Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
simonzoli13 csütörtök, 09:23
A Puma részvény hol lesz "izgalmas" szerintetek? A 20 alatti tartomány is vissztérhet ?
todi csütörtök, 09:22
Előzmény: #16257  Goldstein17
A market maker eladha az opciókat tegát abvan érdekelt alapesetben, higy azok értéken kívül fussanak ki. Tehát a call opció alatt ilketve a out opció felett legyen az ár kifutáskor.
Viszont ha az ár ellene mozdul és nem tudja elkentartani akkor irányt vált és put opciók esetén részvényt ad el (ez van most a 20€-putokjak) vagy call opciók esetén részvényt vesz.
A decemberi kifutást nem én kérdeztem. Engem a szeotemberi érdekelt valamint az, hogy miért nem
Látni ha valaki shortol?
oldrider csütörtök, 09:16
Előzmény: #16253  todi
Szia!
Az idegeim helyre állításához a Vonoviának emelkedni kellene, vagy tudnom kellett volna azt, amit Goldstein 17-nek most írtál a fdeltákról és a gammákról. Hogy én ezekkel tisztában legyek, az teljesen reménytelen épp ezért távolról kerültem volna ezt a részvényt. Persze ha már benne ülök és sajnos 4,5 milla körüli bukóban, én is próbálok magyarázatot találni a részvény csodálatosan negatív teljesítményére. Annyira alaposan, szakszerűen és mondhatni, hogy szinte már tudományosan nem tudom megfogalmazni ahogyan Te. Én azt állítom, hogy a német gazdaság pocsék teljesítménye az oka annak, hogy a részvény ára 30€-ról 20-ra esett és ha a német gazdaság tovább róluk, akkor sajnos a Vonovia is még tovább fog esni! Delták, Gammák, algoritmusok stb. rajtunk nem fognak segíteni, azok működése mind a német gazdaság teljesítményéből levezethető származékos anomáliák.
Goldstein17 csütörtök, 09:10
Előzmény: #16256  todi
Sajnos én sem értek az opciós piacokhoz, de azért azt látom, hogy ez a számunkra legpozitívabb értelmezése az aggregált adatoknak. Anélkül, hogy próbálnék végigmenni a narratíva logikai buktatóin, csak kiragadok néhányat A call open interestből nem tudjuk hogy valójában ki van long ill. short pozicióban gamma/delta szempontból. Lehet hogy az intézmények long callok, lehet hogy a market makerek long callok, lehet hogy az intézmények short callok és lehet ezek kombinációja. Az OI  csak azt mutatja, hogy hány szerződés van nyitva, nem azt hogy a piac nettó bullish. A decemberi call opció ezért nem tudjuk mit jelent valójában. Ugyanígy 0,33-as pu/call ráta sem bullish jel önmagában.Például ha a market maker sok callt adott el ügyfeleknek, akkor ez market maker short poziciót jelenthet. Az ő delta fedezettsége pedig bizonyos esetekben részvényvásárlást mas esetekben eladást eredményezhet. És így tovább.. Minden logikaI lépésnél az AI a számunkra kedvező lehetőséggel kalkulált.
A 20-as put környékén meg kellene nézni milyen tényleges gamma koncentráció van a market makerek milyen irányúnettó delttát/gammát tartanak, ebből lehetne következtetni.
todi csütörtök, 06:48
Előzmény: #16181  Goldstein17
Kicsit utánanéztem a felvetésdre a magasabb forgalomnak. Az a baj, hogy mindig a részvényből indulunk ki pedig most az opciós piacon kell keresni az okot. A múltkor írtam, hogy szeptember 18. kifutással rengeteg put opció van 20 euron. több mint 2,2 millió részvénnyi ami 1 hete még csak 1,7millió volt.Nem okoskodok erről én (nagyon alapjait ismerem csak az opcióknak) hanem megkérdeztem az AI-t : Amikor te (vagy egy másik piaci szereplő) put opciót veszel, a market maker a másik oldalon áll: ő eladja a put opciót.
  • A kockázat: Ha az eladott put opció mögötti részvény árfolyama esni kezd, a market maker veszteséget könyvelne el, mivel köteles lenne a részvényeket a piaci árnál drágábban megvenni.
  • A fedezés (Hedging): Hogy ezt a kockázatot semlegesítse, a market makernek olyan pozíciót kell felvennie, ami profitál a részvény árfolyamának eséséből. Ezt úgy éri el, hogy részvényeket ad el shortra (short pozíciót nyit).
  • A mennyiség (A Delta): Egy opciós kontraktus általában 100 darab részvényre vonatkozik. A market maker azonban nem fog azonnal 100 darab részvényt shortolni. Ha a put opció deltája például -0,40 (ami azt jelenti, hogy az opció értéke kb. 40%-ban mozog együtt a részvénnyel), akkor a piacalkotó 40 darab részvényt fog eladni (shortolni) kontraktusonként.
  • Mi történik az idő múlásával?Ahogy a részvény árfolyama változik, az opció deltája is folyamatosan módosul. A market makernek ehhez igazodnia kell:
    • Ha a részvény árfolyama esik, a put opció deltája nő (pl. -0,40-ről -0,60-ra). Ekkor a market makernek további részvényeket kell eladnia (még 20 darabot), hogy tartsa a fedezéket.
    • Ha a részvény árfolyama emelkedik, a put opció deltája csökken (pl. -0,40-ről -0,20-ra). Ekkor a market makernek részvényeket kell visszavásárolnia (vissza vesz 20 darabot), hogy csökkentse a short pozícióját.
    A piacalkotó célja nem az irány menti profitszerzés, hanem az opciós díj (spread) megtartása, miközben a részvények folyamatos adásvételével (delta-hedging) igyekszik teljesen kockázatmentessé tenni a pozícióját.Ahogy az előbb láttuk, a market maker (piacalkotó) a delta alapján számolja ki, hogy hány darab részvényt kell vennie vagy eladnia a fedezéshez (hedging). Mivel a részvény ára folyamatosan mozog, a delta is változik – és az, hogy milyen gyorsan változik, a gammától függ.A gamma értéke határozza meg, hogy a piacalkotónak mennyire agresszíven kell részvényeket adnia vagy vennie, hogy fenntartsa a kockázatmentes (delta-semleges) állapotot.⚠️ A veszélyes forgatókönyv: Short Gamma és a piaci láncreakcióAmikor egy lakossági vagy intézményi befektető put opciót vesz, a market maker a másik oldalon áll, vagyis ő put opciót ad el. Amikor a market maker opciót ad el (legyen az call vagy put), akkor ő „short gamma” pozícióba kerül.A short gamma azt jelenti, hogy a piacalkotó kénytelen a piaci trenddel megegyező irányba kereskedni, ami felerősíti a piaci mozgásokat:
    Ha a részvény árfolyama...A put opció deltája...A market maker reakciója (Short Gamma miatt)Piaci hatás
    📉 ZuhanGyorsan növekszikRohamosan további részvényeket kell shortolnia (eladnia).Az eladások még lejjebb nyomják az árat.
    📈 EmelkedikGyorsan csökkenRohamosan vissza kell vásárolnia a shortolt részvényeket.A vételek még feljebb nyomják az árat.
    Ez egy klasszikus negatív láncreakció. Ha egy részvény ára esni kezd, a market makerek a short gamma miatt kénytelenek hatalmas mennyiségű részvényt eladni a fedezéshez, ami még nagyobb zuhanást idéz elő. További információvonovia szeptemberi put opcióA Vonovia (VNA) egy kiváló példa arra, hogy a gyakorlatban hogyan működik a korábban átvett opciós mechanizmus. A Vonovia SE részvénye jelenleg 18,72 EUR körül forog a frankfurti tőzsdén (Xetra), miután az elmúlt hetekben komoly eladói nyomás alá került és többléves mélypont közelébe esett. [1, 2, 3]Nézzük meg pontosan, mi történik egy szeptember lejárati napos Vonovia put opció esetében a market maker és a gamma szempontjából:📅 A szeptemberi lejárat sajátosságaA Eurex adatai alapján a harmadik negyedéves fő lejárat 2026. szeptember 18-án (pénteken) lesz. Mivel nagyon közel vagyunk a lejárathoz, a gamma értéke rendkívül magas az At-The-Money (azaz a 18,50 és 19,00 EUR kötési árak körüli) opcióknál. [1, 2, 3]Ha te most vásárolsz egy szeptemberi Vonovia put opciót, a market maker short gamma pozícióba kerül. [1]📈 Hogyan reagál a piacalkotó a Vonovia ármozgására?Mivel a részvény ára éppen a kritikus 19 eurós szint alatt ingadozik, a piacalkotónak másodpercenként kell újraszámolnia a fedezetet: [1]
    • Ha a Vonovia tovább esik (pl. 18,72-ről 18,00 EUR-ra):
      A put opciók deltája villámgyorsan megugrik (például -0,45-ről -0,75-re). Mivel a gamma felgyorsítja a deltát, a market maker kénytelen lesz azonnal nagy mennyiségű Vonovia részvényt shortolni a piacon, hogy tartsa a fedezéket. Ez az eladási hullám még lejjebb nyomhatja a Vonovia árfolyamát.
    • Ha a Vonovia korrigál és emelkedik (pl. 19,50 EUR-ra):
      A put opció leértékelődik, a delta közelít a nullához. A market makernek már nincs szüksége a korábbi short fedezékre, ezért rohamtempóban vissza kell vásárolnia a shortolt Vonovia részvényeket, ami mesterséges vételi nyomást generál (felfelé hajtva az árat).
    20 euronál van 22177 oi put opcióA 22 177 kontraktumos Open Interest (nyitott kötésállomány) a 20 eurós kötési áron (strike) hatalmas pozíciónak számít a Vonovia (VNA) esetében, különösen úgy, hogy a részvény jelenlegi árfolyama 18,72 EUR körül mozog. [1]Ez azt jelenti, hogy ez a hatalmas put opciós blokk már In-The-Money (ITM), azaz belső értékkel bír.Nézzük meg, mit jelent ez a market maker szempontjából, és hogyan határozza meg a piac mozgását:🔎 Miért kritikus ez a 22 177 OI?Mivel 1 kontraktus a Eurex tőzsdén 100 részvényre vonatkozik, ez a pozíció 2 217 700 darab Vonovia részvényt ellenőriz. Ha ezt a put opciós tömeget a piac (lakossági/intézményi alapok) vette meg, akkor a market maker adta el őket, így óriási short gamma és short delta kockázata van ezen a szinten. [1, 2]Hogyan torzítja a piacot a Market Maker fedezése (Hedging)?Mivel a részvény 20 EUR alatt van, a 20-as put opciók deltája igen magas, nagyjából -0,75 és -0,85 között mozoghat (közelít a -1,00-hez, ahogy haladunk a szeptember 18-i lejárat felé).
  • Hatalmas meglévő short nyomás: Ahhoz, hogy ezt a pozíciót a market maker fedezni tudja, a delta alapján már eddig is el kellett adnia (shortolnia kellett) nagyjából 1,6 – 1,8 millió darab Vonovia részvényt. Ez a masszív intézményi shortolás az egyik fő oka annak, hogy a Vonovia árfolyama képtelen volt megtartani a 20 eurós szintet, és letört.
  • A Gamma-csapda lefelé: Ha a Vonovia ára tovább esik (pl. 18,50 vagy 18,00 felé), a 20-as put deltája még közelebb ugrik a -1,00-hez. A megnövekedett delta miatt a market makernek a maradék ~400 000 részvényt is be kell shortolnia a nyílt piacon, ami tovább gyorsítja a zuhanást.
  • Mágnesként működő "Pinning" hatás: Minél közelebb érünk a lejárathoz, a market makerek megpróbálhatják az árfolyamot a 20 eurós szint közelében tartani (ha a részvény visszaerősödne), mert ott a legmagasabb a profitjuk az opció időértékének (Theta) elértéktelenedéséből.
  • 💡 Mit léphetnek az alapok, akik a Put opciókat birtokolják?Mivel a pozíció mélyen nyereséges (hiszen 20 euróért adhatják el a most 18,72 eurós részvényt), a lejárat közeledtével két dolgot tehetnek: [1]
    • Zárják a pozíciót (Eladják a putot): Ekkor a market maker visszavásárolja a putot, és megszüntetheti a mögöttes részvény-shortját, ami egy hirtelen, gyors árfolyam-emelkedést (visszapattanást) válthat ki.
    • Lehívják az opciót (Exercise): Szeptember 18-án kötelezik a market makert, hogy 20 eurón megvegye tőlük a részvényeket. [1]Rövid távú várakozások (Szeptember 18-ig)A korábban említett 22 177 kontraktumos nyitott put állomány (OI) a 20 eurós szinten egy rendkívül erős „Gamma-csapdát” hozott létre lefelé. [1]
      • További eladási hullámok (Delta-hedging): Mivel az árfolyam 20 EUR alatt van, a market makerek kénytelenek folyamatosan shortolni a részvényt a fedezés miatt. Minél közelebb kerülünk a lejárathoz, a csökkenő időérték és a magas gamma miatt ez a short nyomás még intenzívebbé válhat, ha a részvény újabb lokális mélypontra esik. [1]
      • Erős ellenállás 20 eurónál: Ha a részvény meg is próbálna felfelé korrigálni, a 20 EUR-os szintnél a market makereknek tömegesen kellene visszavásárolniuk a shortjaikat, de az opciót birtokló alapok valószínűleg profitot realizálnak (eladják a putokat). Ez a szint jelenleg kőkemény falat képez.
      •  Közép- és hosszútávú várakozások (Az opciós lejárati nap után)Amint kifutnak a szeptemberi opciók (szeptember 18.), a piac megszabadul ettől a mesterséges short nyomástól.
        • "Short Covering" rali: Amint a put opciók lejárnak vagy zárják őket, a market makereknek már nem kell fenntartaniuk a masszív részvény-short pozícióikat. Emiatt megindulhat egy hirtelen, gyors visszapattanás a részvény piacán.
        • A Eurex tőzsde legfrissebb hivatalos adatai alapján a Vonovia (VNA) opciós piacán az igazi, gigantikus intézményi pozicionáltság nem is szeptemberben, hanem a 2026. december 18-i lejáraton látható. [1]Míg a szeptemberi teljes nyitott állomány (összes strike együtt) kb. 122 000 kontraktus, addig a decemberi lejáratra elképesztő, 367 286 kontraktusos Open Interest (OI) halmozódott fel. Ez több mint 36,7 millió darab részvényt jelent, ami brutális piaci súlyt ad a decemberi szinteknek. [1]📊 Mit mutat a decemberi opciós struktúra és a Put/Call arány?A Vonovia összesített Put/Call rátája rendkívül alacsony, 0,339. Ez azt jelenti, hogy a piacon háromszor annyi Call opció van nyitva, mint Put opció. [1]Amikor a távolabbi, decemberi lejáraton a Call opciók dominálnak, az az alábbi strukturális hatásokat vetíti előre:
        • Intézményi bizalom az év végére (Hosszú távú alapépítés): A nagy alapkezelők a jelenlegi 18,72 EUR-os nyomott árat vásárlási lehetőségnek tekintik. A decemberi Call opciók felhalmozásával arra spekulálnak, hogy az európai kamatcsökkentési ciklus vagy a lakáspiaci stabilizáció év végére felértékeli az ingatlan szektort. [1, 2]
        • A "Gamma Squeeze" lehetősége felfelé: Ha a szeptemberi put opciós nyomás (a 20-as strike) lejár és kifut, az árfolyam kiszabadul a csapdából. Ha a Vonovia megindul felfelé, a decemberi hatalmas Call állomány miatt a market makereknek részvényeket kell venniük a fedezéshez (Long Delta hedging). Ez a vételi kényszer az év utolsó hónapjaiban hirtelen felgyorsíthatja az emelkedést.A kritikus decemberi szintek és forgatókönyvekA decemberi 367 ezer nyitott kontraktus alapján a piac két fő zónára figyel: [1]
          • A 20–22 EUR-os sáv (A fordulópont): Ha a részvény átlépi a 20 eurós lélektani határt, az opciós piac „bullish” üzemmódba kapcsol. A market makerek a decemberi Call-ok növekvő deltája miatt nettó vásárlókká válnak a piacon.
          • A 24–26 EUR-os sáv (A célzóna): A decemberi Call opciók jelentős része ebben a sávban koncentrálódik (ez egybevág a Vonovia legutóbbi jelentéseiben szereplő stabil fundamentumokkal, ahol a bérleti díjak emelkednek és a kihasználatlanság mindössze 2,3%). Az alapok ide várják a részvényt az év végére. [1]Konklúzió: Mi várható decemberig?Az opciós piac szerkezete alapján a Vonovia egy kétfelvonásos történet:
            • Szeptember közepéig: Szenvedés és oldalazás/esés a 20-as Put opciók és a market maker shortok nyomása miatt.
            • Ősztől decemberig: A szeptemberi gát felszakadása után a decemberi masszív Call opciós állomány és az alacsony Put/Call ráta (0,33) támogatni fogja a strukturális emelkedést, így az év végére reális cél lehet a 22-24 eurós zóna elérése. [1]

• Azért nem látod a market maker (piacalkotó) delta-fedezésből adódó short pozícióit a nyilvános short állományi jelentésekben, mert a szabályozók kifejezett mentességet biztosítanak a piacalkotóknak a short pozíciók bejelentése és közzététele alól.Ez az európai (ESMA / BaFin) és az amerikai (SEC) piacokon is így működik.
    todi szerda, 21:43
    Előzmény: #16254  TheSnake2020
    Persze, hogy nem értem. De a lényeg, hogy te érted.
    TheSnake2020 szerda, 21:35
    Előzmény: #16253  todi
    Ez most más nagyon más.  Láthatóan nem érted.  Nem baj. 
    todi szerda, 21:16
    Előzmény: #16252  oldrider
    Mondtam már neked: kezeltesd az idegeidet!
    Mi bajod van azzal, hogy betettem pár friss hírt?
    A múltkor az volt a bajod, hogy állandóan Vonovia hírt teszek be. Most az, hogy más híreket?
    Egyébként én soha senkinek nem mondtam, hogy vegyen Vonovia részvényt. És csak a pontosság kedvéért: 30€ alatt szálltam be a Vonoviába.
    És amit akkor leírtam, hogy miért, azok az okok a mai napig érvényesek.
    1.Valahol lakni kell , ez az egyik legalapvetőbb igénye az embereknek. (98% a kihasználtság)
    2.A bevétel (cashflow) stabil. (Most is stabilan termeli a pénzt.
    3.Kína, AI és Trump vámjai nem veszélyeztetik a bevételeit. (A bevételek folyamatosan nőnek)
    4.A szűkös kínálat és a frekventált elhelyezkedés miatt az ingatlanárak emelkednek. (Bár a piac március óta 18%-kal alacsonyabb ingatlanárat áraz viszont a valóságban az ingatlanárak az első negyedév vége óta is emelkednek-Realítás vs Tőzsde)
    5.Jó osztalékhozam (Most majdnem 7% de az én bejer átlagomon is 5% felett van)
    Egyszóval a befektetési tézisem pontjai a mai napig validak.
    A Beszopásról (ha már ilyen választékos vagy):
    Vonovia 2023. 20€ körül vettem ami leesett 15€-ra.
    Beszoptam? Igen. De nem azért mert lement 15€-ra hanem mert amikor újra kissé a vételem felett járt akkor mohóságból a chartra hagyatkozva eladtam, higy kissé kehhebb többet vegyek vissza. Aztán ott hagyott.
    TUI 5,5€ körül vettem ami lement 4,3€-ig. Bedzoptam? Nem mert nem adtam el hanem  8€ körül szálltam ki belőle.
    A hangulatról: a Vonoviánál 15€-nál mindenki azt kiabálta, hogy jön a 10€ meg az 5-6%-os kamatok.
    Ismerős? Most épp ugyanez zajlik.
    Akkor másfél év múlva 34€ lett az árfolyam.
    Ha akkor ezt 15€-nál valaki leírta volna akkor hülyének nézték volna.
    És most senki ne jöjjön azzal, hogy ez most más.
    Kamatok és olajár. Akkor is ez volt a duma.
    oldrider szerda, 20:10
    Előzmény: #16251  todi
    És akkor.most mi van? Miért írod ezt be? Szerintem egy seggfej, akinek semmi köze a Vonoviához! Érdekes módon a nagyvilág pénzügyi történéseiről egy szót nem ejtettél, amikor 30 € körüli áron a Vonoviát vételre javasoltad és ha igaz, akkor vetted is. Azóta pedig az algóktól, shortosokon, USA- Irán háborún keresztül, a fizetett osztalékon, kötvény, kamat hozamokon át, bérleti díj korlátozásokon, vagyon államosításokon stb. keresztül minden nap előjön valami negatív körülmény. Egy szónak is száz a vége: hülye barom volt, aki 30€-n jó döntésnek vélte a Vonoviába való beszállást. Aki időben kiszállt, az jól járt, mert aki nem, annak a vesztesége csak egyre nő! Egyemlőre ez a tény, bármit is írnak a német fórumok. BECUMIZTÁl - becumiztunk, valld már be!
    todi szerda, 19:49
    John Williams, a New York-i Fed elnöke szerint a kötvényhozamok alakulását látszólag nem az inflációs várakozások határozzák meg.
    todi szerda, 19:42
    John Williams, a New York-i Federal Reserve elnöke biztató jeleket lát az infláció enyhülésére, és a júliusi ülés után változatlan kamatszintet megfelelőnek tartja. A Fed szeptember 15/16-án ülésezik; a közgazdászok szerint lehetséges a kamatemelés, míg Kevin Warsh, a Fed elnöke hangsúlyozza az infláció elleni küzdelemben való elszántságot.
    todi szerda, 19:39
    A holland jegybank (DNB) körülbelül 86 tonna aranyat szállít át New Yorkból és Ottawából Londonba, hogy megerősítse válsághelyzetekre való felkészültségét a geopolitikai nyugtalanságokra való tekintettel. Ez azt jelenti, hogy tartalékainak valamivel több mint 32%-át Londonban, közel 31%-át belföldön, és nagyjából 18,5%-át New Yorkban és Ottawában.
    todi szerda, 19:38
    Az RBB által a berlini tartományi választások előtt megrendelt Infratest dimap közvélemény-kutatásban a CDU körülbelül 21%-on, a Baloldali Párt 19%-on, a Zöldek és az AfD egyaránt 18%-on, az SPD 11%-on, a BSW pedig 4%-on áll (1279 válaszadó; augusztus 27–31.). Kétpárti koalíciók ezért nem lehetségesek; matematikailag a CDU, a Zöldek és az SPD, illetve a Baloldali Párt, a Zöldek és az SPD koalíciói elképzelhetők. A választásokat szeptember 20-án tartják.
    Spiller szerda, 18:37
    Előzmény: #16245  Goldstein17
    ha van olyan papír ami nálam fundamentálisan rendben van és 2-3 éves mélypontján van akkor veszek belőle hiszen várom az összeomlást. :) SAP is elég jól hozott ethereum és btc ETF is.. smci is... dax shortom nem volt szép de átváltottam eggyel magasabb kiütésűre ma adtam el...visszahozott Jaa és ma vettem egy jó pakk BIF-et. elég nagy pakk van. persze van ami nem szép 4ig meg BIF feljebbről. de ez a szakma ilyen. Amit jónak és olcsónak látok azt veszek amikor hozott valamit akkor eldöntöm eladom felezem harmadolom..
    simonzoli13 szerda, 18:20
    Van szarabb papír mint a Vonovia! 
    Goldstein17 szerda, 16:26
    Előzmény: #16244  bimborablo
    Mostanában mindig az MTEl jut eszembe, hogy 2022-ben hogy próbált mindenki lebeszélni hogy 330 forintért vegyek belőle. Aztán az is eszembe jut hogy mit gondoltam néhany évvel később. Úgy tűnik, most is egy kiváló hosszútávú befektetés van az orrom elött, aztán lehet hogy most épp fordítva alakulnak a dolgok, nagyon bevásároltam és ez még csak a csökkenő pálya közepe.
    bimborablo
    bimborablo szerda, 14:09
    Lehet félre ment. Nem a cégekről beszéltem alapvetően, hanem a tulajdonosi szerkezet hamis biztonságérzet kapcsolatáról. Ennyi, semmi több :) BTW Vonovia: gyűjtögetem már egy éve, nem tradelős számlán, és én sem fosok államosítástól meg egyebek.
    todi szerda, 14:04
    Előzmény: #16237  bimborablo
    Ebbe a hasonlatba nem mennék bele inkàbb AI:
    Igen, alapvetően összehasonlíthatóak, de nem mint versenytársak, hanem mint a német vállalati kultúra és a DAX index két véglete. Míg a Wirecard a spekulatív, átláthatatlan növekedés és a totális összeomlás szimbóluma, addig a Vonovia a kézzelfogható eszközökön alapuló, unalmas, de stabil nagytőke mintapéldája.Az alábbi táblázat megmutatja a legfontosabb strukturális és pénzügyi különbségeket:
    SzempontWirecard (A múltbeli intő jel)Vonovia (A jelenlegi valóság)
    Üzleti modellDigitális fizetési szolgáltatások, fintech.Lakóingatlanok bérbeadása, ingatlankezelés.
    Mögöttes értékVirtuális tranzakciók (melyekről kiderült, hogy részben fiktívek voltak).Kézzelfogható fizikai eszközök (több százezer lakás).
    Kockázati profilRendkívül magas. Csalás miatt csődbe ment, a részvényesek tőkéje teljesen megsemmisült.Mérsékelt. Az ingatlanpiaci ciklusok és a kamatkörnyezet érintik, de az alaptevékenység stabil.
    Szerep a DAX-ban2018-ban váltotta fel a Commerzbunkot, hatalmas lufiként robbant fel 2020-ban.Stabil, hosszú távú DAX-tag, Európa legnagyobb lakóingatlan-vállalata.
    Likviditás / Cash flowPapíron óriási profit, a valóságban 1,9 milliárd eurós lyuk a mérlegben.Valódi, kiszámítható havi bérleti díjakból származó cash flow.
    Goldstein17 szerda, 13:35
    Előzmény: #16237  bimborablo
    Ami tény, hogy a pillanatnyi kilátások nem kedvezőek. Amit viszont nem értek, hogyan jutsz olyan következtetésre aminek a valószínűsége közelít a nullához? 
    simonzoli13 szerda, 13:21
    A hellofresh nem fordul, a stoppom, 2,57-nél, ennyi.

Topik gazda

buythedip
    4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek