Topiknyitó: forest_30 2007. 04. 03. 10:24

Mtelekom  

Ujra motiváció van a paperban
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
SBob 2026. 04. 20. 08:48
Előzmény: #261339  vaczak
ezért írtam, hogy az MCC problémás, szerintem is. Persze ennek támogatásáról is lehetne vitatkozni, ha kivennék belőle a pártokat és megmaradna az eredeti céloknál. Ma erről még nem lehet értelmesen vitázni, mert még sokakban túl nagy a hév :). Említettem a Csányi interjút. Ő konkrét neveket mondott és egyelten politikus sem volt közötte. De szerintem fejezzük be ezt a témát itt. Ma végül az a helyzet, hogy arról beszélgetünk, hogy az állam áttegye e egyik zsebéből a másikba a MOL pakettjét és nem az amint a korábbi tulajdonos szerepét illeti, hogy az orosz tulajdonban maradhat e vagy sem mint pl. a NIS.
vaczak 2026. 04. 20. 08:08
Előzmény: #261336  SBob
Az MCC kifejezetten az orbáni "illiberális" modell európai, nemzetközi terjesztéséért is felelős volt, illetve erős a gyanú, hogy rajta keresztül orosz pénzeket mostak át/juttattak el pl. amerikai republikánus politikusok és lobbisták felé. Nem egy ártatlan "magáncég"-ról van szó, fikarcnyit sem fogok bánkódni amiatt, ha kivéreztetik. 
Odor
Odor 2026. 04. 20. 07:49
Na mit várunk mára? 
harding
harding 2026. 04. 19. 17:41
Előzmény: #261335  SBob
Az MCC valóban egy nemes céllal létrehozott alapítvány volt, mindaddig (2010-es évekig), ameddiga fidesz rá nem telepedett és ki nem sajátította, és  saját kádárképzőjévé nem tette. Az egyetemi alapítványok vezetésének poltikusokkal és politikusok kapcsolati hálójából való feltöltése volt az egyik oka annak, hogy Magyarország kikerült az EU-s Erasmus-programból. (magyar egyetemek függetlenségének megszűnéseként értékelte ezt az EU.) Nemcsak az MCC-vel van baj. Más egyetemekis be lettek darálva és elvesztették a függetlenségüket. Gyakorlatilag mindegyik.
Mindkét oldalt értem, de szerintem sem jár az osztalék nekik ebben a felállásban. Nem biztos, hogy a részvényeket kell visszavenni az alapítványtól, hanem inkább függetlenítani kellene az alapítványi vezetéseket (mindenféle pártpolitikától). Azt nem tudom, hogy lehetséges-e ez anélkül, hogy a részvényekhez nem nyúlnak, de ki fog derülni.  
SBob 2026. 04. 19. 12:32
Előzmény: #261333  Ishar
azt végképpen nem várom tőled -ismerve eddigi álláspontodat a témában- , hogy most 180 fokos fordulattal elkezded védeni, hogy most helyes, ha beleszól az állam a magáncégek működésébe. Én régen sem és most sem tartom helyesnek. Értelek, mert vannak bizonyos helyzetek, de ez nem az. Van ennek rendes menete is, úgy, hogy közben nem romboljuk le a piaci bizalmat (ahogyan ezt az Orbán kormány gyakran megtette). Vissza kell venni az MCC-nek adott állami tulajdonrészt (és stratégiai jelentőségű céget nem eladni a pillanatnyi forrásokért ) és utána az nem fog osztalékot fizetni ennek az alapítványnak. Hogy idén kifizeti, vagy már idén sem, semmi jelentősége sincsen. Amennyit ez hoz, annál sokkal többet elvisz a bizalomvesztés ( ugyanaz a módszer, nem éppen ez ellen szavaztunk? ) 
SBob 2026. 04. 19. 12:23
Előzmény: #261334  SBob
az MCC, mint írtam, teljesen más. Az egy harminc éve létrehozott magánforrásból létrehozott alapítvány, aminek a célja ( akkori célja ) nem csak a magyarországi, hanem a teljes magyarság tehetséggondozása. Mára ( a megvásárolt bécsi egyetemmel együtt ) ez már több ponton is túlnőtt az eredeti céljain. És vádként fogalmazódik meg, hogy a Fidesz elitképzője is egyben. Tekintve, hogy ki a vezetője (Orbán Balázs), ez a vád igaz is lehet. Ezért ennél az alapítványnál összekeveredhetett, a korábbi nemzeti ügy és a Fidesz. Még akkor is, ha a fideszesek az állítják, hogy a kettő ugyanaz. Ez pedig nyilvánvalóan nem helyes, tényleg korrigálni kell. A többi egyetemi kuratóriumnál szerintem a javuló eredmények már bizonyították, hogy jó döntés volt.
