Topiknyitó: Portfolio 2017. 10. 13. 11:31

Magyarország nem fog rohanni az euró bevezetésével  

Ugrás a cikkhez
Magyarország elutasítja az euróövezet mélyebb integrációját és nem fog sietni a csatlakozással addig, amíg nem áll készen - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Takács Szabolcs, a külügyminisztérium európai
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2017. 10. 14. 00:34
#15
"
"Kell-e nekünk euró?" címmel zajlott beszélgetés a Figyelő mai TOP200 konferenciáján. A résztvevők egyetértettek abban, hogy nem kell elkapkodni a döntést, és a maastrichti kritériumok ma már egyáltalán nem elégségesek a bevezetés időpontjának meghatározásához. Abban mintha kis eltérés mutatkozott volna, kell-e többletkritériumokat állítanunk magunk elé, ahogy azt az MNB már megfogalmazta.
Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója azt mondta, szereti az EU-t és az eurót is, kérdés, mikor érdemes ez utóbbit bevezetni.
A válasz az, hogy akkor, amikor az a magyar gazdaság számára a legtöbb hasznot termeli. Korábban konszenzus volt arról, hogy a maastrichti kritérium teljesítésének időpontja határozza ezt meg, ma már azonban - bár jól állunk a kritériumok teljesítésével - nem ez a közmegegyezés. Vannak mutatók, amelyek alapján nem állunk készen: az egy főre jutó GDP-nk, valamint a bérszintünk és a termelékenységünk (ez 2007 óta stagnál) alapján kevésbé jó a helyzetünk. Ráadásul a hazai kkv-k termelékenységi lemaradása 40% körüli az itt működő globális szereplőkhöz képest. A bankszektor mélysége és hatékonysága is jóval alacsonyabb/rosszabb, mint az eurózónában.
Szapáry György MNB-főtanácsadó szerint jó és rossz gazdaságpolitikát lehet folytatni az eurózónán belül és kívül is. A jó gazdaságpolitika az első kritérium. A második a felzárkózási szint, Szlovákia például "túl fiatalon" vezette be az eurót. Minél közelebb vagyunk fejlettségben az eurózóna 100%-ához, annál lassabban érjük el a fejlettségi célt. Ódzkodnék attól, hogy a maastrichti kritériumokon felül túl sok kritériumot vezessünk be, nem lehetünk benne biztosak, hogy egy előre meghatározott fejlettségi szint fogja meghatározni a legjobb időpontot - fogalmazott Szapáry.
Az MNB korábbi alelnöke szerint nyitott szemmel kell járni, új helyzet állhat elő például, ha Lengyelország vagy Bulgária előttünk bevezeti az eurót.
Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke három részre osztotta a kérdést: 1. mi lesz az eurózónával? Ezt a jövő év elején lehet majd talán pontosabban megmondani, a Juncker- és a Macron-féle megközelítés például merőben különbözik. 2. Mi az eurózóna és Magyarország viszonya? Az eurózóna egyes részeit áttekintve jelentős egyensúlytalanságok láthatók még az eurózónában, az üzleti ciklusok térségenként jelentősen eltérnek, így Magyarország is más üzleti ciklust fut, a fiskális kiigazítás lehetőségei is mások. 3. Milyen a magyar gazdaság állapota? A maastrichti kritériumokat valóban teljesítjük, egyedül az államadósság magasabb a kelleténél. Kérdés, érdemes-e feladni önálló monetáris politikánkat, és adott esetben fiskális politikánk egy részét is.
A jövő év elején lehet pontosabb választ adni arra, hogy ha csatlakoznánk, akkor pontosan mihez is csatlakoznánk. A bankszektor számára - mivel ciklikus iparág - akkor lesz az euróbevezetés időpontja optimális, amikor a gazdaságnak is.
György László, a Századvég igazgatója, vezető közgazdásza szerint azért van szükség az európai integráció mélyítésére, mert a világ többi része csodájára jár az itteni életminőségnek. A Századvég EU-párti, sőt eurózónapárti is, de ez utóbbinak még feltételei vannak. Emlékeztetett:
EU-csatlakozásunk során azt is vállaltuk, hogy bevezetjük a közös európai valutát.
Az euróövezetet azonban ma az önműködő automatizmusai feszítik szét. Magyarországnak érdemes részt vennie az automatizmusok átalakításában, hogy a kevésbé fejlett régiók extra forrásokat is kapjanak a belső ellentmondások kiküszöbölése és jó gazdaságpolitikák követése érdekében."
peter_s 2017. 10. 13. 22:46
Előzmény: #7  gambadoro
#14
Itt egyedül te vagy eltévedve. Látom a szövegértelmezés még mindig nem az erősséged. Ki kérte, hogy bárkinek is feleljél meg? A véleményedet kérdeztem, érvekkel alátámasztva. De nem sikerült... Nyomod a hülye rizsádat, amit a TV-ben hallottál vagy valamelyik idióta politikustól. Azt már meg sem kérdezem, hogy az IMF melyik tanulmányára célzol konkrétan a sok közül, mert szerintem csak ideböfögtél valamit. 
Több elmélet is létezik, amelyek a technológiai fejlődést és a munkanélküliséget, foglalkoztatottságot állítja párhuzamba, az egyik az általad valahonnan beböfögött "adathoz" kapcsolódik, amely szerint a technológiai fejlődés csökkenti az élőmunka mennyiségét és ez miatt növekszik a munkanélküliség. Egy másik elmélet szerint a gépesítés, automatizálás a szakképzett munka kiszélesedéséhez vezet, ezért sokkal több szakképzett emberre lesz szükség mint valaha, ezért nem szükségszerű, hogy munkahelyek szűnjenek meg tömegével, viszont képzésekre szükség lesz. Erre a növekvő kvalifikációs elmélet néven hivatkozik a szakirodalom. Van a polarizációs elmélet, amely szerint létrejönnek nagyon egyszerű munkafeladatok -hiszen mindent nem lehet gépesíteni és nem biztos, hogy megéri- és nagyon bonyolultak, amelyekhez speciális nagyon magas színvolnaú képzettség kell majd, a közepes követelményeket támasztó tevékenységek egyre szűkülnek majd. Szóval senki nem tudja mi lesz, mindenki csak találgat. Mondjuk neked elég ha valamit böfög valamelyik idióta politikus, amelyik neked tetszik és máris elhiszed, és a szokásos módon mindenki hülye, aki mást gondol, persze kivéve téged...
Phylaxa 2017. 10. 13. 22:23
Előzmény: #12  gambadoro
#13
Arra figyelj, hogy amit vársz, abból legalább egy jöjjön be a közeljövőben. Sok esélyed nincs, de a szerencse segíthet. :)
gambadoro 2017. 10. 13. 21:48
Előzmény: #9  Phylaxa
#12
én nem gondolok semmit
hangokat sem hallok
no go zónát sem láttam egyet sem
ellenben láttam fideszes moszkovitát jó sokat, mind hozott magával még egy embert
a bohóc főnökeid juróban tartják a lét svejcben
neked nem szóltak?
gambadoro 2017. 10. 13. 21:46
Előzmény: #10  peter_s
#11
nem
te vagy az ész
oktatsz
kis szerencsétlen moszkovita
peter_s 2017. 10. 13. 21:35
Előzmény: #9  Phylaxa
#10
Ó, ő sok mindent eldöntött már, és igen, úgy gondolja, hogy a lapok úgy vannak leosztva, ahogy ő gondolja... A múltkor az egész brit társadalmat lehülyézte, azok a németek, akik átszavaztak az AfD-re a régi komcsi gondolkodásmintát követik szerinte, ezt ő így a fotelből megmondja. Meg alapjában véve mindenki hülye, csak ő egyedül helikopter....
Phylaxa 2017. 10. 13. 21:29
Előzmény: #8  gambadoro
#9
Ezt te eldöntötted? Biztosan jól figyelsz? A lapok úgy tűnik nem úgy vannak leosztva, ahogy te gondolod. :)
gambadoro 2017. 10. 13. 19:40
Előzmény: #6  -pny
#8
hanyatt homlok belépnek
és akkor eljön az igazság pillanata
ha nem lépnek be, akkor is
ez egy catch 22
gambadoro 2017. 10. 13. 19:39
Előzmény: #5  peter_s
#7
te el vagy tévedve
neked egy kicsit sem akarok megfelelni
majd, ha nem a körtét a kaviccsal akarod összehasonlítani, akkor esetleg van értelme eszmét cserélni
mit szeretnél izlanddal?
mire alapozom? amire pl az imf, a sok hülye
de azért írok egy mókás adatot
az audi szerint az elektromos autók gyártása legalább 30 százalékkal csökkenti az élőmunka mennyiségét
-pny
-pny 2017. 10. 13. 19:36
Előzmény: #3  _Bekre_Pal_
#6
:)
Kb. ezt írtam volna én is. Vicces, hogy úgy tálalják, mintha most és önként születne erről egy saját döntés/vállalás. Egyrészt 13 éve nem sietünk, másrészt ugyanennyi ideje nem teljesítjük a feltételeit sem, tehát nem szimpla saját döntés, hogy nincs, hanem ilyen paraméterekkel nem is lehetne.
peter_s 2017. 10. 13. 19:32
Előzmény: #4  gambadoro
#5
És ezt mire alapozod, elárulod nekünk? Az "annak a rendje" hány százalékos munkanélküliségi rátát takar szerinted? Ha az eurótól függ minden, akkor lszi valami elemzést arra vonatkozóan, hogy Izland miért nem omlott még össze a koronájával azok után, hogy az EU csatlakozási kérelmét nemes egyszerűséggel kidobta a kukába és 2008-ban akkora taslit kapott mint Görögország? Világosíts fel bennünket pls. de ha lehet a személyeskedést most mellőzzük! Tessék, tied a pálya! Ha néhány gazdasági adattal is alátámasztanád majd az okfejtésedet, az nagyszerű lenne.
gambadoro 2017. 10. 13. 19:10
Előzmény: #2  mro
#4
:))))))))))))))))))))))
10 év és olyan munkanélküliség lesz, mint annak a rendje
100 milliárd eurók, ide? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 10. 13. 11:34
Előzmény: #1  Portfolio
#3
feltűnt az elmúlt másfél évtizedben
mro 2017. 10. 13. 11:31
Előzmény: #1  portfolio
#2
> Magyarország elutasítja az euróövezet mélyebb integrációját és nem fog sietni a csatlakozással addig, amíg nem áll készen - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Takács Szabolcs
> Takács Szabolcs arról is beszélt, hogy el kellene kerülni az Európai Unió kettészakadását mag és perifériaországokra.
Ezt a két mondatot hogyan lehet összeegyeztetni? A közös deviza használata éppen az egyik fontos vízválasztó a mag- és perifériaországok között.
Hja, hogy más vízválasztók is vannak, például GDP/fő, bruttó, nettó vagy elkölthető jövedelem per fő, vagyon per fő, esetleg oktatással, egészségüggyel kapcsolatos mutatók? Hát igen. Ezekre viszont nincs érdemi programja sem az EU-nak, se a magyar kormánynak, kivéve a Csíki Sör és Mészáros Lőrinc, a futsal-haverok, Rogán Öcsi és nyugdíjasrugdosó Habony, egyben az Orbán-család kistafírozása. 
Szóval ennek kapcsán nehéz értelmezni, hogyan akarja elkerülni az EU kettészakadását T.Szabolcs, hiszen már most is ketté van szakadva mag- és perifériaországokra, Mo. ez utóbbiban van.
Ah talán arra gondol, hogy nem szeretnénk uniós forrásokat veszteni, de nem szeretnénk feladni a monetáris és adókontrollt sem. A monetáris és adókontroll feladása természetesen jelentős veszteség a szuverenitásban, hiszen például nem tudunk devizaleértékeléssel exportot, versenyképességet serkenteni, és nem tudunk alacsony adókkal beruházókat idehozni. Valamit kapnunk kell ennek a feladásáért. 
Az egyik, amit kaphatunk, az a már kiépült német ipar megtartása. Ez elég fontos, bár a jelenlegi feszes munkapiaci helyzet miatt egyetlen gyár kiesése nem is a világ vége. Bár ennek volna negatív hatása a GDP-re, ha az EU-tól úgyis elfelé sodródunk, kevésbé lesz érdekes a GDP arányos hiány- és adósságmutató. Végül is a nálunk folyó bérmunka a foglalkoztatás és beszállítás mellett nem más, mint a GDP-nk és külker forgalmunk mesterséges hizlalása, így az adósság- és hiánymutatóink szebbek.
A másik, amit kaphatunk, az valamiféle pénzügyi csomag, de messze nagyobb, mint az eddigi szerény EU források. Mondjuk nagyságrendjében a görögök mentésének összege, azaz többszáz milliárd euro. Ezt részben oktatási, egészségügyi, infrastrukturális és gazdaságfejlesztési célokra fordítanák, pl. exportképes kisvállalkozások közvetlen támogatása. Részben pedig állami adósságleépítés, valamint lakossági feltőkésítés: akinek van, annak meglévő jelzáloghitelek leírása, akinek nincs, annak hosszú távú, közvetlenül nem elérhető nyugdíjalap.
Mindezek együtt sem változtatnának azon, hogy a magyarok nagy része paraszt, és sokan hanyagul, trehányan, kedvtelenül és kelletlenül dolgoznak, amit bárki megtapasztalhat, ha bemegy egy boltba és savanyú eladókkal találja szembe magát, vagy kihív egy szakembert, aki pocsék munkát fog végezni a házán.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek