Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 02. 25. 12:33
Előzmény: #71070  Törölt felhasználó
Koránérő típus voltam :D
JOJO 2014. 02. 25. 12:32
tehént a tejért, tyúkot a tojásért, részvényt az osztalékért tartanak.

50Ft/részvény a céget sem rengetné meg, ámde jelzés értékű lenne más részvénybefektetőknek is !
pancserlama.
pancserlama. 2014. 02. 25. 12:28
Előzmény: #71077  pancserlama.
Persze ha telek elmenne jelképes üzenet jelleggel akár……
De én még akkor sem

Ha sajáttőke /persze jelenlegi árbevétel mellett/ +2000 az akkor más

Megjegyzem, ha mindent összekaparnánk,telkek…. talán 1700 környéke meglenne.
pancserlama.
pancserlama. 2014. 02. 25. 12:24
Előzmény: #71074  watson
OTP
MOL
Mennyi a sajáttőke… egyéb mutatók….stb
Szerintem a Rába nem „osztalék papír” egyelőre!

Ha szubjektív véleményemre vagyok kíváncsi, akkor azt mondom, hogy ha majd 2000-2500 felett van a stőke akkor ellehet gondolkodni az osztalékon.
Egyelőre a cég szétrablása lenne az osztalék és az árfolyamra kimondottan negatív hatással lenne !

És nem utolsó sorban, mert mama mondta
Hitelből osztalékot osztani pedig kimondottan bűnös gondolat ))
watson
watson 2014. 02. 25. 12:23
Előzmény: #71074  watson
megpróbálom akkor ugyanúgy osztalék alapján árazni a Rábát, mint MOLt vagy OTPt ;)

OTP 120Ft / 4.200 -> Rába 100 Ft / 3500
MOL 400Ft / 13.300 -> Rába 100 Ft / 3325
watson
watson 2014. 02. 25. 12:20
Előzmény: #71069  pancserlama.
Valóban nem kell kiüríteni a céget, de az nem korrekt hogy egy évtizedig nem értékeljük a befektetőket, és csak a menedzsment meg a dolgozók élvezik a cég hasznát...

Ha kap a cég 2,5%-os (tigus szerint még kedvezőbb) forrást, akkor az enyémből adjon vissza, mert én 5%-ért sem tenném bele... elég tömör voltam? ;)
watson
watson 2014. 02. 25. 12:13
Előzmény: #71064  pancserlama.
- egy növekvő céget nem osztalék alapján áraznak.
OTP 120Ft / 4.200 link
MOL 400Ft / 13.300 link

- vannak persze korlátok, de kb. ennyi (80-100Ft)felosztható

- jó volna barátkozni az osztalékfizetés gondolatával... alternatívaként mondom hogy a Rába dolgozóknak sem mondhatod azt hogy majd megkapják a fizetésüket 5 év múlva jegybanki kamat fölötti hozammal (pl. 5%) mert nagyobb eredménytermelő képességű növekedésbe forgatjuk. A fizujuk egy részére mondhatod hogy azt részvény opcióban kapják. A részvényeseknek is mondhatod hogy az osztalékuk egy részét növekedési opcióban kapják, de nem kéne visszaélni a befektetésükkel!

- opciós program ami drágábban vett részvényeket olcsóbban ad ki az okozhat veszteséget, de a nagy gödör ezt már kiátlagolta annyi olcsó papírral hogy valóban egy átlag bekerárral számolva nyereséges, de ez pillanatnyilag elszámolóár kérdése. (FIFO-ban még veszteség szvsz)
pancserlama.
pancserlama. 2014. 02. 25. 12:07
Előzmény: #71072  pancserlama.
Bocs

8 % al !
pancserlama.
pancserlama. 2014. 02. 25. 12:06
Előzmény: #71070  Törölt felhasználó
Én az osztalékkal kapcsolatban azt az álláspontot képviselem hogy alamizsnáért nem szívesen venném ha leértékelődne (akár feleződne ) a tőkém !
Szóval a Rába egyelőre nem alkalmas osztalékfizetésre
Nem egész 0,8 % (azaz kevesebb, mint egy %!) al van a sajáttőke a névérték felett !
Ebből felosztani a cég elleni támadás ami értelemszerűen hozza a leértékelődését !

Inkább javaslom a tőkejutatást a Rábának
Minden részvény után ajánljunk fel a Rába alap javára 1 % ot !
Rezsicsökkentés jeligével !
bigyula 2014. 02. 25. 12:03
Előzmény: #71068  Törölt felhasználó
Nem azt írtam, hogy csak egyszer fizettek osztalékot, hanem azt, hogy fizettek EGYSZER 450 Ft osztalékot!
Törölt felhasználó 2014. 02. 25. 11:58
16? Nálatok a karácsonyfa alatt Rába részvények voltak pizsama meg meleg zokni helyett?:))
pancserlama.
pancserlama. 2014. 02. 25. 11:57
Le is ment a Rába árfolyama 500 ft re !
Törölt felhasználó 2014. 02. 25. 11:54
Előzmény: #71066  bigyula
nem nem... voltam kb 16 éves, kb 3 évig voltam szerény 200-300 db részvény tulajdonosa! minden évben fizettek!
pancserlama.
pancserlama. 2014. 02. 25. 11:52
Előzmény: #71066  bigyula
Akkor terjedt az hogy lenyúlták a céget ?
bigyula 2014. 02. 25. 11:49
Előzmény: #71065  Törölt felhasználó
Konkrétan kb. 2800-as árfolyam mellett fizettek 450 ft-os osztalékot. Igaz, csak egyszer.
Törölt felhasználó 2014. 02. 25. 11:42
Előzmény: #71064  pancserlama.
én emlékszem még azokra az időkre, amikor 2500 körül volt a Rába és fizették a 250 Ft-os osztit mint a katonatiszt...

a forgalom sem ilyen volt mint most!

Szóval a b. pont az felejtős!
pancserlama.
pancserlama. 2014. 02. 25. 11:31
Előzmény: #71063  watson
a. Szerintem ennyi nem osztható fel
b. Ki az isten venné a részvényt 100 ft osztalékért ? Max 5-600 fton.
c. Opciós program nem okoz tőkecsökkenést a Rábának Sőt szerintem (még ha csekély is) nyereséges buli.
watson
watson 2014. 02. 25. 11:24
Előzmény: #71051  pancserlama.
Egy jó működő cég nem 'éhezteti' a tulajdonosait, nem kényszeríti részvényeladásra, hanem a menedzseri és tulajdonosi növekedési mohóság mellett is fizet nekik több-kevesebb osztalékot a növekedési kilátások függvényében ;)
A tulajdonosok meg eldöntik hogy miként élnek vele, esetleg visszaforgatják részvény-vásárlásra árfolyam-karbantartásra ;)

Rábát hajtaná egy 80-100Ft-os osztalék (1mrd ami azt jelentené hogy nem 4,5mrd-al csökken a hitelállomány csak 3,5-el /év)

de ha 2,5%-os vagy kedvezőbb hitellel tud élni a cég, akkor többet is kitolhatna. Ígérem én 90%-ban Rábát veszek belőle ha itt áll még az árfolyam, vagy ha visszaesik ;)

Törölt felhasználó 2014. 02. 25. 11:19
Előzmény: #71059  Törölt felhasználó
"Már megint Virág elvtárs bohóckodik itt is!"
Múltkor elmentem a Randomos összejövetelre. Ne tudd meg, mekkora számokkal reklámozta az OTP-t 10000FT-ra.
Úgy látszik, ha eladni akarnak, akkor mindent fel kell reklámozni.
Ki is vettem a vételi megbízásomat, szájára vette a Rábát, az nem jó jel.
syma72 2014. 02. 25. 11:15
Előzmény: #71059  Törölt felhasználó
Az tutti!

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek