Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 10. 12. 12:36
Előzmény: #776  FR73
“Alkalmazottként FIRE a felső 5%-nak (vagy még kevesebbnek) lehet reális opció.”
Igen, de ahhoz, hogy összeálljon, olyan önfegyelemre van szükség, ami még ennél a rétegnél is csak kevesek jellemzője. Én például sokszor rácsodálkoztam a kollégáimra, miért fontos nekik, hogy az alkalmazotti fizetésüket X évente új autókra költsék. Nem szólok bele, az ő életük, az ő dolguk, de semmi értelmét nem látom. Még olyan kollégánál is volt ilyen, aki egyébként cégautóval járt, amit magánhasználatra is igénybe vehetett. A tanárként dolgozó felesége is új autóval járt a suliba… Aztán it vannak a fizetésekhez képest drága nyaralások és síelések. Biztos, hogy később nem fog hiányozni az elmaradt befektetés?
N0MAD

Teljesen más liga, jövedelemben simán lehet nagyságrendi lehet a különbség, mint például a vezető értelmiségiként dolgozó szüleim és az én vállalkozói jövedelmem között. Ezért is mondhattam a szüleimnek, hogy az örökölt ingatlanok árát éljék fel, költsék el egy élvezetesebb, változatosabb életre, mert szánalmas lett volna, ha a jóval szerényebb jövedelmeikből még ők támogatnak engem, vagy a szintén jómódú testvéremet. Nem is mertem volna a tükörbe nézni, ha elfogadom. 
A blokkláncfejlesztőként dolgozó egyik unokatestvérem például tökéletesen elégedett a jövedelmével, a saját szempontjából teljesen igaza van. De nekünk ez az összeg havi rendszeres kiadásaink fedezésére sem lenne elég. Értelemszerűen az életünk is teljesen más mederben zajlik.
Goldstein17 2025. 10. 12. 12:31
Előzmény: #775  Törölt felhasználó
"Szóval a FIRE csak arra jó, hogy az ember heccelje vele a sóvárgókat, az egyetlen értelmes tevékenység pedig csak a munka lehet? 😂🤡"
Amit te itt nyomsz folyamatosan az alkalmazotti létről, meg a szabadidőről, meg a vagyon felhalmozásról nap mint nap megismetelve ugyanazt, egy-két a saját eletedből vett peldával megspékelve, az eginkább ebbe a kategóriába sorolható. Érdemi információ tartalma nincs, tanulni, okulni nem lehet belőle,  ha van mögötte más szándék kérlek aruld el, mi az? Munkáról egyébként nem irtam, csak értelmes tevékenységről, számodra csak a munka az?
N0MAD 2025. 10. 12. 11:54
Előzmény: #777  Freszelés
Eltekintve fatfire meg a soknickes nudli (ha nem ugyanazok) felütésétől mire ez a nagy különválasztása az alkalmazottnak és a vállalkozónak?
Alkalmazott nem forgathatta a tőkéjét, nem pörgethette át ingatlanon/ tőzsdén/ bitcoinon vagy csattogós lepkén az elmúlt években, akár hitelból, nem örökölhetett, vagy akár nem lehetett vállalkozása is a főállása mellett?
Mert akkor mindjárt más a matek mint  az X havi jövedelem minusz megélhetés egyenlő megtakarítás.
A foximaxin végzett öreg komcsik nyomják a fejükbe ültetett munkaerejét eladó munkás vs tőkés fejukbe vert témát, de a világ ennél komplexebb, a dolgozó tőkés is lehet egyben meg minden szín a palettán. Csak ők úgymaradtak gondolkozásban.
Freszelés 2025. 10. 12. 10:43
Előzmény: #776  FR73
vagy még annyi se. legyen (alkalmazottként) 10-20 évig a felső 5 százalékban és legyen kitartó az útja során, egyszer se inogjon meg.
Tippre 100-ból 1.
FR73 2025. 10. 12. 09:51
Előzmény: #775  Törölt felhasználó
Alkalmazottként FIRE a felső 5%-nak (vagy még kevesebbnek) lehet reális opció.
Nem fatfire, hanem mondjuk úgy average FIRE életszínvonallal.
A valóságban nekik is csak töredékúk vág bele vagy tűzi ki célként, nagy a kísértés elfogyasztani a magasabb munkajövedelem nagyobb részét.
Törölt felhasználó 2025. 10. 12. 09:33
Előzmény: #766  FR73
A gyakorlatban nem ezt látod. 🙂‍↔️ Az alkalmazotti bérből FIRE-be menők óriási többsége erősen spórolós életet él, sokan közülük azon szoronganak, hogy biztosan elég lesz-e a megtakarításuk, hogy nem mennek-e jóval feljebb az árak. Ez érthető, hiszen még a legtöbb országban brutális, jóval a hivatalosan közölt inflációt meghaladó drágulás történt több területen (például a lakáspiacon).
Az átlagbér kétszeresével már bőven az alkalmazottak legfelső jövedelmi decilisébe tartozol (annak is a felsőbb részéhez) és a legtöbb így kereső embernek több évébe (vagy akár egy-két évtizedébe) kerül, amire ezt a jövedelmi sávot eléri. Közben jön az önálló lakás iránti igény (évekig az önerőre történő spórolással) a kocsi, a gyerekvállalás, a magasabb fizetéshez alkalmazkodó magasabb fogyasztás. 
Amire elkezd jobban keresni, addigra az aktív éveiből jópár év eltelik, utána pedig a gyerekek és a felsoroltak viszik el a pénzük tetemes részét. Ahogy nőnek a gyerekek, magasabbak a velük kapcsolatos kiadások, amikor pedig kiröppennek, akkor  segíteni kell őket a lakáshoz jutásban…💰Ha 30-35 körül vállaltál gyerekeket, legalább 50-60 éves korodig segíted őket anyagilag, a FIRE az esetek óriási többségében fel sem merülhet.
Goldstein17

Szóval a FIRE csak arra jó, hogy az ember heccelje vele a sóvárgókat, az egyetlen értelmes tevékenység pedig csak a munka lehet? 😂🤡
ORK

A Covid alatt vett lakásokkal magasan vertük a bitcoint…
Törölt felhasználó 2025. 10. 12. 09:21
Előzmény: #772  szieszta
Az egyetlen normális megoldás, ha a házaspár mindkét tagja élvezheti a FIRE előnyeit és tud mit kezdeni a FIRE szabadságával. Az mindenki számára érthető, miért jó elkerülni a reggeli és az esti dugót, vagy hogy miért jó, ha az embernek nincs főnöke, határideje és számos egyéb tényező az életében, ami stresszt okoz. De sokan annyira hozzászoktak már a hagyományos munkahelyek által adott keretrendszerhez, hogy ezek nélkül már elképzelni sem tudják az életüket. Én mondjuk azt nem tudnám elképzelni, hogy így éljek…
További probléma, hogy az alkalmazottként dolgozó embereknek hasonló barátaik, ismerőseik vannak, így amikor ők ráérnének, a többiek még javában dolgoznak. Nálunk ez teljesen máshogy alakult, mi vállalkozók vagyunk, a barátaink jelentős része hozzánk hasonlóan kötetlenebb életet él, van idejük a közös programokra. Mi az aktív éveinkben általában nem hétvégén utaztunk el városnézőbe, vagy wellness hotelbe, hanem hétköznap. Nincs tömeg, kevesebben vannak, élvezetesebb. Sokszor hétközben mentünk a barátainkkal kisebb-nagyobb kirándulásokra, túrákra, hiszen ők is ráértek. 🙂 A reggeli forgalom Budapest felé haladt (dolgozni), mi pedig vele szemben az ellenkező irányba (kikapcsolódni). Nem mellesleg 80 országban jártunk már. A legtöbb embernek  fogalma sincs arról, hogy így is lehet élni… Ugyanakkor most is előfordul, hogy éjfélkor, vagy hétvégén vagyok felpörögve és örömmel dolgozom, a napokban például éjszakába nyúlóan teszteltem, mit tud a Comet. Ez munka és szórakozás egyszerre, elmosódnak a határok a kettő között.
Eleve nem volt olyan éles a váltás az aktív időszakunk és a FIRE között, mivel egyrészt korábban is sok szabadidőnk volt és megtehettük, hogy hónapokat távol töltsünk (most már az év jelentős többségét külföldön töltjük), másrészt most sem tudom elképzelni, hogy ne dolgozzak. A Covid volt az egyetlen, ami ezt felborította, azt az időszakot viszont a munka és az anyagiak szempontjából tudtam értelmesen és nagyon gyümölcsözően kihasználni. Pedig tulajdonképpen nem történt egyéb, mint hogy az ember kénytelen volt otthon maradni és ezért többet dolgoztam, új dolgot találtam ki és csináltam meg.
slash
slash 2025. 10. 12. 07:55
Előzmény: #771  szieszta
A Bitcoin "igazi" ára kb 30-40e dollár között van. Állítólag. Minden ami ez felett van kamupénz. Ha lenne most adnám el. A 110-120as küszöböt tartósan nem tudja tartani. 
szieszta 2025. 10. 11. 22:00
Előzmény: #768  slash

Az én feleségem korábban volt FIRE, szépen kihasználva a gyerekek után járó "anyaságit". Elején jó is volt, de később már kellett a kihívás neki is. No nem világcsúcsokat döntögetve, de kiszabadulva  a négy fal közül, új feladatokat megoldani, bizonyítani, munkatársak között lenni.
Szerintem az ember úgy van programozva, hogy kell egy kis kihívás, napi rutin, plusz önellátónak érezni magát. Aranyos, mikor örül a összekuporgatott pénzecskéjének, amiért ő dolgozott meg.
Én eléggé anyagias vagyok, de sohasem kérem számon, mire költ a családom. Látják én milyen vagyok, ez tartja őket kordában.
szieszta 2025. 10. 11. 21:42
Előzmény: #762  ORK

Utólag mindenki tudja, mit kellett volna venni, de azt látni lehet, hogy a bitcoin sem egyenesen növekedett, voltak kemény bezuhanások. Azt meg senki nem látta előre, hogy nem csak eddig járt a korsó  a kútra. A 70%-os bezuhanások nem  a gyenge idegzetűeknek való, senki nem tudta, most éppen fel lehet e állni ilyen elhasalásból.
Hidd el vannak olyanok, akik óriásit buktak a bitcoinnal, mert sikerült csúcson venni és a mélyben eladni. Persze vannak, akik 100 ezerszereztek vele, véletlenül. Főleg, akiknek nem hiányzik a pénz, minden szart megvesznek, aztán 1-2 dolog bejön.
slash
slash 2025. 10. 11. 18:03
Előzmény: #769  Goldstein17
Rendben, köszönöm 
Goldstein17 2025. 10. 11. 13:03
Előzmény: #747  slash
"Tegnap rájöttem hogy nekem FIRE bizony soha nem lesz.  Szomorú is lettem..de túl vagyok rajta"
Na emiatt aztán igazán nincs okod szomorkodni. Mindened megvan, adott a lehetőség hogy boldogan élj. Ez a fire marhaság arra jó,  hogy az lehet vele heccelni a sóvárgókat. Nincs róla mit beszélni, értelmes tevékenység nélküli nincs értelmes élet. Az hogy ezt ki hogyan éri el, egyéni döntés eredménye. Számomra a szabadság és a fuggetlenség volt mindig a legfontosabb, a pénz,  a vagyon ezt garantálja. Tudom hogy más habitusu embereknél ez az igény nem olyan eroteljes mint nálam,  nekik más út lehet az ideális.
slash
slash 2025. 10. 11. 11:00
Előzmény: #765  Törölt felhasználó
Elfogadtam már hogy dolgoznom kell. Asszonyt Fire-ba raktuk az is bőven elég. legyek vele itthon egész nap? :-)  Isten ments.. egy hét után már fellövik a piros viharjelzést! :-) FIRE csak szabadsággal együtt jó úgy hogy oda és akkor mész ahova akarsz...  na ez nálam 25 éve nem játszik. Akkor meg minek..:-)
( remélem ezt nem olvassa) 
:-)
slash
slash 2025. 10. 11. 10:56
Megint dolgozok a kertben. Ez a veterán repülő félóránként elmegy felettem. Kicsit unom már minden hétvégén a propellereket mert elég a szokásos repülő zaj.  Megnéztem 38/fő és csurig van mert félházzal nem inditja el. Van lové. A városi ember unatkozik, kidobja a panel reggel 10kor,. Én is éltem így. 35 éves koromban feleannyit se dolgoztam a panelben mint ma a ház-nyaraló-apám háza- kombóban. Mindegy. Ma se megyek FIRE-ba. :-)
http://www.goldtimer.hu/
FR73 2025. 10. 11. 08:26
Előzmény: #765  Törölt felhasználó
Arányok számítanak. Átlagbér 2x a minimum feltétel, és 50% megtakarítási ráta. Ha hoz 3-4%-ot, akkor ebből 20 év alatt ki lehet hozni, hogy változatlanul átlagos életszínvonalon FIRE.
Vagyis kb 50 éves korra.
Ha nem 2x a kereset, hanem több, és a megtakarítási ráta is több, akkor akár 45 éves korra is. De a nyugdíjrendszerünk miatt alkalmazottként kb a 45 éves kor (20 év szolgálati idő) a határ.
Törölt felhasználó 2025. 10. 11. 08:20
Előzmény: #746  slash
""Minden tengerparti vagy nyaralóövezeti létezés úgy jó hogy jön otthonról a fix pénz. Fentről Északról a koszos hideg városokból. (mint pl BP)  Ott az ipar, ott a pénz."
Mármint nekünk, nyugatiaknak. Vietnam és Kína középosztálya olyan ütemben jön fel, amit magyar ember soha nem hinne el.
"Tegnap rájöttem hogy nekem FIRE bizony soha nem lesz.  Szomorú is lettem.."
Ezért mondtam, hogy a FIRE normális életszínvonalon alkalmazotti bérből nem szokott összejönni. Azt hiszen, Spiller az egyik szokásosan lényeglátó, tömör összefoglalójában az aktív évek teljes keresetével szemléltette miért nem. Meg is kapta érte a maga mínuszait. 😂
FR73 2025. 10. 11. 08:13
Előzmény: #763  Törölt felhasználó
Ao Nang és környéke tényleg nagyon jó.
Nekem konkrétan az Ao Thalane kajakozás és a Hong-sziget a kedvencem ott.
Törölt felhasználó 2025. 10. 11. 08:10
Előzmény: #744  Spiller
Hasonlóan vagyunk mi is, én a szorosabb kapcsolódásra utalok inkább: egy európaival, vagy amerikaival sokkal több esélye van annak, hogy barátok leszünk és meglátogatjuk egymást, vagy éppen közösen megyünk el nyaralni. Nyilván ebben az esetben sem a brit dokkmunkással van a legtöbb  esély a szorosabb kapcsolódásra, hanem azokkal, akik hozzánk hasonló társadalmi-kulturális hátterűek. Több a közös téma, az érdeklődési kör, inspiratívabbak a beszélgetések. A hozzánk hasonló thaiok kedvence inkább Hua Hin, a miénk leginkább Krabi, már csak emiatt is kisebb az esélye a szorosabb ismeretségek kialakulásának. 
A piacokra, helyi éttermekbe/étkezdékbe mi is járunk, nagyon jók a tapasztalataink. A thai kedves nép, az ottani konyha nagyon változatos és finom, egészségügyi problémánk az elfogyasztott étel miatt sosem volt. Krabi szerintem sokkal jobb hely, mint a tömegek által istenített Bali, az ottani zsúfoltságot és légszennyezést nem bírnám sokáig. Chiang Mai esetén is a légszennyezettség és a tenger hiánya volt a legnagyobb problémánk, egyébként nagyon jól éreztük magunkat ott is.
Az arabok (és törökök) a saját közegükben teljesen mások, mint akik Európában a problémákat okozzák. Sokkal emberibbek és jóindulatúbbak, mint azt a legtöbben feltételezik. 
ORK
ORK 2025. 10. 10. 22:01
Előzmény: #748  izommanvagyok
"sajnos azt kell mondjam helyesebb döntés lett volna vagy BITCOINT venni annak idején"
slash
slash 2025. 10. 10. 17:15
Előzmény: #758  Freszelés
Sajnos jogos.600 elég vékony egy négy tagú családnak lakber nélkül persze. Ugy gondoltam amúgy hogy én 600 asszony egy 400 es egy milla nagyjából befolyásolja az jo. Most kb munkával nekem beton asszony mar fireban van neki 3-400 jön be kb

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek