Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2025. 04. 17. 08:25
Előzmény: #859  kuliominer

Szüleimnél szintén vannak tyúkok, de amint beáll a hideg, úgy veszik a tojást ők is. Kiskertünk is van, de nagyon sok a munka vele és kevés a termény. Persze örülünk, hogy a saját kezünk munkája, de össze sem lehet hasonlítani az üzletivel. Az apró paradicsom magától nő, a korábban lepotyogott termésből kikelve. A petrezselyem általában ki sem kel, ami igen, maximum a zöldjét tudjuk használni, mert a gyökér pici és girbe gurba,  Borsó kb 3x3 méteres terület, 5-6 levesnek valót terem. A sárgarépánk sem világbajnok. A retek általában csípős és kemény. Szerintem a talaj nem alkalmas gyökérzöldségnek, túl kötött. Minden öntözés után át kellene kapálni, annyira cserepesedik.
A fákat 2 hetente permetezni kell, ha szép gyümölcsöt akarsz. Ha csúnya, azt meg azért nem esszük.
A kajszi barackunk nagyon régi fa, azzal nincs gond. A gála almánkat a gombabetegségek minden évben elrendezik, az őszbarackot a monília tizedeli. Most lett cseresznyefánk is, de állítólag kell neki pár a beporzáshoz.
A legnagyobb gondom, hogy mikor bőségesen terem, akkor senkinek nem kell. Csak akkor ízlik, mikor újdonság.
Még egy tapasztalat, a gazdaboltban megvett vetőmagok sokszor nagyon gyengék, nincs csíraképességük. Van egy gazda ismerősöm, akitől szoktam venni profi vetőmagot, ott 1 mag 1 növény. Ezek gombaölővel be vannak csávázva, így biztosan nem bio, de legalább terem.
kuliominer
kuliominer 2025. 04. 17. 07:58
Az a pár csirke az én esetemben nem profitszerzésre irányul (kivételesen :)  ), hanem arról szól, hogy tudni akarom, mit eszem. Ezért van főként a kert, a gyümölcsös és lesz a csirke. Egyelőre a szülőktől jön pl. a tojás, de amiben csak lehet, jobb saját lábra állni......
szieszta 2025. 04. 17. 07:36
Előzmény: #856  szieszta
Itt meg volt még említve a csirketartás. Ha azt nem intenzíven csinálja az ember, az sem hoz óriási jövedelmet. A tojás is szezonális, a hideg téli napokon nincs tojás, csak akkor, ha jó drága tojótápot kap a tyúk, meg fűtve van rá. Ha ezt átszámolod, a heti 2-3 tojás miatt kár belevágni.
szieszta 2025. 04. 16. 18:58
Előzmény: #849  kuliominer
Szerintem a fagyasztóláda fogyasztása nem egyenesen arányosan függ a űrtartalmától. Ha jó a szigetelése, akkor ha lefagyaszt, utána már nagyon kevés energiával fenn tudja tartani ezt. Nekünk egy 300, egy 200 és egy 80 literes van, a 200 ast és a 80 asat kihasználatlanság miatt kaptuk. Általában évente kiürítjük, átmossuk, átválogatjuk. Ha gyanúsat találunk, az megy a kutyáknak.
szieszta 2025. 04. 16. 18:48
Előzmény: #846  thinkpositive

Félre értettél! Nem mondtam, hogy az baj, ha valaki spórolós. Éppen azt írtam, hogy azzal gyűjtesz vagyont, ha nem szórod el, amit megkeresel.
Ennek  a gazdának sem azért van milliárdja, mert dorbézolt, ahogy nekem sem azért vannak ingatlanjaim, mert égetem  a pénzt.
Csak példának hoztam fel, hogy a kényelmét is feláldozza.
A hűtőládához meg csak annyit, hogy ami reggel teljes áron van kitéve, az van, hogy 70%-kal van leszállítva este. Honnan tudja az a hús, hogy estére már romlottnak kell lennie?
Nálunk többször előfordul, hogy a hűtőnkben 3 hetes sajtkrém van, két hete lejárva. Semmi baja. Ittam én 1 éve lejárt dobozos sört, annak sem volt semmi baja.
Konzerv szavatossága 5 év. Az ilyen még nem bír ki 2 hetet?
Ha valaki azzal akar spórolni, hogy a háztájiban akarja megtermelni a napi betevőt, az nagyot fog csalódni. Drágább és silányabb lesz, mint amit az üzletek kínálnak. Mi próbáltuk, de tápanyag és vegyszer nélkül nincs termés. Ez egyrészt a nemesítésnek is köszönhető, mivel mindent a nagyiparhoz kötnek. A levéltetvek mindent tönkre tesznek, védekezni csak permetezéssel tudsz. Sok sok bio módszert kipróbáltunk, sikertelenül. Arról nem beszélve, hogy a nagyipari permetezőt milligrammra be lehet állítani, a hátit meg csak literre. Nekem legtöbbször az volt a mérce, mikor már a levélről csepeg a vegyszer. :-)
A másik dolog a tárolás. Semmit nem lehet sokáig tárolni, a mostani termény erre nem alkalmas.
kuliominer
kuliominer 2025. 04. 16. 16:52
A május 11 körüli elszámoláskor a crypto profitból  lekönyvelek 1.220.000FT-ot, ami egyelőre a Binancen kerül elkülönítésre és lekötésre USDC-ben, kb. augusztus végéig. (Gyakorlatilag az össz portfólió egyenlegét már előre ennyivel csökkentem, de elkölteni csak nyár végén fogom).
-----
Ebből alakítom ki ugyanis 2025 telén a 2 munkapultos kereskedési rendszeremet szünetmentes táppal, 2 mini PC-vel, 2db. 55"-os 4K tévével, 6+2db. 24 collos monitorral, meg az egyéb apróságokkal...... :)
-----
Szeretek ugyanis bütykölni, ha már csináljuk, akkor adjuk meg a módját :)   
Év végén vagy max 2026 Q1-ben majd kaptok róla fotót :)
-----
(FIRE kollégámnak jelzem, aki már kb. 3 éve nyomja kényelmesen ezt az életmódot, amikor időnként összejövünk, az egyik munkapult az övé :)))))  )
FR73 2025. 04. 16. 15:33
Előzmény: #853  kuliominer
Ha vki figyelemmel kíséri a topikot, akkor a FIRE szempontjából fontos számok.
Befektettél havonta friss 1-1,2M Ft-ot.
Havi családi költségvetés jövőre kb 750-860 ezer Ft.
Tehát viszonylag sokat keresni, sokat félretenni, a befektetést folyamatosan figyelni, szerényen élni, ez a kombó kell.
kuliominer
kuliominer 2025. 04. 16. 14:23
A F.I.R.E. alatt a havi kiadást még csak 15%-os pontossággal tudom becsülni.
---
Valahol 750.000 - 860.000 HUF/hó körül lesz, egy könnyen vehető költségkontroll mellett.
---
Ehhez pontos havi átlagos költséget 2025.12.31-én tudok mondani, de szerintem ez az év a fenti tartományban fog mozogni valahol.
kuliominer
kuliominer 2025. 04. 16. 14:15
Előzmény: #851  FR73
Of Course.
---
Mindig lesz mit csapra verni :)    (egy ideig biztosan :)   )
FR73 2025. 04. 16. 13:36
Előzmény: #850  kuliominer
Nagyon jó. 
Kérdés, hogy tbsz-eid szépen elosztva előre lejárat szempontjából? Vagy még majd át kell rendezni később is, hogy meg legyen a cash flow?
kuliominer
kuliominer 2025. 04. 16. 13:27
2025.04.16.:
-------
Diszkont Kincstárjegy D251223 vásárlása:    4.994.543 HUF értékben
-------
Ez egy rövid távú lekötés, mert ezzel lesz fedezve a FIRE 2026.01.01-től kb.: fél évig!
Kivétel: 5.200.000 HUF lesz 2025.12.23-án......
--------
:)
kuliominer
kuliominer 2025. 04. 16. 12:07
Előzmény: #848  Josti
Egy modern, 100 literes családi fagyasztóláda éves fogyasztása átlagosan körülbelül 73 kWh.
------
  • Egy 250 literes fagyasztóláda napi fogyasztása kb. 0,5 kWh1.
  • 100 literesre arányosítva: 0,5×100250=0,20,5×250100=0,2 kWh/nap.
  • Éves fogyasztás: 0,2×365=730,2×365=73 kWh/év.
  • ------------
  • Ha az áram ára kb. 44 Ft/kWh, akkor az éves üzemeltetési költség:
  • ------------
  • 73×44=3 21273×44=3212 Ft/év.
Josti 2025. 04. 16. 11:57
Előzmény: #846  thinkpositive
A fagyasztóládának talán akkor van leginkább értelme ha az otthon termelt húst és zöldséget, esetleg készételt tárolunk benne. Minőségben biztos jobb mint ha a lejárathoz közeli bolti dolgokat fagyasztjuk le. Persze a nagy élelmiszer infláció miatt is jól jöhet ki az ember. Nem tudom, mennyit fogyaszt egy fagyasztóláda? 300-500kWh/év?
kuliominer
kuliominer 2025. 04. 16. 11:09
Az, hogy spórolós valaki, vagy könnyebben kiengedi a pénzt, a jellemünk része, részben velünk született adottság, részben szocializáció, amin persze tudatosan lehet bizonyos keretek között változtatni. Természetesen a szülői minták is fontosak, de nem ez az irányadó.
------
Warren Bufett tragaccsal jár, junk foodot eszik, mert így érzi jól magát.    ---->
--------
Portfolio:  "Omaha orákuluma 86 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, de híresen visszafogottan él: a McDonald’sban szokott reggelizni és ugyanabban a házban lakik 1958 óta. Egy 45 ezer dolláros, 2014-es évjáratú Cadillac XTS-t vezet, amelyre azután váltott, hogy lánya cikinek nevezte 2006-os Cadillac DTS-ét. Warren Buffett azzal indokolja a szerény autóválasztást, hogy keveset vezet, ezért teljesen mindegy, hogy milyen autóban teszi ezt meg."
------
https://www.portfolio.hu/befektetes/20201115/5-legendas-milliardos-akik-teljesen-hetkoznapi-autokkal-jarnak-457408
------
Igazából így van flowban, mindegy hogy 1 millió dollárja van vagy 1 milliárd.
------
Sokan pont azért tehetősek mert spórolósak, de tudjuk hogy azért vannak gyorsítópályák, kapcsolatok, (pl. gázszerelés, privatizáció révén, hogy minden oldalról hozzak példát :))...... :)
------
De hogy saját példát hozzak, én most sem dobok ki 2 szelet pár napos kenyeret, és akkor sem tenném meg ha tízszer ennyi pénzem lenne. Mert egyszerűen zavarna. Most is, és akkor is.
-------
(Végül, ha tehetném, azért állna nálam egy Ferrari a garázsban, nem vagyok egy Warren Bufett :))), de először örülök ha a 4%-os szabálynak megfelelő vagyont összeszedem hamarabb, mint visszamegyek majd dolgozni :))    ) 
thinkpositive
thinkpositive 2025. 04. 16. 08:20
Előzmény: #845  szieszta
Ne vedd támadásnakj, de én nem értem. Ha valaki a fűtésen spórol, akkor zsugori, ha a bevásárláson akkor pedig tudatos? A leírásod alapján te sem vagy rászorulva a bolti akciókra, mégis 3 fagyasztóládát tartasz fenn az akciós mélyhűtött élelmiszernek. Miért baj, ha más "ingyen" elérhető anyagokkal fűt? Mi a különbség?
szieszta 2025. 04. 15. 22:39
Előzmény: #844  szieszta

Az a tapasztalatom, hogy nagyon sok tehetős ember zsugori, azt lesi, min tud spórolni. Nem hiába raknak napelemet, hőszivattyút, bíznak benne, hogy spórolni tudnak vele.
Egy szinte milliárdos gazda ismerősöm szalmakazánt szereltetett, mert a szalma ingyen van. Képes este rakosgatni a szalmabálákat a kazánba, csak hogy spórolhasson. Közeben meg 400 hektár földje van, meg több százmilliós gépparkja.
szieszta 2025. 04. 15. 21:55
Előzmény: #839  Tibi0002

Ebben teljesen egyetértek, hogy nagyon sok ember tehet arról, hogy az anyagi helyzete siralmas. Amíg én szinte betegesen figyelem az árakat, másokat nem érdekel, hogy mi mennyibe kerül. Kell és kész.
Sokszor látom a kisnyugdíjast, hogy télen megkívánta   a paradicsomot, aminek 6000 forint kilója. De hiszen csak 1500 forint akciósan. De ez csak 250g!
Akik nálam laknak, láttam a szemetesben a visszaválthatós palackokat. Csak 50 forint, nem fog vele bajlódni.
szieszta 2025. 04. 15. 19:53
Előzmény: #842  szieszta
Ritkán büntetnek meg a rendőrök, pedig nagyon sokat voltam úton. Legtöbbször a biztonsági öv hiánya, nappali fényszóró miatt és nagyon ritkán gyorshajtás miatt büntettek. Ilyenkor mindig felajánlom, hogy a büntetés dupláját adományozom a helyi iskolának. Egyszer sikerült is megegyeznünk, bizonyítékul ott felhívtam az igazgatót és a rendőr mondta el, hogy talált szponzort. :-) A rendőr helyi volt. :-)
szieszta 2025. 04. 15. 19:42

Teljesen igazad van, éveken át adományoztam ezer eurókat egy hölgynek és szervezetének, akinek a fia rákban halt meg és eltökélte magát, hogy fia emlékére segíteni fogja a hasonló gonddal küszködőket. Nagyon becsületesen, az összes adományt a rászorultakra költve.
Egy osztályfőnök azt mondta, az egyik család nem tudja befizetni a gyereke ballagására és az utána szervezett ünnepségre  a beugrót. Csak látásból ismertem a hölgyet, a tescóban árufeltöltő, odaléptem és a dupláját a kezébe nyomtam, vegyen a gyerekének valami ajándékot is, ha sikerült neki leérettségizni.
A zenesuliból a kórus külföldre ment volna versenyre, de vonattal kellett volna menniük és még a jegyet is fizetni. Megkértem, intézzenek buszt, amit én fizettem. Külön kértem, hogy honnan van a pénz, senkinek ne mondják, mert a kislányom is ott énekel. Csak megjegyzem, elhozták a fő fő díjat.
Akik a házamban laknak, szerencsétlen család, úgy kerültek hozzám, hogy a munkaadójuk kért meg, lakhassanak a közel 10 éve kihasználatlan házamban, mert elárverezték a házukat. Majd ő fizeti a bérletet. Aztán egy szép napon a pasi rosszul lett, a munkaadója meg kirakta. Fiatalabb tőlem, de egy roncs lett. Persze a munkaadója azonnal leállította a fizetést, mondta dobjam ki őket. Januárban, 3 kiskorúval. Le lett százalékolva, az asszonya gondozza, ebből fizetik a bérletet, illetve egy részét.
A szomszéd fiúcska valami fajta izomsorvadásban szenved, tolókocsis. Karácsonykor mindig utaltam nekik egy nagyobb összeget, költsék kezelésekre, ha segít rajta. Akkor hagytam abba, mikor hálából hoztak elég nagy ajándékcsomagot, meg szilveszterkor megajándékoztak egy fél órás tűzijátékkal. Erre ne költsék a pénzemet.
Még sorolhatnám, de láthatod, ez nem az az eset, mikor a kútba dobálom a pénzemet, elkényeztetve az illetőt.
Zanza2 2025. 04. 15. 19:37
"Például, ha valaki szegény, az az esetek 95%-ban azért az, mert kb. egész életében könnyelmű döntéseket hozott a pénzügyeit illetően."
Azért a 95% nagyon erős túlzás.
Szám nélkül, a "gyakran"  határozószót elébiggyesztve sokkal hitelesebb állítás lenne.
Nagyon nem mindegy, hova és hogyan születik valaki (szociális és genetikai lottó).
-----
Abban viszont teljesen igazad van, hogy ezeket, valamint az egyéni életutakat a másik topikban (FIRE - általános) kellene folytatni, ez eredetileg Kulio portfoliójának közlésére szolgál.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek