sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Értem. PannErgy Nyrt.: piaci visszaélés sajátrészvény-visszavásárlással | MNB.hu Itt ugye 50%-t nézték. A vizsgálat ugyanakkor feltárta, hogy a PannErgy Nyrt. 2022 májusa és 2023 decembere között olyan volumenű vételi megbízást adott be a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) saját részvényeire, hogy az azok alapján létrejött ügyletek 112 kereskedési napon át meghaladták a PannErgy részvény adott napi teljes forgalmának 50%-át, 40 kereskedési napon annak 75%-át, 12 kereskedési napon pedig annak 90%-át.
Elmélet: ha program keretében veszik, akkor a programot, annak pontos paramétereit előre be kell jelenteni, csak akkor minősül jogi értelemben annak (és mentesül bizonyos piacbefolyásolási előírások alól). Erről szól a MAR endelet, ami be nem tartása miatt kapott korábban büntetést a cég. Srv program esetében lehetőség van arra, hogy hetente számoljanak be a részvényvásárlásról. Ha nem program keretében vennék, akkor nem kell előre bejelenteni a vásárlás elindulását, illetve 2 munkanapon belül kell jelenteni. Viszont ebben az esetben is szigorú szabályoknak kell megfelelni, köztük íratlan MNB-s előírásoknak, pl. hogy a napi forgalom 25%-át ne lépd át (ez nincs leírva sehova, csak a MAR rendelet programszerű vásárlásánál szablyák feltételnek, ennek ellenére az MNB minden esetre ezt alkalmazza).
A Pannergy az utóbbi 10 évben a programszerű vásárlást favorizálta, szerintem maradnak annál, már ha egyáltalán visszatérnek a direkt piaci vételekhez.
Ez nem rémlik, utólag volt, hogy héten melyik nap mennyit vett a cég jelentve.. A felhatalmazást már megadta a közgyűlés, most "csak" végre kellene hajtani.
Srv is beindulhatna. Mikor megvették az MVM pakkját akkor 200Ft-tal lejjebb volt a célár, így szerintem hiába várnak arra, hogy majd 1512Ft-ért megint vehetnek egy nagyobb pakkot.
PANNERGY - moderalt