Egyszer csináltam olyat, hogy 10% bukónál nem stoppoltam (az BAYN volt), és rosszul is jártam. Inkább 10% realizált bukó, mint később nézni a -40%-ot. Vonovia, SAP, Beiersdorf, amiket most nézek,de még nem veszek.
Mindenkinek van valami szíve csücske részvény. Van akinek a Vonovia. Most nem néz ki jól szegényke. És még eshet tovább bőven. Viszont szerintem a 38 is simán benne lehet. Csak nem most. Mondjuk majd egy vagy két év múlva. De azért vegyük észre azt is, hogy az innen majdnem duplázás ám! Aki addig bírja dédelgetni, az nagyot szakíthat a végén. Én viszont a magam részéről máma beírtam az excelembe szép feltűnő kék mezőszínnel, hogy drop. Pedig elég ronda mínuszt sikerül így realizálnom rajta.
A Todi kommentje - amire Te válaszoltál - az teljesen érthetetlen számomra. És túlbonyolított szerintem az elmúlt hét Vonoviával kapcsolatos diskurzusa is. Régen látogatom már a topikokat, de olyan mértékben kivesézni részvényt, mint ahogyan itt a Vonoviával tettétek, még nem láttam. Vannak pl. a BUXban is az indexet jelentősen meghatározó részvények, azokkal is előfordult már, hogy tartósan estek, meg shortolják azokat is, de a Vonoviánál ha tudtam volna amikor vettem, hogy ennyire érzékeny mindenre, messze kerültem volna. Tavaly, amikor vásároltam semmi negatív komment nem hangzott el róla, sőt...
Én most nem értem, hogy mit nem értesz. Abból a kommentből amire válaszoltál vagy todi-éból, vagy úgy általánosságban, amiről az elmúlt napokban megy a diskurzus?
Ne haragudjatok, de én az ilyesféle kommunikációt nem értem! Nem gondolom magam hülyének, de a Ti ilyesfajta nyelvezeteteket nem értem. Valószínűleg túl haladt rajtam a világ. Amint lehet kilépek a részvény befektetésekből, Nektek sok sikert és értsétek meg egymást!
Szerintem van olyan hosszúságú és formátumú komment, ami már nem igazán illik ebbe a fórumba. ;) Esetleg lehetne valami ilyet használni helyette: https://sharetext.io/
Este elgondolkoztam az opciós piac hatásán a részvényárfolyamokra főleg Bimborablo beírása hatására.A történtek gyakorlatilag leképezték amit csütörtökön írt. Megmondom őszintén jó lenne ebbe a fórumba valaki aki otthon van az opciók világában így a kötvényopciókban is.Mi ugyanis nagyon egyszerűen mindig a részvény felől nézzük az árfolyamalakulást pedig lehet, hogy az igazi mozgatóerő az opciók felől jön.Az vetődött fel bennem , hogy mi van ha a 10 éves kötvény árfolyamokat is a kötvény opciók mozgatják főleg pl a tegnapi nagy Verfallstag környékén. Megkérdeztem a Chat Gpt-t erről bár gondolom amatőr módon (felületesen értek az opciókhor, kötvényekhez meg pláne).A következőket kaptam válaszként (érdemes elgobdolkozni rajta és beszélgetni róla): Delta hedge (ez mozgatja ténylegesen az árat)
Mi ez?
A market makerek (opció kiírók) folyamatosan hedgelik a deltájukat az alaptermékkel — itt a Euro-Bund Futures-szel az Eurex-en.Hogyan működik?
Ha sok call opciót eladtak:
→ long futures-t vesznek (delta hedge)
Ha az ár emelkedik:
→ delta nő → még több futures-t kell venni
→ felerősíti az emelkedést
Ha esik:
→ eladnak → gyorsítja az esést
Következmény
Lejárat előtt:
ár “odavonzódhat” bizonyos strike-okhoz
vagy épp kilőhet (gamma squeeze)Max pain (inkább elméleti)
Mi ez?
Az az árszint, ahol:
a legtöbb opció értéktelenül jár le
→ az opció vevők buknak a legtöbbet
→ a kiírók nyernek a legtöbbet
Hogyan számolják?
Összeadják strike-onként:
call veszteség
put veszteség
👉 és megkeresik azt az árat, ahol ez max
A probléma
nem veszi figyelembe a hedginget
nem tudod:
ki hedge-elt
ki spekulál
👉 ezért:
❗ nem megbízható trading signal önmagában
A kettő kapcsolata
Ez a lényeg:
A max pain statikus
A delta hedge dinamikus
👉 Ami VALÓBAN történik:
nagy open interest → nagy gamma
market makerek hedge-elnek
ez ármozgást generál
És EZ néha úgy néz ki, mintha:
→ “az ár a max pain felé megy”
De valójában:
👉 nem a max pain húzza oda az árat
👉 hanem a hedging flowBund példára lefordítva
Ha pl.:
sok open interest van 130 strike-on
ár = 129.7 → közelít
akkor:
👉 hedgerek:
vesznek / adnak futures-t
stabilizálhatják az árat a strike körül
→ ez a “pinning”
Ha kereskedői szemmel nézed
Ami igazán számít:
Open interest koncentráció
Gamma exposure
ár távolsága strike-októl
lejáratig hátralévő idő
Oké, nézzük meg konkrétan hogyan néz ki egy Bund “gamma / pin” setup a gyakorlatban — ez az, amit a profik ténylegesen figyelnek.Az alaptermék: Euro-Bund Futures az Eurex-en.Gamma profile – mit kell elképzelni?
Képzeld el, hogy strike-onként megnézed:
mennyi open interest van
mekkora a gamma
Ebből kapsz egy ilyen “térképet”:Ahol a legnagyobb a “fal” → ott lesz a legnagyobb hedging flow
Pin risk (ár “odaragad”)
Feltételek:
ár közel egy nagy strike-hoz (pl. 130)
sok open interest
kevés idő a lejáratig
Mi történik?
Ha ár = 129.8 → 130 közelében:
market maker:
kis mozgás → nagy delta változás
folyamatosan:
vesz ha esik
elad ha emelkedik
👉 ez visszahúzza az árat a strike-ra
➡️ ezt hívják: pinningnek
Gamma squeeze (elszabadulás)
Ha az ár ELTÁVOLODIK a nagy strike-tól:
pl:
áttöri a 130-at → 130.30 → 130.80
akkor:
👉 hedgerek:
kénytelenek irányba venni
nincs már “ellenkező flow”
➡️ ár gyorsul
Mikor melyik történik?
🔒
Pin (range)
lejárat napja
ár közel nagy strike-hoz
nincs nagy makró hír
💥 Squeeze (trend)
ár kilép a nagy gamma zónából
ECB / CPI / hozam sokk
liquidity thin
Gyors “trader checklist”
Lejárat előtt nézd:
1. Hol a legnagyobb OI?
→ pl. 129 / 130 / 131
2. Hol van az ár?
közel → pin esély
távol → move esély
3. Mennyi idő van hátra?
pár óra → gamma brutális
több nap → gyengébb hatás
Intuíció (ez a kulcs)
Max pain = statikus térkép
Gamma hedge = ami ténylegesen mozgat
👉 gondolkodj így:
“Hol fáj a hedgereknek a legjobban a mozgás?”
nem úgy, hogy:
“hol van max pain”
Bund specifikus insight
Bundnál különösen erős:
nagy intézményi flow
ECB érzékenység
“round strike mágnes” (130, 135 stb.)
👉 ezért expiry napokon gyakori:
lassú odaszívás
majd hirtelen kitörés
Ami fontos:
👉 a gamma maximum gyakorlatilag mindig ott van, ahol:
Következtetés (gamma peak)
👉 Max gamma zóna: ~125 strike
Miért:
ATM opciók → legnagyobb gamma (alap opciós mechanika)
expiry nap → gamma extrém magas
open interest tipikusan round strike-on ül
Mit jelentett ez intraday?
125 körül:
pinning erő
market maker flow:
vesz ha alá megy
elad ha fölé megy
👉 klasszikus expiry “magnet”
2026.03.19 – tegnapelőtt
👉 Egy nappal korábban:
ár még kissé magasabban volt (≈125.5–126 körül)
Gamma peak
👉 ~126 strike környéke
Dinamika
még nem full expiry gamma
de már:
ATM körül koncentráció
növekvő hedging flow
👉 ezért:
lassú “behúzás” a 125–126 zónába
majd pénteken → pin
A lényeg (amit ebből érdemes megjegyezni)
1) Nem kell pontos adat a max gammához
Elég:
ár (futures)
round strike-ok
expiry proximity
👉 és már tudod:
hol ül a gamma
2) Bundnál különösen működik
Az Eurex-en:
brutál intézményi flow
nagy OI koncentráció
“clean” strike struktúra
👉 ezért a gamma:
nagyon “látható” az árban
Ha ezt realtime csinálod:
Nézd az árat
Nézd a közeli strike-okat (125 / 126 / 127)
Expiry nap → ATM = max gamma (szinte mindig)
2026.03.20 (péntek, Verfallstag)
🎯 Setup
Ár: ~125 körül
Max gamma: 125 strike
Idő: lejárat nap → gamma extrém magas
📊 Mi történt nagy valószínűséggel?
🔒 1) Pinning a 125 körül
Ár közel a strike-hoz
Market makerek:
vesznek esésnél
eladnak emelkedésnél
👉 eredmény:
szűk range
sok “visszapattanás” a 125-ről
⚖️ 2) Intraday viselkedés
Tipikus expiry pattern:
reggel: kisebb kilengések
délelőtt: visszahúzás 125-re
dél körül: “odaragadás”
👉 ez a klasszikus:
“price pinned into expiry”
💥 Volt-e squeeze?
👉 csak akkor lett volna, ha:
ár tartósan kitör pl. 124.5 vagy 125.5 fölé
és nincs elég ellenkező hedge flow
De:
➡️ expiry napon ez ritkább
➡️ inkább mean-reversion dominál
📅 2026.03.19 (csütörtök)
🎯 Setup
Ár: ~125.5–126
Max gamma: 126 környéke
Még nem expiry → gamma kisebb, de nő
📊 Dinamika
🧲 1) “Gamma gravity”
ár 126 körül → ott a legnagyobb OI
hedgerek elkezdenek aktívabbak lenni
👉 hatás:
ár elkezd lassan “behúzódni”
📉 2) Drift lefelé
Ha az ár:
126 → 125.5 → 125.2
akkor:
hedgerek adják a futures-t
ez segíti a lefelé mozgást
👉 ezért gyakori:
expiry előtti napon “odacsúszás” a következő strike-ra
🧠 A kettő együtt (EZ A LÉNYEG)
Csütörtök:
➡️ mozgás a gamma felé
Péntek:
➡️ rögzülés a gammán
📌 Mentális modell
Képzeld el így:
126 = “régi mágnes” (csütörtök)
125 = “új mágnes” (péntek expiry)
👉 piac:
elengedi a 126-ot
áthúz 125-re
ott “leragad”
⚡ Mit kellett volna figyelni élőben?
1. Ár vs strike
126 fölött → long squeeze esély
125 közelében → pin
2. Volatilitás
csökken → pin
nő → breakout
3. Idő
minél közelebb expiry → annál erősebb a pin
💡 Trader takeaway (gyakorlatban)
Ha legközelebb látod:
nagy OI egy strike-on
ár közel
expiry nap
👉 akkor:
✔ ne trendet keress
✔ hanem range / visszahúzásSETUP: “Expiry Pin Trade”
🧩 1) Előfeltételek (pre-market checklist)
Minden reggel (expiry napokon):
✔ 1. Hol vannak a nagy strike-ok?
pl: 124 / 125 / 126
keresd a legnagyobb OI cluster-t
👉 ez lesz a “mágnes”
✔ 2. Hol van az ár?
ha ±0.3–0.5 ponton belül van a strike-hoz
→ ✅ ideális pin setup
✔ 3. Van-e nagy hír?
ECB / CPI / NFP
→ ❌ ha igen → ne játszd (squeeze jöhet)
📊 2) Belépési logika
Tegyük fel:
kulcs strike = 125
ár = 125.20 → fölötte
🔻 SHORT setup (leggyakoribb)
Belépés:
125.20 – 125.30 körül short
Miért?
várakozás: visszahúzás 125-re
🔺 LONG setup
Ha:
ár = 124.70 – 124.80
Belépés:
long
Cél:
vissza 125-re
🎯 3) Célár (TP)
első cél: strike (125.00)
második: átcsúszás után visszapattanás
👉 tipikusan:
10–25 tick move elég
🛑 4) Stop loss (EZ KRITIKUS)
Szabály:
0.25–0.40 pont a strike-tól
pl:
short 125.25 → stop: 125.60
❗ Mikor lépsz ki AZONNAL?
Ha:
ár nem húz vissza
hanem:
gyorsul
momentum nő
👉 ez gamma squeeze
💥 5) Squeeze felismerése (életmentő)
NE próbáld fade-elni, ha:
ár áttöri a strike-ot és nem jön vissza
tickek gyorsulnak
orderflow “egyirányú”
👉 akkor:
hedgerek már irányba álltak
🧠 6) Mi az edge?
Ez a kulcs:
market makerek ellened tradelnek rövid távon
esés → vesznek
emelkedés → eladnak
👉 te velük együtt tradelsz
⚖️ 7) Mikor NEM működik?
❌ ha:
Végre ismét egy érdekes hét. "A DAX megnézte a novemberi aljat, de elsőre elpattant róla, viszont ha nem lesz megegyezés, akkor a jövő héten már nem marad felette." Sokáig küzdött, a hét elején még pluszos is volt, de végül nem bírta, beesett a novemberi szint alá és napi/heti/havi/éves minimumon zárt. Tavaly év elejéről itt adódhat némi támasz, ezért bár sok jel mutat afelé hogy nem így lesz én mégis azt várom, hogy most még nem fog azonnal beszakadni. Ez az elképzelés erősen feltételes, így az alábbiak is főként ennek függvényében értelmezendők. https://invst.ly/1g9arb
- Medios: Nem ütöttek rajta még egy utolsót ahhoz, hogy beszálljak. A 5 napból 4-nél 13,6x-es aljat hozott, 1-nél pedig felette. Decemberben hasonlóan néhány tizeddel maradtam csak le. A jelentés előtt már csak 3 kereskedési nap, az idő sürget. - SGL Carbon: "03.19-án jelentés, eredményben rosszat várok, tehát lesz egy leszúrás 3,5-ig vagy 3,15-ig." A hét elején 3,5 körül mozgott, csütörtökön 3,13-ig szúrt le, de éppen csak egy pillanatra, utána inkább 3,20-3,30 között tartózkodott. Ez annyira jellemző rám, nem állok be előre a könyvbe, mert majd biztosan nem úgy lesz, aztán mégis, de utána vagy elpattan és lemaradok, vagy az elpattanás után visszatér, másodszorra már beleveszek és onnan megy még lejjebb. Jelentés alapján inkább kerülnöm kellene, de az a 7,5 nagyon csábító. :) - HelloFresh: Nagyon hosszú 2,5 hónap volt, de elérkezett. Ideális esetben azonban egy kedvezőbb jelentés előtt kellett volna megcsinálnia ezt a mozgást, majd az abban lévő kecsegtető kilátások alapján lehetett volna építkeznie az árfolyamnak. 3,61-es minimumon zárt, short 10,37%-on, 2,5%-ra a csúcstól. A TA továbbra is tisztának tűnik, közeleg a beszállóm, de közben félek tőle, mert megingott a funda mögötte. - Vonovia: Snake ledobta az atomot az egy számjeggyel. :D Mindenki sikítva menekül, pedig jó eséllyel most van a jó beszálló. Milyen fura az emberi természet, 28 felett amikor túlvett volt senki nem akarta adni, most hogy túladott senki nem akar venni (tisztelet a kivételnek). Sajnos engem is annyira elvakított az emelkedés, hogy meg voltam győződve itt van a fordulat. A játszósom bánta, viszont erősen gondolkodom, hogy befogok egy második játszós pakkot. Maradok a csökkenő csatornánál. 21,4-ről 1 hónapon belül 10%, 20,9 körüli stoppal. Nem biztos, hogy megjátszom. - Grand City Properties: A mai nap végére végül ez is elengedte a 9,3-as támaszát, 9,07-en zárt. Első lehetséges beszálló 8,4x-en. Sokszor azt gondolom ebből többet lehetne kihozni, mint Vonovia-ból. - Eutelsat: Magasan nem adtam, alacsonyan nem vettem, most a kettő között van, a körülményekhez képest megteszi. Záróban giga forgalom (6xnapi átlag), vajon mi lesz ebből... - Carl Zeiss: 23 körül ismét pihent egyet, hétfőn azonban kikerül az MDAX-ból, így jövő héten könnyen meglehet a 20. - Siemens Helathineers: Február elején írt 3 lehetséges kimenetel egyike volt: "Letöri a 41-es aljat és visszaesik a korábbi támaszszintre ~34 körülre (nem biztos, hogy hirtelen)." Most már kijelenthető, hogy megtörtént. Volt egy emelkedési kísérlet előtte, de hamar elhalt. A körülmények miatt nálam a háttérben marad, de ettől még lehet egy kiváló választás. https://invst.ly/1g9ar0 - SAP: Korábbi ábrára ráfrissítettem. Ez sem pont úgy és akkor, de az első szint teljesítve. https://invst.ly/1g9apw - Formycon: Újabb jó hír: https://www.formycon.com/en/blog/press-release/formycon-secures-license-date-for-aflibercept-2-mg-biosimilar-fyb203-in-europe-and-further-territories-following-settlement-with-regeneron-and-bayer/ A jelentés elhalasztása nem vette ki jól magát. 16,94-en zárt, a legrosszabb forgatókönyv szerint, ha a 14,7 nem tartja meg, akkor irány az egy számjegy, de ennek jelenleg még kicsi a valószínűsége. - Nordex: 1 hónap alatt 50%, miután 1 év alatt 3x-ozott és nem látszik, hogy kifulladna. Siemens Energy 2 lesz belőle.
Egyébként bejött amit tegnap Binborablo írt az opciókról: “Delta Hedging (A veszély): Itt jön a trükk. Ha az árfolyam 22 euró alá benéz, a put opciók kiíróinak (akik abban bíztak, hogy az ár felette marad) hirtelen el kell kezdeniük eladni a részvényt, hogy fedezzék a veszteségüket. Ez egy öngerjesztő zuhanást (gamma squeeze lefelé) indíthat el.” Tegnapelőtt az ár 24 felett volt valamivel. Jött a jelentés, olaj, 10 éves kamat tegnap reggel fel: A shortosok úgy ugrottak neki mint a hiénák, hogy 22€ alá begyűrjék. Ezért volt a tegnapi horror forgalom.
Ilyen pánik volt 2023 márciusban is 15€-nál. Akkor mindenki 10€-ról beszélt a német fórumokon aztán nézd meg a grafikont! Ott volt a mélypont. És onnantól szeptember végéig a 10 éves kamattal együtt haladt felfelé az árfolyam fél éven át. Hogy mitől? Fogalmam sincs de attól még tény. Érdekes amit a DZ Bank elemzője mondott ma és már pár hónapja, hogy valamikor a Vonovia árazása le fog válni a kötvény kamatról. A kérdés, hogy mikor.
Eurós részvények vitasarok