Topiknyitó: Zoltanovitsch 2025. 05. 11. 09:54

USA részvények vitasarok  

Üdvözlet Tisztelt Fórumtársak!
Ebben a fórumban az USA részvénypiacára fókuszálunk és mindenre ami ezt befolyásolja. (Természetesen időnként más témák is beleférnek).
Örömmel várjuk minden ötleted, gondolatod, (különösen: részletes indokolással, pl. mely részvényt miért szemelted ki, mi a terved vele, milyen hozamokra, ívekre számítasz, milyen időtávon, miben mekkora arányú kitettséget vállalsz, hogyan súlyozol? Stb.).
Nem baj ha a vélemények különböznek (hiszen ezért is vagyunk itt). Ameddig a véleményünket kulturált módon tesszük közzé, azzal csak emeljük a fórum színvonalát. (Azzal sincsen semmi baj ha valakit pl. épp likvidáltak a pozíciójából, bitang X.A.R. napja van és nem túl békés lélekkel meséli el min ment keresztül, míg azzal másokat nem sért, hiszen ebből is tanulhatunk s néha jólesik kiadni. Tartós zaklatás, durva személyeskedés, trollkodás esetén, kis türelmi idő után a fórumon kívüli jóval tágasabb tér várja majd azt aki netán...). :)
Ui: a fórum Trump vámháborújának időszakában nyílik, így a jelenben különösen aktuális. (A jövőben pedig örök és jelentős mértékű meghatározója marad a világ részvénypiacainak, valószínűleg az épp jelenleg is folyó -minden bizonnyal átmeneti- bizalomvesztés ellenére is).
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2026. 02. 24. 15:26
Előzmény: #1599  buythedip
A Duolingo a múlt, a Talpal a jövő. Használtam mindkettőt, a Duolingo napjai meg vannak számlálva. Én egy centet sem tennék rá.
buythedip 2026. 02. 24. 15:21

Csütörtökön jelent a Duolingo.
Popcornt készítsetek.
Főleg ha addig végetér a softwaregeddon.
buythedip 2026. 02. 24. 13:31
META vesz egy csomó AMD chipet datacenterekhez.
AMD +12% pre-market.
SMH is up, de a szoftveres cégeken és ETF-eken egyelőre nem segít.
todi 2026. 02. 24. 12:32
Előzmény: #1593  buythedip
Amit fundás oldalról hozzátennék a P/E-hez:
Azok a tech cégek akik rengeteg ai beruházást hajtanak végre az asset-light-ból egyre inkább asset-heavyvé válnak és az asset-heavy cégek értékeltségi szorzója alacsonyabb (egyre inkább utility szerű).
Most a piac még ezeket a beruházásokat a jövőbeni növekedésbe fektetésnek látja de ha jönnek a számok és a ROIC alacsonyabb lesz mint a mostani akkor pillanatok alatt módosulnak a szorzók lefelé ami jelentős árfolyam bezuhanást okoz.
A Microsoft nálam sanszosan egy ilyen cég lesz.
Galoca 2026. 02. 24. 12:14
Előzmény: #1594  einstein
Hát én se ilyen cégekben tartom a tőkém nagy részét, de a novo is lazán tud 30-40%-ot esni pedig az azért komolyabb cég. Egyébként jól értem, hogy ő az AI segítségével értékeli a hitelképességet és ő adja a hitelt is  vagy csak értékel és a hitelt más adja ?
Törölt felhasználó 2026. 02. 24. 11:18
Előzmény: #1589  buythedip
Igen, Michael Burry substack-en nagyra dicséri. 
Én is bevásároltam mikor beesett néhány hete, már +20%-ban vagyok. 
einstein 2026. 02. 24. 10:05
Előzmény: #1591  Galoca
Szia :)
Pagaya, ez a cég az orvosi láikám méreg fiolája. A túlhúzott árfolyam visszakorrekciójában bízva vettem, figyelembe véve az árazási modellek által mutatott fundamentális értéket. Viszont nem számoltam a tömegpszihózis, a hiszti és az undor faktorral, ami lazán letolta a pincébe. Az AI profitban kifejezhető értékteremtő képsségének megkérdőjelezése folyik a mai napig is és ennek levét isszák a nem profitabilis nagy bétájú kis cégek. Én a jelenései alapján egy jó irányban haladó amolyan fordulós sztorit vélek/véltem felfedezni a cégben, de ha evvel egyedül vagyok és a piac nem így látja akkor a dolog sz@rt se ér. 
Az se segíti, hogy az insider eladások vannak a középpontban, nincs egy komolyabb benfentes vétel, olyan bizalomgerjesztő szándékkal.
Egy szerencsém van, hogy ezeket a rizikós papirokat más rv hozamából veszem és a teljes nagy portfólió 1%-a sincs, a tréder számlának is csak 5%-át képviseli, így a pénzégetés nem fáj annyira. 
Jelen pillanatban -55%ban van (mert nem használok STOP-ot ilyen papirok esetében) 
És a kérédsedre a válasz :) higítás, igen ilyenkor szoktam, de most nálam ezen a számlán nincs mozgási terem, amíg valamit el nem adok, így csak akkor jöhet ha máson profit generálódik. Tehát igen, a higítás terveben van, de nem bánnám ha a felfelébe tudnék belevenni és már valami (legalább technikai) jele lenne a fordulónak.
buythedip 2026. 02. 24. 09:28
Előzmény: #1592  Zoltanovitsch
A P/E-vel az a baj, hogy a P folyamatosan frissül, az E meg évente négyszer. Nem tudod, mennyi az E ma, azt tudod, mennyi a P.
Érvek MSFT mellett:
-bennfentes vásárlás
-P/E
-50 havi mozgóátlag, 2010 óta nem volt alatta és most 365, 200 heti hasonló, 370nél, ez utóbbi 2022ben megtartotta az árfolyamot
-vámpánik alj 342
Ellenérvek:
-bennfentes vásárlás nagyon kicsi, korábbi eladások sokkal nagyobbak
-P/E-nél az E a múlt
-pattanhat 342-370 közt, de kérdés, hogy mekkorát és meddig
-a hetesen a piros gyertyák forgalma meggyőzőbb, mint a zöldeké, ha a tavaly tavaszi emelkedést nézzük, ami az új ATH-ra vitt. Nekem ez kamu emelkedést és valódi esést jelez.
Ettől még felmehet persze 550ig, akár még kisebb forgalom mellett, főleg mivel short squeeze-t várok, és az IGVnek majdnem 10%-a MSFT.
Hosszútávra nem venném, trade-nek meg már van szoftver pozícióm. Oracle, Asana, és a CRWD.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 02. 23. 23:25
Előzmény: #1586  buythedip
MSFT
Hát a jóég tudja! :D 
De P/E alapján célárat becsülni Tök valid nem? :))) 
Tetszik! (Egy csecsevőnek minden autizmust okozó PG -s bébitápszer új - még akkoris ha KVUE néven leválasszák a PG -ről a gyártót) Ú bocsi ez túl morbid vo... 
Hát nem ma volt a forduló egyenlőre..utólag de okos vagyok.. :D 
Szóval Nálam ott 345 nél van egy leszúrka...  most azt figyelem lemén -e addig .
220 ért nagyon sorbaállnék.... kérdés adják -e majd ott ja de PE...okéé értem...asszem értem  :D  
Galoca 2026. 02. 23. 22:11

Szia Einstein !
Mit gondolsz most a Pagayáról, mert lassan leér abba a célzónába (9.x) ahol elgondolkodnék egy bővítésen ?  Ha tud nyereségesen működni itt már megéri bővíteni vagy előáll az a helyzet, hogy amit csinál azt mások is megtudják majd csinálni és nem lesz piaca.  
buythedip 2026. 02. 23. 17:40
Paypal +8%, felvásárlási kérdés
buythedip 2026. 02. 23. 17:32
Előzmény: #1507  buythedip
Ebből a MOH teljesített jól, majdnem +30% 2 hét alatt.
buythedip 2026. 02. 23. 16:59
CRWD - a mai próbálkozásom a softwaregeddon megállítására
buythedip 2026. 02. 23. 15:54
IGV - a szoftver szektor ETF elvesztette a korábbi aljakat.
Ha nem zár a héten 79.88 felett, akkor az 50 havi mozgót is és 80.87 lenne a 200 heti.
Eszerint a softwaregeddonnak nincs vége.
Pénteki záróárat figyeljétek.
buythedip 2026. 02. 23. 15:46
Előzmény: #1577  Zoltanovitsch
2022 novemberében 23.x volt a MSFT P/E aránya, és ott fordult meg.
Most 24.26
Közel lehet a forduló?
buythedip 2026. 02. 23. 14:54
Előzmény: #1584  Zoltanovitsch
DPZ +6% premarketben
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 02. 23. 10:25
Előzmény: #1583  buythedip
Millió köszönet Dip Koléga!!! :)))
Ezek nagyon jóóók! :) 
buythedip 2026. 02. 23. 10:10
Előzmény: #1582  Zoltanovitsch
A Domino’s Pizza ($DPZ) és a Papa John’s ($PZZA) összehasonlítása klasszikus párbaj a szektoron belül. Míg a Domino’s egy technológiai fókuszú, globális logisztikai gépezet, addig a Papa John’s inkább a "prémium minőségre" és a márka megújulására épít.2026 eleji adatok alapján az alábbiakban láthatod a fundamentális és technikai összehasonlítást:
Fundamentális Összehasonlítás
Fundamentálisan a Domino’s továbbra is a hatékonyság királya, de a Papa John’s értékeltsége és potenciális "fordulat-sztorija" vonzó lehet bizonyos befektetőknek.
MutatóDomino's Pizza ($DPZ)Papa John's ($PZZA)
P/E Ráta (Forward)~19.3x - 22.5x~27.2x
Osztalékhozam~1.8%~5.8% (Magasabb, de kockázatosabb)
Nettó Profit Margin~12.2%Alacsonyabb (ingadozó)
Piaci Kapitalizáció~$13 - 14 Mrd~$2 - 2.1 Mrd
Fő ErősségDigitális fölény, "Fortress" stratégiaNemzetközi terjeszkedés, hűségprogram
  • $DPZ: Az elmúlt időszakban a növekedés némileg lassult (a hazai azonos üzletág-eladások 2.7% körüliek), de a profitabilitása és a tőkemegtérülése (ROIC) még mindig az iparág krémjéhez tartozik. A részvény jelenleg a történelmi átlagos P/E rátája (~26-30x) alatt forog, ami sok elemző szerint alulértékeltségre utal.
  • $PZZA: A Papa John’s komolyabb nyomás alatt volt az elmúlt évben, az amerikai eladásai csökkentek (-2.1% Q3 2025-ben). Ugyanakkor az osztalékvadászok számára vonzó lehet a magasabb hozam, feltéve, hogy a cég sikeresen menedzseli a költségeit és a nemzetközi bővülést.
Technikai Összehasonlítás
A technikai kép 2026 február végén mindkét papírnál vegyes, de eltérő dinamikát mutat:
Domino’s Pizza ($DPZ):
  • Trend: Rövid távon medvés (bearish), mivel az árfolyam a fontosabb mozgóátlagok (5, 20, 50 napos EMA) alatt tartózkodik.
  • Szintek: A részvény jelenleg egy konszolidációs zónában van (kb. $375 - $385 között). Az elemzői medián célár $489 körül mozog, ami jelentős felértékelődési potenciált sugall, ha sikerül kitörnie.
  • Indikátorok: Az RSI és a Stochastic RSI túladott szintek közelében jár, ami egy hamarosan bekövetkező lepattanást vetíthet előre.
Papa John’s ($PZZA):
  • Trend: Rövid távon bikább (bullish) momentumot mutatott az elmúlt napokban, mivel az árfolyam a rövid távú mozgóátlagok fölé került.
  • Kockázat: A trend törékeny; a technikai elemzések gyakran "selling pressure"-t (eladói nyomást) jeleznek a magasabb szinteken, ami a fundamentális bizonytalanságból fakad.
Összegzés: Melyiket válaszd?
  • Válaszd a $DPZ-t, ha: Stabil, "blue-chip" jellegű éttermi részvényt keresel, amely technológiai előnyben van, és jelenleg a történelmi árazásához képest olcsónak tűnik. Kiváló választás hosszú távú tartásra.
  • Válaszd a $PZZA-t, ha: Kockázatkedvelőbb vagy, hiszel a márka megújulásában, és fontos számodra a magasabb közvetlen osztalékbevétel.
Fontos: Mindkét cég február végén (ezen a héten) teszi közzé friss gyorsjelentését. Ez jelentős volatilitást és irányváltást okozhat az árfolyamokban!
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 02. 23. 08:42
Előzmény: #1580  buythedip
Igen!!!! Kifejezetten jöhet!!! :))) 
(Szoktam ilyeneket csinálni én is Chattinsonnal pl V, MA, AXP v SAP MSFT)
buythedip 2026. 02. 23. 08:19
Előzmény: #1578  TozsdeMagus
$15re állítottam be értesítést.
Ezek nem mindig triggerelődnek.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek