Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Lou70
Lou70 2025. 09. 30. 09:49
Előzmény: #556  N0MAD
Nekem már megvan az elégséges tőke a FIRE-höz, de ki kellene alakítanom egy biztonságos portfóliót, ami +4% infláció feletti hozammal képes biztosítani a megélhetést a jelenlegi színvonalon és nem értéktelenedik el 25 év alatt. (Annyit tervezek még magamnak) :D De az általam eddig látott fire irodalom inkább befektetési okoskodás, nem pedig a “felélési” fázisról szól. 
Lou70
Lou70 2025. 09. 30. 09:44
Megeshet, hogy rossz helyre címeztem, viszont nagyon is érdekel a nézőpontod. :)
Josti 2025. 09. 30. 09:37
+1 érdekel
szieszta 2025. 09. 30. 09:33
Előzmény: #554  N0MAD

Igazad van, most éppen az FF topikkal voltam elfoglalva, mert sokan verték a mellüket, hogy előre látták a LAC duplázódását.
Természetesen az eredeti beszerzési ár kamatozik 10%-on, az ami biztos. Nem tudom megbecsülni a mostani árat, de amit én elképzelek, annyiért biztosan nem venném meg most. Csak aszerint tudom belőni, hogy a helyi ingatlan hirdetések hol állnak. A legolcsóbb kertes házat is több mint kétszer annyiért hirdetik, mint az enyém volt. Persze az is igaz, azért hirdetik, mert még nem tudták eladni.
Ha viszont arra gondolok, hogy a fix kamatozású eurós kötvényem, amit 3 éve vettem 6%-on kamatozik, akkor az ugyan akkor vett ingatlan jobban hoz.
N0MAD 2025. 09. 30. 09:13
Előzmény: #555  Lou70
Ezt biztos nekem akartad írni?
Én kérdeztem vissza mi az a tíz százalék.
De amúgy én nem ingatlankiadásra tervezem a fire létemet, ha engem akartál kérdezni szivesen leírom a saját elképzelésemet.
Lou70
Lou70 2025. 09. 30. 09:04
Előzmény: #552  N0MAD
Én akárhogy számolom, nem nagyon jön ki 5%-sem, ha adózok, karbantartom stb és azért ez az 5% is simán bukható, egy rossz bérlővel. 
Az ingatlan árának növekedése ok, de az más tészta, azt nem igazán a fire életet finanszírozni az ingatlan értékének növekedéséből. Nem kötözködöm, hanem szeretném megérteni, hogy Te hogyan csinálod.
N0MAD 2025. 09. 29. 20:44
Előzmény: #553  ORK
Nem is született válasz, más topikokban izgalmasabb témák voltak na :D
ORK 2025. 09. 29. 19:59
Előzmény: #552  N0MAD
Igen, ez egy fontos kérdés 😂
N0MAD 2025. 09. 28. 12:45
Előzmény: #551  szieszta
A duplazódott jelenkori érték 10%át?
Mert csak azt van ertelme számolni, pláne ilyen ugribugri pénznemben.
szieszta 2025. 09. 28. 12:11
Előzmény: #550  N0MAD

Azért nem féltem a lakóházat, mert már a telek is jóval többet ér, mint amennyiért vettem a házat.
Már mikor vettem is telek árat fizettem. Szerencsém volt. Most biztosan nem vennék ilyen áron.
Az utolsó ház, amit vettem, 10%-ot hoz a bérlettel. Ára meg már duplázódott 4 év alatt, igaz, nem spekulációra vettem, nem szeretném eladni. Majd a gyerekek eldöntik, mire akarják használni, vagy elkótyavetyélni.
N0MAD 2025. 09. 28. 11:17
Előzmény: #548  szieszta
Azért az ingatlan kiadás nem csak ebből áll, hanem a kockázataiból, országkockázatból és tőkebefektetésből is. Összevetve az alternatív hozamokkal.
Tudom mekkora áremelkedés volt, nem kell elmondani, mindenki benne volt így vagy úgy. 
Már csak az a kérdés a vonalat az égbe húzzuk e és az ingatlant örök életűnek kalkulaljuk e. Lehet persze a például falusi kádárkockát örök ertéknek tekinteni és az elkeszülte után soha felújításra nem költve egymás vállát veregetni a szomszáddal hogy ez aztán kincsesdoboz, a magáé is, pesten a népek csak lyukakban laknak meg brüsszelben is! Megnyalnák azok a tiz ujjukat utána!
Milliónyian csinálják, ha meg még bevetelt is termel akkor aztán az magas presztizs a javából. Nincs ezzel semmi baj a világon.
Nincs recept az eletre, ki hogyan érzi magat boldognak.
szieszta 2025. 09. 28. 11:06
Előzmény: #547  N0MAD

Ezt csak arra írtam, hogy most ismét "munkába " álltam, ami gyakorlatilag teljesen kötetlen és fizetnek érte. Csak a lelkiismeretemen múlik, mennyit foglalkozok vele. Mondhatnám álommelónak is, de nem az a showműsor, ahol valakit kifacsarnak, csakhogy bekerülhessen egy milliárdost szolgálni.
Volt ilyen munkám is, mikor alapoztam életemet, azért volt jó, hogy kötetlen, mert még további három helyen is tudtam pénzt keresni. Nem azért, hogy unatkozzak itthon.
szieszta 2025. 09. 28. 10:59
Előzmény: #545  N0MAD

Nekem az ingatlan kiadás abból áll, hogy csipog a telefonom, hogy megérkezett a pénz a számlámra, vagy elsétálok érte.  Kertes családi házról van szó.
Nem adom drágán, ezért úgy vagyunk megegyezve, hogy minden az ő dolguk. A korábbi bérlőnél 2 évig nem voltam az ingatlannál, a mostaniakat néha noszogatni kell. Semmi képen nem érzem vállalkozásnak.
Ha valami kell nekik, segítek, de ha valami nem tetszik nekik, mindig azt mondom, költözzenek el.
N0MAD 2025. 09. 28. 10:57
Előzmény: #546  szieszta
Nyilván a visszavonulás nem azt jelenti hogy szalmát keresztbe se és kizárólag fekve lehet tölteni a napot.
Nem, a cipőbekötés és fogmosás se munka, meg a lélegzés se, bár fizika szemszógéből nézve az is munkavégzés.
szieszta 2025. 09. 28. 10:51
Előzmény: #545  N0MAD

Van egy gazda ismerősöm, már az állami nyugdíjat is kapja. Mindig azt mondta, neki a traktorozás öröm, még most is maga csinál mindent. Ezek alapján az egész életében a hobbijának élt, valamilyen szinten FIRE volt.
Az előbb említett barátom nyaralója lényegében egy szőlős 3000 négyzetméteres zárt kerttel. A szerszámtárolós pincét építették át csilli billi nyaralóvá, az egész telek füvesítve, beültetve bokrokkal, virágokkal. A fűnyírás a szegélyezéssel kezdődik, mindent körbenyírva damilos háti fűkaszával, ez akár 3 óra, aztán a traktoros fűnyírás ugyan ennyi idő. Azt mondja, élvezi. Ha több eső van, hetente csinálja, csak így lesz szép.
Ráadásul még nem FIRE, a többi napon 12 órán keresztül hajtja a pénzt. Szintén 50 éves múlt, nála most jött az alkalom meg a lehetőség(ek), a  fidesz piramisba bekerülve a legalsó szintre.
N0MAD 2025. 09. 28. 09:56
Előzmény: #542  szieszta
Ha munkának érzi és napi órákat visz el akkor munka.
A lakáskiadás pedig sima vállakozas, munka.
N0MAD 2025. 09. 28. 09:55
Előzmény: #543  slash
Vagy legyen meg ez az összeg passzív befektetésből.
Fejenként.
slash
slash 2025. 09. 28. 09:50
Előzmény: #539  szieszta
"Még öt éve azt mondta, ha lenne a  számláján 100 ezer euró, visszavonulna. Neki ez bőven elég megtakarításnak. Most már 500 ezer a cél, ráadásul úgy, hogy már van egy nyaralójuk is, meg egy budapesti lakás is, befektetésnek."  
van házunk , bp lakás befektetésre, nyaralónk , a számlán 120-130e euro pmapban és akkor mi van?
 Most megyek ki a kertbe fűvet nyírni dolgozni , holnap reggel meg ötkor csörög az óra a bányába. 
ez nem pénz ez semmi. ha megállsz a pénz termelésben és beindul a FIRE akkor elkezd égni a pénz kifelé és pikk-pakk véged van.  termelni kell minden hó elején csörögni kell min 1500-2000 eurónak a számládon hogy életben maradj. 
szieszta 2025. 09. 28. 08:55
Előzmény: #540  N0MAD

Ha a befektetéseidet magad kezeled, az még lehet FIRE?
Például mint Kulio barátunk adja veszi a részvényeket? Vagy az ingatlanos befektetőket, akik kezelik ingatlanjaikat, intézik a körülötte lévő teendőket?
Mert ez is valamilyen szinten munka. Még ha heti szintem nem is kell vele aktívan foglalkozni.
szieszta 2025. 09. 28. 08:48
Előzmény: #539  szieszta

Hogy mi mire elég, vagy nem, azt nemrég tapasztaltam meg.
Mikor az első csemeténk született, már másnap a szülő ágy mellett állt a biztosítós, hogy ajánljon jó kis biztosítást a gyereknek. Ezen a téren teljesen tapasztalatlanul belementünk.
Húsz éves spórolásos biztosítás, 5%-os kamattal. Akkor azt elemezgettük, milyen legyen a célösszeg.
Úgy számoltuk, hogy legyen 7 millió forint a számláján a csemetémnek mire 20 évesen belép a nagybetűs élet kapuján a való világba. Ez az összeg akkor elég volt egy három szobás lakásra, egy kisebb autóra és még pici költőpénz is marad. A 20 év spórolás eltelt és már nagyon jól tudjuk, hogy mire elég ez az összeg. :D. 
Se lakásra, se új autóra nem futná belőle. Talán az 1 év költőpénz kijönne a nagy álombefektetésből.
Mikor lejárt a biztosítás, persze rögtön ajánlották az újat, de nagyon gyorsan rájöttek, hogy rossz helyen kopogtatnak.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek