Kérdem én a kedves fórumtagokat. 3 db TS van, 4000 Ft különbségekkel, akkor lentebb TL 19600-13000-ig miért van 600 ft-onként? Miért nem lehet bevezetni egy köztes akár 2000 ft eltérésű TS-t? Me minek? ........
Tisztázódott már, hogy hol lesz a kiütési ára a TL122 nek? A tegnapi linken lévő doksikban valszeg nem a megfelelő ár szerepelt, valami 53.000 környéke volt....
Új certi amikor kijön fedezetként az erste részvényeket vásárol. Van kb 200 ezer darab certi az 200 ezer darab részvényvásárlás ha teljesen sold out lesz, és hidd el az lesz gyorsan. Nekem ez alkalom arra, hogy átüljek magasabb tőkeáttétes certibe ha akarok :D Nyilván extra vásárlások nyomják fel az árfolyamot és ha épp nincs eladó akkor igencsak megnyomja.
Tegnap hazaértem, de mindjárt megyünk újra. :D Mozgalmas a nyár és élvezem, hogy nem a munkahelyi szabadság keret szabja meg, hogy mit tehetek. Amúgy mostanra értem el oda, hogy nincs az a fura gyomorba ütő, stressz okozta bizsergés a munka miatt és úgy élveztem a kismajommal a strandolást, hogy semmi nem terelte el a gondolataimat. :D Nem 1 millióval kezdtem, hanem nulláról indultam. Elváltam és házat, mindent az exnek és a gyerekeknek hagytam, sőt, még a ház éves rezsijét is bevállaltam. A bíró virágnyelven lehülyézett a váláskor. :D Egy bőrönddel meg a kocsimmal, meg a KBC-nél pár ezer elértéktelenedett opus részvénnyel léptem le az üres albérletbe. De jó állásom volt, minden fizetésnapon azonnal félretettem amennyit csak lehetséges volt és BTC-be raktam a +500-on 30-as tőkeáttétellel. Akkor még azt se tudtam, mi az a FIRE, de kiderült, feltaláltam saját magamnak. :D Aztán mikor volt egy bezuhanás, akkor kis bukóval inkább kiszálltam a coinból, nehogy elbukjam az egészet, saját lakás volt a cél. 12,5 millát áthoztam a BÉT-re. Amúgy a 80-szorozásnál is jobb az eredmény, mert vettem lakást is a hozamból, sőt, a nagyobbik gyerek házának felét is kifizettem. Szóval lehet, hogy 100-szorozás is megvolt. :P
Magasabb szinten adják ki, magasabb a szorzó, többet lehet venni ugyanannyi pénzért, ha az irányodba megy, jobban lehet vele keresni. A jelenleg elérhető magasabb szorzós certik ki vannak fogyva az Erste kínálatából, mint ott csücsül a befektetőknél, aztán csak akkor kapsz belőle, ha épp elad valaki. A TL110, ami még "boltból" vehető egyelőre dögivel a maga 2,5x körüli szorzójával, de az se rossz.
Arra figyelj, hogy az OTP TL esetében általában 150Ft az árrés (legalábbis amiből van bőven), és az utolsó ár azt mutatja, hogy mennyin kereskedtek vele legutóbb. Ha éppen eladás volt, akkor azt ugye 150Ft - tal olcsóbban tudták megvenni, szóval ha az alapján állítod be a limit árat ls vásárolni 150Ft - tal drágábbért tudsz csak, akkor hiába van egy 100Ft - os mozgása a papírnak az irányodba, még nem fogja elérni. Ha csak pár 100 darabokat veszel, és olyat, amire van még az Erste - nek 2000 - 2000db az ajánlati könyvben állandóan (TL110 pl.), akkor be lehet tolni piacin, annyin fogod megkapni kb, mint amennyit az árjegyző ír.
én 3 éve certizek kb + egy fél év. A fél év az tanulópénz volt , mi hogy megy egy minimális lossom volt, (akkor kezdtek el terjedni a certik) aztán az első teljes év siker volt 70-80% profit volt :D (magasabb tőkeáttétes certikben ültem jól hozta a pénzt, ma ilyet már venni se tudnék kb) aztán jött egy középső év trump vámjai na az nagy bukó volt , jól kezdődött az év majd a vámok elvittek minden profitomat aztán egy év kellett mire visszajöttem és minimális nyereséggel zártam az évet (ok ricsi bukóból hígítottam szóval jobb lett volna ha ezt kihagyom) az idei év összegszerűleg a legjobb a profitcélomat már kétszer emeletem meg :D most 1900 certivel megyek , de ha esetleg lemenne még akkor vevő lennék , de ezen a szinten csak tartom 48 fölött lennék leghamarabb eladó. Időarányosan pedig 49 nél mindent eladnék - most , év végén 51 ez a szint. Viszont így hogy otp eléri az értékeltségének a felső határát, így már nem várható óriási ralli évről évre. Szóval lassan el kell kezdeni gondolkozni a diverzifikáláson. Mondjuk..... akvizíció, organikus növekedés stb.... simán benne van évi ~7-8 ezer növekedés alsó hangon, fomo esetén kétszer ennyi is, de az ár speka ami könnyen beszakad..... de 7 ezres növekedés esetén ez kb mondjuk 4000 fforint win certinként. Ez még egy 3 as áttét esetén megfelelő darabszámmal elég szép profit.
Igen, én is a limites vásárlást preferáltam eddig az rv-nél (mivel csak azzal foglalkoztam) viszont itt a certiknél gyakran előfordult, hogy pár forinton múlott a vétel, pedig kicsivel többet ajánlottam mint az utolsó vétel. Így lemaradtam pár tuti vételről. Hát ja, ehhez is kell a (jó)pár év rutin :)
Hagyjad, megviselt a napfény nélküli élet. Amúgy is Balin egy indikátor .... MOL-hoz van kötve , ha megy akkor magas az értéke ha essik akkor negatív. Amúgy úgye nem azt mondod, hogy az elmúlt 4-5 évben 1 millióról kezdtél certivel és most ott tartasz ahol tartasz? Vissza jöttél már nyaralásból vagy most az örök nyaralást éled?
Én piacin csak akkor veszek, amikor új certi kiadás van és abból akarok "mindenáron" venni, vagy ha látok olyan certit bent, amit azonnal meg kell venni. Az éppen bent lévő mennyiségnél többre leadott piacin pedig nagyon meglepődhetsz. Egyébként a limit ár híve vagyok.
Akkor a cca. 100db-om nem is annyira ciki :) Igen, ez a pár 18K-n vett TL110 elég jól muzsikál pár nap alatt, megjött hozzá a kedvem. Jó lett volna 2020-tól certizni is, de akkor még sajna nem ismertem, azért így is megvolt a cca. 435% a sima tartással...Ma pár Telekom certire is benevezek (Richter is képben van azért) bár ahogy látom a certiknél a vételi ár megadása a kritikus pont, mit szólsz a piaci áras vételhez? Ha nagy potenciált látok benne az is jó lehet? Köszi
Én anno 6 darabbal kezdtem. :) Részvényvásárlás után volt maradék 8-10e Ft-om és azon vettem (talán TL76-ot). Csak, hogy megnézzem, mi is ez. És döbbenettel néztem, hogy pár nap alatt hozott ~6e Ft-ot. Na akkor indult be nálam a certi bogár :D
Hát azt tegnap dobtam. Sokba fájt. Átvitte tegnap a negyvenet, tarthatatlan volt a 40,5 korlátárral. A te meglátásod valósult meg. Gratulálok. Ha ma tudja tartani és nem jön hétvégén rossz hír, akkor jövő héten újra long.
Nagyon sok frusztráció gyűlhetett össze benned, ha a részvényed áremelkedése miatti örömödet azzal kell tetézned, hogy sót szórj mások "sebébe". Én örülök, hogy az OTP elmúlt pár éve nem torzított el engem ennyire, mint téged a MOL! :)
OTP részvényesek ide!