Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Amúgy vicces vagy, mert bár nem tíz, de tizenegynéhány oldalban írta le, egy előadás szerkesztett változataként. De azért ügyes vagy hogy hozzájutottál:)
Nem, ez súlyos logikai hiba. Az eredménnyel való alátámasztás pedig a következő csapda. Arany: láttuk, melyik szinten jelent meg a vételi erő, így elkezdtem növelni a súlyt én is. Ettől függetlenül jöhet még leöntés, amikor kell a dollár.
Igegbajt kapok, attól hogy Sorosnak tulajdonitjak a reflexivitas elméletet. Én olvastam is a könyvet. De már előtte is tudott ismeret volt. Nem Ő talalta ki. Meg ha a chatGP azt is mondta neked. Nézz utána... Amúgy elég unalmasan ír Soros papa. 10 oldalba is leirhatta volna. De ismétlem chatGP rosszul tudja. Ez már ismert volt bőven előtte is.
Kinek milyen az agya. Ha megnezed mit írtam az Iráni USA háborúról március elsején, akkor az is bejott. Pontosan rustanm hogy a gyáva nyúl lesz az USA. Mert hormui szoros, 200$os olaj árát is generalhat. És ez egy olyan paradoxon, amit USA jelenlegi makro állapotában 2 hétig se bír ki. De Irán igen. A tőzsde nekem sakk és jatekelmelet keveréke. De leginkább Nash egyensúly. Azt is leirtam mi lesz az Iráni háború vége már 3 hete. USA kárpótlást fizet majd, hormuzi szoroson athalado tankerek, 10cent vagy valami hasonló díjat fizetnek, (simán bírható) Irannak.... Ennyi. És embargonaknis vége lesz. Irán nyert. 3 hete leirtam mikor mindenki 2 hét kapitulaciotol és belső forradalomtol beszélt. Mondtam hogy Iran nem Irak!! Ez is sakk a geopolitikai is és jatekelmelet. Nekem semmiképpen se póker. De ez agyi beállítás függő is. (nekem más az agyam) Kar volt USA hegemoniajat felaldozni Nethanjau lazalmaert, mert most kiderült a király (USA) meztelen. Ui :4600 on átmenet az arany 4550 volt a csatatér szint akkor innen elvileg nincs akadálya a 4800 ig? Úgye?
A determinisztikus rendszerek, mint a sakk és a komplex adaptív rendszerek, között, mint a tőzsde, óriási a különbség. A sakk valóban közel áll ahhoz, amit a játékelmélet „tökéletes információjú játéknak” nevez: minden állapot ismert, nincsenek rejtett változók, és létezik optimális stratégia. A tőzsde viszont inkább egy komplex, reflexív rendszer, amit Soros reflexivitás-elmélete próbál megfogni: a résztvevők nemcsak reagálnak a valóságra, hanem alakítják is azt. Ha elég sokan hisznek valamiben (pl. hogy egy eszköz túlértékelt), az maga az árfolyamot is elmozdíthatja. Ehhez jön még a nem modellezhető bizonytalanság, a ritka, de óriási hatású történések, mint például covid. Egy jó vagy rossz döntés, egy jó vagy rossz kimenet (profit vagy veszteség) nem bizonyít semmit, de meg az ilyen vagy olyan döntések sorozata sem. A tozsden pusztán valószínűségek vannak, egy jó döntés hozhat rossz eredményt és mindez fordítva is igaz. Ezért nem érdekel soha ki milyen eredményes volt a múlt héten:)
A sakk tökéletes információs rendszer: minden adat az asztalon van, a következő lépés pedig tiszta logika. A tőzsde ezzel szemben kaotikus és reflexív: itt a résztvevők várakozásai magát a pályát is módosítják, a nyers véletlen - mint a Covid - pedig bármikor felülírhatja a számításokat. Itt nem egyetlen eredmény, hanem kimeneti eloszlás van. Ezért pl. önmagában sem a profit, sem a veszteség nem bizonyít semmit.
Ja és tetszik a szó hogy rezsim, én is ezt használom magamban, főleg azért elmúlt 10 évre igaz hogy egy tipikus globális gazdasági és makro rezsim. Kulonosen hogy makro rezsim. Rajtad kívüles magamon kivul még senkitől se hallottam itt a fórumon ezt. Na, már a második közös pont. :))
Mire érdemes játszani Trump alatt? A volatilitásra! Még az irányt sem szükséges eltalálni. --- Sakkozóként mondom: csak néhány variációt számolunk át mélyen, de azokat pontosan. A tőzsde inkább a pókerhez hasonlít.
:). Ja igazad van tényleg nincs:) Azon csodálkozom hogy még nincs ycc. De én mindig túl előre nézek, igen ez nem sakk. Elég ha a következő lépést tudja az ember ne előre a már a negyedik sakk lépésen járjon az esze.. Ez most nem az a játék.... Mert olyan gyorsan valtozik a környezet, hogy, Trump bofog valamit 7 edjére hogy megegyeztek Irannal, amit totál a cafolnak az Iranaiak 1 nap múlva... Es ezt simán eljatszak 10 szer. De mondjuk Powellhez is külön fordíogep kell...De olvasni kell a sorok között Khmmm. Rosszabb mint én, rébuszokban beszél. :) Ui: Ja és kösz, értettem. 😉
Először mindig célzottan avatkoznak be, csendben. Amikor a partnerkockázat elég naggyá válik, az már a teljes rendszerre kihat. Valójában a fertőzés már megtörtént, a T-bill vásárlások pedig éppen ezt nyomják el.
Attól függ, milyen formát és méretet ölt az eszkaláció. Valamilyen QE-szerű beavatkozás mindenképp várható, mert a pénzmennyiséget bővíteni kell. Ez a stabilitás szükséges, de nem elegendő feltétele. A következő eseményt lehetetlen kiszámítani, ez nem sakk. Érdemesebb hosszabb távra tervezni: ha a rezsimet helyesen azonosítod, és megfelelő instrumentumokkal pozicionálsz rá, akkor nyerni fogsz. Ha nem bírod/szereted a drawdownt, csökkentsd a kitettséget, és sose feledd: a legjobb vételi lehetőségek éppen a kényszerlikvidálások közepette születnek. Az arany tartásra mindig elég jó! Ez már nem a 2008 előtti világ, nem is a 2013-as.
Petrodollár ugye az USA gazdaság legerosebb tampillere. Ezt Kissinger érdeme es munkásságanak eredménye Félér egy ongyilkossaggal, aki aranyért euróért vagy juanerrt adja olaját el a piacon .... Lattunk erre példát sokat.... Ezt sajnos tudom. A lenti kérdésemre nem tudom hogy likvidacios esemény vagy MBS, T-bill, FED beavatkozast T-bill rövid szabályozás, vagy QE t próbálnak megjatszani hogy ne terjedjen tovább a rendszerben a probléma.
"meg kívánja akadályozni a rendszerszintű fertőzést" -> magyarul azt jelenti, hogy a fertőzés már megkezdődött, ez egy beismerés -> a kárt próbálják mérsékelni
MacroLab – Trendek, minták, töréspontok
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.