lehet hogy ma nem mentünk 4 %-ot de azért ne felejtsük el hogy ma ellenszélben mozogtunk. pl. gyengülő forint. olvasom a mai elemzésben hogy igen short zárások vannak ill. hogy állítólag lengyel bankok részvényit cserélik az otp-re a befektetők
Erre nem építenék legkevésbé sem várakozást, hogy ezt a nyitott short-állományt egyszercsak zárni kezdik (lehetőleg mindenki egyszerre és persze az utolsó darabig), ami majd elviszi 5-6-X ezres magasságokba a papírt. Egyrészt visszanézve a közzétételeket az látszik, hogy állandóan van nyitva short, ha esik ha fúj, ránézésre nem is valami orbitális kilengésekkel. Másrészt az utóbbi hetekben páran a nagyok közül még inkább rá is nyitottak, így egy hirtelen teljes leépítés még életszerűtlenebb.
A mai forgalom hasonló volt a tegnapihoz, de az emelkedés lelassult, ergo valószínűleg itt már többen voltak hajlandóak bedobni amilyük volt. Ha nem is zártak még le minden betervezett pozíciót, egyre nagyobb ellenszélbe kerülnek a zárók a sokasodó eladók miatt, ami magától is fékezni fogja az emelkedést, lásd a mai napot. Ha egyszercsak elfogy a zárnivaló, nagyot is eshet viszont emiatt az ellenkező irányba.
utoljára nem akkor volt ennyi amikor 6300-ig menő nagy rally volt. mikor is 2011 áprilisában? ez a short állomány lehet bőven 5000 felé viszi a közeljövőben?
Akkor van vagy 40-50 milliárdos a shortállomány.. azt nem lesz egyszerű lezárni, ha kikényszerítik, akkor nem áll meg 5000-nél.
Másfelől szerintem 4900 környéke, vagy 5200 környéke jó alkalom lehet részleges realizálásra, mert ott elég komoly tetőpontok vannak. 2011-es beszakadás óta a legmagasabb árf ha jól emlékszem 5200-300 volt, ha odáig elmegy, mondjuk 5100-on biztos adok el (egy kicsit lejjebb)
Ennél valószínűleg jóval több is van, mert egyedül a négy nagyobb hedge fundnak (Fir, Maverick, Marshall, Lansdowne) van olyan 13 millió körül, ha jól számolom. Plusz ott van a sok kis szereplő, akinek a pozíciója nem üti meg a bejelentési kötelezettséget. Egyik pf cikkben is olvastam erről, ott talán 16-17 millióra tippelték cakumpakk. De tényleg nagyon nehéz megbecsülni, csak saccolni lehet.
Már legalább két napja shortzárás megy, azért is megy felfelé ilyen simán. A Fir Tree is épített le tegnap, meg még ki tudja ki mindenki. Ha záródnak ezek a pozíciók, nem fog ilyen elánnal robogni.
Ja. Én oszti idején 5200 körül várnám...
Idézet (egy_kezdő)
"a hedge fundok jól azonosítható globális és közgazdasági kockázatokat súlyoznak és játszanak meg. A lokális történésekre kevésbé érzékenyek (nem mindig értik a nyelvet, nem tudják kire és mikor kell odafigyelni így ezeket hajlamosak elhanyagolni, azzal az érvvel, hogy van elég tőkéjük ahhoz, hogy kezeljék a pozíciójukat és megvárják, amíg az általuk legfontosabbaknak tartott kockázatok beérnek.
OTP esetében ezek a kockázatok hedge fund szempontból:
1 Orosz szankciók, olajár rubel és orosz gazdasági válság, tőkekorlátozások, orosz bankcsődök, és a legfontosabb Putin ambíciói.
2 Lebegtetett amerikai fegyverszállítás Ukrajnának és a harcok fokozása az országban, bankcsődök, hrivnya válsága.
3 Magyar kormány szakmai rátermettsége és a „baráti” viszonya USA-val. (Bár ezen már javítanak a fiúk, ha igaz, Pakson is nyílnak a kiskapuk USA cégeknek.)
Ezeket a dolgokat véli látni egy (texasi cowboy) hedge fund manager a távolból.
Az USA kongresszusában lehetnek kapcsolatai és azokra alapoz, nem igazán érdekli, mit tudnak a helyiek. És ez nagyon jól van így, mert ezek a fundok is a piacot alkotják, lehet ellenük tradelni. Amennyivel nő a pozíciójuk, annyival lesznek lomhábbak és védtelenebbek. Jelenleg egyetlen esélyük a kimászásra, hogy folyamatosan hígítanak magasabb szinteken és bíznak abban, hogy Putin teljesen megőrül. A tőkéjük megvan a türelemhez, már csak a konfliktusra kellene olajat (fegyvert, szankciót, provokációt) önteni.
Az ütemezésük rossz volt, ugyan indokolt eseményekre: háborús hírek, devizatörvények, orosz, ukrán kamatemelések, CHF válság növelték a shortpozicíókat, DE ebből látszik, hogy nem ismerik elég jól az OTP fundamentumait és a Csányi csapatot, akik minden egyes gyenge pontot igyekeznek így vagy úgy a könyvekben és a terepen is kezelni. Mondjuk a január 15-i CHF bulinál a Jóisten állt Cs-ék mellet, mert semmi sem védte volna meg a részvényárfolyamot, ha nincs előtte a devizahitel konverzió. És láss csodát, még a konverzió ütemezése (dátumok) is elkerülte egyes hedge fundok figyelmét. Így sokakat, köztük minket is meghívtak egy közgazdasági ingyen-ebédre: OTP részvény akciós áron 3600 alatt. Köszönet érte.
Szóval, szeretjük az USA hedge fundokat, olyan jó, hogy itt vannak és makacsul (néha tájékozatlanul és rugalmatlanul, illetve elkésve) lépnek pozícióba. Egyszer volt egy 2008-2009-es fordulat 1230-ról 7400-ig, nem biztos, hogy lesz hasonló, de a helyzetet kialakították hozzá. Akkor is nagyon szerettük a milliós short-állományokat és most is…
Ez közel sem jelenti, azt, hogy nem mászhatnak ki a pozíciójukból és, hogy nem adódnak majd a jövőben stratégiai shortra alkalmas körülmények az OTP piacán (itt nem +-300 forintra kell gondolni), de nagyon benne ülnek és egyszer ki kell mászni. Mivel minden shortosról igaz az axióma: „Ők halálbiztos vevők, csak az ideje a kérdéses”. "
nem tudom mi a jövő zenéje, de múlthéten még az is nagy feladatnak tűnt hogy a 4440-es erős szintet áttörje. és ha még át is megy rajta akkor onnan biztos fordul le. ehelyett annyi volt neki ez a szint mint a lepke fing. és ha így haladunk a 4500-as szint is a múlté lesz. túl nagy a forgalom az emelkedésben amit egyenlőre még a kinti rossz hangulat sem tudott ellensúlyozni. valakik nagyon veszik.
azt hogy a shortokat el kezdték-e zárni nem tudom. Ha nem, akkor most már eljön annak is az ideje. Amúgy a MACD vételi jelzésen van már?
Az túl alacsony ötletvolt.. a korrekcióban egy nagyon keveset 4160-on vettem, arra alapozva, hogy ősszel az nagyon sokáig sávtető volt. A célár reméljük jó lesz :)
biztos visszanéz valahonnan 400 környékére.. ez nem kérdés, és sztem most már közel van a "teteje".. hogy utána 300-400 után fordúl és új csúcsra megy-e pl. 4800ig az meg a jövő zenéje...
BDI index véleményem szerint erős korrelációt mutat(hat) az olaj árával, mivel a vizi szállítás ára több ha drába az üzemanyag és fordítva
persze gazdasági hőfokmérő is hisz a szállítmányozás növekedte erős,egészséges gazdaságokra utal(hat)
...de én egyszer nem mondtam hogy az elmúlt években lévő gazdaságok erőssége az egészségéből fakad :)
vagyis nem is igazán értem a kérdést :)
hülyeséget meg nem akarok írni
OTP részvényesek ide!