Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
XesNEMisX péntek, 15:41
Előzmény: #17079  todi
Ugyanúgy kell szerintem nézni, mint a mániás részvényeknél ahol a piac mindig talál egy indokot, hogy miért kell megvenni az esést. Most azér mert csak kirázás van, aztán  kibekkeljük a rossz hírt és megyünk tovább, mert ez az évezred üzlete stb. Csak pont fordítva.  Összeállnak a sötét csillagok ha egyszerre több nyomás helyezedik a cégre. Hova máshova mennének a shortosok mint egy jó kis fertőző beteghez.  Mi longosok is mindig arra a pillanatra várunk amikor nem érdekli a piacot semmi csak megy a tépés. Immunizálódik. .  van hit hogy emelkedünk. Ott meg van hit hogy esik.  Bár azt szokták mondani, hogy egy shortosnak korlátlan a kockázata mert bármeddig mehet az ár de szerintem lefelé nyomni valaminek az árát mégiscsak könnyebb. Elméletben mindenki le tudja futtatni, hogy is lehet biztosra menni egy összehangolt shortos támadásnál. .  Na meg rossz hirt generálni nehéz? Nem igazán. Főleg ha az egész világ környezete adott hozzá.  Befektetők vagyunk így talán elmondható, hogy a piac egyik szereplőjében sem bízunk meg, soha. Bárki bármit mondjon. A jelentésekről ne is beszéljünk.
todi péntek, 15:11
Előzmény: #17077  oldrider
A shortosok az immo cègekre kötvényhelyettesítőként tekintenek. Így tulajdonképpen mintegy tőkeáttételkel shortolják a kötvényárfolyamokat. A német 10 évek kötvény az iráni háború kezdete óta lement 130-ról 120-ra míg a Vonovia 29-ről 17-re. Jobban jártak mintha a kötvényt shortolnák.
Persze érdekes, hogy miért csak az immo cégeket értékeli így a piac? Gyakorlatilag bármelyik céggel megtehetnék. Pl. Novonál is mondhatnák, hogy változatlan nyereség mellett  a kamat nőtt 2,5-ről 3,5%-ra akkor a 40 szeres szorzó helyett csak 28,5 szeres szorzóval értékeljük a cég számított eszközértékét majd ebből levonva a változatlan adósságot elostva a részvényszámmal megkapjuk a részvényárfolyamot. Csak a szorzókülönbség 30%-kal vinné le az árfolyamot és az adósság mértékétől függően ez az érték tovább nőne mint egy tőkeáttét. Szóval minden cég amit így értékelne a piac a háború kezdete óta kb féláron lenne változatlan nyereség mellett. Ha netán még a nyereség is csökkent időközben akkor oedig még lejjebb.
kiegyezo péntek, 15:02
Evonik +8% - BASF felvásárlási javaslatot szellőztettek meg
 https://www.investing.com/news/stock-market-news/basf-proposes-takeover-of-german-chemical-rival-evonik-financial-times-reports-4917516
oldrider péntek, 14:47
Előzmény: #17076  todi
Akkor erre a helyzetre azt tudom mondani, hogy róka fogta csuka.
todi péntek, 14:23
Előzmény: #17074  oldrider
Í”rományodból nekem az jön le, hogy a Vonoviát sakkban tartja a hitele.”
Igen. De ez eddig sem volt titok. Azt azért tegyük hozzá, hogy sokkal stabilabb helyzetben van mint vokt 2022-23-ban. A hitelminősítők is stabilnak tartják a céget. Most augusztusban és szeptemberben nézték át újra a Vonoviát tehát a kamatokkal abszolút számolva. Számomra a lényeg, hogy stabilan termelje a cég a cashflowt és fizesse az osztalékot. A kamatokat meg majd helyrerakják a jegybankok (ma írtam róluk FED, EKB). Persze nem a Vonovia kedvéért hanem elkerülendő az államcsődöket.
todi péntek, 14:11
Előzmény: #17072  oldrider
Szinte mindegyik céget shortolják. Ez nem Vonovia specifikus. A Blackrock sem tarhatja rossznak a céget mert a tulajdonrészéből semmit sem adott el annak elkenére, hogy 0,6% shortállománya van.
A shortosok és a put opciót vásárlók nem a Vonoviára fogadnak hanem a makrogazdaságra (kamatemelések) mivel tudják, hogy a piac az ingatlan cégeket ilyenkor leárazza. Erre semmilyen hatása nincs, hogy a cég nyereséges-e vagy a vezetőség mit tesz.
Tételezzük fel, hogy a cég visszavásárol részvényeket ahogy 5000 mondta 350m €-ért. Ez kb 20m részvény.
Jelenleg a piaci kaputalizáció: 17,3x848,44=14678.
14678/828,44=17,71 € lenne 20 m részvény visszavásárlása után az árfolyam. Tehát mindössze 0,4€-val több. Ennek semmi értelme. A piac a kamat alapján árazza az ingatlanértéket és tesz a cég tevékenységére. Abszurd? Az.
oldrider péntek, 14:09
Előzmény: #17067  todi
Nem mindíg tudom úgy értelmezni amiket írsz, ahogyan azt a szakkönyvek szerint kellene. Biztos vannak itt veled hasonlóan magas szinten képzett pénzpiaci gondolkodók. A magam módján azért kb. kapizsgálom, amiről pl. most írtál. Arról van szó, hogy pl. amikor a Bige holdingnál melóztam, Bige meg Csányi nagy haverok voltak. Bige felvett óriási hitelt az OTP-től. A hitel egyik feltétele az volt, hogy a futamidő alatt, fedezetéül a telephelyen bizonyos mennyiségű készterméknek (műtrágyának) mindíg lennie kell. (Ha krakk van, arra az OTP ráteszi a kezét.) Persze mikor beindult az idény, vitték a műtrágyát, mint a cukrot, ahogy gyártották, úgy vitték, sorban álltak a kamionok a gyár előtt. Raktáron egy zsák sem volt. Miután Bige összeveszett Csányival, Csányi kiszimatolta mi a helyzet, felmondta a hitelt, megszoptatta Bigét. Írományodból nekem az jön le, hogy a Vonoviát sakkban tartja a hitele.
todi péntek, 13:54
Előzmény: #17069  5000
Nem a valós hatás a lényeg hanem az, hogy az adósságcsökkentést várják el a cégtől. Amit ráadásul a cégvezetés megerősített. Nem venné jól ki magát ha adósság rendezés helyett részvényeket vásárolnának vissza.
Teljesen reális és ésszerű amit mondasz csak nem a jelenlegi helyzetben. Ennyi erővel azt is megtehetnék, hogy az összes megtermelt cashflowt kifizessék osztalékként és egy 12-14% osztalékhozammal erősítsék az árfolyamot.
oldrider péntek, 13:47
Magyarán szólva hitelbôl megy a buli az egész világon. A pénznek nincsen valamihez kötött értéke, fedezete. Ha úgy akarják annyit nyomtatnak belőle, mint a wc papírból! Életemben egyszer vettem fel hitelt, akkor is lakásra a Kádár rendszerben, amit amikor kedvezményt adtak, azonnal egy összegben vissza is fizettem. Mégis gyarapodtam az eszemből, a munkámból, az erőmből. Ma pedig mindenki eladja magát a banknak és azt hiszi könnyen gazdagodik, boldogul a hitelből. Aztán keveseknek valóban sikerül, de úgy tűnik a Vonoviának nem! Ez a helyzet. Maradt volna annyi beruházásnál amennyit a valós nyeresége engedett volna, akkor most nem feleződött volna le. Most meg tehetetlen, nyögi a terheket, a tőke meg a bukására játszik, ezért shortolják. Lehet szépíteni, de a tények igazak attól!
5000 péntek, 13:47
Előzmény: #17069  5000
Én inkább azt gondolom, hogy a cég kiszolgálja a nagybefektetőit most, mint foglalkozna a kicsikkel.
todi péntek, 13:45
Előzmény: #17065  xy2003
A növekedési részvényeknél a befektetők elsősorban az előretekintő (Forward) PEG rátát figyelik, ami az elemzők által várt következő 5 év növekedését mutatja.
  • A Yahoo Finance adatai szerint a cég 5 éves előretekintő várható PEG rátája jelenleg 2,84.
  • Az elemzői konszenzus által használt Forward P/E ráta jelenleg 12,25 körül alakul.
  • Ebből visszahelyettesítve a képletbe (12,25 / 2,84), a piac a Novo Nordisktól a következő 5 évben átlagosan évi ~4,3%-os profitnövekedést (EPS growth) vár.
Ez a 4-5% közötti éves profitnövekedési várakozás tökéletes összhangban van azzal, amit Mike Doustdar vezérigazgató nyilatkozott: a Novo Nordisk növekedési üteme a 2026-2030-as ciklusban normalizálódik, és a korábbi robbanásszerű szintekről visszalassul az iparági versenytársak átlagos szintjére.
Ez az AI verziója.
Én DCF modellemnel értékelek egy céget. Nem vagyok gép előtt azt viszont tudom nagyjából, hogy ha a következő 5 év növekedése évi 4-5% akkor a reális p/e 12-13 körül van. Tehát a jelenlegi értékeltség fundásan reális. Mivel jelenleg nem tűnik alulértékeltnek a cég ezért a hozam a növekedésből és az osztalékból várható.
Ez évi 4-5%+ a készhez kapott osztalék a levonások után.
5000 péntek, 13:40
350 millió EUR nem igazán változtatná meg az LTV értékét, ráadásul szerintem nem is kellene annyi. Amint elkezdené venni jönne a shortcovering.
oldrider péntek, 13:30
Előzmény: #17063  5000
Meg ha ilyen nagy óriás ingatlanbirtokos multimilliárdos nagyságrendű vagyonnal bíró tőzsdei szereplő, akkor mint kisbefektető elvárnám, hogy  találjon már ki valamit amikor kb. egy év alatt lefeleződik a tőzsdei ára! És ne magyarázzon itt senki értékről, árról, kamatokról meg isten nyiláról! Óriási bláz, szégyen ez a szar!
todi péntek, 13:28
Előzmény: #17063  5000
Azért nem vesz mert figyelnie kell az LTV-re. Az a legfontosabb adósság mutató amit a hitelminősítők figyelnek. Ha 40% körül lenne akkor lehetne részvényeket visszavásárolni.
oldrider péntek, 13:24
Előzmény: #17062  Goldstein17
Én sem hittem benne soha, mégis vettem tavaly meg tegnap is. Számomra az élelmiszer alapanyagok természetes beszerzési helye a városi piac. Piac mindenütt van, szeretek szemlélődni, több ajánlat között választani. Nem vagyok annyira elesett vagy elfoglalt, hogy ne tudnám beszerezni saját magamnak a főznivalót. Ha meg készételre vágyom, akkor elmegyek étterembe, abból is van elég és az étlap is választékos. Szóval ilyen Hello majd visszük dologra nekem nincsen igényem, de ha ez nyugaton annyira menő, hogy tőzsdén forgó részvény is van belőle, ott kipróbálom. Nem kulináris élvezetet keresek benne, hanem pénzt. Ez tavaly szolidan bejött, most meg lehet nem fog. Dehát ilyen a többi részvény is!
xy2003 péntek, 13:13
Előzmény: #17034  buythedip
érintve vagyok,elég nagy a bukóm rajta így kezd hullani a hajam,kéne egy kis kompenzáció mert osztalék azért annyira nem sok,hogy megakadályozza a hullást:)
thinkpositive
thinkpositive péntek, 13:02
Előzmény: #17029  buythedip
A tegnapi vételemmel semmi baj nem volt, tisztában voltam vele, hogy vagy-vagy. A profit warning-ra viszont nem számítottam, ahogyan nem számított senki sem. Kivéve akinek lejt a pálya, mert a tegnap nap végi forgalmat nem a mókusok hordták össze.
A stopom 2,53-on volt és ha jól láttam 2,534-ig ment le. Ha az kimegy, ma visszavettem volna 2,2x-en. Még egy adagot veszek, ha lejjebb megy (az elejétől 3 részben gondolkodtam). Csődöt nem tartom valószínűnek egyelőre, aztán majd kiderül.
Tavalyi Puma utánérzésem van, amikor lement 15-ig. Mindenki elkezdte temetni.
5000 péntek, 12:53
Előzmény: #17018  todi
Én továbbra se értem, ha ennyi short van, akkor miért nem vesz a cég saját részvényt.
Mivel a valós ingatlanérték töredékéért van nost, megérné simán megvenni.
Goldstein17 péntek, 12:45
Előzmény: #17056  oldrider
Nekem az egész cég termekportfolioja nem tetszik. Látom ahogy egy egy vacsoradobozzal mászkálnak a kiszallitok,  mindezt ugy hogy a nagy furgonnal parkolohelyet is nehéz találni. Tök nevetséges az egész,.  De lehet, hogy csak én nem értem,  de az arfolyambol azért az látszik, hogy nem vagyok egyedül.  Mindenesetre amit nem értek azt messze elkerülöm:)
buythedip péntek, 11:59
Előzmény: #17055  Samsam01
Én túl korán vettem, voltam vele -50%-ban is, és már el is adtam.
Viszont! Az osztrák tőzsde mai erősödéséből rám is jut, Zumtobel, UBM Development, Lenzing.

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek