Normál körülmények között igen, de Trump nem normális. Itt a fórumon is mennyien hangoztatták, hogy nem lesz gond, mert Trump egy bohóc csak.De kiderült, hogy a Stephen Kingi értelemben vett bohóc
Merz potenciálisan pozitív lépéséről azért kérdezzük meg az olaszokat, spanyolokat és franciákat is akiknek a kötvénykamatai 4% körül forognak már így is egy jóval magasabb eladósodottság mellett. Konkrétan Merz húzása kicsinálhatja őket. Trumpnál meg azt kéri számon mindenki, hogy betartja a választási igéreteit? Nem ennek kéne a normálisnak lenni a politikusoknál?
Merznél a piac egy potenciálisan pozitiv lépést árazott be. Trumpnál azt, hogy alapvetően egy szélhámos, nottórius hazudozó, aki úgyse lesz akkora barom, mint igérte.
Németek már 2008 előtt a törvény nélkül is ilyenek voltak. Kostolány ír is erről a könyvében. De ez nem változtat a tényeken. Merz mondott egy nagyot amit a tőzsde beárazott (az más kérdés, hogy 10-12év alatt lesz elköltve ha lesz mert a német bürokrácia veri a magyart is). Trump legalább a választása előtt megmondta, hogy vámok várhatók stb. Semmi meglepőt nem tett csak azt amit akkor is mondott ( igaz akkor sokan nem hitték el). És a piac ezt is beárazta. Akkor mi is a különbség?
Mondjuk több, mint egy évtizede mindenki veri a németek fejét amiatt, hogy túl szigorúak ezen a téren. Anno ugye főleg a németeket okoltán EU szinten is, mert a 2008-as gazdasági válság után túlságosan restriktiv költségvetési politikát szorgalmaztak és az USA hamarabb és jobban kijött a gödörből.
Vw-t minek? Hogy a 35 órát dolgozó túlfizetett munkások még kevesebbet dolgozzanak? Vagy szerinted VW ettől többet fog eladni? Hallgasd meg Balázsék ma reggeli rádióadását. Utána garantáltan el fogod felejteni a német autósokat.
Merz a választási programjában még csak meg sem említette, hogy adósságból akar fejleszteni ( nem véletlenül). Az sem véletlen, hogy még az előző csapattal szavaztatta meg a döntését. És akkor én még elég jóindulatú vagyok vele. Látnád, hogy a németek hogy vélekednek róla ezután a német fórumokban! Olyanok akik előtte rászavaztak.
Szerintem Merz nem manipulált. Azt mondta, hogy nagyobb eladósodást engedélyezne. Ez a pénz, ha bekerül a gazdaságba, akkor bizony a VW-t is fogja segíteni. USA ezt csinálja évek óta.
Ez magában még akár hihető is lenne csak az a baj vele, hogy Merz 500mrd€-s tervére szinte minden német részvény meglódult március 3-tól kivéve az ingatlanosok. Még mondtam is, hogy a fegyverkezésből a meglódult cégek közül sok nem profitál (autósok, stb). Csak érdekes módon a Merz féle manipulációra senki nem visítozott itt a fórumban mint most Trumpra. Mert akkor a részvények majdnem mind emelkedtek. Az úgy mindenkinek tetszett pedig teljesítmény akkor sem volt mögötte. Félreértés ne essék: Trump az ötleteivel szerintem is egy barom de ne csak akkor beszéljünk manipulációról ha lefelé történik hanem akkor is ha felfelé.
A Puma főnökök azt mondták új stratégiát új üzleti modellt fognak megvalósítani, amivel hatékonyabbak, nyereségesebbek lesznek. Lehet volt aki elhitte, ezért ment fel egy időre a tőzsdei ára.
Hetesen nem biztató? Én TA alapon múlt héten látok egy fordulós gyertyát ami ezen a héten igazolódott és ezen a héten egy szép nagy zöld gyertyát. Mi nem biztató ebben? Egyébként rövid távon annyira nem hat meg a mozgása. Írtam többször, hogy fundásan vettem meg és a mögöttes üzletet ami Trumptól egyébként az egyik legfüggetlenebb európában. Ha úgy nézzük Trump szívességet tett a 10 éves német kamatok letörésével. 2,9%-ról ma volt 2,48% is.
Mert félek. Ott volt egy szint. Volt benne biztos 4% . Nagy összeggel viszonylag. Abban igazad van, hogy lehetett volna sávos. A mai nap azért ott sem biztató. Írtam is, hogy az 50 naposig felmehet. Ráadásul hetesen nem biztató. Kívánom, hogy legyen igazad. Lehet, hogy ha q hétvégén nem lesznek nyugtató intezkedesek ennek nagyon csúnya vége lesz. Ha az indulast nézem szörnyű. Meg kell fogni, amíg lehet. 2 hét múlva biztos nem lehet. 1 hét van megfogni. Nem több, nem kevesebb.
Nem. A Puma később esett vissza 20€ köré és Merz költekezés tervéte nyomták fel. Még poénkodtunk is rajta, hogy azért emelkedik mert Puma ruhában fogják a munkások gyártani a fegyvereket a Rheinmetallban.
Tui jóáras lett és bár ezt sokan Trumpnak tudják be viszont én egy német Tui fórumba még vasárnap feltettem ezt a korrekciós várakozásomat tehát 3 nappal Trump előtt: https://invst.ly/19sbel Látszik , hogy TA alapon a korrekció végét 6,2-5,8€ közé vártam ezen a héten. Egy kicsit tüskével túlfutott a korrekció de ma 5,86€-n zárt. Fundásan alulértékelt: fwd P/E 5. Akik pesszimisták azok a várható gazdasági visszaesést emlegetik szerintem abszolút olcsó. Innen nemigen várom mélyebbre. Aztán ki tudja. Nyáron a Tui nem fog emelkedni, legfeljebb a korrekcióból emelkedik normál P/E 7-ig ami amúgy 8€ körül van. November végén december elején várható a következő év várt eredményének beárazása.
Ez ugyan nem volt válasz a kérdésemre de ok. Nézzünk akkor egy kisebb céget mondjuk a Pumát: Rossz számokra joggal leverték 20€ köré. Utána a Merz kampányra miért ment fel 24,5-ig? Ez nem felfelé manipuláció volt?
1,) A DAX közel sem reprezántálja az egész világot. 2,) Az, hogy a Rheinmetáll, Thyssen meg azt sem tudom mi emeli, tartja a DAX-ot egy dolog. Lényegesebb ennél a többi német részvény brutális esése. És ebbe a hadászatot leszámítva szinte minden szektor érintett.Techno-, ruha-, divat-, sport, vendéglátás-, jármű-, élelmiszer-, idegenforgalom-, vegy-, illatszer-, műanyag- építő-, ingatlan- stb. ipar.
Eurós részvények vitasarok