Amit a 2. bekezdésben leírtál, azt határidős kereskedésnek hívják. És igen, ott is lehet short v. long pozikat felvenni. És bármilyen típusú kereskedésben veszel fel short pozit, azt shortolásnak hívják. Csak fordítva nem igaz. Szóval attól hogy short pozíciót vesz fel valaki, attól még nem feltétlenűl határidős kereskedés formájában teszi.
Kedves János, Régóta követem az elemzéseit, amelyek ha nem is mindig atomóra ponotsságúak (megjegyzem, ha azok lennének, akkor egyszerűen milliárdossá válhatna az ember), számomra nagyon hasznosak. A tőzsdézést autodidakta módon kezdtem el tanulni, nincs semmilyen előképzettségem és nem értek a TA-hoz, így sem megcáfolni sem megerősíteni nem tudom technikai alapon az elemzéseit. Viszont a véleményemet meg tudom osztani Önnel és a többi fórum Taggal: - Van egy magyar szempontból giga cég - 2019-es nettó árbevétele 5200 Mrd Ft volt (ezzel talán a 3. legnagyobb cég nettó árbevétel szemponjából az AUDI és a GE mögött Magyarországon, és ezzel legnagyobb "magyar" cég) - Magyarország GDP-je 2019-ben 47.500 Mrd Ft, tehát a MOL szerepe kicsit sem elhanyagolható, mindemellett foglalkoztat 25 e. embert - A tőzsde ciklikus (ezzel nem mondok újat :)) vagyis ahogy megy fel, úgy megy le is, amely mozgásokon megpróbálunk pénzt realizálni, viszont az "értékteremtés" nem itt van, hanem a mögöttes értékteremtésből, a cég eredménytermelő képességéből - A MOL egy igen diverzifiált vállalat a petrokémiától a benzinig, amely jól mutatja, hogy van jövőképük és nem csak a földből kinyert fekete nyersanyagot akarják finomított formában eladni, hanem megnövelet hozzáadott értékű terméket/szolgáltatást kivánnak értékesíteni Összefoglalva: a MOL nem fog csődbe menni (ha ez megtörténne a nem túl távoli jövőben, mondjuk 0-5 év távlatában, akkor nem az lesz a legnagyobb problémánk, hogy elbuktunk X Ft-ot a tőzsdén, hanem, hogy a mai ismert világunknak vége), az árfolyam mehet még lentebb is, de pattanhat is. Hogy mikor? 1200? 1300? Örülnék ha valaki megmondaná, de szerintem nem sok esély van rá, mert a COVID őrület emóciós töltetet ad, ha nem így lenne, akkor nem itt tartanának az árfolyamok és ezt nem lehet kiszámolni TA-val sem (egy rossz év nem azt jelenti, hogy lefeleződik a cég vagyona, hanem azt hogy nem termel ennyi eredményt, persze ezzel lehet csődöt előidézni, de nem egy MOL méretű cégnél). Egyben magam részéről biztos vagyok: lesznek még 3000-es magasságban a papír árfolyama csak ki kell várni. Rossz és hülye duma ez, de ez is egy kereskedési módszer (ami nem azt jelenti, hogy nem lehet másképp is jól csinálni), ami nagy valószínűséggel beválhat. Most fáj a bukómat látni, de én kiülöm az elkövetkező 1-3 évet és bízok, abban hogy a tömeghisztéria után visszatér a "normál" élet és ezzel a MOL árfolyama is. Bocs a hosszúranyúlt írásért Mindenkitől!
Köszönjük a kimerítő választ. Nehogy magadra vedd, nem neked szántam, sőt senkinek. Mindenki másképpen kereskedik, mas alapján. Mindenkinek más az elképzelése, a tűrőképessége, az időtávja.
ugye idén már 7 hónapja tart a kálvária... a felmenetelek a történelemben 1-4 évig tartottak.... én ezt nem nevezném gyorsnak sajnos. de, merítek erőt az optimizmusodból :)
RSI a havi csárton nagyon ótvar.... még el sem kezdett magasabb aljakat ütni, hogy esetleg reményt adjon.... a hetesen viszont mennek a magasabb RSI aljak, nagyon szeretne már emelkedni... na ebből milyen szörny fog születni...
Elarulok neked par alapveto MOL tenyt. 1)A MOL tulajok havonta 16-19 m db reszvenyt adnak el atlagosan. VAn 820m db reszveny. Szoval, a teljes volumen megfordulasahoz kell 820/16(19)=51(43) honap, az 4-3.5 ev. Egy atlagos MOL tulaj 3.5-4 evig ul a papirjaban. . 2)A MOL arfolyam erosen hullamzik. Ugye egybol ra tudod vagni, mennyi a MOL ciklusainak hullamhossza (ev), es a hullamzas amplitudoja (%) ? Nem? Akkor van egy hirem: alig vagy jobb, mint a vak majom, aki dartot dobal a celtablara. Akkor segitek. Aki TA alapon tradel, az maris ravagta a helyes valaszt, mert azzal kezdi, hogy ezt a chartot az elso trade elott megcsinalta. ES alaposan megnezte, sot memorizalta, hogy mikor szamithat legkozelebb BULL piacra. Igen, 2020-21 evektol. Dehat ez egybol kijon az "atlagos" tartasi idobol is, ami 3.5-4 ev. Tudod, vannak akik BULL piacban tartjak, es vannak akik BEAR piacban tartjak. . http://keptarhely.eu/view.php?file=20201029v00ta20pq.jpeg . 3)A fordulatot persze nehez elkapni. Bizony, a jo TA modszerekkel sem sikerul egybol, kell hozza 2-4 probalkozas is. Vannak olyanok, akik ezert azonositani probaljak, es szamoljak a lemeno es felmeno hullamok strukturajat, pl. Elliott modszerevel. ES a fordulatok idejen 60min daytrade probalkozasokkal igyekszenek elkapni a fordulatot, napos, de legalabbis hetes szinten. MIre sikerul, megesik, hogy 2-4 alkalommal is tevednek. Es igen, elvesztik ennyi alkalommal a stoploss0al reszvenyenkent a 30Ft rizikot. . 4)Tudod, mennyit veszit ehhez a 50/50 (?) "tevedeshez" kepest, a vak majom modszer, atlagosan? Nezd meg jol az amplitudot es oszd el kettovel. Erdemes ezen elgondolkodni. Szerinted, melyik a jobb? . .
lelökik minden támaszról, beleértve az évtizedest is... elképesztő. 1500 alatt, az évtizedes támasz felfelé már ellenállás lesz, és akkor 1600 akár éveken belül SEM valósulhat meg...2000-et meg egyenesen hagyjuk :o eléggé ilyen a kinézete most.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.