Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Ez így van, tökéletesen leírtad. Amiben nem értek egyet: 10-20 % kezeli jól a pénzét-ez erős túlzás, én lefelezném, 5-max 10%-ra gondolok. Mi itt egy elkényeztetett csapat vagyunk tudásban. még bizony én is a jobbak közé tartozom -) Több diplomás emberek is teljesen analfabéták a pénzügyekhez. Sőt, ami rosszabb, elutasítóak, megalázónak érzik az ilyen dolgokkal való foglalkozást.Közben néznek rám bután, amikor pl a te tudásod olyan töredékét próbálom elmagyarázni, hogy nem kellene bankot váltani? vagy telefon szolgáltatót? vagy miért kötöttél 2 lakásbiztosítást? vagy, vagy, vagy, sorolhatjuk. Egyszer leültem de 10-18 óra autóbiztosítást váltani. Nem tudtam mi kell, de 6-7 autóról volt szó. Belejöttem. Nagyon fáradt voltam, iszonyú munka utáni szabadnapomom, Kb 15 éve volt. 150.000 ft-ot takarítottam meg aznap a Netrisken. azt mondták, kicsinyes vagyok, én meg mondtam az illetőnek, hogy akkor most menj el, és keress holnap ennyit. Meg vegyél 6 autót először, amit fenn kell tartanod. - De hát a háromszorosát kerested tegnap, miért vagy mohó, neked semmi sem elég, miért nem pihensz vagy szórakozol? - hmmm, nem, dolgom van, és nem lesz mindig 6 autóm, mert nem kell majd. Tudod, egyszer talán írtam, Kiszámolót olvastam nagyon sok évig. De nekem sokszor csak azért kellett, hogy ne érezzem egyedül magamat a gondolkodásmódomban. Hogy ne legyek hülye, mert felfedeztem a TBSZ-t, stb. Férjem ma: fizuemelésem volt kedvesem, akkor most mennyire szeretnéd emelni a megtakarításomat, és az hová menjem, EP, vagy bank? Na , kb. ez lenne az alap, nem? PÉNZÜGYI OKTATÁST AZ ISKOLÁKBA mozgalom élharcosa lennék! Sokkal kevesebb szegény ember lenne kis hazánkban. Amikor ilyen dolgokról beszélünk, soha ne magatokból induljatok ki. Csak menjetek át a szomszédhoz barátkozni :-)
OFF: @lol: jut eszembe - márciusban lehet lakasbiztit váltani, és bár nekem amugyis március 8. a forduloja, de gondoltam megvarom hatha van valami akcija. nincs valami faja ajánlatotok? khnál vagyok jelenleg - a lakasbiztositas kalkulatoroktol meg égnek áll a hajam, pedig nem vagyok hulyegyerek :)
Összevesztek, vannak róla videók. Ezzel a trumppal baromi nehéz tárgyalni, csak a saját igazát mondja. És azt ismételgeti zelenszkijnek nagyjából, hogy: (idézet jön valahonnan, méghozzá a születésem évéből) "nektek már nem maradt ütőképes lapotok, ami maradt, azzal kitörölhetitek a seggeteket, de lehet hogy arra se lesz elég"
Az USA lakosságának 90%-a azt sem tudja hol van Ukrajna. Tőlük lehetne India mellett is. Megy ez a pénzügyi és széjkarate+ a média okosságai. Trump most az égbe megy megint, hogy megalázott egy egész országot.
Sajnos a magyar oktatási rendszernek nemhogy a tudatos pénzkezelés nem része, de még az alapok is hiányoznak belőle. A munkánk egyre nagyobb része az edukáció… A rendszeres megtakarítás szóba hozatala számos családban szitokszó. Továbbmegyek: A megtakarítók nagy része még mindig készpénzben tesz félre, soha nem vált bankot, sőt képes 6,5%-ra újra lekötni a pénzét… Rendszeresen vezetett költségvetést szinte nem is látni. Pedig ott kezdődik minden. A költségvetésről oldalakat tudnék írni. Nem elég tudni a kiadás / bevétel oldalt. Tudatosan kell kezelni, tervezni. Felkészülni a jövőbeni várható és váratlan kiadásokra, stb… Ha “csak” a biztosítási oldalt nézzük: Sokan azt se tudják mit és miért fizetnek, vagy mire lenne szükségük, hogy valóban hasznunk is legyen belőle…. Ingatlan és ingóság biztosítások megfelelőek? Rendszeres megtakarítás a gyerekeknek, nyugdíja, ingatlanra, bármire? Külön - külön, tervezetten? Kockázati biztosítások? Halál / baleset / egészség? Mi történik tartós betegség vagy munkanélküliség esetén? Esetleg szolgáltatás finanszírozó egészségbiztosítás, hogy meg is lehessen előzni a bajt?! Adókedvezmények és jóváírások maximálisan ki vannak használva? (ÖNYP, Egészségpénztár, stb…?) Hitelek, megtakarítások folyamatosan felül vannak vizsgálva? Befektetések tudatosan vannak kezelve? Szerintem a lakosság 10 - max. 20 %-a kezeli tudatosan a pénzét. Én amikor elkezdtem építkezni, beballagtam a bankba és felvettem egy szemmel jól látható összeget (pontosabban igényeltem, mert a folyósítás szakaszos). Néz rám bután az ügyintéző: Magas jövedelmet igazoltam, azt is látja, hogy komoly megtakarítással rendelkezem náluk. Minek nekem a hitel? Főleg ennyi? Elmagyaráztam neki: Én a saját megtakarításomat ha akarom se tudom olyan rosszul befektetni, hogy ne hozzon legalább annyit, mint amennyi ennek a fix és kedvezményes hitelnek a kamata. (Persze nem a játszós certi pénzre gondoltam… 😅). Ennélfogva inkább használom a bank pénzét. 1-2 év múlva úgyis szépen elinflálódik a tartozás / törlesztő, ami már most se visel meg. A megtakarított pénzem pedig gyarapszik. Ezáltal nyugodtan alszom, ha bármi baj történik van mihez nyúlnom, legextrémebb esetben pedig még a hitelt is tudom végtörleszteni bármikor. Nem vagyok benne, hogy értette a gondolatmenetet…. 🙄
Azt a qrva gyerekek láttátok a videókat? Putyin sztem röhög a markába és indítja az összes drónt meg rakétát, most, amíg meg vannak roppanva az ukik. Nem tudom mikor lesz már vége az öldöklésnek gyerekek....de ez a mai ... felhívás keringőre Putyinnak
Igen jól nézel ki eddig csak a gépen láttalak. Valóban nem tanitom őket, de még kicsik :))) Ha nagyobbak lesznek az első szabály az lesz hogy ha a certi szót meghallják fussanak :)))))
Nem Beze, nem annak számít. Azért, mert ezzel nem tanítod őket semmire, csak, hogy te gondoskodsz róluk. A lényeg az, hogy tanítsd meg őket pénzügyi tudatosságra. Sokkal többet fognak keresni vele. Tudod te, hogy mennyi igazán értelmes, okos ember teljesen analfabéta a saját éves költségvetését nézve? Lehet, hogy még te is :-) LOL? Ugye?
Igen LOL. Kevesen tudják ezt, akik, nem konkrétan ebből jöttek. És meg kell tanítani őket. Nem a műkörmösre, a 6000 Ft-os paradicsomra télen, meg a kutyakozmetikusra kell elszórni mindent. Akkor élsz jól, ha a magad ura vagy. Én akkor növelem az igényeimet, ha van annyi pénzem, hogy életem végéig képes legyek azokat finanszírozni könnyedén, és ne azokért dolgozzak.
"Ha tehetném mindenkivel félre rakatnám az SZJA visszatérítést a gyereke jövőjére, vagy a saját nyugdíjára, vagy bármi másra… csak el ne költse, mert akkor magukra húzzák a vizes lepedőt… 😕" A Richter részvény is a jövőnek számít, vagy ha fizikai aranyat/ezüstöt veszek nekik? :)
Tetszik a gondolatod a fogyasztói társadalomból való kiszállásról. Engem felháborít ami megy. A munkás hitel, az ÖNYP építőipari felhasználhatóságú, az újabb SZJA kedvezmény, mind - mind arról szól, hogy ösztönözze a fogyasztást. Ami meg majd inflációt gerjeszt… a vicc az, hogy pont az a réteg fogja megint megszívni, aki elhiszi, hogy segítenek neki ezek az intézkedések. Aki eddig is jól élt, az az SZJA mentességtől, meg a nyugdíj ingatlanra való elkölthetőségétől nem fog többet fogyasztani. Inkább a megtakarításait gyarapítja. Aki viszont sanyarúbb sorsú, majd most azt hiszi többet engedhet meg magának. Nem tudja, hogy hamis ábránd. A könnyen jött pénz beépül a költségvetésébe, talán 1 évig valóban “jobban” él majd, aztán utoléri az infláció. Ha tehetném mindenkivel félre rakatnám az SZJA visszatérítést a gyereke jövőjére, vagy a saját nyugdíjára, vagy bármi másra… csak el ne költse, mert akkor magukra húzzák a vizes lepedőt… 😕
Ezüst
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)