Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 21:08
Előzmény: #81059  Törölt felhasználó
...hmm...!

...ami az ideológiát jelenti, - biztos hogy életidegen lenne a számukra -, az utóbbi 2 év, Rába cash flow világa...!

...:-)))...!
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 19:45
Előzmény: #81058  Törölt felhasználó
Ki tudja.. Én csak az ideológiai kontrasztra gondoltam rámutatni.
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 17:45
Előzmény: #81057  Törölt felhasználó
...hmm...!

...na ez nem ugrott be nálam...!
...piszok nagy "kótyavetye" lehetne belőle...!

...ráadásul, a MAN-os együttműködésnek is befellegzene, a NATO-val együtt...!

...jól gondolom...?
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 17:38
Előzmény: #81055  Törölt felhasználó
Úgy érted, hogy orosz barátaink részvényessé válhatnának a rábában féláron? Miután a légynek sem ártó malájokat ki kellett vásárolni pár éve? hát.. izé.. khmm...
qqtyin 2017. 02. 01. 17:25
Előzmény: #81055  Törölt felhasználó
Netán 1,2 vel szánának be az ruszkik.....
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 17:20
Előzmény: #81054  Törölt felhasználó
...hmm...!

...azt gondolom, hogy a Rábát is érintheti:...link
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 15:29
Előzmény: #81052  csa-csi
...bocsánat, - ha félreérthető vagyok -, nem a meggyőzés a szándékom minden téren, egyes részleteket, - természetesen -, magam sem láthatok át...!

...azonban számomra a logika, - majdnem tisztázta -, a "watson" társunk gyanúját, a menedzsment vonatkozásában...!

...még azt sem 100 %-osan, de nagy valószínűséggel...!

...merthogy, az kifejezetten pozitív cselekmény, hogy az OPCIÓ 200 edb részvényét, "kiemelték" az ÁLLAM fennhatósága alól, azaz növelve lett a "közkéz hányad"...!!!

...és miután 1.200 Ft/rv áron, - a tőzsdén cserélt EGYBEN gazdát -, lehet ugyan arra gondolni hogy ez az árfolyam érték valami manipulatív érték, valamilyen hátsó cél elérését szolgáló...!

...ám én és a pár "segítőim" arra jutottunk, hogy ennek az árfolyam értéke, talán még, - a hosszú ideje fennálló -, alapvető probléma megoldását is elősegítheti...!

...merthogy, még inkább jelzi a részvény alulértékeltségét, - az ÁLLAM irányába -, amelynek a megoldási feladata, - a többségi tulajdona okán -, kizárólag ÁLLAMI feladat (nem menedzseri!)...!

...ha úgy írnám le, hogy a menedzsment még "áldozatot is hozott" az alacsony árfolyamnak tekinthető, eladási árfolyammal (1.200 Ft/rv), biztos hogy minimum "szamárnak" gondolnának...!

...ezért, de azért is, mert az 1.200 Ft/rv eladási ÉRTÉK, - EGYBEN -, akár piaci értéknek is megállja a helyét, nem írhatom "áldozatnak", az elidegenítését...!

...ugyan akkor, az már kérdés, hogy miért volt szükség EGYBEN értékesíteni az OPCIÓ mennyiségét...!

...na, erre ad egy "valamiféle" logikus magyarázatot, az a tapasztalati körülmény, - hogy az OPCIÓ értékesítése után -, az árfolyam beállt, az 1.200 Ft/részvény körüli ingadozásra, - eltávolodva -, a korábbi "saját töke értéke" körüli, emelkedési sík körüli ingadozástól...!

...azaz, még jobban "rámutat" (az értékkülönbözet), az ÁLLAM érdekteremtési és felvásárlási hibájának a kijavítási SZÜKSÉGESSÉGÉRE...!
...hiszen a saját vagyona értékének stabilizálása, vagy növelése lenne a kötelme, a közvagyon okán...!

...mindez, nem egy "kinyilatkoztatás", - ugyanis, nem vagyok én egy "tótum faktum" -, de talán, - egy figyelembe veendő logikát -, jelezhet...!

...stb. stb. stb...!

Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 13:54
Előzmény: #81052  csa-csi
...köszi hogy vissza jeleztél...!

...ha jeleznéd is hogy mi is okoz gondot, - nem biztos hogy tudnék rá biztos választ -, de úgy vagyok az ilyen gondokkal, hogy több szem többet lát...!
csa-csi
csa-csi 2017. 02. 01. 13:27
Előzmény: #81051  Törölt felhasználó
Nem győztél meg. Köszönöm a választ. :)
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 11:16
Előzmény: #81048  csa-csi
...hmm...!

...jó kérdés...!
...a megválaszolásához menjünk vissza "watson" társunk felvetéséhez...!

"...2) közkéz kicsi mégsem követi a piacot a RÁBA ellentétben a MOL-lal ez igaz, de éppen ez a következménye a menedzsment problémáknak..."

...mint írja is, "közkéz kicsi"...!

...ebből pedig az jön ki, hogy bizony, - például 10 db részvénnyel is -, "félre lehet vinni, az éneket"...!
...merthogy, a "kicsi közkéznek", forgalom csökkentő hatása ismert...!

...alulértékelt részvények esetén, még az is előfordulhat, hogy napokra sincs forgalom, a "befogott" részvények okán...!

...ebből a szempontból, a forgalomba került OPCIÓ, 200 edb-ja, akár "lélegeztető gépnek" is tekinthető...!

...persze, ha valóban forgalomba is került...!

...ha "befogták", az nemigen ÁLLAMI cselekmény lehet, - kicsi a valószínűsége -, ugyanis arra bejelentési kötelmet ír elő a Tpt...!

...ám "alternatív" módok (strómanok, stb.) elképzelhetőek, ami már persze, bünti cselekmény lenne...!
...mindössze, a bizonyítása majdnem lehetetlen...!

...és itt nem ragoznám tovább, mert ezt már, "nem győzni ésszel"...!!!

...mindössze a kérdésedre válaszolva, azt gondolom, - hogy az árfolyamot a piac diktálja -, ugyanis a részvényesek érdeke a minél magasabb árfolyam és ebbe beleértendő az ÁLLAM is, mint részvényes...!

...csakhogy, - gyakorlatilag -, az ÁLLAM képviselői nem érdekeltek a magasabb árfolyamban, személyesen...!

...Ők csak a forintban fizetett magas munkabérükben (tiszteletdíjukban) érdekeltek, - ami nemigen van összekapcsolva -, a teljesítményeikkel...!

...stb. stb. stb...!
lukskypoker
lukskypoker 2017. 02. 01. 10:03
Előzmény: #81049  csa-csi
Még 2-3 hét türelem részemről és aztán ki....m.
Nem kis mínusz lesz rajta, ha 1200-nál kell elengednem a kezét.

Csak pár db-ot tartok meg a polcon elnézegetem alapon.
(az eladásból meg Nyomda v GSP v Zwack lesz, esetleg 20K alatti MOL)
csa-csi
csa-csi 2017. 02. 01. 09:45
Előzmény: #81048  csa-csi
Az pedig bűncselekmény!
csa-csi
csa-csi 2017. 02. 01. 09:41
Előzmény: #81047  Törölt felhasználó
Nem lényegtelen kérdés, hogy a jelen árfolyamot a piac diktálja-e vagy a fő tulajdonos (állam) érdeke? Én egyértelműen állami beavatkozást vizionálok.
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 01:49
Előzmény: #81038  watson
...bocsi, - visszatérek újra -, mert azt gondolom, hogy maradt még egy rés...!

"...2) közkéz kicsi mégsem követi a piacot a RÁBA ellentétben a MOL-lal ez igaz, de éppen ez a következménye a menedzsment problémáknak..."

...ebből azt veszem ki, - hogy Te elvárod a menedzsmenttől -, hogy az árfolyamértékben is nyújtson "produkciót"...?

...mire fel várod el ezt, ha igen a válaszod...?
...van a tulajdonosok részéről, - érdekeltsége megteremtve ebben -, cca. 2016 májusa óta...?

...amikor nekem szegezték ezt a kérdést, "eset le a tantusz" nálam is, a közelmúltban...!
...nálam innen kezdődött a gondolkodás, mert előtte csak "néztem ki a fejemből, a lyukon"...!

...és rá kellet jönnöm, hogy azzal nincs megoldás, hogy "fenéken billentik a menedzsmentet"...!!!

...sejtem hogy mi viszi félre a gondolkodásodat (az enyémmel is ez történt), csak rá kellett jönnöm (igaz segítséggel), hogy éppen az segíthet a megoldásban, hogy 1.200-on adták el a rv-ket...!

...és nincs mit terhelni rájuk...!
...még etikailag sem, jogilag meg pláne, hiszen munkakörüktől abszolút függetlenül jártak el...!

...hiszen az árfolyam érték már nemigen képezi, a feladataikat...!
...ugyanis az ilyesmit, rv-el dotálják, nem fizetéssel és prémiummal...!

...a valós megoldást, ugyanakkor az 50 % alatti ÁLLAMI tulajdon, a volt tulajdonosoknak való, cca. 400 Ft/rv hiba érték megtérítés rv-el szolgálná, ami a közkéz hányadot is jelentősen megemelné, a HITELESSÉG visszaszerzése mellett, - önmaguktól is -, minimum árfolyam duplázásra vezethetne...!

...de mindez ÁLLAMI feladat, nem menedzsmenti hatáskör...!

...még egyszer bocsi, nem hagyhatlak tévedésben...!

Törölt felhasználó 2017. 01. 31. 19:25
Előzmény: #81044  sokmani
..."műsor" meg azért, mert ugye 5 éve hogy 74,9 % ÁLLAMI tulajdonba került...!

...aztán, a tavalyi kgy. után "kettyent le", a még, cca. 60 %-os közkéz hányadú időszakban, - a menedzsment számára kgy által megszavazott -, OPCIÓS ÉRDEKELTSÉG...!
...ez az OPCIÓS ÉRDEKELTSÉG 3 ütemű (micsoda) volt, amiből 1-et ELBUKTAK, éppen a közbejött pénzügyi válság okán...!

...a következő ütemeket tudták teljesíteni, ami az árfolyamokhoz volt kötve...!
...igen ám, de az "államosítás" belecsinált ebbe a tányérba...!

...na de, az első ütemű OPCIÓ, - talán -, mindjárt az államosítást követő évben teljesült...!
...míg a második ütem vonatkozásában, határidő hosszabbítást szavazott meg a kgy...!
...amelynek a "roló lehúzása" történt meg a tavalyi kgy-en, - talán -, júliusi határidővel...!

...ebből következően, - tavaly cca. a kgy-ig -, az OPCIÓ, - BIZTOSÍTOTTA a részvényeseket arról -, hogy a menedzsment, - IGEN IS -, rendkívüli módon figyel, az árfolyamra...!!!

...igen ám, de, az új OPCIÓS kisbefektetői kezdeményezésünk, - szó nélküli (erőből) való leszavazása -, a menedzsment számára is, - FIGYELEMBE VEENDŐ -, TÉNNYÉ VÁLT...!!!

...léptek is...!
...EGYSÉGESEN LEHÍVTÁK az OPCIÓJUKAT (200 edb-ot), oszt valaki, EGYBEN, - a tőzsdén keresztül -, meg is vette tőlük, 1.200 Ft/rv értéken...!
...egészen a közelmúltig, számomra is homályos volt az indok...!

...most sem tiszta, ám találtunk (néhány ismerőssel) egy logikusnak tűnő megoldást, a tavalyi rendes kgy utáni árfolyam mozgásokra és az OPCIÓ egyben értékesítésre vonatkozóan...!

...nem írom le még egyszer, az alanti hozzászólásaimban megtalálhatóak...!

...azt mutatja a tapasztalat, hogy a tavalyi kgy után, az árfolyam nagyjából az 1.200 Ft/rv ár körül imbolyog...!

...míg az előtt, 4 éven keresztül nagyjából szépen emelkedett a mindenkori "saját töke értéke" magassága környékére, néha még kissé meg is haladva azt, - bízva abban -, hogy ez a "saját töke érték" továbbra is megtartja az emelkedési ütemét...!

...na, ez az ütem növekedés ESET KI, az OPCIÓS rv-ek, 1.200 Ft/rv értéken való eladásával, amely a mai napig is tart...!

...azaz, mióta nincs a menedzsmentnek OPCIÓJA (erőből), azóta még a "saját töke érték" növekedését sem éri el, a Rába részvény árfolyama, csak "imbolyog" az 1.200 Ft/rv értékszint környékén...!

...stb. stb. stb...!
(megint bele fáradtam a leírásába)
Törölt felhasználó 2017. 01. 31. 17:39
Előzmény: #81044  sokmani
...háááát, olyan is lehet, ám inkább "műsornak" találom...!

...amolyan, - "róka fogta csuka" körülmény alakulhatott ki -, a tavalyi rendes kgy. óta...!
sokmani
sokmani 2017. 01. 31. 16:45
Előzmény: #81043  Törölt felhasználó
Még mindig vannak balf...ok,akik oda adják 1200 körül...hmmm!?
Törölt felhasználó 2017. 01. 31. 11:09
Előzmény: #81042  pancserlama.
...hmm...!

...nekem is "bevillan" ilyesmi...!

...csakhogy, - én AKÁR POZITÍVUMOT is kitudnék ebből "olvasni" -, figyelemmel arra, - hogy hátha -, a nagy tulajdonos társunk számára, - ezáltal jobban is -, feltűnik, - a jelentős alulértékeltség -, amelynek a megoldási feladata, - kizárólag - ŐT terheli...!
...be is jeleztem óvatosan, a 81012 és 81016 hozzászólásaimban erről...!

...merthogy, mind a részarány csökkentés, mind a törvény módosítás az Ő kompetenciája...!

...és igencsak régről tudhat erről, a belső, - IT jelzések esetén(?) -, mégis nyúlik mint a rétestészta...!

...tényleg igaza van 1702-nek abban, hogy még várnunk szükséges valamennyit, - hogy kiderüljön -, tulajdonostársunk akarja-e, - hosszú idő után -, megoldani a feladatát, a kgy. idejére...?

...stb. stb. stb...!

pancserlama.
pancserlama. 2017. 01. 31. 09:45
Előzmény: #81038  watson
Valaki kézben tartja az árfolyamot is.
Törölt felhasználó 2017. 01. 30. 22:54
Előzmény: #81040  Törölt felhasználó
...kiegészítem, - mert kiment a terjedelem okán a látómezőmből -, hogy a menedzsment SZAKMAILAG, - szerintem -, ma is (a fizetésért+prémiumért) maximálisan húz...!
...csak hogy ez nem esik egybe a részvényesi érdekkel teljes mértékben...!
...oda, sokkal több gógyi, odafigyelés, ütemezés, kommunikáció, stb. szükséges...!
...ilyesmit parancsra tenni, szinte lehetetlen...!
...nem ok nélkül vannak dotálva részvényekkel a cégek vezetői...!

...ezért sincs mód, - ÁLLAMI cégeknek -, egyszerűen, - a tőzsdére kerülniük -, mert fizetésért+prémiumért, igencsak bukóba kerülhetnek...!

...stb. stb. stb...!

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek