Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
aetzw4zer 2025. 02. 28. 22:31
Előzmény: #29097  Placi82
csak nem mindegy, hogy milyen látszat-szabadságuk lesz.
fekete volgás , vagy hagyják is őket élni..
a hidegháború-feeling garantált lesz
Valiz
Valiz 2025. 02. 28. 22:26
Előzmény: #29135  Lolmachine
Ez így van, tökéletesen leírtad. 
Amiben nem értek egyet: 10-20 % kezeli jól a pénzét-ez erős túlzás, én lefelezném, 5-max 10%-ra gondolok. Mi itt egy elkényeztetett csapat vagyunk tudásban. még bizony én is a jobbak közé tartozom -)
Több diplomás emberek is teljesen analfabéták a pénzügyekhez. Sőt, ami rosszabb, elutasítóak, megalázónak érzik az ilyen dolgokkal való foglalkozást.Közben néznek rám bután, amikor pl a te tudásod olyan töredékét próbálom elmagyarázni, hogy nem kellene bankot váltani? vagy telefon szolgáltatót? vagy miért kötöttél 2 lakásbiztosítást? vagy, vagy, vagy, sorolhatjuk. 
Egyszer leültem de 10-18 óra autóbiztosítást váltani. Nem tudtam mi kell, de 6-7 autóról volt szó. Belejöttem. Nagyon fáradt voltam, iszonyú munka utáni szabadnapomom, Kb 15 éve volt. 150.000 ft-ot takarítottam meg aznap a Netrisken. azt mondták, kicsinyes vagyok, én meg mondtam az illetőnek, hogy akkor most menj el, és keress holnap ennyit. Meg vegyél 6 autót először, amit fenn kell tartanod. - De hát a háromszorosát kerested tegnap, miért vagy mohó, neked semmi sem elég, miért nem pihensz vagy szórakozol? - hmmm, nem, dolgom van, és nem lesz mindig 6 autóm, mert nem kell majd. Tudod, egyszer talán írtam, Kiszámolót olvastam nagyon sok évig. De nekem sokszor csak azért kellett, hogy ne érezzem egyedül magamat a gondolkodásmódomban. Hogy ne legyek hülye, mert felfedeztem a TBSZ-t, stb.
Férjem ma: fizuemelésem volt kedvesem, akkor most mennyire szeretnéd emelni a megtakarításomat, és az hová menjem, EP, vagy bank? Na , kb. ez lenne az alap, nem?
PÉNZÜGYI OKTATÁST AZ ISKOLÁKBA   mozgalom élharcosa lennék! Sokkal kevesebb szegény ember lenne kis hazánkban.
Amikor ilyen dolgokról beszélünk, soha ne magatokból induljatok ki. Csak menjetek át a szomszédhoz barátkozni :-)
aetzw4zer 2025. 02. 28. 22:24
Előzmény: #29135  Lolmachine
OFF:
@lol: jut eszembe - márciusban lehet lakasbiztit váltani, és bár nekem amugyis március 8. a forduloja, de gondoltam megvarom hatha van valami akcija. 
nincs valami faja ajánlatotok? khnál vagyok jelenleg - a lakasbiztositas kalkulatoroktol meg égnek áll a hajam, pedig nem vagyok hulyegyerek :)
Beze
Beze 2025. 02. 28. 21:59
Előzmény: #29134  Placi82
Összevesztek, vannak róla videók. Ezzel a trumppal baromi nehéz tárgyalni, csak a saját igazát mondja. És azt ismételgeti zelenszkijnek nagyjából, hogy: (idézet jön valahonnan, méghozzá a születésem évéből) "nektek már nem maradt ütőképes lapotok, ami maradt, azzal kitörölhetitek a seggeteket, de lehet hogy arra se lesz elég"
Valiz
Valiz 2025. 02. 28. 21:43
Az USA lakosságának 90%-a azt sem tudja hol van Ukrajna. Tőlük lehetne India mellett is. Megy ez  a pénzügyi és széjkarate+ a média okosságai. Trump most az égbe megy megint, hogy megalázott egy egész országot. 
Lolmachine
Lolmachine 2025. 02. 28. 21:42
Előzmény: #29127  Valiz
Sajnos a magyar oktatási rendszernek nemhogy a tudatos pénzkezelés nem része, de még az alapok is hiányoznak belőle. A munkánk egyre nagyobb része az edukáció… A rendszeres megtakarítás szóba hozatala számos családban szitokszó. Továbbmegyek: A megtakarítók nagy része még mindig készpénzben tesz félre, soha nem vált bankot, sőt képes 6,5%-ra újra lekötni a pénzét… 
Rendszeresen vezetett költségvetést szinte nem is látni. Pedig ott kezdődik minden. 
A költségvetésről oldalakat tudnék írni. Nem elég tudni a kiadás / bevétel oldalt. Tudatosan kell kezelni, tervezni. Felkészülni a jövőbeni várható és váratlan kiadásokra, stb… 
Ha “csak” a biztosítási oldalt nézzük: Sokan azt se tudják mit és miért fizetnek, vagy mire lenne szükségük, hogy valóban hasznunk is legyen belőle….
Ingatlan és ingóság biztosítások megfelelőek? Rendszeres megtakarítás a gyerekeknek, nyugdíja, ingatlanra, bármire?
Külön - külön, tervezetten? Kockázati biztosítások? Halál / baleset / egészség? Mi történik tartós betegség vagy munkanélküliség esetén? Esetleg szolgáltatás finanszírozó egészségbiztosítás, hogy meg is lehessen előzni a bajt?! 
Adókedvezmények és jóváírások maximálisan ki vannak használva? (ÖNYP, Egészségpénztár, stb…?)
Hitelek, megtakarítások folyamatosan felül vannak vizsgálva?
Befektetések tudatosan vannak kezelve?  
Szerintem a lakosság 10 - max. 20 %-a kezeli tudatosan a pénzét.
Én amikor elkezdtem építkezni, beballagtam a bankba és felvettem egy szemmel jól látható összeget (pontosabban igényeltem, mert a folyósítás szakaszos). Néz rám bután az ügyintéző:  Magas jövedelmet igazoltam, azt is látja, hogy komoly megtakarítással rendelkezem náluk. Minek nekem a hitel? Főleg ennyi?
Elmagyaráztam neki: Én a saját megtakarításomat ha akarom se tudom olyan rosszul befektetni, hogy ne hozzon legalább annyit, mint amennyi ennek a fix és kedvezményes hitelnek a kamata. (Persze nem a játszós certi pénzre gondoltam… 😅). Ennélfogva inkább használom a bank pénzét. 1-2 év múlva úgyis szépen elinflálódik a tartozás / törlesztő, ami már most se visel meg. A megtakarított pénzem pedig gyarapszik. Ezáltal nyugodtan alszom, ha bármi baj történik van mihez nyúlnom, legextrémebb esetben pedig még a hitelt is tudom végtörleszteni bármikor. Nem vagyok benne, hogy értette a gondolatmenetet…. 🙄
Placi82 2025. 02. 28. 21:29
Előzmény: #29130  Beze
Na mi lett? Vacsit csináltam gyerekeknek, közben meg dél. Kézzel kiosztottam valakit a lakás topikban! Szóval bejott a "tippem"? 
Beze
Beze 2025. 02. 28. 20:51
Előzmény: #29132  Rincewind2
Az EU egy gyenge szar 
Már rég saját haderőt kellett volna szerveznie és bevonulni ukrajnába 
Rincewind2 2025. 02. 28. 20:44
Előzmény: #29130  Beze
Ne ukrajnát nézd, európát, ki fog ellen állni? Magyarország? Szlovákia? Finitó....
Beze
Beze 2025. 02. 28. 20:43
Eurhuf felszúrt 408-ig!
Beze
Beze 2025. 02. 28. 20:42
Azt a qrva gyerekek láttátok a videókat? Putyin sztem röhög a markába és indítja az összes drónt meg rakétát, most, amíg meg vannak roppanva az ukik. Nem tudom mikor lesz már vége az öldöklésnek gyerekek....de ez a mai ... felhívás keringőre Putyinnak 
Beze
Beze 2025. 02. 28. 20:38
Előzmény: #29127  Valiz
Igen jól nézel ki eddig csak a gépen láttalak. 
Valóban nem tanitom őket, de még kicsik :))) Ha nagyobbak lesznek az első szabály az lesz hogy ha a certi szót meghallják fussanak :)))))
Valiz
Valiz 2025. 02. 28. 20:34
Előzmény: #29124  Beze
Nem Beze, nem annak számít. Azért, mert ezzel nem tanítod őket semmire, csak, hogy te gondoskodsz róluk. A lényeg az, hogy tanítsd meg őket pénzügyi tudatosságra. Sokkal többet fognak keresni vele. Tudod te, hogy mennyi igazán értelmes, okos ember teljesen analfabéta a saját éves költségvetését nézve? Lehet, hogy még te is :-) LOL? Ugye?
Valiz
Valiz 2025. 02. 28. 20:28
Előzmény: #29123  Beze
Teccek? Eltelt egy év, cumit ki kell dobni :-)
Valiz
Valiz 2025. 02. 28. 20:27
Előzmény: #29121  Lolmachine
Igen LOL. Kevesen tudják ezt, akik, nem konkrétan ebből jöttek. És meg kell tanítani őket. Nem a műkörmösre, a 6000 Ft-os paradicsomra télen, meg a kutyakozmetikusra kell elszórni mindent. Akkor élsz jól, ha a magad ura vagy. Én akkor növelem az igényeimet, ha van annyi pénzem, hogy életem végéig képes legyek azokat finanszírozni könnyedén, és ne azokért dolgozzak. 
Beze
Beze 2025. 02. 28. 20:26
Előzmény: #29121  Lolmachine
"Ha tehetném mindenkivel félre rakatnám az SZJA visszatérítést a gyereke jövőjére, vagy a saját nyugdíjára, vagy bármi másra… csak el ne költse, mert akkor magukra húzzák a vizes lepedőt… 😕"
A Richter részvény is a jövőnek számít, vagy ha fizikai aranyat/ezüstöt veszek nekik? :)
Beze
Beze 2025. 02. 28. 20:23
https://ibb.co/gL4YQkBq
Valizka mostmár ilyen vagy a telefonon is
Valiz
Valiz 2025. 02. 28. 20:19
Előzmény: #29120  randomly
Így OK :-) 
Közben Zelenszkíj nem áll készen a békére, és viharos gyorsasággal elhagyja az Orális Irodát. nem elírás :D Sajtótájékoztató elmarad. Hmmm
Lolmachine
Lolmachine 2025. 02. 28. 20:18
Előzmény: #29117  Valiz
Tetszik a gondolatod a fogyasztói társadalomból való kiszállásról. Engem felháborít ami megy. A munkás hitel, az ÖNYP építőipari felhasználhatóságú, az újabb SZJA kedvezmény, mind - mind arról szól, hogy ösztönözze a fogyasztást. Ami meg majd inflációt gerjeszt… a vicc az, hogy pont az a réteg fogja megint megszívni, aki elhiszi, hogy segítenek neki ezek az intézkedések. Aki eddig is jól élt, az az SZJA mentességtől, meg a nyugdíj ingatlanra való elkölthetőségétől nem fog többet fogyasztani. Inkább a megtakarításait gyarapítja. Aki viszont sanyarúbb sorsú, majd most azt hiszi többet engedhet meg magának. Nem tudja, hogy hamis ábránd. A könnyen jött pénz beépül a költségvetésébe, talán 1 évig valóban “jobban” él majd, aztán utoléri az infláció. Ha tehetném mindenkivel félre rakatnám az SZJA visszatérítést a gyereke jövőjére, vagy a saját nyugdíjára, vagy bármi másra… csak el ne költse, mert akkor magukra húzzák a vizes lepedőt… 😕

Topik gazda

Lolmachine
Lolmachine
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek