Topiknyitó: saru 2007. 02. 03. 08:30

Mi lesz veled Magyarország?  

a tegnapi falbontó események is végképp feltették bennem a kérdést, hogy mi lesz az országgal?, mert véleményeket hallani a FIDESZ-ről, Gyurcsányról, holott a kérdés az, hogy mi lesz veled Magyarország?, erre kell a választ keresni!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 18:52
Előzmény: #39934  Törölt felhasználó
"Értem. Tehát szerinted is több ott a szlovák, kisebbség a magyar. Akkor:"

Eszerint meghúzhattuk volna Pesten is a határt, mert akkor lett volna 44% magyar, meg 45% szlovák.
De maradhatott volna itt felvidék, mert akkor lett volna pl. 10% szlovák kisebbség 85% magyar. Mégiscsak jobb a 10%, mint a 30%!
Érted a problémát az "egy bites" értelmezéseddel?
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 18:43
Előzmény: #39925  Törölt felhasználó
1) Akkor ezt túltárgyaltuk.

2) Lehet, hogy azért nem jön le nekem a palesztin-izraeli kérdés, mert lesz@rom, mert se zsidó nem vagyok, se izraeli, se palesztin.

3) Én meg azt nem értettem, hogy miért kell 18. századi magyar elhelyezkedési térképet alapul venni trianon környékén. A török hadjárat miatt egyébként is hamis lenne a képlet.
Trianonhoz max. úgy jöhetne, ha látnánk a változásokat északon. Mert ugye a szláv népek azért szaporodtak el ott, mert a magyarok nem engedték el odáig a törököt. De sajnos a térképen pont nem ezt látjuk. Pedig rettentő érdekes lenne, mert gyakorlatilag ott kezdődne a szlovák történelem, mely kb. olyan 39-es államiságban csúcsosul ki. ("Szlovákia" már részletkérdés.)

4) Hát bocs, csak én meg nem pedzegettem az izraeli kérdést, nem "revízionáltam", sőt a "megszavazás" kérdését is elütöttem a kisantanttal.

Pont e kivételek miatt lehet azt állítani, hogy ott sem húzták meg kisebbség szerint a határokat, ahol meg lehetett volna húzni, ezzel fokozták
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 17:24
Előzmény: #39935  _pampa
Erre a kérdésre válaszolj:
- Mikor van nagyobb potenciális probléma, ha egy adott terület A országhoz tartozik, de ott 30%-nyi B nép él, vagy ha ugyanez a terület B országhoz tartozik, de ott 60%-nyi A nép él?
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 16:54
"Erdély elcsatolásával megint kb.3,5 milla magyart "románosítottak " el. Azt a Romániát mindennek nevezheted csak "tiszta" nemzetállamnak nem..."

Ha van egy terület, ahol 30% "A" nép él, 60% "B" és 10% egyéb. Akkor az a terület akárkihez tartozik, sose lesz tisztán nemzeti. De a "lehetető leginkább" (így fogalmaztam) akkor lesz, ha B ország része lesz. Ehhez szerintem kb. 80-as IQ elég. Segítsek? Ha A országhoz tartozik, akkor 30% van a helyén, 70% idegen országban él azon a területen, ha akármilyen C országhoz soroljuk, akkor 0-10% kerül a helyéte, 90-100% él idegen helyen, ha B országhoz, akkor 60% van a helyén, azaz a többség. Most érted már?
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 16:49
A kérdéseimre válaszoljál. Az elterelés, mellébeszélés, zsidó-palesztin konfli idehozása nem érdekel.
_pampa 2013. 06. 08. 16:46
Előzmény: #39934  Törölt felhasználó
Hogyne.
Miért jár Izraelnek a Szent-Föld? Semmilyen területi és etnikai adat nem igazolja.Mégis megkapta. Ne keress logikát.

Tehát:

Az Nagy-Magyarország része volt amit elcsatoltak egy szerintem igazságtalan béke szerződés nyomán.
Mivel önálló Szlovákia sohasem létezett ezért a felbomlás után vissza kellett volna adni a területet.Ahogyan a Vajdaságot is!
És igen megint lett volna szlovák kisebbség a felvidéki részen ahogyan most is van más területeken.
Érdekes a te és más logikája. Az rossz ha Magyarország területén élnek kisebbségek, de az elfogadható ha más állam területén magyar kisebbség él....ráadásul rosszul bánnak velük, korlátozzák jogaikat,magyarságuk megtartását...

Miért nagyobb a különbség? Látod ez egy rázós kérdés.Mert minket ezért büntettek meg elég rendesen....

Akárhogyan csűröd,csavarod nem tudsz jó kijönni belőle.

Kezdted a nemzetállam létrehozásával...azt nagyon üti Csehszlovákia...
Erdély elcsatolásával megint kb.3,5 milla magyart "románosítottak " el. Azt a Romániát mindennek nevezheted csak "tiszta" nemzetállamnak nem...

Azután volt az, hogy büntetés a háború miatt....Amit az osztrákok kezdtek mi csatlakoztunk és ezért büntetésül az osztrákok megkapták belőlünk az Őrvidéket... és még annyit, hogy a II VH a Németek bűne és ők mit kaptak büntetésül? Pedig ők akkor olyat követtek el amit azóta még más nemzet sem! Az is kevés volt ahhoz, hogy büntessék területelvonással őket...
Tehát a büntetés mint magyarázat is elbukott.

Hidd el nem volt itt cél semmi nemzetállam meg büntetés. A győztesek egy lehetséges jövőbeni ellenfél esélyeit nyirbálták még időben vissza.Tudták, hogy ezt a csapást egy jó ideig nem heverik ki és így egy potenciális ellenfél kipipálva.Ráadásul szövetségeseket kapnak azon országokból akik kaptak a koncból....
Politika és üzlet.
Csak a politológusok akarnak igazolásnak valami elfogadható magyarázatot találni utólag...

szvsz
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 16:12
Előzmény: #39930  _pampa
"A felvidéken kb. 29-31%magyar-43-45 % szlovák volt az arány."

Értem. Tehát szerinted is több ott a szlovák, kisebbség a magyar. Akkor:
1. Miért is kéne hozzánk visszacsatolni? Most van egy 30%-os szlovákiai magyar probléma, akkor lenne egy 45%-os magyarországi szlovák probléma...
2. Miért is jár nekünk az a terület? Mitől inkább magyar, mint szlovák, ha egyszer szerinted is több a szlovák ott?
3. Ezek az arányok ráadásul AKKOR VOLTAK. Most mégnagyobb a különbség.

Megválaszolid ezeket a kérdéseket?
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 16:08
Előzmény: #39931  _pampa
Tiszta nemzetállam sosincs, hacsaknem kiírtod a kisebbséget.

Az elcsatolt területeken 28-32% volt a magyar lakosság, tehát kisebbség volt. Tény. Ez az, amit a vita eleje óta nem akarsz tudomásul venni.
tokos. 2013. 06. 08. 16:07
Előzmény: #39931  _pampa
Persze, bár mondjuk németek nem sokáig éltem ott...

Az egésznek semmi ko
_pampa 2013. 06. 08. 16:04
Előzmény: #39928  Törölt felhasználó
Csehszlovákia:
Németek
Csehek
Szlovákok
Magyarok
Cigány
+ egyéb

Ennyire lett a te logikád szerint megalakítva egy "tiszta" nemzetállam....
_pampa 2013. 06. 08. 16:01
Előzmény: #39928  Törölt felhasználó
Nem. A vasút,úthálózat vonala alakította a határokat.Ahhoz igazították.Ezért fordult elő, hogy tisztán magyarok lakta település a másik oldalra került, mert nem lehetett kikerülni.

A felvidéken kb. 29-31%magyar-43-45 % szlovák volt az arány.
Most mennyi? 8-9%?
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 15:45
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 15:37
Előzmény: #39923  _pampa
"Nem volt itt semmi logika a rendszerben."

A határmeghúzás logikája az volt, hogy a lehető leginkább nemzetállamok alakuljanak.
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 15:35
Előzmény: #39924  Törölt felhasználó
Ezt kimásolom, mert pontosan ezt gondolom én is:

"Bár nem volt minden tekintetben igazságos a döntés, alapvetően az próbált lenni, és valószínűleg lehetett volna akár még rosszabb is.

Sokféle nézőpontból lehet nézni Trianont.
Lehet szomorkodni, lehet dühösen felülvizsgálatot kérni, és háborízni, acsarkodni. Realitása nincs.

Vagy meg lehet próbálni továbblépni, elfogadni a helyzetet, és élni az életünket.

Akár még örülni is lehet, hogy egyáltalán maradt Magyarország, és nem osztották szét a maradékot is.
(Lengyelországot pl. teljesen szétosztották a vesztfáliai béke során, és megszűnt létezni)

Nem mondom, hogy így nézzük, de azt sem gondolom, hogy van értelme hadakozni a döntés ellen.

Nem a legigazságosabb döntés volt, de volt annyira igazságos, hogy senki ne akarjon rajta változtatni, rajtunk kívül.
Részben igazságos, részben igazságtalan, de az igazságtalan részeit, ma
már nem is lehet visszacsinálni, mert a nemzetiségek még jobban igazodtak a határokhoz, mint akkor."
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 15:33
Előzmény: #39923  _pampa
"És most mennyi? Az ott élő magyarok nem szülnek a szlovákok meg 10-est. Mert másképpen nem érhető el a mostani arány."

A 30-32% nem a mostani, hanem az elcsatolás előtti arány. Te csak íraz ide, de nem olvasol?
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 15:25
Előzmény: #39922  Törölt felhasználó
Teljesen higgadt vagyok.
1. Mondtam, hogy a mesés szemüvegedben nem tévedsz nagyot. Mi ezzel a bajod?
2. Persze, hogy külön téma. Azért még válaszolhatsz a kérdésemre, mert külön veszed. (Annyiban hoztam össze a terroristákkal, hogy párhuzamként előkerült rég, a palesztin-izraeli kérdés és ebben a párhuzamban érdekes, hogy mikor ki a terrorista. Bocs, ha neked nem jött le, hogy jön ide a terrorizmus kérdése)
3.Érdekes, amit mondasz, mert a török hódoltság hogyan jön pl. Szlovákiához, amiről nagyrészt beszélünk? Nem igazán értem. Továbbá, kérdeztem is, nem értem, mit akarsz külön az 1920-as térképpel, azon is ugyanaz látszik, ami az összes többin, kisebbségben vannak a magyarok alegtöbb területen, a kivételeket meg többször hangsúlyoztam)
4.Bocs, nem csak veled társalgok, sőt veled a legkevésbé. Nézd el nekem, hogy másokkal is szóba álltam, és más témákat is érintettünk, olyanokat is amik téged nem érintenek :)

Ha akarsz, válaszolsz akármelyik témára, vagy akármelyik kérdésemre. Ha meg nem, akkor nem. Nekem mindegy.
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 15:18
Előzmény: #39921  Törölt felhasználó
A magyar-szlovák helyzet gyakorlatilag évszázadokon át nem változott, egy világháború hozott csak változást.

Ugyanígy gondolom az izraeli-palesztin helyzetet is, akár évszázadokig is elbírkózhatnak, amíg nem jön egy világháború, amit Izrael elveszít.

Csak, ha Izrael veszít, akkor valószínűleg a győztesek (arabok) eltörölnek ott mindent, ami zsidó.

Ilyen szemmel nézve, örüljünk, hogy Trianon esetében a győztesek, akik diktáltak nekünk, a szövetségesek voltak.

Bár nem volt minden tekintetben igazságos a döntés, alapvetően az próbált lenni, és valószínűleg lehetett volna akár még rosszabb is.

Izrael helyében nem szeretnék lenni, ha az arabok diktálnak neki egy elveszített világháború után. Szerintem ott nem lenne tárgyalás sem...

Sokféle nézőpontból lehet nézni Trianont.
Lehet szomorkodni, lehet dühösen felülvizsgálatot kérni, és háborízni, acsarkodni. Realitása nincs.

Vagy meg lehet próbálni továbblépni, elfogadni a helyzetet, és élni az életünket.

Akár még örülni is lehet, hogy egyáltalán maradt Magyarország, és nem osztották szét a maradékot is.
(Lengyelországot pl. teljesen szétosztották a vesztfáliai béke során, és megszűnt létezni)

Nem mondom, hogy így nézzük, de azt sem gondolom, hogy van értelme hadakozni a döntés ellen.

Nem a legigazságosabb döntés volt, de volt annyira igazságos, hogy senki ne akarjon rajta változtatni, rajtunk kívül.
Részben igazságos, részben igazságtalan, de az igazságtalan részeit, ma
már nem is lehet visszacsinálni, mert a nemzetiségek még jobban igazodtak a határokhoz, mint akkor.
_pampa 2013. 06. 08. 15:18
Előzmény: #39918  Törölt felhasználó
És most mennyi? Az ott élő magyarok nem szülnek a szlovákok meg 10-est. Mert másképpen nem érhető el a mostani arány. esetleg azt mondod, hogy erőszakkal "elszlovákosították" az odacsatolt nemzeti kisebbséget? Mit nem mondasz, ilyen nem lehet csinálni mert jönnek a nagyok és bünti lesz érte. elcsatolják azokat a területeket ahol csúnyán bánnak a kisebbséggel...

Így lett Kovács Máriából Maria Kovacsova"

Akárhonnét nézzük valami mindig hibázik.

Valaki már megfogalmazta a lényeget.Nem volt itt semmi logika a rendszerben. Ez volt az akkori döntéshozóknak az érdeke.Nem néztek itt sem falut sem várost,etnikai arányokat.Feldaraboltak egy jövőbeli potenciális veszélyforrást így erősítve meg az ő politikai és gazdasági érdeküket.
Azzal nem számoltak, hogy ez idővel nem fog elcsitulni. Egy angol Lord fogalmazta meg a békekötés után:
Uraim ezt a Magyarok sohasem fogják elfogadni, ez a seb Európa közepén mindig fájni fog és előbb vagy utóbb orvosolniuk kell...

Valami hasonlót mondott pontosan nem emlékszem a szövegre...

penznyelo mielőtt még betámad,igen nem éltem akkor, de olvastam róla, mert úgy is lehet ismeretre szert tenni...és még annyit, hogy nem csak a NET-en könyvtárban is lehet tájékozódni...

szvsz
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 15:17
Előzmény: #39915  Törölt felhasználó
Jó, most higgadj le, és olvass és értelmezz előbb, mielőtt végképp összemosod a dolgokat!
Nem én vágtam bele nyóc különböző témába, de te viszont követni sem tudod, amit összehordtál.

1) ha elhiszed azokat a meséket, hogy "terrosistákért" harcolnak és nem olajért, gyarmatokért, pénzekért (múltban, jelenben, jövőben), akkor a te bajod, hogy hiszel a mesében... én nem

2) külön téma a "trianon"
(az is igaz, hogy már franciáktól, amcsiktól, angoloktól is hallani lehetett, hogy nem álltak a "helyzet magaslatán", ennyi elég...)

3) érdekes, hogy két trianon előtti térképet hasonlítgattál és ebből az egyik a török vész eredménye (és pont ezt a "legrosszabb" állapotot vetted alapul)
(Ez speciel - révén, hogy ott volt a "trianoni" térkép értelmetlen és érthetetlen... hacsak nem a "magyarságminimumot" kell bizonygatni. "Trianon szempontjából" csak erre jó. Mint említettem másra viszont jó lenne, ha nem lenne ilyen elnagyolt.)

4) Izrael megint egy másik kérdés - és engem nem érint, nem zavar, nem is érdekel

stb.

Na, most te ezeket a témákat tetszőlegesen kevered. (függetlenül a mondanivalód valóságtartalmától.) Ha az egyikre reagálok, te egy másikat keversz oda.
Törölt felhasználó 2013. 06. 08. 15:09
Előzmény: #39916  _pampa
Ezzel teljesen egyetértek, pampa, és kívánatosnak is tartanám.

Trianon logikája alapján, ma, léteznie kellene Palesztinának.

Kurd és baszk nemzet is létezhetne, ha úgy akarnák. A kurdok modjuk jó bonyolult kérdés, mert sok országot érint. A baszkokat nem tudom, volt-e pl. népszavazás vagy hasonló. Nem lepődnék meg, ha ők mégsem a függetlenségre szavaztak volna, de ezt nem tudom. Ha függetlenséget akar a többségük, akkor joguk lehetne hozzá szerintem. Legalább valamiféle autonómiához.
(A katalánok is érdekesek, ők sokáig nagyon jól megvoltak spanyolként, most lehet hogy változik a véleményük, mert idővel változhatnak is akár a vélemények, nem biztos hogy automatikusan függetlenek akarnak lenni, ahogy pl. a horvátok sokszor jól megvoltak a Magyar Királyságban, sokszor meg nem, változott idővel)

De bármelyik esetről is van szó, ezeket a változásokat ki kell kényszeríteni, mert pl. Izrael nem enged a palesztinoknak, ahogy a magyarok sem engedtek a szlovákoknak.
Ezért jöhetnek ilyen változások békeszerződések keretében, ahol erősebb hatalmak kényszerítik ki a változásokat.

Ha nem lehet kikényszeríteni, akkor nem lesznek változások, ez a helyzet pl. a kurdokkal, nincs aki kikényszerítse.
Izrael meg határeset, nem vagyok biztos hogy egy atomhatalmat lehet csak úgy kényszeríteni, de aki talán, esetleg, még képes lenne, az meg nem biztos hogy akarja kényszeríteni.

Trianon esetében egyértelmű volt, hogy van aki kikényszerítse.

Mert, bár az is egy bonyolult kérdés, hogy kinek mihez lenne joga, a világ úgy működik, hogy a jogodat ki is kell kényszeríteni, anélkül semmit nem ér a jogod. A világ már csak ilyen.

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek