szerintem durvan merhetö szerencsetlenseg lesz, hogy a vb meccsek amerika miatt elcseszett idöpontokban lesznek. 0 ora illetve hajnali 3kor joval kevesebb europai fog inni, mint maskor delutan 35 fokban. A public viewing is töredekere fog visszaesni. :(
OTP kivételével minden bank esett (amiket figyelek) közel azonos százalékkal Szerintem az OTP-t is az srv tartotta, ügyesen csinálják De természetesen kiábrándító, én hülye belevettem a DBK-ba és nem húztam stoppot Vajon mikor fordul... Ma szerintem fordult volna ha nem jön Trump és Irán hülyesége megint
azért ez nem úgy van megyünk oszt nincs megállás. Most korrigál és a piacok amúgy is optimisták, bár nem tudom mire. A Novo Nordisk (NVO) megítélése 2026-ra jelentősen átalakult a korábbi évek töretlen optimizmusához képest. Míg a vállalat továbbra is a globális diabétesz- és elhízás elleni piac egyik meghatározó szereplője, jelenleg egy komoly stratégiai és piaci fordulóponton megy keresztül. [1, 2]A legfontosabb szempontok a Novo-val kapcsolatban:Pénzügyi kilátások és piaci reakciók
Bevétel-visszaesés: A vállalat a 2026-os évre váratlanul 5–13%-os árbevétel-csökkenést jósolt, ami éles váltás a korábbi növekedési pályához képest.
Árfolyammozgás: A gyenge 2026-os előrejelzés hatására a részvények árfolyama jelentősen esett (egy ponton közel 14%-ot zuhantak az amerikai papírok), és jelenleg konszolidációs fázisban vannak.
Értékeltség: Az elemzők egy része szerint a korrekció után a részvény "vételi" kategóriába került, mivel a Forward P/E ráta (kb. 12) lényegesen kedvezőbb, mint a fő rivális Eli Lilly-é. [1, 2, 3, 4, 5, 6]
Piaci kihívások és versenyhelyzet
Intenzív verseny: Az Eli Lilly (Zepbound, Mounjaro) agresszíven hódít el piaci részesedést, és 2026-ra várhatóan saját szájon át szedhető fogyasztószerrel is megjelenik.
Árnyomás az USA-ban: Az amerikai piacon jelentős árnyomás alá került a cég a gyógyszerár-tárgyalások és a növekvő konkurencia miatt, ami kikezdi a profitmarzsokat.
Generikus verseny: Bizonyos piacokon (pl. Kanada, Brazília, Kína) a szemaglutid molekula szabadalmi védettsége lejár vagy lejárt, ami utat nyit az olcsóbb másolatoknak. [1, 2, 3, 4, 5]
Potenciális növekedési motorok
Wegovy tabletta: A szájon át szedhető Wegovy indítása jól sikerült; a kényelmesebb forma új betegcsoportokat érhet el és ellensúlyozhatja az injekciók piacának telítődését.
CagriSema: A cég nagy reményeket fűz az új generációs kombinált készítményéhez, amely az eddigieknél is hatékonyabb súlycsökkenést ígér.
Vezetésváltás: Az új vezérigazgató, Maziar Doustdar stratégiájától a befektetők a működési hatékonyság javulását és a piaci dominancia visszaszerzését várják. [1, 2, 3, 4, 5, 6]
Eurós részvények vitasarok