Célárcsökkentés érkezett az OTP-re. A lengyel PKO Bank 14 267 forintról 10 055 forintra csökkentette az OTP Bankra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, az ajánlásuk továbbra is vétel. Forrás: Equilor hírlevél
A Richter kötéslistában megjelenő 100,000 db-os pakkok utáni árfolyam mozgásában van gyakorlatom, az irányváltást jelzett, általában fölfelé. Nagy volume shortot elsűtni, csak befektetési alaptól kölcsönvett pakkal lehet, mint ahogy 2008 októberében is történt, ennek a pakknak a mozgatása jelenik meg a listában, Richterben a 100,000-res pakkok az esés végét jelezték. Sok beírást, amiben a hazugság keveredik a tudatlansággal fájdalmas olvasni, a ma reggeli felhozatal még nívósnak mondható, persze csak a bázishoz képest, kiemelve pattinto hozzászólását, mint figyelemre érdemest.
Ezen szerintem kár agyalni, ezeregy oka lehet, és nem is biztos, hogy bukott. Lehet, hogy talált valamit a zavarosban amibe sokkal több fantáziát lát. (nem csak az otp van a világon) Vagy elgondolkodtatta a bankadó miatti 1,5-2 év helybe toporgás (jó esetben) Vagy borulátó a jövőt illetően, vagy akár forint esése miatt is lehet. Teljesen mindegy, bármi lehet. Ezt a döntést hozták. Megtörtént, egy nagy eladóval kevesebb van a piacon. Az a lényeg hogy megvették. Ha az érdekes, hogy valaki miért adja el akkor az is érdekes, hogy valaki miért veszi meg.
Miből gondolod, hogy veszteségük van? Az utóbbi hetekben legalább 15-20 milliárd értékben volt tranzakció 8800 alatt is, gondolj bele ha tegnap csak 50 forintot hozott nekik szorozva 1,6 millió(!) részvény. Valószínűleg további aljakat várnak ahol megint megveszik 1-200 forinttal olcsóbban. Akkor fogják abbahagyni, ha úgy érzik elindulunk tartósan tízezer fölé újra és érdemes ülni rajta.
" Az hogy eladtak a végén egy ekkora mennyiséget (amit meg is vettek) nem biztos, hogy annyira rossz." Na ezaz, néha azt érzem mintha néhányan itt a tőzsde alapvető működést sem értenék, és egy ilyen eladásról úgy beszélnek, mintha az alapkezelő a kemencébe dobta volna a részvényeket. Közben valójában arról van szó amit írsz, sokan akarnak vásárolni is, hiszen a 1,6 millió darab elment 8800 fölött, vagyis legalább ennyi részvényre vártak ezen az áron mások (ilyen tételben már nem Marika nénik) akik bíznak az emelkedésben innen.
Ebből én azt nem értem, hogy ezek az indexkezelők miért időzítik az otp átsúlyozást (eladást) akkorra, amikor éves minimumon van az otp árfolyam, és hogy mi okuk lehet arra, hogy ezt jelentős veszteség árán is megtegyék.
Értékes ez a topik. Én nagyon sok érdekes bejegyzést, rajzot, elemzést, elképzelést találtam a tegnap zárás óta. Engedjétek meg, hogy alkotóikat ne soroljam fel név szerint mert valakit biztos kihagynék és nem akarom megsérteni. Az alábbi tapasztalatok megosztásával szeretnék csatlakozni hozzájuk. Kedvenc barátaink az MSCI és a CECE. Ők azok az indexkezelők akik és követőik egyszerre nagy tételben adnak illetve vesznek pld OTP részvényt jellemzően záráskor. Ezeket a vásárlásaikat, eladásaikat kissé rejtélyesen ugyan, de mindig nyilvánosságra hozzák. Hozzáértők már előre tudják mikor, mennyit fognak eladni, vagy venni. Így lehetett ez az utóbbi napokban is. Valamelyik nagy indexkezelő átsúlyozta portfóliójában az OTP mennyiségét. Ezt néhány nagy szereplő már tudta és korábban eladott OTP részvényeket, amiket tegnap visszavásárolt. Lehettek olyanok, akik így bővítették az OTP mennyiséget (magasabb áron eladtak, olcsóbban többet vettek vissza), de lehettek tisztán shortosok is. Teljesen mindegy minek nevezzük őket. Eladtak, mert tudták, hogy lesz kitől visszavenni. Szokott ez fordítva is lenni. Azért vesznek rövid távra felhajtva az árat, mert tudják lesz vevő akinek el tudják majd adni. Tipikus esetei az OTP saját részvény vásárlások előtti felhúzások. Ezeket a pozícionálásokat, bázisépítéseket (amelyek lehetnek short, illetve long bázisok) tetten lehet érni a chartokban. Ott vannak. Csak menet közben nehéz értelmezni őket. :) 2013 környékén többször lehetett ezzel a két versenyzővel (MSCI, CECE) "eladóként" találkozni. Érdemes a charton azokat az eseményeket keresni és onnan következtetéseket levonni a mostanra. Nagyban: Az MSCI és a CECE 2013 környékén, év végén szállt ki az OTP-ből és az majd csak 2014 végén (valójában 2015 elején, de a long bázist 2014 év végén építették ki) kezdett a nagy emelkedésbe. Ezek szerint még van egy évünk az igazi, hosszú távú long beszállásra. Rövidebb távon az átsúlyozásoknak mindig az volt a hatásuk, hogy az átsúlyozás utáni napokban jött egy kis emelkedés, majd egy újabb eladási hullám az indexkövetők részéről. A két nagy indexkezelő jellemzően egymás utáni napokban lépett. Először az MSCI majd a CECE. Nem tudom most ki volt a főszereplő. Remélem ezzel a bejegyzéssel kicsit meg tudtam világítani ezeknek a nagy darabszámú záró kötéseknek a mibenlétére.
Én nem gondolom, hogy feltétlenül délnek kellene mennünk ma. Az hogy eladtak a végén egy ekkora mennyiséget (amit meg is vettek) nem biztos, hogy annyira rossz. Vagy inkább úgy fogalmazok, hogy mi a rosszabb, ha záróban leviszi az árfolyamot, vagy amíg apránként elad folyamatosan gátolja az emelkedést? Az eladási szándék megvolt, túl vagyunk rajta, meg is vették, és még így is zöldbe zártunk. Még az is lehet, hogy ugyanaz az eladó öntötte be egyszerre a végén, aki eddig is folyamatosan apránként gátolta az emelkedést. Legalább ez is kipipálva.
De az elso szakadas, 44% az egy extrem hir volt (haboru), nem hasonlitanám a masodik negativ hirhez, ami egyebkent mar 11-13ezer kozotti araknal is tudott volt (nagy valoszinuseggel) hogy lesz bankado. Azzal viszont senki nem szamol, hogy a kamatemeleswkkel valoban lesz a banknak extra bevetele is a folyoszamlakon - a sok kis 100 es 200ezer forintos egyenlegeket senki nem koti le… OTP meg kap erte 5%-ot…. szoval az csokkentheti a bankado hatasat. Szoval szerintem az elso negativ hirt (orosz haboru), nem igazan celszeru osszehasonlitani a 2. hirrel (bankado) - es varni hogy ugyanakkora legyen a hatása
Ahogy én most látom: legutóbb hasonló eladási volumen akkor volt, mikor februárban az oroszok elkezdték az offenzívát. Akkor 18000 környékéről nézett le a papír 10000-re ez olyan 44% esés. Most 10300-ról indultunk körülbelül, 44% eséssel ez olyan 5700 lenne. De: első körben "csak" 8500-ig néztünk le (1800-as esés) ennek kb vissza is adtuk a harmadát (9100), ha innen indul az újabb 1800-as kör, akkor 7300 körül állunk meg. Ezzel jelen állás szerint röpülne újabb 3 erste tl certi is...
Hó végi zárás, igen, intézményiek kereskednek ilyenkor, azért vannak ezek a gigakötések. A MOL-t ma megmentette a számára talán pozitívnak mondható olajembargós hír, de az OTP-hez hasonlóan nagyon gyengén szerepelt, amióta bejelentették az újabb lenyúlós csomagot. Még mindig ezt emésztgethetik a befektetők, még maga az OTP is, de szerintem hamarosan talpra fog állni, mert ez a csomag és az extra kockázat már nem hogy be lett árazva, hanem túl is árazták. Azért fog még pozitív hír is jönni, így nem hiszem, hogy nagyon sokáig tanyáznánk 10k alatt. Persze látom, vannak itt más vélemények is, amivel nem is lenne gond, de némelyiket csak az úgymond OTP undor, meg a káröröm táplálja, nem is értem ezeket... Én ma vettem TL 23 certit az osztalékból. Ennek a papírnak háborúval, válsággal, extra adóval együtt sincs keresnivalója 10k alatt, nekem ez a véleményem. A következő negyedévekben már profitot várnak, jelezték (nem várhatóak nagy leírások). Az első negyedév a háborús környezetben is szép eredményt hozott, egyszeri negatív tételek nélkül, erős első negyedév lett volna. A vastagon nyereséges működés szerintem adott és innen inkább javulás várható hosszabb távon. Az inflációt is megfogják lassan ezekkel a kamatemelésekkel. A jelen most más, még gyengélkedik az árfolyam, de ezt én ki is használom. Ha lesz egy-két pozitív hír, megyünk vissza az 5 számjegyű kategóriába, bármilyen erős ellenállásnak is tűnik jelenleg. Én merek most is pozitívan gondolkodni. Még mindig lehet akár idén 13-15k, ha megváltoznak a dolgok.
OTP részvényesek ide!