Topiknyitó: komuveslapat csütörtök, 18:14

Háztáji kertészkedés  

Vitaindítónak hoztam a témát: megéri még konyhakertet fenntartani, lehet-e vele spórolni, vagy ma már drága hobbinak számít?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Colombo
Colombo vasárnap, 14:23
Előzmény: #8  czm
El kell felejteni a hagyományos szőlő termesztést a háztájiban is. Nincs mese a szőlőt sem lehet locsolás nélkül termeszteni. Oda nem érdemes telepíteni ahol a locsolás nem megoldott.
A modern támrendszer olyan kialakítású , hogy a fürtök magasan helyezkednek el kb 80-120 cm.A lombozatot felhasználják árnyékolásra a napégéstől és a jégtől is védje a gyümölcsöt, szinte lugasszerűen, ami nagy szép persze ha megtudjuk védeni a betegségektöl.
Colombo
Colombo vasárnap, 14:11
Nézd meg ezt a videót: „avatar szőlő” https://share.google/QppJaaTE25pmtM520
TozsdeMagus vasárnap, 13:57
Előzmény: #18  ronaldinyo
Így van!
Igazad van!
Colombo nem látja azt hogy milyen lusta lett a világ????
ronaldinyo
ronaldinyo vasárnap, 13:39
mai fiatalok lusták, nyomkodnak, technika.gondolom majd számitogépet fognak enni-mint a malac a trabantot
kisvasutas
kisvasutas vasárnap, 13:20
Előzmény: #12  Colombo
Hetente megyek piacra megyeszékhelyen. Elsősorban hús húskészítmény és ami "kell is és megéri" ami csak ritkán akad. Utoljára csemege kukoricát vettem, meg diót és mákot a karácsonyi süteménybe és mézet. Zöldség gyümölcs ha termelő ha nepper minden jóval drágább itt a piacon mint multinál (Aldi SparLidl) Pl vöröskáposzta a karácsonyi sült kacsához a piacon 8-900 volt  másoknál a fele de mondhatnám a mandarint narancsot amiben szerintem a Spar verhetetlen. De legyen a dinnye, ami árokparton a szezonban termelőnél jóval drágább mint üzletben. Sőt láttam már "magyar" dinnyét júniusban termelőnél útszélen. Szerencsére szinte mindent megtermelünk mert mi még azok a "hülyék vagyunk" akik művelik a kertet és van 20 gyümölcsfa 15 csemege szőlő, szamóca és málna. Van egy hatalmas cseresznyefám is de arra lusták már az emberek (ismerősök) hogy leszedjék ingyen maguknak. Megpróbáltuk bevonni 10+ éves unokákat, de nem érdekli őket. Olyan szinten hogy a segítséget ugyan nem tagadták meg, de az összes hagymát hegyes véggel és gyökérrel felfelé nyomták a földbe :) - legalább jót nevettünk mikor felhúztuk zöldhagymának. 
Colombo
Colombo vasárnap, 11:31
Előzmény: #14  TozsdeMagus
Nem kell mindenben egyetértenünk.
Colombo
Colombo vasárnap, 11:30
Előzmény: #13  Borisz
A pusztulásnak az egyik oka az is lehet, hogy a tőke szabadgyökerű és megtámadta a filoxéra a gyökérzetet.Ha lesz rá lehetőség ásd meg a gyökér környékét, ha büdös a gyökér akkor a filoxéra a ludas, a tőke oltványra történő cseréjével megszűnik a probléma.
TozsdeMagus vasárnap, 10:58
Előzmény: #12  Colombo
Fiatalokat bevonni????
Normális vagy amikor ilyen mondatokat írsz?
Borisz vasárnap, 10:11
Úgynevezett rezisztens csemegeszőlőkből van 7 sorunk, kordonművelésben, budakörnyéki agyagos száraz napos lejtőn. 
Eredetileg 14 fajta csemegeszőlőt telepítettem. Az ültetvény bő egynegyede de inkább talán már egyharmada már kiveszett, nem öregség, hanem a mostoha körülmények következtében.
Amelyik fajták jobban beváltak: Vénusz (korai magnélküli, isteni finom, kedvenc szőlőm), Bolgár Rezi (édes, semleges, darázs imádja), Teréz (bőtermő, de ízre nem olyan finom, kevésbé édes), Moldova (későbbi érésű, finom ízű, kevésbé édes).
A többi fajta (Opusz, Kinga, Pölöskei Muskotály, Japán Izabella, Palatina, Eszter, Lilla, Flóra, Fanni, Millenium) nem vált be, pusztul.
Colombo
Colombo vasárnap, 10:09
Előzmény: #11  Colombo
Vidéki közepes városban lakom, 5 évvel ezelőtt még voltak kistermelők a piacon, volt piaci élet, volt választék, de a kistermelők visszaszorultak, a bácsik , nénik kiöregedtek, helyüket nem vette át senki, illetve a nagybani  árut áruló kereskedők vették át az asztalaikat, akik ugyanazt árulják csak drágábban, mint a Lidl.
A háztájit népszerűsíteni kell, mert velünk együtt eltűnik, be kell vonni a fiatalokat, úgy, ahogy annak idején minket a szüleink.
Colombo
Colombo vasárnap, 09:56
Előzmény: #9  Rincewind2
Én sem számolom a költséget, nem is szabad .Itt most már nem ez a lényeg.A baj az a háztájival, hogy nagyon visszaszorult, nem művelik a kerteket, be van parkosítva minden, vagy elhanyagoltan hagyják a kertet.A Lidl-ben meg mindennap éhezők viadala játszódik le, pedig ott mérget árulnak.
Colombo
Colombo vasárnap, 09:50
Előzmény: #8  czm
kszabo075@gmail.com
Ő egy agrár újságban hirdeti magát.Amennyire lehetett ellenőríztem, nem rendeltem tőle még, de folyamatban van 3000-5000 Ft között kínálja a ritka fajtákat.Csak akkor tudok majd véleményt mondani róla, ha már teremnek a szőlők amit tőle rendeltem.
Rincewind2 vasárnap, 08:50
Előzmény: #7  Colombo
Háztáji kertészkedés költségében jelentős kérdés a saját munkát elszámolod-e és ha igen milyen órabérrel. Én nem számolok vele, mert nekem hobby a kertészkedés. 
czm vasárnap, 02:28
Előzmény: #2  Colombo

remek otlet
tudsz jo beszerzesi helyeket?
vagy nem szamit a forras, mert a minoseg az mindig ugyanaz
meg anno volt nagyszuloknek kis telken par magyar :olaszrizling,harslevelu,kekfrankos, zala gyongye, csabagyongye, irsai oliver,saszla,kadarka,kovidinka,leanyka
Colombo
Colombo szombat, 19:21
Előzmény: #6  komuveslapat
A termelés sosem olcsó, plãne  a háztáji termelés sosem lesz olcsóbb, mint a multik által forgalmazott zöldségek és gyümölcsök.Ez az életérzésről szól, meg arról, hogy nem mindegy mennyi mérget eszik meg az ember.
komuveslapat szombat, 15:15
Nekem csak 3 tőke szőlőm van, a pontos fajtát nem tudom, szomszédtól kaptam, ő kecskecsöcsűnek nevezi. Finom, édes, nagy szemű csemegeszőlő, mag nem igazán van benne. Veteményes keretet csinálunk itthon jobban, mindenféle zöldséggel. Én azt tapasztalom, hogy sokat segít nekünk a spórolásban, de az utcánkban sokan drága hobbinak meg drága hóbortnak tartják. De van itt egy ilyen is: https://kertpercek.hu/konyhakert-tervezes-sporolas-zoldseggel/
Colombo
Colombo csütörtök, 19:46
Előzmény: #3  fosforos
Ez nem vállalkozás, hanem hobbi, már most is van szőlőm, de lassan nyugdíjba vonulok és imádom a kertet, azon belül a szőlő első helyen van.Az elmúlt évben már tájékozódtam a lehetőségekről.Nem tudtam, ,hogy az elmúlt 5 évben bődületes fejlődésen ment keresztül a csemege szőlő termesztés, rengeteg ùj fajtát hoztak be Ukrajnából,USA-ból.Szóval most nagyon be vagyok indulva.Videókat nézek, támrendszer típusokró próbálok tájékozódni.
Egyébként ellenálló bevált fajtákat fogok telepíteni a modern fajtákból, de pár magyar fajtát is akarok, de fajtákban nagyon lemaradtunk az ukránoktól, oroszoktól.
fosforos csütörtök, 19:16
Előzmény: #2  Colombo
Szia ! Van akár 100 fajta is amit telepíthetsz de azt vedd figyelembe, hogy minden fajta eltérő metszést és eltérő növényvédelmet és eltérő gondozást igényel. Tehát ha kép alapján vagy ajánlásból leírás alapján választasz ahhoz mindhez külön leírás tartozik . Nehéz 100 fajta permetigényt / Picit túlzok / kielégíteni.... stb stb... Összegezve : Ragyogó vállalkozás és sok sikert hozzá ,eredményes termesztést.
Colombo
Colombo csütörtök, 18:21
Szia, jó, hogy létrehoztad.Időzítés tökéletes,az ēv leghidegebb napján.Most lehet tervezni.
Én egy csemege szőlő ültetvény létrehozását tervezem, 100 tőkében gondolkodom, minél több különleges fajtával .

Topik gazda

komuveslapat
3 4 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek