Kulcsszavakban: backtest, indikátorok, adatok, algoritmusok, programozás, matematika és persze a kapott eredmények…, valamint minden más, ami érdekli az erre járókat.
2008-2009. hajnalan, valahol feluton, a devizas allampapir pariban volt a forintossal, jo eselyt latok ra, hogy a tortenelem - ha nem is egy az egyben - ismetelni fogja onmagat. Ha van “olcso” devizad, ez talan egy jo alternativa lehet, mert a pengonek nem nagyon vannak korlatai jelenleg.
Így vagyunk ezzel mindannyian. . Emiatt és mert nem is volt komoly vevő a házra, nem adtam el. Nekem ez az életem munkája. Úgy tekintek rá, ha öt fabatkát vagy öt millárd fabatkát ér is, ez már csak ugyanaz a ház marad.
Igen, ezzel tisztában vagyok. Néhány %os reál értékvesztés még beleférne, aztán az sp alján visszaforgatni usa részvénybe. De attól tartok, hogy sokkal sokkal durvább lesz ez a reálveszteség. Lásd török út. Eurós inflakoveto talán jobb ötlet. Vagy marad usd ben. Ekkor vagy beteszem 4 % os usd bondba. Vagy marad az usa tőzsde. Bár pont az utóbbi viharos idokben kezdtem megtáltosodni a tozsdén, de abszolút nem vagyok biztos benne, hogy hosszútávon is tudom hozni ezt a teljesítmènyt, illetve a stresszt is jó lett volna csökkenteni, ezenkívül is van bőven.
Vigyázni kell az inflációkövető papírral, ezt kifejtettem az FF-ben pár hete. Ugyanis az inflációkövető papír valójában CPI követő papír. A kettő érték nagyon nem azonos, pláne magas inflációs környezetben, és pláne nem egy olyan országban, ahol az a KSH számolja a CPI-t, amelyik az egypárt kezében van. Ugyanis a miniszterelnök egyetlen menekülési útja, hogy sikerül-e inkább elinflálni mindent, mintsem deflációs kollapszusba süllyedni. Azt infláció sokkal jobb életesélyeket biztosít neki, bár még így is igen komoly bajoknak néz elébe.
https://elemzeskozpont.hu/20-legnagyobb-recesszio-az-elmult-100-evben-mit-tanulhatunk Ha az utolsó táblázatot nézed meg, a nagy világgazdasági válság előtt 10évvel volt egy 50%-os esés. Nos utanna jött a 80%-os...... Ha úgy vesszük, hogy bármi esélye van a ciklikusság bekövetkezésének, akkor nem szabad egy lapra pakolni semmit. Pláne nem a magyar állam pengőjére bízni ;) ------- Nekem az öregek mindig azt mondták, ha árúban van, az jó. Abban mindig megmarad az értéke. Ez sem teljesen igaz, de egy hiperinflációnál, lássuk be, még ez is jobb. Így tehát, ha már ingatlan túlsúlyban vagyok, a többi árú, nemesfém és valuta kombo.
1989 és 1992 között a munkahelyek közel 30 %-a megszűnt, csaknem 1 millió ember veszítette el az állását. A regisztrált munkanélküliek száma Magyarországon 1993. februárban tetőzött, összesen 705032 főt tartottak nyilván a 20 Munkaügyi Központ kirendeltségein (13, 6 %-os ráta).
Igazatok lehet. Rengeteg gyár bezárás is volt. . Kíváncsi lennék, jelenleg mik lesznek a húzó ágazatok és kik kényszerülnek bezárni? Illetve az élelmiszer árak valyon konszolidálódnak-e? A covid kapcsán, sokan többet termeltek. Lehet-e, hogy az élelmiszer árak emelkedése, beindít egy hasonló folyamatot?
Leírtam valamikor május környékén, hogy az a tervem, hogy az usa részvényeimet átforgatom majd 2023 tavaszán-nyarán hosszulejáratú fix államkotvényekbe. (A toke egy kisebb része tavasz óta buborkovetoben van.) Ezt a tervet már egy ideje módosítottam inflációkoveto állampapírra. De egyre nagyobb kérdőjel van bennem látva a folyamatokat.
Igaza van clintnek. Én emlékszem, hogy komoly munkanélküliség volt. Főleg strukturális. A leomló nehézipar, bányászat, gyáriparból rengetegen kerültek ki, és egy csomóan kényszervállalkozók lettek a szolgáltatóiparban.
Stolz, ez nem kérdés. De nemcsak a béremelés a probléma. Még mindig rengeteg a vásárlóerő, az ingatlaneladásokból óriási pénzek panganak a gazdaságban. Ráadásul a termelékenység tizenéve szinte nem javul, az extenzív források kimerületek (nincs további bevonható munkaerő), visszafordult a globalizáció (kiesik a dezinflációs hatás), és szekuláris bull piac van commoditykban. Ráadásul zöldülés van, az is inflatórikus és még klímaválság is van. Ez mind inflatorikus. De a legsúlyosabb tétel az, hogy megszűnt a piacgazdaság, annyira eltorzult a gazdaság, így a termelők észnélkül emelnek. Mit gondolsz miért nélunk nőtt a leginkább az élelmiszerek ára? Nem tűnt fel, hogy a NER az elmúlt 7 évben maga alá gyűrte a mezőgazdaság jó részét, és az élelmiszeripart, ner-monopóliumok alakultak ki ?--> élelmiszerinfláció. 2015 körül már mondtam, hogy ez lesz belőle.
Nagyon jól leírtad, én is árgus szemmel figyelem a béremelkedések tendenciáit. Még a baráti környezetben is folyton érdeklődöm. Én a forint árfolyam iránti közönyből azt vágom le, hogy teljesen feladták a stabilitási kérdést. Szerintem a jóistenen fog múlni, hogy mekkora gebasz lesz. De látva az országot, szerintem a legrosszabbra készülhetünk.
És ami a legnyugtalanítóbb, hogy egy populista kormány van, ami simán felkarol egy népszerű dolgot, akkor is ha azzal egy gazdasági összeomlást kockáztat meg...
Nem tudom. Engem nagyon nyugtalanítanak azok a béremelési számok, amik a levegőben repkednek. Ez 20%-os infláció mellett, ha megvalósul, akkor könnyen lesz 40% az infláció, aztán 80...100...
Backtest és ami mögötte van