Szép összefoglaló. Én meg azt nézem. Hogy egyáltalán nincs éljenzés és ugrálás, amire Izrael számított, az Ajatollah halála után. Én is így sejtetem tegnap délelőtt. Teherant most szórják rakétával, ezért ovofedekbe parancsoltak az Iraniakat a hatóságuk...... Ennek ellenére tobbszazezer ember sirankozik, duhong, szakállát tépi Teheranban és Iranban. Az a különbség Irak és Irán között. Hogy Irak egy megosztott ország volt. Ahol a Szunita kisebbség elnyomta a Síita többségét. És jöttek az Amcsik... De Irán Síita homogén állam. És itt az első súlyos tévedése Iraelnek, és Trumpnak is . És nem az utolsó evvel az ügyel kapcsolatban....
Nektek rettegés az életetek. Menjetek már ki a bunkerből és élvezzétek a napfényt. Spanyolországban nem kell félnetek, menjetek oda, jó és olcsó hely. Az ilyen károgók mérgezik meg az emberek egy részét.
Ha jól emlékszem még novemberben volt Kusaival egy beszélgetés, amikor még csak köröztek a keselyűk Venezuela fölött és akkor azt mondta, hogy ha Oo és Kína ilyen tutyimutyi politikát folytat és nem száll be érdembe katonailag az érdekei megvédésébe, akkor meg is érdemlik ami most fog jönni és ő akkor kb. 6 hónap távlatában vizionált brutális háborúkat és világégést. . Akkor úgy gondolotam, hogy Venezuela messze van, így nem baj, ha nem teszik oda magukat, de most? Mi a bánatra várnak? Hogy lezárják a kulcsfontosságú vízi kereskedelmi útvonalakat az amerikaiak, elfogják az összes szellemflotta tankert, vagy felsorakozzanak a határaik, a tengereik mentén teljes hadsereggel? Azzal, hogy Iránt elengedik az USA csak még durvább lépésekre fogja elszánni magát, mert látja, hogy ezek tényleg tutyimutyik. Most már azt sem tartom kizártnak, hogy Kínában azért kellett azt a tábornokot eltávolítani, mert ő katonai beavatkozást szeretett volna Irán oldalán, de Xi meg nem. . Én megmondtam, amikor elkezdődött a katonai csapatösszevonás Irán ellen, hogy atomcsapással kellett volna az USA-t megfenyegetnie legalább Putyinnak - neki már úgyis mindegy, ő a rosszfiú - és akkor ez az egész elkerülhető lett volna, talán még most sem lenne késő, de sajnos tényleg tutyimutyi a banda. Most ezzel annyit értek el, hogy a direkt konfliktust - USA-Oo-Kína - pár hónappal esetleg pár évvel eltolták, de előbb utóbb ez lesz a vége és sokkal rosszabb poziból fognak indulni. . Az arab országokkal kapcsolatos kérdésekre csak annyit, hogy 2016-17 körül az Iszlám állam bekerített és sebesült katonáit jemeni kórházakba mentették ki az amerikai és izraeli erők helikopterekkel, jemen már évtizedek óta kiszolgálja az izraeli érdekeket és a korábbi háborúban a területéről mértek csapást Iránra illetve légvédelmi fegyverek is vannak ott elhelyezve, hogy elfogják az Izrael felé tartó rakétákat, úgyh ne ártatlan báránykodjanak mert a történelem lebuktatja őket. . A szaúdi és UAE (zsoldos)csapatok nagy lendülettel avatkoztak be szorították vissza anno a Sííta hutikat Yemennél (2025-óta), ahol még mindig ott dekkolnak a csapataik (UAE már nem mert Izraeli szövetséges és Szaúd kinyomta onnan őket pár hónappal ezelőtt) a hutik az akkori bábkormányt döntötték meg kb. Reza szinten volt a csávó. . A két ország területéről szintén csapásokat mértek az amerikai-izraeli erők Iránra a 8 hónappal ezelőtti háborúban. . Nem mellesleg közzé tették a műholdas felvételeket és a rakéták szinte mindegyike amerikai katonai vagy radarlétesítményt ért. De ha már itt tartunk az amerikaiak is lebombáztak egy általános iskolát Iránban, de azzal nem nagyon dicsekednek. . Mindegy is, mert amint Irán elesik, Törökország lesz a következő, az izraeliek, már építik a görög-török konfliktust, masszívan fegyverzik Görögországot és a kurdokat. Minden arab olajállam vissza fogja vezetni a petrodollárt, kínának háromszoros árat kell majd fizetni az olajért és a gázért és hasonló brutál lépések lesznek egy tízmilliós ország fogja terrorizálni az egész régiót, Ciszjordániába meg azt fognak csinálni amit akarnak, de erről már volt térkép. . Irán elvileg a 3%-os urándúsításba egyezett bele és a jelenlegi 60%-on lévő készleteket is visszahigították volna arra szintre. Szerintem nem kell nekik bábkormány sem Iránban, ha most nem adják meg magukat, akkor visszabombázzák őket a kőkorszakba lesz egy jó nagy anarchia és majd évek múlva "lerendezik őket" a lényeg, hogy az ellenállás legyen felszámolva és a jövőbeni Törökország elleni műveletek ne legyenek fenyegetve. Baszki 90 milliós országot bedarálnak, mert elfogyott a kóla, hát szák meg. Ezekkel nem lehet tárgyalni, ezek az csak erőből értenek. . Tök véletlenül már tervezik - az iraki része már elvileg készen van - az olajvezetékeket, melyek Irakből Szaúd Arábiából és hasonló helyekről Haifa ésTartusz kikötőjén keresztül szállítják majd az olajat Európába elkerülve az Arab öblöt, vajon miért... https://globalenergymonitor.org/projects/global-oil-infrastructure-tracker/tracker-map/ . Záró gondoltanak annyit, hogy nekik csak egy közel-keleti ország és a dollár az első, amerika csak a nevében létezik, már régen a milliárdosok, a világcégek és az ő érdekeik uralják, akik tudjuk hová vannak bekábelezve. . https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260301/meglepo-dontes-szuletett-bekovetkezhet-az-amitol-mindenki-tart-821342
Add hozzá Irak 70%at, meg libanoni Jemen 40%at. Mert az számít hogy Síiták. Itt a Síita vallás atnyul az orszag határokon. És nagy tétet teszek rá hogy az iszlám országokban Szunita országokban bár kaptak 1-2, rakétát most Irántol, érdekes módon nem is ítéltek el nagyon. Szerintem vakarják a fejüket, és le fognak ülni gondolkodni, hogy 2-3ev múlva ki lesz a soros.... Szaud Arabia mert emberi jogok sárba tiprasa lefejezesek, kivégzése, középkori iszlám totvenykezes, ha Kínaval fennnntartja tovább a kapcsolatot. Azaz a" jüant olajért" lehet abba kellene hagyni és visszatérne 100%dollar kereskedelembe?? Valaki leirta lentebb az USA gazdasági helyzetét. Annyiba javítanam ki, hogy ezt nem Trump hozta össze az elmult hónapokban. Ez már 2008 óta halmozodo probléma. Csak most crashel. Bidenek amit lehet elbasztak ott is anno. Trump egy kötött, és kenyszerpalyan mozog. Mar látják a helyzetet és teszik azt ami USA nak most szerintük a legjobb. És nincsennek tekintettel senkire. Az EU ra se, senkire se. Amerika az elso és az egyetlen.! És megvalami. 3 ország van/ volt a világban aki nagyreszt csak Kínába exportalt nehéz olajat 1.Oroszorszag 2. Venezuella 3.Iran Olajat Juanért! Nem pedig olajat dollárért féle Kissinger doktrinat teljesítettek. Nem hiszek a véletlenekben..... Ahogy bizonyos körökben szoktak mondani , ez üzlet!! Nem személyes.... Na, akkor Elvakult sötét figurák hozzaszolasaira nem reagálok. Kulturalt ellenveleményre, vagy egyetértesre viszont kíváncsi vagyok... De kimerem jelenteni hogy itt nem Irak féle legyaluljuk és báb kormányt teszünk a helyére típusú effektus lesz. Itt Trumpnak is engednie kell. Irán pár napja a tárgyalások folyamán már abba is belegyezett, igaz, ezt csak 1 helyen olvastam , hogy ellenőrizhető 5% urandusitasnal!!!!! nem enged nagyobbat. Én emlékeim szerint úgy tudom ez polgári felhasználás kategória. 60%felett van harcaszati uran kategória. Attól még messze voltak..... De Izrael teljes kapitulaciot fogadott el csak. Egy üzletben/tárgyalásban azért vannak kompromisszumok. Itt nem voltak, csak diktatumok voltak, legalább, a meltosegateljes menekulőutat megadni kellett volna....
Ezen gondolkodom épp . OTP benyit —1850 en . Máris ül az ember bukóba mondjuk a certikkel . Oké akkor mondjuk vegyünk óvatosan de csak USA nyitási tervezzünk egy minimális felkört , mert ott a további esés ami kihathat a keddi napra is .. szóval érdemes közben buxshorttal is próbálkozni .. Aztán szerdán enyhül a nyomás mert jön a jelentés . Közben esnek a többiek is mert egyrészt a hangulat másrészt a kell a tőke a “ jobban megtérülő papírokra . Kíváncsi leszek még a MOLra .
Sajna nekem sincs!! Elég nagy baj ez nekünk!! Sztem minden papír esni fog kb minimum 5%-ot emiatt (lehet úgy fog indulni a BÉT) A legnagyobb baj hogy le se tudod követni majd a kereskedés mert a tőzsdei applikáció (otp) nem is fog működni.
USA - Irán háború
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/