Topiknyitó: Spiller 2025. 07. 26. 21:32

Állampapír, tőzsde, befektetés.  

Csak tematikus topikok vannak, görcsösen, szemellenzövel ragaszkodnak a topikinditók a témához (teljes joguk megvan hozzá). A mai világban minden mindennel összefügg. Érdemes egy szélesebb konszenzusba helyezni a dolgokat. Megnézni egy hir mire hat, hathat. Ma már sokaknak van megtakarítása vannak akiknek már jelentösebb ez az összeg, nem engedhetik meg maguknak, hogy ne alakitsanak ki egy diverzifikált portfóliót. Tehát jöhetnek a befektetéssel kapcsolatos gondolatok, konkrét történetek. Gazdasági hirek. Egy kis vérszivogatás is belefér. Jöhet egy-egy gondolatkisérlet egy tanulságos videó. A rosszinduatot a trollkodást büntetem.
Akinek kell használja és adjon hozzá ha tud.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller 2026. 01. 09. 23:43
Előzmény: #438  Placi82
mondtsm nezd meg kiszellyt..
"Az USA hatalmas olajfogyasztó és -termelő, de még mindig jelentős a napi olajhiánya (importál), mintegy 4.8 millió hordó/nap, a Worldometer adatai szerint, és bár nem zárt „hiányban”, inkább a termelés-fogyasztás közötti különbség jelentkezik import révén, amire a nemzetközi olajpiac, például Venezuela szerepe vagy az OPEC döntései is hatással vannak.."  szivesen
Placi82 2026. 01. 09. 21:51
Előzmény: #437  Spiller
Venezuela olajkészleteinek amerikai kontroll alá vonása, nem egészen a hiány csökkentésére irányul, hanem nagy kínálati nyomást okoz, ha elkezd termelni a sok kút ott, ,olajárakat még lejjebb tolja majd ,és kiszoríthatja más termelők profitját.
Usaban amúgy nincs olajhiany, sőt ha magasabb lenne az olaj ára akár önnelllato is lenne teljesen a Permi medencének köszönhetoen. Tudod itt magasabb olajat esetén beruhaznannak a repeszteses  olaj kitermelésbe  Itt az olaj 50 alá is eshet, közép rövid tavon. 
Szívesen. :) 
Spiller 2026. 01. 09. 21:37
Előzmény: #434  Placi82
erősödik az olaj, :)
Spiller 2026. 01. 09. 21:36
Előzmény: #433  Placi82
Tudja egy ovis is nem kábszerről van szó.  Lásd Kadhafy Iraq vagy Irán. Nem vagyok biztos a palira vevés. Nem királyság van nem trumpi pekulálja ki.. ott vannak a mi lenne ha agyrtrösztök akik átnéznek dolgokat. Ukrán háború nélkül nem tehette volna meg usa  csak úgy lerohanja.  
Van pár érdekes dolog. Venezuelát valamiért (brazilok?) nem vették bele a brics+ba. De Ven át akart állni usd-ről az UNIT elszámolópénzre.  Beraktam videót Kiszellytől ő egy érdekes összefüggést rakott hozzá az pedig usa időközi választás és benzinár.. usának meg óriási olajhiánya van. Amit ma olvastam Kuba vette a venezuelai olajat ha elzárják akkor kuba fellázad. És még ott van kínai és orosz érdekeltségek a Ven. ritkaföldfémek amik kellenek fegyverekhez. ez már win  a négyzeten. Geopolitikailag pedig usa próbálja a szűk területének a befolyási övezetét kordában tartani. Elvették orosz olajtankert és csak néznek? ugyan. Megy az egyezkedés. Minket is eladtak 56ban. 
Törölt felhasználó 2026. 01. 09. 20:18
az iraki gyerekek orultek a demokracianak amit vittek nekik?
Placi82 2026. 01. 09. 20:14
Ez a lépés l bizony  nemcsak regionális, hanem globális energiabiztonsági konfliktussá válik..... 
Placi82 2026. 01. 09. 20:13
Előzmény: #429  Spiller
Mi szólsz ahhoz hogy USA jól elbaszta, hogy rá tette a kezét a világ legnagyobb olajtartalekara, és olaj mezejére a nehéz és  savanyú venezuelai olajra.
Evvel elvagta a saját torkát. Végleg. 
Trumpot rávettek a hulyesegre. Ha drogot akar keresni akkor menjen Panama an, Kolumbiabab és főleg Mexikoba. Ott vannak az igazi nagy kartelek.... 
Meg puerto ricoba menjek rendet tenni. 
Ezt a kamu dumát. 
Törölt felhasználó 2026. 01. 09. 19:33
az oreg rengeteg videojat meghalgattam alt. fozes kozben de mindig 2x sebessegen
Törölt felhasználó 2026. 01. 09. 19:30
na banyek te vagy itt a modi ??   :)
 itt legalabb nem tudnak csesztettni 
jol csinaltad 
piszkaltak mar eleget mindenhol ez a te kis szemetdombod itt te vagy a kiskakas :DDDDD
hajra :
Törölt felhasználó 2026. 01. 09. 19:26
ja mar mult ido az oreg elhunyt
Spiller 2026. 01. 09. 19:08
Előzmény: #427  Placi82
nem kell semmihez engedély.  a vérszívogatás is mehet  az aljasságot, sunyi személyeskedést nem csípem. Azt raksz be amit akarsz és a gazdasággal összefügg. Igen ezt tudtam szinte ugyanezt olvastam. Drábik is mondogatta.  
Bpali2 2026. 01. 09. 19:01
Előzmény: #427  Placi82
Kösz 👍
Placi82 2026. 01. 09. 18:22
Spiller megengedsz egy ezüst topikos  történelmi részt ide? Ha szabad. 
"" "Ez az egyik legmélyebb – és legtöbbet félreértett – része a brit hatalmi rendszernek.A válasz röviden:a brit uralkodó ma is jogilag „idegen hatalom” a City of Londonban.És ez nem metafora, hanem alkotmányos tény. Mi az a City of London valójában?A City of London (a „Square Mile”) nem London része jogilag.Ez:saját parlamenttel (Court of Common Council),saját rendőrséggel,saját választási rendszerrel (cégek is szavaznak),saját jogrendszerrel (Common Law külön verzió),és saját pénzügyi szuverenitással.Ez a hely:a globális bankrendszer fővárosa.Nem az Egyesült Királyságé – hanem a pénzügyi birodalomé.. Miért nem léphet be a király szabadon?A City a középkorban megvette a függetlenségét a koronától.1215 után (Magna Carta) a londoni bankárok:finanszírozták a királyokat,cserébe adó- és jogi mentességet kaptak.Ez lett:„The Crown in the City is not sovereign.”Vagyis:A király nem úr a Cityben.... Ezért van az a híres szertartás... Amikor a brit uralkodó belép a City of Londonba:Megáll a Temple BarnálA City főpolgármestere (Lord Mayor) kilépÁtadja neki a City kardjátA király csak ezután léphet beEz azt jelenti:„Engedélyt kérek a pénzügyi hatalomtól.” Miért történt ez? Mert a brit monarchia:mindig adósságban volt a bankároknak,a háborúkat London City finanszírozta,a birodalom mögött a pénz, nem a korona állt.A király uralkodott… …de a City finanszírozott.És a finanszírozó mindig az úr.
Bpali2 2026. 01. 09. 18:22
….
Spiller 2026. 01. 08. 22:04
Előzmény: #422  balentum
Igen már írtan én is szeretek dolgozni, állandó kihívás a munkám.  de az embernek vannak életszakaszai.  30éves korig suli csajok 30-55ig család és kemény meló  . Közben azért élni is kell mert nem tudod milyen egészségi állapotban leszel később.55-65ig stabilizálod a helyzeted és a gyerekeidét.. már utazol akár 2-3-4cx egy egy hónapra is és  unokázol..  elvileg 65-75 között még utazhatsz..élhetsz földrészeken ha van rá igényed..75- az exitig már emlékezés, kaparászás a kertben.. élsz a hobbidnak..élvezed ami adatik.  Ez van ha nulláról indulsz, ha megdobtak a szüleid valami komolyabb tarisznyával az könnyít a 25év kemény melón.. és még örökölgettek is az segít..ha mást nem a gyerekeid felé..  ennyi egy élet.. vagy megugrod vagy nem.  vagy meg akarod ugorni vagy nem....aztán vagy megbánod vagy nem. 
Spiller 2026. 01. 08. 21:41
Előzmény: #422  balentum
ha sokat utazol utána tudod elhelyezni magad a világban. Rájössz a te "nyomorúságos helyzeteddel"  a világ embereinek a 90%a azonnal kiegyezne.  Nem becsüli meg az emberek nagy része  a létbiztonságot a saját kényelmes lakást és életet.. még az egészségét sem.  Tudni kell a helyed de nem kell elfogadnod csak ha jól érzed magad benne.  
Spiller 2026. 01. 08. 21:34
Előzmény: #421  balentum
valós infla..ez megint politika. a ksh hazudik...a zorbán mondja mennyi legyen... nem a közért ár az infláció.. azt lásd ksh-tól független szakemberek is vizsgálják az inflát a saját módszerükkel. kb 1%on belül vannak a számok.  DCA módszert javasolják ha valaki rendszeres havi megtakarító.  vannak mobil applikációk pl XTB  amivel magad összerakhatsz egy saját ETF-et és csak megbízod a megadott arányban vásároljon be neked.  
Devizákat nem véletlenül mondtam abban számolva mekkora az inflációd? 
Nem bonyi /kockázat - likviditás -  hozam/  hármasa ami számít. Ahogy eltolod az arányt a kockázat irányába úgy változhat a hozamod.  A 0 közeli kockázat mellett 7% nettó hozam állampapír esetében, látraszóló betétként nekem rendben van.  De ez mindenkinél más.  
A portfóliódat mindenképp a fenti hármasnak kell meghatározni ami lefedi a te igényedet.  
A legjobb üzlet a saját vállalkozás. azt te irányítod rajtad múlik minden és a hozzáadott értéked adja a hozamot.  
USD? EUR? CHF?  HUF? BTC?  ARAny?  s&p  ETF? Világ etf?  Osztalékos részvények? Futsz szimpla vagy dupla deviza kockázatokat? ( pl eurért veszel usd részvényeket)
Az sem mindegy még fiatal vagy és építed a vagyont  mert még előtted van a csetreszek vásárlása..vagy a hozam egy részét igényed szerint elköltöd elutazod.  
balentum
balentum 2026. 01. 08. 21:00
Előzmény: #420  Spiller
Ez is igaz. Ezt en is igy latom es erre mondom, hogy nekunk csak a lehullo morzsak jutnak estudni kell hol van a helyunk. Mar megtehetnem, hogy nem dolgozom, de akkor minek eljek. Mi marad utanam? En szeretem a szakmamat es nem teher a munka es meg aranylag jol meg is fizetik.
balentum
balentum 2026. 01. 08. 20:54
Előzmény: #419  Spiller
Ertem. Csak az a kerdes, hogy mennyit erdemes-celszeru alompapirban tartani, mert a munkabol mindig jon uj penz, ami besgit a likviditasba. Mert ugye a 7% csak jo indulattal tudja a valos inflat fedezni. A politika resze nem erdekel.

Topik gazda

Spiller
3 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek