A műholdas kommunikációnak megvan a saját terepe. . Életmentő lehet katasztrófák esetén, ahol a földi infrastruktúra romba dől, nagyon fontos szerepe van a katonai kommunikációban és olyan területeken, ahol a földi állomásoknak nincs lefedettsége, de a mindennapi telefonálásban, netezésben soha nem lesz piacvezető. Egyszerűen nem bír el ekkora adatmennyiséget és túlságosan ki van téve az időjárási körülményeknek. . Csak azért mert technikailag ki tudunk telepíteni egy szolgáltatást az űrbe még nem jelenti azt, hogy ki is kell.
SAT-os internet eddig is volt itthon. 512k-t sem nagyon tudott, ami manapsg elég karcsú és még felhőtlen időben is havi szinten volt olyan Föld-Nap együttállás, amikor gond volt a broadcasttal. Aki tudta lecserélte már ezeket a cuccokat, mert nem felel meg a mai sávszélességigényes mindennapoknak. Video konf., screensharing, de még egy Netflix se nagyon megy rajta, Most feltaláljáka spanyolviszt újra. Gondolom a marketing az erősebb lesz, mint a fentiek esetében volt.
Jajj dehogyis... senki sem fogja lemondani a 1GB-es mobilinternet csomagját, egy olyan műholdas cuccért, ami a Mátra eldugott völgyeiből tud küleni műholdon pár sms-t, és mondjuk van térkép download GPS-sel. Itthon ennek minimális hatása lesz az előfizetőkre. Hiánypótlásra jó lehet néhány árnyékolt területen.
"Földi antenna és kábel hálózatok leértékelődhetnek." . A büdös életbe nem fognak leértékelődni. Egyrészt a műholdas internet és telefonszolgáltatás még mindig drágább, másrészt jóval kisebb az adat átvitel (azaz lassabb), de ami a legnagyobb probléma, hogy sokkal megbízhatatlanabb. . Abba gondoljatok bele, hogy amikor műholdas szolgáltatást vesztek igénybe akkor rádióhullámokkal kommunikáltok egy több száz km lévő műholddal. Elég egy erős felhőzet, egy vihar, villámok , akár egy vastagabb épületfal és máris kommunikálhatsz füstjelekkel, mert a telefonod lósz@rt se fog érni.
Elég ha csak a fogyasztók 8-10%-a kipróbálja. DT -6,78% A 4ig ha jól tudom már leszerződött Musk-kal, havi 10 eFt-os költségű csomagokat ajánlanak. Azért biztos nem tesz jót az Mtel piacának sem. Földi antenna és kábel hálózatok leértékelődhetnek.
Igen, de pédául itthon nem sok értelme van, amikor nálunk még a Balaton közepén is van térerő... csak háborús térségben, ritkán lakott területeken, vagy a Grand kanyonban van ennek értelme. Affelől meg van kétségem, hogy mobil akkumulátorokkal megtáplált készülékekkel valaha is képes lesz-e full duplex kommunikációra... de persze ezt a befektetők nem értik, és be lehet őket fosatni egy ilyen hírrel is.
Néhány hónapja rákerestem a Starlink internet szolgáltatásra. Semmi extra, nézelődtem a honlapon, nezegettem csomagokat, árakat. A héten érkezett a Starlink-től egy levél, új zélandból adták fel, egy árajánlat volt. A levél címzésén csak a házszám volt feltüntetve, a nevem nem.
Mtelekom