TA alapon, főleg tőkeáttételes ügyleteknél teljesen jó a szakmai hüvelykujj szabály, azaz a "2% rule", ami annyit tesz, hogy a teljes tőkére vetítve egy ügyletnél maximum két százalék kockázat vállalása, így egy stop esetén maximum a tőke 2%-a veszhet el (likvid piacokon, néhány esetben azonban slippage felmerülhet).
Certis sztoriban szerintem én viszem a legdrámaibb férfi oscar-t. ATH előtti napon vettem bele a legalacsonyabb TS-be, 800Ft/db körüli áron. Másnap ATH, az árfolyam kb. 15 percig volt kiütés felett és onnan masszívan, szinte egyenes vonalban zuhant három hét alatt úgy 3000Ft-ot. Itt lett volna húsz nap alatt szerény 3x. Ha a tiszta elméletet nézem - sosem vártam volna ennyit - akkor kilenc hónap múlva 7900 körül 13x. Ehelyett kb. 240Ft maradványérték, tehát úgy 70% bukó egy nap alatt. Kibírtam röhögés nélkül.
max a teljes aktuális befektetett tőkém 15%-át tehetem certibe - ha viszont bukok egy pozin, akkor nem pótolhatom fel a 15%-ig (hiszen ha minden veszteséges lezárt pozi után felpótolom 15%-ra, akkor egy idő után elfogyhat akár a teljes tőke)
másik megoldás: csak annyit tegyél certibe, aminél nem leszel ideges, ha az egészet összeget elbukod
Hat a multkori 20%nal atgondoltam … pl tegnap is eladtam mar korabban , lasd meg is erte mert visszajott az arfolyam. Ugyhogy szerintem nyilvan korulmenyfuggo de 500-1000 re korlatozom magam.
Richter, karácsonyi orbáncadó. Azon izgultam, hogy legalább ne üssék ki, mire kinyit. Nem emlékszem a pontos számokra, de valami -50-60% rémlik. Masszív bukó volt. Persze ugyanez az otp-re is igaz, na meg a MOL-ra, előtte ott égtem meg. Pokoli hónapok voltak ezek, nem lehetett hova menekülni. USA részvényeket is eladtam, a kettős adóztatásos sztori miatt. Volt egy időszak, mikor szinte csak ezüstöm volt, meg 2-3 osztrák részvény. Most valamivel jobb a helyzet blue téren, de a gazdasági helyzetünk meg katasztrofális. Egyáltalán nem vagyok nyugodt.
Ja ja, nagyon fasza volt amikor eokezdődött a háború!!! Az összes kurvajól fizetett elemzőfasz azt mondta hogy igen kicsi az esélye! Aztán reggel abban az öt percben mire feláll az árjegyző esett majdnem 20 %ot Na az nem esett jól!
Én 500-600 ezerrel szoktam kezdeni, de 1,5 milliónál többet még nem vettem több körben sem egyfajta certiből. Többször voltak már durva, 80-100%-os bukásaim is certivel, többet nem merek kockáztatni. Azért kemény, amikor egy hirtelen esés nullára kiüti, majd pár nap múlva már szinte visszamegy a korábbi értékre a mögöttes részvény árfolyama, te meg ott maradsz 100% bukóban.
Naposban viszont meg benne van az eses 13900 ig ez kimaradt. Hat igen kicsit ellentmondanak egymasnak. Ott dupla top van szerintem amit ma talan az eses igazolt is , ha holnap tovabb esunk akkor 13900 ig mehetunk szoval ez talan a c opcio. Mozgastol fuggoen LEHET hogy veszek certit :)
Hat pedig ket lehetoseg van. Szerintem holnap megyunk fel 14590 ig majd visszateszteljuk 14300 at nap vegere lehet (en belelatok orasba egy fej vallat) Szoval certinkemt ha szamolok 1700 koruli arralakkor 200ft nal kicsit tobb hasznod lehet rajta egy nap alatt. Masik lehetoseg hogy felfele mozdulunk el es akkor 15 k a cel. Holnap veszek szerintem long certit a mozgasok fuggvenyeben. De tervezem is eladni 1700 as aron remelhetoleg.
OTP részvényesek ide!