Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
"Itt a lényeg hogy SHFE kisegitette ezt a "" "zsivány" "" COMEXet és LBMA t. Hogy miért,???????? mert ha osszecsukik, a mesterséges árképző COMEX, akkor Kína is nézhetne a 200$os ezüstöt. " Most akkor ki segit ki kit? Nagyon zavaros...
Adódik a kérdés, hogy ha kb. senkinek nem érdeke a magas ezüstár, akkor miért engedték fel olyan magasra. Letéti követelmények masszív emelésével előbb is megboríthatták volna.
+38,98 pont a Volatilitás emelkedés ... ha ez nem esti leöntés miatt van akkor megint kapni fogunk letétemelést. Code:SIVL Cvol: 111.5737 Change: +38.9893 Last Updated17 Feb 2026 02:11:30 AM CT
1. Lényegtelen te sem vagy, éppen mindent elmondó típus, innentől már én se:) ..... Már a covid előtt is direkt víz alatt tartották az ezüst árakat. De annyi haszna volt a bejegyzésemnek hogy látod a meglepő irányt... 1200t->300 Nekem is durva felismerés volt, közelmúltban hogy SHFE és London LBMA, és Comex ily szoros szövetsége, kapcsolata.......khmm, azt hitttem vége annak hogy kelet (Kína) finanszírozza nyugatot. Hát nem. 2. Az ezüst kitermeles többsége NEM primer ezüst bányabol jön hanem hatalmas rezbanyakbol. (meg aranybanyakbol is valamennyi ) Nem hülyék ők, csak irreleváns volt!!!! Csak a rez mellett a 30-40$os ezüst csak úgymond cseresznye volt a réz tortán, most meg 72$ ezüst a finom marcipan. De alapvetoen a rez ((arany) ) kitermeles a nagy torta.! És annak a mellkektermeke csak az ezüst. Azt hittem ezt tudod... 3. Bullion bank silver futurest használhatja collateralnak, jó fedezetnek hogy USD fundingot kapjon, repot kapjon..! 4. Comex nem tulajdonol ezüstöt (azt a bullion bankok birtokoljak:)) Comex csak tőzsde, CME meg a kirlinghaz, És az egészet birtokolja a CME Group, akik mögött valójában . az én kis "kedvenceim" Blackrock, Vanguard, State street és a többi jomadar.... 😉
Ezek a cégek annyira azért nem hülyék. Ha esik az ár shortot , vagy put ot nyitnak. Fizikai fedezetük is akad, mivel bányásznak. Túl nagy bajuk nem lehet.
Azert most is sikerult bedobnod egy szamot amit nem tudok hova tenni, mikor volt 4000t ezust Shaghaiban es mikor csokkent le 400-ra? Szeptember ota 1200 -> 350t igen, az igaz. De ezt is jo lenne hosszabb idosoron latni. MIntahogyan a COMEX-en is latszik, hogy 2024 decemberetol nott meg az raktarkeszlet. Azert azt is elmagyarazhatnad, hogy hogyan lehet az, hogy a hulye banyaszok veszteseggel banyasztak az ezustot eveken keresztul, mert a COMEX-en a valakik lenyomjak az arat. De olyannyira hulyek ezek a banyaszok, hogy meg a mai napig ezt hasznaljak. Sot, az egesz vilag ezt hasznalja benchmark-kent. Ha nekem lenne banyam es a termekemnek az arat lenyomjak, de evek ota nagyobb ra a kereslet, mint a kinalat, akkor csak elkezdem a "lenyomott piaci" ar felett eladni. Es nem, nem azt mondom, hogy nem volt/nincs csalas az arupiacon. De nekem ez a lenyomva tartottak az arat nem igazan hiheto. Illetve lentebb is kerdeztem, hogy mit ertesz az alatt, hogy az ezust futures-t hasznaljak collateral-kent. Ha jol tudom a raktarakban nem a Comex es SHFE tulajdonoolja az ezustot, hanem piaci szereplok. Ezek a pici szereplokm meg oda mozgatjak az ezustot ahova akarjak. De lehet ezt is rosszul gondolom. Van az ezust piacan feszultseg? Igen, van! Fel is ment az ara 20-30$ savbol 70-80$ savba.
Ismerem Jánost 2020 óta az írásait,gondolkodását .Racionális . Egy racionalatlan világban. .Azóta várja a RIG-e robbanást , és olajár robbanást,6 éve biztos és valószínű előtte is .... Igaz van. Fundamentalisan teljesen. Csak prioritásban nincs. FED és körei érdeke előrébb való, mint a civilizációnk fundamentuma es alapja! .. Ergo idősikon nincs igaza csak.
Csak próbálok kisakkozni valami támpontot. :-) Ezt mint érdekesség írtam be, chatgpt. Grafikon alapján és is 65-ös aljat mondanék. Ha az elesne más a kép.
Most nagyon divatos ez az AI. Mikor bejött , akkor nem voltam vele elégedett , sok hiba volt válaszaiban . 1 hónapja megint megkérdeztem , szépen összetett kérdéssel, és arról írt, hogy 2500$ arany arnal, ez van de ha 4000 lesz az arany és ezek a féltelek teljesülnek akkor ez és ez lesz .....WTF? Az jó ! gondoltam magamban mert akkor volt már 4780$az arany és már megjárta előtte az 5300$ is.🤣 Le is töröltem . Ekkora szarvas hibát !!! Biztos jó valamire , feleségem íratott vele egy jó zene számot ,klippel egyutt poénból.. Te melyiket AI használod? Érdekelne . Melyiket ajánlanad? Vagy fizessek elő valamelyikre Geminire vagy ChatGPT. ....és akkor jobb verziót kapok pénzért??? Már most vitatkoznak evvel az AI eredménnyel amit írtal !!! Szerintem padlót ad az ezustnek a 65$. Minimum. De ez csak az én eszemtől mondom ! Nem a csodás AI. Tévedés jogát fenntartom.:))
Ahh, tehát tudjuk hogy elfog fogyni és az 1/3-al esik az ára? Vagyis nem fogy el csak csökkennek a készletek. Végül is az olaj is ami nélkül nincs civilizáció, se emelkedik még inflációval sem. Pedig az tényleg elfogy nem csak átalakul mondjuk forraszanyaggá ... amit majd indai jól visszanyer.
Na megkérdeztem az AI-t. Ha feltételezzük: tartós 100–200M oz éves deficit csökkenő exchange készletek növekvő ipari kereslet bányakapacitás stagnál akkor a fundamentumok: 👉 45–55 USD/oz körüli hosszú távú egyensúlyi árszintet indokolnak.
Ezustnel rövidre kell játszani mint Bpali teszi, a momentumokat megjátszani . Ha bányák akkor még nagyon óvatosan mert a bányák tulajdonképpen tőkeátèteles termékek az ezusthoz rogzitve. Aki nem hiszi az nézze a múltat... Sőt ha az NDX 2%ot esik , de az ezüst viszont emelkedik 2%ot. A bányák akkor is esnek a nagy indexekkel együtt ,mert viszi a flow.
Pontosan! És aki eddig nem látta, hogy nem engedik elszállni az ezüstöt, most már az is látja. Vagy így, vagy úgy, de leverik. Innentől az a kérdés, hogy lehet e/érdemes e egy manipulált terméket kereskedni, illetve mi az az ár (tól-ig), ami nem fáj nekik. Mert ez nem a 100-120-130 USD, azt megmutatták, hiába van jelentős kínálati hiány. Innentől 200 meg a többi USD ár is nedves álom kategória, hacsak nagy reccsenés valahol nem lesz.
Ennyi. És a mechanika olyan a SPAN2 nel most kulonosen olyan hogy külön bünteti a nagy pozíció longokat. Plusz már nemcsak %osan határozzák meg a leteti kovetelemnyt, hanem ossszegszeruen is, azzaz ha nő az ezüst ára akkor még további letéti követelményeket kernek.
De a fizikai ezust hiány van. Már az olajnal is láttam., hogy elhajitjak a gazdasagi erotetet és szuksegszeruseget.... Biden és a stratégiai tartalék, ha kell Iráni olaj esetén és most az Orosz olaj esetén is felreneznek. Ugye nem nem hiszed el hogy komolyan gondolták hogy Orosz olajat az USA kiszankciozta tényleg? 🤣 100millio hordó napi tetmelesbol 8.5 millió hordót??. Pedig amúgy még tudna csinálni, ja csak akkor megvalosulna végre a János évtizedes álma és 200$ ,lenne az olaj 🤣. FED meg akkor 10% emelhetne a kamatot és CRASH.!!!! Ergo félrebeznek, mennek a nagy szavak, meg duma, de enhedikKinaba, thaifoldre, Indiába az orosz olajat Ezüstből is hiány van /lesz, fel is halmoz évek óta Kína, és most mikor LMBA /Comex krízis volt a Sanghaji készletek kárára kisegitette Londont delivery ezustel..... És akkor most jön mindjárt Mr Sommer "" "honnan tudod, hogy Londont kisegitette fizikai ezustel Shanghai SHFE.???? Na????" " Azért b. zmeg, mert nézem a készletet és a régi deliveriable készlet 4000 to máról 400 tonnara csökkent. Azért!!!! De persze, Kína régóta bespajzolt fizikai keszlete ennel sokkal nagyobb lehet. Szóval ez nem marginalis. Ez nem probléma Itt a lényeg hogy SHFE kisegitette ezt a "" "zsivány" "" COMEXet és LBMA t. Hogy miért,???????? mert ha osszecsukik, a mesterséges árképző COMEX, akkor Kína is nézhetne a 200$os ezüstöt. Na és ez kurvara nem érdeke neki sem hogy ezzel 200$ os ezüstöt Ezért kisegitette az "ellenseget" is.. Ha muszáj!!
Nem feltétlenül mert már sokan hosszabb időre előre bevásároltak a gyorsan emelkedő ár miatt. Tehát sokan jelentősebb ideig nem fognak venni. Többen 1 évre valót készletet megvettek előre. A spekik meg nem mernek vissza szálni, mert a trükk többször is eladható. Vagy már nincs nekik mivel.
Oké, de akkor a magas ár a speka célú papír longnak köszönhető, és nem a fizikai hiánynak. Magyaul a spekit lövi le a margin emelés, és visszamegy az ár ahova való.
Ezüst
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)