitelből, amelyért az önkormányzat volt a kezes és közben ezt leírták mint költséget, mivel hitelből finanszírozták és közben közölték, hogy megemelkedett az önköltség. Nagyon jó! Sőt eszméletlenül jó! Felvesz a francia hitelt a magyaroktól aztán kifizetteti magyar emberekkel, mivel drágábban adja a vizet. Akkor most ez miért jó nekünk...pontosan nem értem!
Azért amiket leírsz bizony nagyrészt már csak következményei egy folyamatnak. Persze, h nem vagyunk versenyképesek, ha korábban tudatosan, egyéni érdekek által is vezérelten betereltek minket ebbe a csapdába.
Mondjuk ha jól emlékszem nem volt itt akkora katasztrófa 2004 május 1 előtt. Nem emlékszem, h a macskákat ettük volna meg a felvevőpiacok hiányában.
Vannak előnyei meg hátrányai, a bentlévőség hátrányai nem értem, h miként érintenének minket, ha kint lennénk. Itt van alattunk Horvátország, mi már 8 éve bent vagyunk az Unióban, mégsem látom, h faképnél hagynánk őket.
Kétségtelen, hogy ez MOL topic s mint ilyen, minden politikai, gazdasági, társadalmi vita OFF-nak tűnhet. Bár mindig is meggyőződésem volt, hogy a részvények árfolyamát - főként most - a fundamentumokon kívül elsődlegesen a jelen politikai, gazdasági, társadalmi eseményei mozgatják.
Rosszul gondolom?
Ami pedig a témát illeti:
Nos igazad van, de mint minden igazság, ez is csak részigazság.
A Sárközy féle levelet nem ismerem, ha mindenben így igaz, akkor valóban meglehetősen kicsinyes akció. Ügyvédként azonban szakmai ártalom, hogy minden felet minden részletre menően meg kell hallgatni, csak úgy jutunk el a megfontolt vélemény és ítéletalkotási periódusba.
Meggyőződésem egyébként, hogy EU hiányában még több vállalkozó/vállalkozás ment volna tönkre. Egész egyszerűen az ország felvevőpiaca kicsi, tőkeellátottsága még kisebb ha valaki olyan vállalkozásba kezd, amelyből hosszú távon szeretne profitálni, akkor folyamatos növekedési kényszerben van, amelyhez tőke és felvevőpiac kell.
Jól mondom Cicvarek?
Ha nem lépünk be ebbe a klubba, akkor termékeink csupán vám megfizetését követően juthattak volna be az Unió piacára és mivel versenyképességünk amúgy is alacsony, egyszerűen eladhatatlanok lennének. Vállalkozóink emiatt éhen halnának.
Valódi munkát és valódi jövedelmet ma Mo-on kizárólag a multi tud biztosítani (mégha valóban az indokoltnál kevesebbet is. Íg valódi adófizető is csupán a multi (mégha ő is arra törekszik, hogy ez az adó minél kisebb legyen) és ez jó az államnak is.
A vállalkozó (aki a megélhetéséért lop, csal, hazudik és eltitkol), soha nem fogja feltölteni a mérhetetlenül éhes állami költségvetést.
Az egyedi "igazságtalanságok" esetében is így első látásra pl. valóban érthetetlen a magyar vízkészlet úgymond kiárusítása.
A másik oldalon viszont elfelejted, hogy a vízművek nagy részénél olyan fejlesztési igények léptek fel a megfelelő szolgáltatási színvonal fenntartásáért, amelyet senki nem tudott és nem akart finanszírozni. A privatizációnak többek között ez is volt az indoka. (Nem kétlem, hogy sokadik helyen a korrupciós lehetőség is, de annak volumenét nem becsülném túl.)
Szóval minden éremnek legalább két oldala van, lehet, hogy a magyarnak több is.
Magyarországon mindig mindent a tőkehiány határozott meg. Egyetlen olyan magyar vállalkozás sincs, amelyik a maga erejéből (korrupciós állami segédlet nélkül) lett volna képes olyan konglomerátummá fejlődni, amely mindazokat a komplex feltételek teljesíti, amelyeket ma a külföldi multiktól elvárunk.
Fejlődésünk kétes irányára jó példa a magyar mezőgazdaság, amely valamikori "Európa éléskamrája"-ból mára behozatalra szorul.
Szorul? Mert miért kell nekünk a kínai fokhagyma, amikor ott van Makó? Hát azért, mert bármely kereskedelmi egységet megnézel, a kínai fele, harmadába kerül.
Miért? Mert a mezőgazdaság olyan felaprózottá, olyan hatékonytalanná vált a földprivatizáció miatt,hogy egyszerűen nem versenyképes sehol a világban. Meg persze tény, hogy egyes európai országok túldotálják a magukét. De mégsem a francia fokhagyma a versenytárs.
Bocs, most kissé hosszú voltam. Ígérem a továbbiakban - ha még szükséges - már csak tőszavakban vitázok.:))
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.