Vonovia nem lett volna olyan rossz: szépen ment felfele és az amerikai-iráni háború előestéjén már 28.69 eurón zárt, csak utána összesz@rta magát. Ugyanígy a HelloFriss is ránk rohadt.
A helyzet az, hogy minden lesajnalt reszveny a portfoliomban hamarabb lesz nyereséges, mint a VNA. Ügyesen belenyultam, de van időm, mar két osztalékot felvettem. Egy extra szár p911-en például időközben már kétszer 20 %-ot realizáltam. Most szerencsére nincs, örülhetek a VNA-nak.
A Mietpreisbremse (lakbérfék) egy szövetségi szintű törvény, amely Berlin szinte teljes területén védi a bérlőket a túlzott áremelésektől új bérleti szerződés aláírásakor. A szabályozás lényege, hogy az új bérleti díj főszabály szerint legfeljebb 10%-kal haladhatja meg a helyi lakbértükörben (Mietspiegel) rögzített átlagos irányárat.Hogyan működik a Mietpreisbremse Berlinben?A törvény alkalmazásához és az esetleges túlfizetés visszaigényléséhez az alábbi lépéseket érdemes követni:
A Mietspiegel ellenőrzése: Berlin városa hivatalos Mietspiegel-kalkulátort biztosít. Ide be kell táplálni a lakás adatait (alapterület, építési év, elhelyezkedés, felszereltség), ami kiadja a négyzetméterenkénti törvényes irányárat (Ortsübliche Vergleichsmiete).
A 10%-os határ kiszámítása: Ha például a kalkulátor szerint a lakás alapbére (hideg lakbér / Nettokaltmiete) 10 euró/m², akkor a főbérlő maximum 11 euró/m² árat kérhet el az új szerződésben.
Kifogás benyújtása (Rüge): Ha a szerződésben szereplő összeg magasabb a megengedettnél, a bérlőnek írásban kell kifogást emelnie a főbérlőnél. A 2020 áprilisa után kötött szerződések esetében a bérleti viszony első 30 hónapjában a túlfizetett összeg visszamenőlegesen is követelhető.
Fontos kivételek (Amikor nem véd a lakbérfék)A főbérlő jogszerűen is kérhet a lakbértükörnél magasabb árat az alábbi esetekben:
Új építésű lakások: A 2014. október 1. után először használatba vett lakásokra egyáltalán nem vonatkozik a korlátozás.
Első bérbeadás átfogó felújítás után: Ha a lakást olyan jelentős mértékben modernizálták, ami egy új épület költségeinek harmadát kiteheti, az első bérbeadás mentesül a fék alól.
Magas korábbi lakbér: Ha az előző bérlő már a lakbérfék bevezetése előtt is igazolhatóan magasabb lakbért fizetett, a főbérlő megtarthatja ezt a szintet az új szerződésben is.
Bútorozott lakások: Bútorozott lakás bérlésekor a főbérlő jogosan számol fel „bútorozási pótdíjat” (Möblierungszuschlag). Mivel ennek pontos kiszámítási módja a törvényben nincs szigorúan rögzítve, a tulajdonosok gyakran ezzel kerülik meg a korlátozást.
Csak hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba: A berlini Mietendeckel (lakbérplafon) már nem lehetséges és nem is érvényes. A Német Szövetségi Alkotmánybíróság 2021 áprilisában alaptörvény-ellenesnek és semmisnek nyilvánította a berlini törvényt, mivel a lakbérjog szabályozása kizárólag a szövetségi állam (Bund), nem pedig az egyes tartományok hatásköre. Főbb tudnivalók
A törvény sorsa: 2020 elején vezették be öt évre, de 2021 áprilisában eltörölték.
Visszamenőleges hatály: A bírósági döntés miatt a kedvezményezett bérlőknek sok esetben vissza kellett fizetniük a különbözetet a főbérlőknek.
Mi van helyette? A tartományi Mietendeckel helyett az országos szintű Mietpreisbremse (lakbérfék) van érvényben, amely korlátozza az új bérleti szerződések árait a helyi átlaghoz (Mietspiegel) képest.
SPD kijelentette, hogy a kisajátítás számukra vörös vonal és ebben az esetben nem állnak a balosokkal koalícióba. Így a mádodik variáció csak úgy él ha nincs kisajátítási terv.
Az Insa által a Bild számára készített, öt héttel a berlini választások előtt végzett közvélemény-kutatás szerint a CDU 20 százalékon áll, megelőzve a Baloldali Pártot (19), az AfD-t (17), a Zöldeket (16) és az SPD-t (15); az FDP és a BSW egyenként 3 százalékon, a többi párt pedig 7 százalékon áll. A felmérés szerint ez nem elég egy kétpárti koalícióhoz; reálisan nézve a CDU, a Zöldek és az SPD, vagy a Baloldali Párt, a Zöldek és az SPD hárompárti szövetségei is lehetségesnek tekinthetők.
Vonovia politikai + elemzői figyelő — 2026. augusztus 14.
Igen, van egy új, érdemi fejlemény: az ING ma leminősítette a Vonoviát.
ING: Buy → Hold
Új célár: 22,50 €
A korábbi ING-ajánlás Buy volt, a korábbi célár 37 € volt a Vonovia június 26-i hivatalos elemzői listáján.
Ez tehát nagyon jelentős, 14,50 €-s célárvágás, nem pusztán kisebb korrekció.
Az ING indoklása szerint a H1 után a Vonovia előtt álló kamat- és finanszírozási nyomás, illetve a bérleti növekedés mérséklődése miatt más ingatlanszektoros lehetőségeket vonzóbbnak lát.
Ez ma fontosabb új információ, mint a politikai oldal, mert közvetlenül az elemzői megítélés változott.
A többi nagy elemzőház
A friss ellenőrzés alapján nem találtam ma újabb nagy házas módosítást. A legutóbbi fontosak:
Deutsche Bank: Buy, 26 €, augusztus 6. — változatlan.
DZ Bank: Buy, célár 33 → 31 €, augusztus 5.
Berenberg: Buy, korábban 34,50 €.
Goldman Sachs: Buy, 34,20 €.
JPMorgan: Buy, 34,50 €.
Barclays: Sell, 23 €.
UBS: Buy, 23 €.
Fontos: a Vonovia hivatalos konszenzusoldala június 26-i állapotú, ezért az ottani ING 37 € már nem tekinthető aktuálisnak az ING mai 22,50 €-os célárához képest.
Politikai oldal
Ma nincs az előző ellenőrzéshez képest új, érdemi politikai/jogi áttörés a Vergesellschaftung, Mietendeckel vagy a szövetségi tiltó törvény ügyében.
LVMH -ra Néccázat mondottam volna?? :D Jó elhiszem biztos azért mert kerek :D Akkor kb ennyi tellett tőlem... JA? Most is! :D Amúgy most 440 re azé vittem fel a vételt mert itt nyomorgok a kess halomban s nem látok igazi vételt most... Hellófresi Vonó most még nem... S minden jó vételtől lemaradok szoki! Adinnyó 130 felé pl. :D (SAP-i bővítés szintén 130 nál) Na de ha 400 alatt összefutunk akkor mehet a Moet pezsgó a szakadt Nike-mban! :D Ígérem nem Ferrarival jövök! :D (Mondjuk az sem lett volna xar ha 240 EUR nál betolok Ferrariba egy Ferrari árát... legyen csak egy fapados Amalfi) :D
DAX A hangulat maradt ez meg feltapadt a plafonra, viszont a csatornából nem tudott kilépni. https://invst.ly/1jfn5b Kell egy korrekció, továbbra is esést várok.
Medios A jelentés után megcsinálta a várt felpattanást, de nem tudta tartani és majdnem a teljes emelkedést visszaadta. Közel 10% volt benne két nap alatt és nem biztos, hogy lesz még kedvezőbb beszálló. Ha eljő a várt DAX korrekció és ez tudja tartani magát, vagy lemegy 10 körülre, akkor lehet szó a bővítésről, de itt és most nem.
Eutelsat A DAX után a hét meglepetése nálam. Szépet korrigált, de ismét 2,30 alól fordult, ahogyan a múlt héten és pár óra alatt visszaadta a heti emelkedés felét. Újragondolás alatt.
Carl Zeiss Kedden látszólag minden ok nélkül -10% körül nyitott pontosan az előző heti aljnál (27,720) és már aznap 31 felett zárt. A hetet pedig szinte pontosan a múlt heti csúcson (32,280) fejezte be. Ez a csapkodás nem fehér embernek való, örültem, hogy kimaradtam, de ismerve a zárót látszik, hogy megérte volna türelmesnek maradni, vagy még inkább visszaszállni 28-nál immár második alkalommal. Jó a forgalom, erős, de 30 alá még lenézhet. Maradok a partvonalon. https://invst.ly/1jfner
Hellofresh Leért a több, mint 1 hónapja várt céltartományba: https://forum.portfolio.hu/prev/39216/9878682 Bár akkor gyorsabb esést vártam, most már látszik, hogy április-május óta a korábbi csökkenés dinamikája megváltozott, ami nem csoda, mert azzal a lendülettel hamar beleállt volna a földbe. Azóta egy enyhébb csökkenő csatornában folyatja a mozgást. Néhányszor már megnézte a alját és ma szintén éppen ott állt meg. https://invst.ly/1jfokf Eddig semmiképpen nem nyúltam volna bele, de itt már jó esély van egy gyors, akár 10-20%-os felpattanásra. Ezzel szemben viszont ott van a továbbra is borzalmas funda és az a tény, hogy a gap down-ok után eddig inkább még tovább esett. Ha el is pattan most én azt gondolom lesz még 2,x nem olyan sokára. Szeret általános trenddel szemben menni, ha minden más esik ez akkor is emelkedhet.
Stratec Több mint 1 hónapja emelkedik (volt honnan), és lehet hogy még csak az elején vagyunk. https://invst.ly/1jfov6 Viszont tavaly év végén is ezt gondoltam és hiba volt akkor nem eladni a mostaninál jóval magasaban, ráadásul hosszú volt az a fél év, amit a beszállóm alatt töltött az árfolyam, ezért viszketett már a tenyerem. Mozgásban hasonlóan látom mint a Zeiss-t 1-2 hete. Ma kicsit túlhúzták, szinte biztos vagyok benne, hogy a korábbi beszállóm alatt vissza tudnám vennni, de nem tudom még, hogy akarom-e. Hiába mutat jól a chart, meglehetősen illikvid, a könyv ma is tele volt egyendarabszámú ajánlatokkal mindkét oldalon, azon kívül pedig alig valami. Nem lett rosszabb a cég, de nem látom most benne azt a növekedési potenciált különösképpen rövidtávon, amit tavaly.
Lufthansa, Medios, Nordex, SAP- pici bennfentes vétel Zalandot veszi az Aktielskabet Hellofreshből eladott Simon, Fabien Jacques Jérôme, aki lelkesen vette 6 felett.
LVMH, mintha régen azt mondtad volna, 400 felett nem veszel. De ahogy látom, nem fog teljesülni a vételed. Ha lemegy 400 alá, összefutunk valahol, és kiveszek egy hideg Moet pezsgőt a Louis Vuitton táskámból.
Douglas-t megvették az elemzői beijesztésre. A 100 napi = 20 heti MA feletti pattogásnál mondanám azt, hogy jól néz ki, de egy felpattanás 10.x-ig már az asztalon van. Hellofresh viszont nem reagált jól, a napi/heti/örökös mélypont körül lebeg.
Eurós részvények vitasarok