SBob 2026. 04. 19. 12:15
Előzmény: #261333  Ishar
ha nem vetted észre, már vége van a kampányidőszaknak. Ma már lehetne beszélgetni értelmesen is. Csányi Sándorral készített beszélgetést az alapítványi működésről hallottad? Ő azt állította, hogy két kuratóriumban is benne van és ott csak szakember ül. Az egyik néhány év alatt a 400 fölötti helyről a legjobb százba került. ( az állampárt kifejezés nem helyes, azt arra értjük, amikor csupán egyetlen párt van és nincs alternatívája. Pl a kádári években az MSZMP volt ilyen. Ha ezt a fogalmat helytelenül használod, akkor vagy ismert hiányt jelent, vagy propaganda eszköznek tekinthető )  Az MCC állami pénzzel történő közvetett, vagy közvetlen finanszírozása sok kérdést felvet. A többi esetében talán nagyobb hosszútávú függetlenséget jelent egy egyetemi autonómia számára, ha nem közvetlenül egy minisztérium adja a forrásokat, hanem a forrásokat megtermelő tulajdont adja oda. Ezt vissza lehet változtatni, de akkor megint előjön az a korábbi probléma, hogy az aktuális kormánnyal baráti és ellenséges viszonyban lévő rektorok, egyetemek az aktuális miniszterek kegyeitől fognak függeni. 
Ishar
Ishar 2026. 04. 19. 11:57
Előzmény: #261332  SBob
"talán igazad lehet ebben, de szerintem nem annyira jó üzenet, ha a kormányzat direkt módon beleavatkozik egy magáncég belügyeibe." --- A kérdés már csak az, hogy az állampárt kifizetőhelyeként szolgáló MOL mennyire tekinthető magáncégnek , ahol a nagytulajdonos alapítványok vezetésében rendre Fideszes káderek ücsörögnek. Tulajdoni hányadok: MOL-Új Európa Alapítvány 10,49%, Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 10%, Mathias Corvinus Collegium Alapítvány 10%.
SBob 2026. 04. 19. 11:18
Előzmény: #261331  Odor
talán igazad lehet ebben, de szerintem nem annyira jó üzenet, ha a kormányzat direkt módon beleavatkozik egy magáncég belügyeibe. Még akkor sem szerencsés, ha abban jelentős, de nem meghatározó tulajdonrésze van. Éppen ez a magatartás volt az előző kormányzat ellen felhozott és általánosan elfogadott vád. És éppen az volt a kevés nyilvánosságra került ígéretek közül az egyik tudható, hogy ezt a gyakorlatot megváltoztatják. Ha a piacok azt látják, hogy ott folytatja, ahol az elődje abbahagyta, akkor gyorsan elszáll a varázs. Ez pedig ránk is hatással lehet.
Odor
Odor 2026. 04. 19. 11:07
Az én meglátásom szerint az is segíthet nekünk hogy ugyebár a Tisza "betamadta " a molt és a Richtert is az osztalék kapcsán , a telekomot nem bántják így lehet tőke átmentes ebbe a papírba is , magas osztalékot fizet .
SBob 2026. 04. 19. 10:20
Előzmény: #261329  SBob
ha a héten 2400Ft felett tudunk maradni, én nagyon elégedett leszek.
SBob 2026. 04. 19. 10:17
Előzmény: #261328  Odor
szerintem ezt ma még a nálunknál profibbak sem tudják megmondani. A Hormuzi-szoros végre megnyílt. Majdnem egy napig nyitva is volt :) Most megint zárva van és úgy, hogy nem az USA zárta le. Pozitív lökést adhat, ha megnyílik :). Ami az árfolyamokat illeti, az elmúlt heti nagy emelkedésre tekintettel, a korrekció az elvárt. Viszont azt nehéz megjósolni, hogy a "piac" az új belföldi helyzetben nem fordul e nagyobb mértékben a BUX felé és azzal nem árazza e magasabb szinten a teljes magyar piacot, benne az összes papírral. A telekomot a részvény visszavásárlás várható közelsége is szinten tarthatja, egy nagyobb korrekció nélkül. Én azt várom, hogy ha lesz korrekció, akkor az vagy csekély és unalmas lesz, vagy intenzív, de viszonylag gyorsan lezajlik. Csupán nagyobb emelkedést nem várok a következő napokban ( ezért talán az lesz :) ).
Odor
Odor 2026. 04. 19. 08:43
Hétfőn szerintetek korrekció ?? Vagy emelkedhetünk tovább ?
harding
harding 2026. 04. 18. 14:19
Előzmény: #261325  Stalker
2600Ft körüli árfolyamot reálisnak gondolok osztalékfizetésre. Mindig van egy kis hype olyankor.
Az én várakozásom az, hogy most is pár nap alatt visszatölti az osztalékrést, ahogy az előző években, és idén sem lesz nagy nyári "sell in may". 
harding
harding 2026. 04. 18. 14:13
Előzmény: #261319  Carloska
Az 5% ráta is kérdéses, hogy vajon helyes-e ezzel diszkontálni a jövőbeli osztalék-áramot.
De számoma nagyobb kérdés, hogy miért csak az osztalékkal számoltok, és az srv (50Mrd) egy részvényre jutó összege (kvázi máshogyan kifizetett osztalék) miért nincs beleszámolva ebbe.
5% diszkontrátával számolva és 154+55=209Ft-tal számolva meglepő érték jön ki (4180Ft-tal). Nem irreális, de szerintem a piac nem ezzel számol... Korábbi évekhez hasonó ~7% diszkontrátával számolva 2985Ft adódik. Magam részéről év második felében 2900 fölé várok (minimum) egy felszúrást az árfolyamban. és 2027-ben már valszeg nagy részben 3-assal fog kezdődni az árfolyam.
Stalker 2026. 04. 18. 14:09
Előzmény: #261324  harding
És ezt most mire írod nekem?
Kérdés az volt ki mire tippel osztalékig.. Hát írtam egy számot. Engem se a szoros lezárása nem érdekel sem az se fog ha ezek atomot dobálnak egymásra.. Akkor is ezeket a számokat írtam volna
harding
harding 2026. 04. 18. 13:52
Előzmény: #261323  Stalker
Majd számoljuk hányszor fogják még megkérdezni, anélkül, hogy visszaolvasnák a topicot, vagy rákeresnének a neten,vagy AI-jal...
.
Hormuzi szoros kapcsán:
Teljesen abszurd káosz van, hogy melyik napszakban, mi a szitu, és nyitva van-e, és ha igen, ki mehet át, vagy ki lógott át...
Most kicsit fura, amit írok, de talán még segít is, hogy ez a világgazdasági káosz nem hagyja, hogy túl gyorsan emelkedjenek az árak. A Telónak kb semmi köze az olajpiaci eseményekhez (nyilván az esetleges infláció ide is be fog szivárogni), de egyéb közvetlen hatás szerintem nincs, így egy megfontolt emelkedés tud zajlani. 
Stalker 2026. 04. 18. 12:49
Előzmény: #261317  Odor
Az osztalékot azok a részvényesek kapják, akik 2026. május 11-én rendelkeznek a cég részvényeivel. Az osztalék kifizetésének első napja május 20.
Tehát akkor szerintem május 11-ig 2580ft-ra tippelek. És bízom benne 1-2 héten belül majd visszadolgozza az esést
Odor
Odor 2026. 04. 18. 11:35
Előzmény: #261321  SBob
Nem kellett sokat várni 🤣🤣🤣
SBob 2026. 04. 18. 10:26
Előzmény: #261320  Treborn
ez legalább valós hír, mert már többször is "megnyitották", illetve tulajdonképpen le sem volt zárva :). Akkor örülünk? Vagy maga a pozitív esemény bekövetkezése már negatív fejlemény? Most majd retteghetünk, hogy mi lesz, ha megint lezárják? :))) Nem könnyű kenyérkereset (illetve az).

Topik gazda

forest_30
5 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek