Mindenkinél van feljebb, még nálad is. Pl mikor leszállsz a nizzai reptéren, ott sorakozik vagy két tucat privát jet a város felőli vegében, annak az utasai épp érkeznek a helikopterrel a Cannes mellett lehorgonyzott jachtról, és arra gondolnak, hogy aki kereskedelmi járaton nyomorog, azzal sose cserélnének. Te pedig itt előadod a nagy truvájt, bár lehet, kisebb a távolság te és BB között, mint a helikopterező és te közted.
Nincs ellenemre, ha valaki jelzi, hogy nem a lent említett harmadik csoportba tartozik. Megmaradunk egymásnak névtelen fórumtagként. 🤷🏻♂️ Nem Bognárt minősítettem, hanem azt a FIRE-t, amit elért. Nekem az általa elért FIRE soha nem kellene. Ahogy írtam, rengeteg olyan FIRE-harcossal találkoztam Thaiföldön, akik úgy gondolták, semmi gond nincs azzal, hogy reggelenként az ágyból integetnek a munkába távozó feleségüknek. Ha valaki számára ez egy vonzó lehetőség, próbálja meg, én drukkolok. 😂
50-100% felsővezetői prémiumokat pedig még soha senki nem is látott. Vagy még nagyobb célprémiumokat sem Azért mert te nem premizáltad a cégedet operatívan vezetőket, mások, főleg a multik, még meg szokták tenni. A másik a jutalékos fizetési mód, amiről te még bizonyára sosem hallottál, pedig a sales-esek körében elég gyakori szokott lenni. Ott a fizetésnek nincs határa. De hát ugye csak öröklött iq-val 20 évesen vállalkozva, 30 évesen már fatfire-ként élve lehet ezt csinálni, másképp csak a nyomor van benne. Az is életszerű, hogy az iskolaidőszakra hazazavarjuk a büdös kölköt tanulni, mi pedig repülünk tovább a haverokkal bulizni a nagyvilágba. Mai életbölcsességet meg is kaptuk itt Coelhótól.
Úgy tűnik a szerénység nem tartozik az erényeid közé. :) Valahogy úgy lehetsz vele hogy lennél te szerény, csak nincs mire. :) Elhiheted, vannak itt rajtad kívül is olyanok akik minimum hasonló körülmények között élnek mint te, de veled ellentétben eszükbe sem jut hencegni és ledegradálni például egy Bognár Balázst. Arról
nem beszélve, hogy ide mindenki azt ír amit akar, sokszor olyat ami köszönő
viszonyban sincs a valósággal. :)
Van egy ilyen sztorim: :-) Nyár elején eladtam asszony örökség házát 100M ft felett. Ő kb 40millát kapott. Épp egy péntek du volt indult az ügyvédhez aláírni. Előtte engem leküldött a boltba az üres flakonokkal álltam sorba a hajléktalanokkal. Felemelő volt.. aztán akciós újságba bekeretezve az áru amit meg kellett vennem... együtt értünk haza.. neki jobb kedve vót mint nekem..:-)
Törölt felhasználó2025. 10. 15. 11:00
Érdemes elolvasni a vezetői munkakörben dolgozók bruttó jövedelméről szóló kutatás fontosabb részeit: "A vezérigazgatók bruttó 2,4–4,5 millió forintot keresnek havonta, attól függően, hogy mekkora cégnél dolgoznak. Ezzel csak az IT-szakemberek tudnak versenyre kelni. A Chief Information Officerek (CIO) és a Chief Technology Officerek (CTO) bruttó átlagkeresete egyaránt átlépte a bűvös 3 millió forintot. Ennél jóval alacsonyabb a vezérigazgató-helyettesek bére, az ő bruttó keresetük 2,1–2,4 millió forint között mozog. Ennél a pénzügyi igazgatói fizetések is magasabbak, egy középvállalatnak ugyanis legalább 2,3–2,6 milliót kell kínálnia a pénzügyi igazgatóknak." Érdemes kiszámolni, hogy a fizetés felét félretéve hány év alatt jön össze egy csúcsvezetőknek egy 70-80 négyzetméteres budapesti új lakás ára. https://uzletem.hu/munkaeropiac/wyser-salary-guide-brutto-3-4-millio-forint-az-atlag-magyar-felsovezeto-fizetese FR73 Kb. annyit fizettünk a szállásért, amennyit a turisták fizetnek két budapesti garzonunkért. 😊 Az utazás is sokkal olcsóbb, ha Kolumbiából Peruba repülsz, mintha ugyanezt az utat Budapestről tennéd meg.
Az elmúlt években heti 2 millát hoztam össze, mostanában ez felment 3-5MHUF-ra, nem tudom az itteni nagymenőkhöz képest ez sok vagy kevés... A chatgpt szerint Mo-on a felső 1%-ban vagyok, ezt azért fenntartásokkal kezelem. Lehet én vagyok rosszul összerakva. Megtehetném, de nem vágyom a Tűzföldre. Nincs Teslám vagy BMW-m, lehetne, de minek. Nincs milliós laptopom. A szomszéd se tudja, hogy "The Millionaire Next Door."...A Lidl akciós újságját rendszeresen olvasgatom. Ellenben nem probléma mondjuk egy hirtelen milliós eü. kiadás.
Igen, de a 1,5x szorzó az a drágább desztinációkra pont ugyanúgy érvényes, mint az olcsóbbakra a téli szünetben. A tenerifei apartmanra és a Maldív beachhouse jakuzzival allinclusive-ra is. Persze lehet, hogy havi 50 milliós családi nyaralások felett ez már nem igaz, de itt a beszélgetésben nem ez a mérték volt a kontextus.
“Tapasztalat szerint a téli szünetben nagyon drága mulatság lett az utazás (minden is drága ekkor, repjegy, szállás), de a tavaszi és őszi szünet rendben van.” Az utazás árának megítélése ismét csak attól függ, mennyit keresel. 🤷🏻♂️ Minden télen mentünk nyaralni, többször is nagyobb társasággal. Aztán a gyerekek folytatták az iskolát és ha megnyújtottuk a nyaralás idejét, akkor vigyáztak rájuk a nagyszülők. Nem csak a FIRE múlik azon, milyen munkád van, hanem az egész életed. 😊 Volt olyan nyarunk, aminek a két hónapját gyerekestül Dél-Amerikában töltöttük, Medellíntől a Tűzföldig sok helyen jártunk, de közben a legtöbb emberrel ellentétben nem csökkentettük, hanem növeltük a bankszámlánkon levő összeget. Ezért sem jelentett számunkra annyira éles váltást a FIRE, hiszen eleve kötetlenebb életet éltünk és azt cseréltük egy még kötetlenebbre. Teljesen más helyzet ez, mint egy napi 8 órás állás a maga szigorúbb keretrendszerével, majd onnan éles váltással a FIRE, vagy a nyugdíjas élet felé. HerrLudwig
Említettem már: az én döntésem volt, hogy a köztünk levő nagyságrendi jövedelmi különbség miatt ne támogassanak a szüleim, mert ha elfogadom, nem tudtam volna a tükörbe nézni. Én viszont anyagilag is támogattam a gyermekeimet és ők is ugyanezt fogják tenni a sajátjukkal. Lentebb írtam, hogy “Ez bizony egy olyan játék, ahol a végeredmény alapvetően attól függ, mennyit dobáltál a perselybe. Ha nem sokat (mivel eleve nem keresel sokat), akkor nem lesz FIRE, vagy csak olyan, amit normális ember nem akarhat magának.”. Szóval nekem olyan áron FIRE soha nem kellene, mint Bognáré, te viszont nem is érted, mi a gond vele. Az élet így szép. 🙂 Mindenki mást kezd a hozzászólókkal. Az egyik régi tag leírta, hogy szerinte nekem semmim nincs, a másik szerint nem is lehet annyiért kiadni egy lakást, a harmadik találkozott velem és mivel a saját szemével látta a jól működő bizniszt, tanult belőle. Azért is élünk más életet, mert a hozzám hasonló emberek a harmadik csoportba tartoznak, de ezt te úgysem fogod érteni. 🙂
duma..duma..dauma... Kiváncsi lennék, arra hogy reagált volna az öreg, ha a Berkshire részvényei folyamatosan 10 éven keresztül folyamatosan estek volna , mert a benne lévő részvények is folyamatosan estek volna...
"Neki FIRE, az asszony pedig tovább húzza az igát? Aztán - ki tudja miért - válás? Tudod, hány ilyen elvált FIRE-harcossal találkoztam már? 😂 Thaiföldön egymást érik, mert olcsó az ország és az otthoni nők szemében ők már kiárazódtak a húspiacról." Ez nem cáfolja, hogy alkalmazottként lett FIRE és nem is releváns a kérdés eldöntésében. "B.B. esetén költségtakarékos életmód (nem kis eufémizmussal tudatosságként emlegetve), minőségtelen ruházat, 200 ezer forintos laptop" Ezzel mi a gond? Miért kéne drága gép, ha valaki csak netezik rajta? Ez sem cáfolja, hogy alkalmazottként lett FIRE és nem is igazolja, hogy lean lenne. Elég sokat utazik egyébként meg vett egy Teslát is. Nem úgy tűnik, hogy nélkülözne. "és még saját lakása sincs?" Ez sem releváns, ha a FIRE költségvetésébe belefér a lakbér, márpedig úgy tűnik, belefér. "Mit ad majd a gyerekének?" Ha az anyagiakra gondolsz, a következő kommentedben te magad írtad, hogy te sem kaptál. Gondolom azért a részvényportfólióját majd megörökli a gyereke vagy még életében is adhat neki belőle, ha belefér neki. "Ezt a mintát? Tényleg ő lenne a követendő példakép?" Nem írtam ilyet, de mindenképpen inkább követendő, mint valaki, aki névtelen fórumon bizonygatja vadidegeneknek, hogy neki mennyire bejött az élet. "Amikor még kisebb a gyerek, akkor a nyári szünet hónapjai alatt, a téli szünetben és a tavaszi szünetben lehet utazni, de ez miért nem nyilvánvaló?" Ez nyilvánvaló, de az írásaidból úgy tűnt, ti kontrariánus nyaralók vagytok, mert hát nem fogtok akkor menni, mint mindenki más. De ezek szerint de.
Iskolaszünetekben lehet utazni. Tapasztalat szerint a téli szünetben nagyon drága mulatság lett az utazás (minden is drága ekkor, repjegy, szállás), de a tavaszi és őszi szünet rendben van. Nyári szünetnek az eleje még olcsóbb, de az augusztus általában máshol a küldő országokban is szünet, ezért az árak magasabbak. Sajnos pl az egzotikus reálisabb árú januári-februári utazások nehezen megoldhatók iskolás korú gyerekkel.
Érdekes, hogy mondod Bognár Balázst, mert ő számomra egyértelműen egy negatív példa. Neki FIRE, az asszony pedig tovább húzza az igát? Aztán - ki tudja miért - válás? Tudod, hány ilyen elvált FIRE-harcossal találkoztam már? 😂 Thaiföldön egymást érik, mert olcsó az ország és az otthoni nők szemében ők már kiárazódtak a húspiacról. B.B. esetén költségtakarékos életmód (nem kis eufémizmussal tudatosságként emlegetve), minőségtelen ruházat, 200 ezer forintos laptop és még saját lakása sincs? Mit ad majd a gyerekének? Ezt a mintát? Tényleg ő lenne a követendő példakép? A másik hasonló, a médiában haknizó figura 128 millió forinttal, mindössze egy átlagos budapesti új lakás árát kitevő összvagyonnal már javában tervezi a FIRE életet. Úgy, hogy előtte szobát bérelt 22 ezer forintért, utána Angliában olyan lepukkant helyen lakott, ahol még a mennyezet is lyukas volt. Jó kis élet lehetett, ha ránézek, nem is értem miért nem szeretnék vele cserélni. 😂 Amikor még kisebb a gyerek, akkor a nyári szünet hónapjai alatt, a téli szünetben és a tavaszi szünetben lehet utazni, de ez miért nem nyilvánvaló?
Ez bizony egy olyan játék, ahol a végeredmény alapvetően attól függ, mennyit dobáltál a perselybe. Ha nem sokat (mivel eleve nem keresel sokat), akkor nem lesz FIRE, vagy csak olyan, amit normális ember nem akarhat magának. Nyilván az örökség és a lottónyeremény más kérdés. A FIRE alapja a vagyongyarapodás. Ennek a legtöbbet tárgyalt módja, amit a Kiszámoló Miklós reklámoz a közönségének: elmész alkalmazottnak, igyekezz előrébb jutni és tedd félre a kávépénzt. Az ő fantáziavilágában a vagyonos emberek nem a drága környékek drága házaiban laknak, hanem a körülöttünk élő, keményen dolgozó és spóroló jómunkásemberek azok (akik az alkalmazotti fizetésük felét félreteszik). Bármilyen hihetetlen, de ebben a nevetséges mesében rengetegen hisznek. Itt is. 🤦🏻♂️ Te egy értelmes, az átlagnál sokkal olvasottabb, észérvekre nyitott srác vagy. Más háttérrel, vagy a mai eszeddel szerintem te sem a jelenlegi (egyébként nagyon tisztességes) karrierutadat járnád. Szívből kívánom, hogy hasznosuljon számodra valami a fórumon elhangzottakból és ezt át tudd adni a gyermekeidnek is. A szüleimnek nagyon hálás vagyok az otthonról kapott csomagért, pedig abban nem szerepeltek anyagiak, mégis, döntően befolyásolták az életemet és a felfogásomat. Tetszik, nem tetszik, de a kapitalizmus és a tudásalapú társadalom egyre inkább a középkorihoz hasonló vagyoni és jövedelmi eloszlást eredményez és aki a játék lényegét nem ismeri fel, vagy nem képes alkalmazkodni, annak - különösen a csökkenő európai versenyképesség tükrében - fájdalmas lesz az átállás.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)