Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2025. 10. 01. 16:56
Előzmény: #577  tihamer
").A magyar lakosság nettó pénzügyi vagyona 14,8 százalékkal nőtt, ezzel Magyarország 28. lett a legtehetősebb országok rangsorában."
Goldstein17 2025. 09. 30. 15:50
Előzmény: #577  tihamer
Panel tulajdonosok az élen. A párizsi árát még figyelgetik, de a vagyon az nagyon nő:)))
tihamer
tihamer 2025. 09. 30. 15:28
Na tessék !
A magyarok vagyona nőtt a világon a legnagyobbat.
Inkább a felső 10 % - é.
Tavaly a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona 13,9 százalékkal bővült, ami a globális pénzügyi válság óta a leggyorsabb ütem”
https://piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/a-magyarok-vagyona-nott-a-vilagon-a-legnagyobbat.html?oldal=3&utm_source=rss&utm_medium=referral
N0MAD 2025. 09. 30. 14:24
Előzmény: #574  szieszta
Ilyenekbe nem futottam bele, de az m0 miklósi pihenőben már párszor ráfutottam, hogy nem volt jó, szerintem valami végtelenszer használt olaj lehetett az oka íztippem alapján, azt hanyagolom is.
Josti 2025. 09. 30. 13:38
Előzmény: #574  szieszta
Kfc csirkeszárnnyal etettem már kukát mert gyanús volt. Don-pepe csirkeszárnytól egyszer irgalmatlan hasmenésem lett és inkább nem kockáztattam. Viszont ezek a stripsek meg a qurrito az jó.
szieszta 2025. 09. 30. 13:28
Előzmény: #571  Lou70

Csehországban már vizsgálják a KFC-t, mert sok helyen már büdös volt a szárny, amit befűszerezve eladtak. Állítólag  a dolgozónak azt mondták, ha büdös, meg kell mosni és több fűszert tegyenek rá.
Nekünk is már volt rossz tapasztalatunk, a komáromi tesco -nál már többször hihetetlenül zsíros  volt és nem volt jól átsütve.
Egy időben olyan pici szárnyak voltak, hogy még egy harapás hús sem volt rajtuk.
Azt nem tudom hogyan készítik elő a munkások, de volt olyan is, mikor minden egyesen egy 2 centis toll volt, amit a panír eltakart.
Ennek ellenére havonta eljön az a nap, mikor nem tudok ellenállni, aztán egész este meg kínlódok mert túlzabálom magam.
szieszta 2025. 09. 30. 13:11
Előzmény: #569  N0MAD

Szerintem valamilyen drognak is kell benne lennie, hogy függőséget okozzon. :)
A kutyáim meglátják a piros óriás poharat és nem lehet őket lekaparni. Csak  a csontokat kapják. 
Pedig jól tartom őket, szerintem több csirkefarhátat ettek, mint egy kisnyugdíjas. Mikor árstoppos volt, olcsóbb volt, mint a kutyatáp.
Lou70
Lou70 2025. 09. 30. 13:05
Előzmény: #570  Valis
Nem ismertem, köszi a tippet!
Lou70
Lou70 2025. 09. 30. 13:03
Előzmény: #569  N0MAD
Bizony, én is szeretem azt a szárnyat.  Valamelyik este pizzázás után ballagtam haza egyedül és a KFC még be tudott csábítani pár falatra :D
Egyébként a fiam egyik haverja dolgozott a KFC-nél, tőle kaptam fűszerkeveréket és a panírba való másik fehér port, meg a knowhow-t a csirke szárnyhoz, de akkor sem lett olyan mint a “bóti” :D Eleve úgy kellett méricskélni, hogy x mennyiség 48 szárnyra való. Tiszta kínlódás volt :D
Valis 2025. 09. 30. 11:59
Előzmény: #560  Lou70
 Az earlyretirementnow blogot ismered? A The Safe Withdrawal Rate Series érdekes lehet ez inkább a felélési fázis, bár szokás szerint nagyon amerikaira van szabva.. Plusz azoknak akik már FIRE vagy nagyon közel ahhoz vannak okosságok (és személyes beszélgetések, előadások is) FIRE Hungary VIP csoportban a fészbukon (a sima FIRE Hungary csoportban sok az alapszintű kérdés, de néha ott is vannak jó infok). A VIP csoportban most pont volt ezzel a bloggal és a hosszú távú FIRE-re tervezéssel kapcsolatban volt megosztva pár jó gondolat.
N0MAD 2025. 09. 30. 11:23
Előzmény: #564  szieszta
Valamikor futott egy kört házilag kikisérletezett kfc csirkeszárny recept, versengtek kié a leghasonlóbb, a nyertes elégbsláger lett, keress rá lehet megtalálod. Akkor én is lementettem az oldalt de szerintem az gépcserényi időn túl lehetett, de lehet még megvan.
Ha jól emlékszem a panírja nem paprikától vagy borstól pikáns a csirkeszárnynak hanem gyömbér van a panírban. :)
N0MAD 2025. 09. 30. 11:15
Előzmény: #559  Lou70
Nos, nem olyan bonyolult, nem gondolom én értek hozzá a legjobban úgyhogy a holdnál van a túlnyomó része (már jóideje volt ott valamennyi még amikor concorde voltak, de rokon neve alatt mert nem értem el a privátbanki limitet, aztán 22ben lejárt a rokoni tbsz, és már sajat neven) elkezdtem tbsz sorozatot építeni, még a jövő évi van hátra aztán 27től a lejáratok hozamai lesznek. Két kiadott eladott lakás ára ment be, aztan pmap.
Ami meggyőzött hogy a 2008as összeomlás bár látszott a havi egyenlegekben (még nem az enyémben, rokonéban) az év végér kihozták nullára az évet. Mint legrosszabb év.
Asszem a negyedéves állampapírhozam a limit, az a fölötti rész húsz százaléka a sikerdíj, egyéb költség nincs. Nagyon nem fókuszálok erre, a netto hozamokat látom.
Forintban már semmi 90%euro illetve má 10%usd.
Idén augusztus végéig a nem idei befizetések aug végéig 13,08% és 14,66% közt hoztak (nem forintosítva, euróban, kivéve egy 60% kötvénytartalmú csomag, az tíz% alatt van) a 22 végefelé indult tbsz22 (forintos befizetés közben euróra váltva, visszaszámolva mostani 391es árfolyamon) 50% hozamnál jár eddig.
Igazándiból a mostani hozam is már több mint a munkajövedelmem (amit ugye nem költök el, ebből lett a tőke), de egyrészt nem kalkulálok ilyen hozammal állandóra, másrészt a lejáratokat mindenképp kivárom, harmadrészt tbsz adómentességel se kalkulálok örökre, negyedrészt jó esélye van egy spanyol tengerparti életnek (vagy tél ott többi itt, vagy ha nagyon keletre fordul az ország akkor teljesen) és itt is bejön a tőkejövedelem adózása, sokadrészt meg a fentiektől független megtakarítást is akarok képezni bármi jöhet jeligére.
Szóval még pár év a munka világában, ország helyzetének alakulása függvényében is. Addigra párom is nők negyvennel nyugdíjas lesz(pár évvel ő az idősebb, vessetek meg :D ) , jelenleg olyan 650-700 nyugdíjra számít hasonló pályájú ismerősei alapján. Meg neki is van megtakarítása külön.
Első körben fél év fizetetlen szabit terveztem 27-28ra megnezni mennyire jön be a tengerparti tél, aztán még némi munka ahogy jön. Rokon is él Barcelonában.
Aztán még gyanítom az én nyugdíjam se lesz elhanyagolható, mégha jó tíz évvel hamarabb vissza is vonulok, volt befizetésem gazdagon. (Jelenleg ketten vagyunk két hétszámjegyű fizura, gyerekek saját lábon) Meg itthoni ingatlan kiadása / eladása, meg lesz még egy pesti kádárkocka öröklés remélhetoleg nagyon sokára.
Szerintem elég stabil terv.
Meglátjuk, semmi sem biztos nyilván. De tervek nélkül se jó, már feldob a jövőtervezés.
szieszta 2025. 09. 30. 11:03
Előzmény: #563  N0MAD
Egy másik területről van nekem is ilyen példám, mikor a tőzsdecápák dicsekednek a duplázással. Ahol bedolgoztam, volt kidobandó vetőmag. Oda adták nekem, próbáljam eltüntetni. Szóltam egyik ismerősömnek, aki szívesen megvette tőlem, a piaci ár feléért. Ez akkor mekkora nyereség? Ha nekem ingyen odaadták? Ráadásul a vevő elvetette és nagyon elégedett volt, azóta is hálás.
szieszta 2025. 09. 30. 10:57
Előzmény: #565  szieszta

Azért azt leírom, hogy nem az ingatlan kiadásra spekuláltam, egyszerűen jónak láttam az árat és azért vettem, a  gyerkőcök majd megkapják. Addig is jó, ha használva van, meg hoz egy kis pénzt.
Most biztosan nem vennék piaci áron ingatlant, főleg nem kiadásra.
Még arra is gondoltam, hogy e két ház kertje 2000 négyzetméter, éppen 4 telek kijönne. Lehetne esetleg építeni rá 4 házikót, vagy akár társasházat. Van több építkezési vállalkozó, aki betársulhatna. De ezzel csak akkor, ha valamelyik gyerkőc besegít, végezzék el a mesterképzést, aztán meglátom, merre alakul.
A FIRE-val kapcsolatban éppen ezt akartam még írni, hogy nem mindegy , embernek a csemetéi hogyan állnak. Ha azokat is el kell még tartani, irányítgatni, az még nem nagyon számíthat FIRE- nek. Nem beszélve a feleségről, aki esetleg még dolgozik.
szieszta 2025. 09. 30. 10:47
Előzmény: #563  N0MAD

Ha a mostani becsült árát veszem alapul, tehát a hasonló hirdetésben szerelő ingatlanokét, még akkor jobban hoz, mint  a kötvény és bevallom ez most adómentesen.
Nekem is van 2002--ben vett házam, azt is 160 ezerért adjuk ki, abból viszont adózunk.
szieszta 2025. 09. 30. 10:41

Azt nem tudom, neked mennyi az igényed. Mi fér bele a nyugdíjas életbe?
Én mindig is szerényen éltem, nincs különösebb igényem a kényeztetésre. Nekem elég, ha van kocsi amivel eljutok valahova, nem  kell a luxus. Szívesen főzök, nem tudok olyant mondani, mikor az étteremben jobbat ettem volna, mint itthon. Szebbet biztosabban, de annak több, mint húszszoros az ára. Talán a KFC-s csirkeszárny a kivétel, olyant nem tudok csinálni, de abból meg mindig úgy beeszek, hogy aztán 1 hónapig biztosan kihagyom. :)
A röghözkötöttségem is nagyon erős, nem nagyon szeretek kirándulni. Túrázni jó, azt bevállaljuk, de henteregni a homokban, vagy a wellness-ben nem a mi pályánk. Még a saját ágyamban is nehezen alszom el, nemhogy egy idegenben, ahol ki tudja ki hentergett előttem. :-). Például azt sem értem, az ismerősömék 15 éve ugyan oda mennek Egyiptomban, még a szoba is ugyan az, mert csak ott tudják kipihenni magukat. Mintha otthon lennének. :D. Nekem a házam, kertem a saját örömömre lett kialakítva, minden úgy van, ahogy tetszik. Nem kell nekem máshova hazamenni.
Szerencsére semmi kötött elfoglaltságom sincs, így a szabadság a legjobb, amit ez a fajta FIRE hozott. A nyugalom a legfontosabb. Persze vannak intézni valók, nem hentergek egész nap, csak mondjuk felet. :-)
N0MAD 2025. 09. 30. 10:25
Előzmény: #557  szieszta
Ó, beszerzesi ár a matek alapja?
Remek.
Rokon már nem önellátó, intézem a dolgait, a hetvenes években épült pesti kádárkockáját kiadjuk.
Szerinted hányezer százaléknak számoljam a kiadási hozamot, bizonytalan vagyok. Gyanítom a beker ár nominálisan a mostani havi kiadási ár alatt van. Ez az aranybánya nem a börzsöny.
szieszta 2025. 09. 30. 10:22

Ha  a Lou70 a születési dátumodra utal, akkor 55 éves lehetsz. :-) ???
Ha a FIRE-höz meg van az elégséges tőke, akkor elég jól kerestél és adóztál. Tudom nem életbiztosítás, de akkor állami nyugdíjjal is számolhatsz kiegészítésként 15 év múlva......reménkedjünk! 
Nekem van ingatlan, amit őszintén megmondva nem is kiadásra terveztem, a gyerkőcöknek jó lesz alapon vettem. Van eurós kötvény, ami most fix 6%-on kamatozik, de ha lejár, állítólag jóval kisebbre tudom csak újra kötni.  Van termőföld is, ráadásul olyan helyen, ami a település mellett van, a szomszéd most intézi az építési engedélyt a sajátjára.
A tőzsdei rövid pályafutásom 2008-ban tört ketté, mikor az alaptőkén 10%-a elúszott. Akkor jöttem rá, hogy sokkal jobban bánt, ha a meglévőt veszítem el, mint ha kimaradok a duplázásból. Így nagyon konzervatívan állok hozzá. Ennek ellenére aktívan figyelem a tőzsdét, de nem értek hozzá, így elengedtem. Csak okoskodok, mikor látom, hogy sokan úgy érzik, ők mindent tudnak.
szieszta 2025. 09. 30. 10:08
Előzmény: #555  Lou70

Korábban írtam, de lehet a lakás/ ingatlan topikba, ezért leírom ide is a  történetet.
Az örökösök döntöttek úgy, hogy eladják a mama után a házat, ami szomszédos az én ingatlanommal. Arra járva láttam meg az eladó táblát a kerítésen, rögtön megfordult a fejemben, lehet meg kéne venni. Másnap hív az egyik örökös férje, aki nagyon jó ismerősöm, nem akarnám -e a kertet. Mondom neki üljünk le és beszéljük meg.
Jött a duma, hogy a ház már nagyon régi, lehet le kellene bontani, csak  a telek ér valamit. 
Erre az ismerős elmondta, hogy bejelentkeztek az ingatlanárushoz, ő felbecsülte és elindította az eladást. A család úgy döntött, ha 20 milláért nem megy el, megtartják. Így az ingatlan árus első körben 32 millióval indított. Persze ebben már a jutaléka is benne volt.
Én meg mondtam, ha 20 milláért odaadják, a héten meg is fizetem. Az ismerősöm  még nálam körbe hívta a rokonokat és szó szerint rábeszélte őket, hogy adják nekem. Kezet adtunk rá és már hívta is az ingatlan közvetítőt, hogy már nem téma az ügy, az meg volt olyan jó fel, hogy mindenről lemondott, hiszen 1 napja egyeztek meg, nem volt semmi költsége vele.
Vártam, hogy a nevemre kerüljön, néha odafutottam gyomlálgatni, mikor valaki megszólított, hogy még eladó a ház? Mondtam már megvettem. Bejött, körül nézett és megkérdezte, ki adom-e nekik. Látták az 1 napig kint lévő ELADÓ  táblát ők is, csak nem találták a neten. Gyakorlatilag 1,5 szobában laknak, kellett volna tágasabb lakás a családnak. Megmutattam nekik és mondta, már költöznének is. Mondtam, nem tudom rendbe rakni ennyi idő alatt, de ha ők hajlandóak így beköltözni, csak 2 hónap múlva kell kezdeniük a fizetést, addig úgyis tatarozni fognak. Odaadtam a kulcsokat, két hónap múlva aláírtuk a szerződést 160 ezret fizettek havonta, két év után elköltöztek, vettek saját házikót. Mikor kihurcolkodtak,  a héten hívott egy asszonyka, hogy a korábbi bérlő mondta, hogy megüresedett a házam, ők beköltöznének, sürgős. Mondtam nézzék meg. Mikor találkoztunk, két srác jött, testvérek. Tetszett nekik, csak én gyanakodtam egy picit, mert az egyikben látszott a vonó rendesen. Félre tettem az előítéletemet a cigányokkal szemben és megegyeztünk. Rakják rendbe, 1 hónapig nem kell fizetniük.
Megmondom őszintén, azt sem tudom, mennyien költöztek be, mert a szülők is ott laknak már, a 3 testvér párban. Náluk vagyok úgy,  hogy noszogatni kell  a fizetést , de eddig szerencsére nincs elmaradásuk. Igaz, van, hogy négyszerre fizetik ki a 160 ezret, de hónap végére eddig mindig összejött. Ha hívnak, odasétálok, aztán adnak valamennyit.
Tisztában vagyok vele, hogy ha normális embereknek kellene kiadnom, egy talicska pénzt rá kellene költeni, a bérleti díjat viszont nem sokkal tudnám megemelni. Biztosan nem annyival, mint amennyit ráköltöttem.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek