Erste: Ahol én tradelek, 7 volt a DAX, most 11 NQ 3.5 volt, most 6. Tehát emeltek rajta. Volt is róla leírás, hogy változás van. Valószínűleg itt sem 40 már a default, hanem 60-70, vagy akármennyi, de ez magyarázható a nagy mozgásokkal is. 11000-et ment 9 nap alatt, ha nektek ez a 100 pont veszteség "elfogadhatatlan", akkor keressetek mást.
Spread a vételi és az eladási árkülönbsége. Amit az árjegyző felkínál ... békeidőben ez 40Ft. volt ebben a pillanatban 140Ft. ez 15446 -as vételi árnál 0,91% ... az már elég nagy nekem.
TozsdeMan2023 Kolléga elvileg vett 43900-44000 körül, vagyis ezt írta. A fej váll alakzat nyakvonala itt volt, ezt le kellett volna bólintania,ha esést vártunk volna. 1h csúcsokat meg kell tenni stopnak, ezzel magadat véded, nem kockáztatsz. Néha túlgondolja mindenki ezt a "meddig eshet". Addig esik, amíg újra nem áll longba. Valaki az 1h tetőket nézi, valaki a 4h-t, a profik a naposat. 9 nap alatt 34600-45700: a short a hazárdjáték, de talán bejöhet.
150Ft. a spread a Erste OTP certinél ... ez nem vidám. Ez inkább le mint fel mutató jel nekem. :-( A forgalom továbbra is duplája a szokásosnak ... szóval nem tudom.
Március 30: 34610 Azóta ez a 9. kereskedési nap: MAX 45700 A kettő különbsége 11000, közel 30%-os elmozdulás. Van honnan esnie. "Ma nyerek", ez akkor biztos, ha lezártad.
Ezt most kifejezetten az OTPre fogom írni: Minden OTP certinek van egy Kötési ár értéke, és van egy Korlát ár értéke, a kettő különbsége általában 500 vagy 1000, vagy valami hasonló. Ez azt a cél szolgálja, hogy a szolgáltató, az Erste, saját magát védje, a hirtelen jött árfolyamesés-emelkedést (attól függően, hogy Turbo Long vagy Turbo Short) kivédje. Neki a te pozid nem számít, ő saját magát védi. Ideálisan, ha lassú emelkedés-esés van, megmarad az 500-1000 ft: Maradványérték, ez a hivatalos neve. Ha GAP-es (szakadás/pattanás) típusú elmozdulás van, ha a Kötési ár alatt-felett nyit az árfolyam, akkor 0 Ft -ot marad a befektetésedből, tehát ki tudod magad nullázni is. pl. ezt a 35300-as certit vegyük példának, amiről beszéltünk, ráestek, kicsapták, 1000 ft volt a különbség, kb. ennyi is maradt, mert éppen csak megpöccintették a népet. ha GAP-el esik, átszakad, nem 1000 ft marad, hanem 0. Tehát vették 1800-2000-ért, marad 1000, de maradhatott volna 0 is. Nem -50%, hanem 0! :D A certifikát értéke: A kötési ártól számolódik, minél drágább a certi, annál messze van a KO is.
Szia! Abszolút egyetértek, nem certiztem még és sem áll fent ("viszket a tenyered"), egyenlőre :) Köszönöm a tanácsot, a kérdéseimet azért írtam, hogy tanuljak és megértsem. Tőzsde is csak rövid ideje van nálam, az is inkább buy and hold, nem vagyok daytrader. Ugyanakkor a háború miatt nem akartam végignézni, hogy a profit egy része elég, ezért kezdtem alaposabban utána menni a dolgoknak és elkezdtem tanulni, követem a híreket, keresem az összefüggéseket, stratégiát próbálok kialakítani magamnak. Szóval még nagyon az elején vagyok, így bocsi, ha esetleg hülyeséget vagy túl alap dolgot kérdezek, de inkább előtte, mint utána, amikor már esetleg ég a ház :D
Én FEL-t nyomtam, de nem várom 50k-ra áprilisban. Viszont még egy kör 45-46 van benne szerintem, és utána sem várok padlót - de az már az olajtól függ majd.
Igazán nem akarok beleszólni és tényleg nagyon jó levezetéseket olvashattunk ktamask-tól, meg mástól is. De! Mindezt nézd meg inverz is. Cseréld meg a számokat és a + helyett tegyél - jelet. Így máris nem annyira csábító az olcsó certi. Nem tudom mióta űzöd a tőzsdézést, de sok dolgot kell szem előtt tartani. Tudsz e? Érted e? Mennyi a kockázat tűrésed? Van e stratégiád? Van e időd figyelni a híreket, infókat...? Naprakész tudsz e lenni? ... Sorolhatnám mennyi minden kell egy megközelítőleg sikeres tréder eredményéhez. Sose feledjük, a tőzsdén az emberek nagy része veszít! Lehetnek jobb napok amikor királynak érzed magad, de összességében mit tudsz elérni az sok-sok munkától és elszántságtól, tökösségtől, tanulástól és még megannyi dologtól függ. Persze így leírva pofon egyszerű és hamar megrészegíti az embert a pénz. De tudsz e majd aludni, mikor egy nap 2-3-4-5 milla lett a virtuális veszteséged. Tudsz e realizálni, mikor már bukóban vagy milliókkal. Persze tök jó amikor ugyanennyivel több a számlád értéke. Na és akkor tudsz e realizálni? Egyszóval, ha nem vagy kellőképp járatos a témában, de már úgy érzed, hogy viszket a tenyered és certizni szeretnél (ha még nem tetted meg) akkor kicsiben, ahogy írtátok "drága" pontosabban kisebb tőkeáttételű certikkel kezdjél. A 2-3-as, bőven jó tanulgatni. Ha meg már certizel és mindezzel tisztában vagy, akkor bocsi a kiigazításért. :)
"Volt egy certi nemrég talán 35300-as KOval. 36800 körül billeget az árfolyam, ment a spekuláció: csak 1600 ft 1db ... de KO lett a vége, kiütötték. Ha túlélte volna. 36800: 1600 értéken forgott (csak példa) 46800: +10000 = 1600 ból 11600 értékű lett volna. az 725%., tehát gyakorlatilag +625% RV-ben meg kerestél volna 27,1%-ot (46800/36800) Nem hiába zsákolták, "hátha túléli"." . Igen ebből volt 2500 darabom és azért is fájt hogy csak épp lenyúltak érte és egyből kilőtt utána. 20 milla nyerő lett volna :(. De ez van.
OTP részvényesek ide!