Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boby
Boby péntek, 04:06
Előzmény: #45558  mab
"Több véleményt hallottam miszerint a Duna víze azonnal kinyirná a velencei tó ökoszisztémáját."
Anélkül, hogy nagyon okosnak akarnék látszani, képzeljük el, hogy ha nincs a tóban víz,az hogy kinyírja az ökoszisztémát! A semmilyen víznél csak jobb a Duna víze,nem!?
mab csütörtök, 23:36
Előzmény: #45556  ktamask
Ez inkább laikus ötletelés, aminek következményét mi nem tudjuk megitélni. Több véleményt hallottam miszerint a Duna víze azonnal kinyirná a velencei tó ökoszisztémáját. Hasonlókat a Balaton esetleges  vízpótlása kapcsán is hallottam. Ezek eldöntésére kellenek a szakemberek. Nekem is mindkettő csak víz, fogalmam sincs mennyit számít az eltérő összetétel, magamtól nem jutott volna eszembe ez a kérdés.
GajdicsNemErti csütörtök, 22:26
Előzmény: #45556  ktamask
Lölő inkább az Adrián szokott csónakázni a jachtjával. És azoknak köszönheti a jachtjot, akik újra és újra behúzták az ikszet fideszre.
ktamask csütörtök, 21:16
Előzmény: #45549  mab

A vízátemelő rendszert 1x kell kiépíteni, és onnantól akkor üzemeltetni, amikor szükség van rá, pl. ha a Duna vízállása mégis javul, jön fel, mint a talajvíz, akár 3-4-5m-t, mert nem elképzelhetetlen, akkor miért ne lehetne a Dunából egy kicsit lenyúlni? Úgyis csak tovább folyik, így meg értelmesen fel lehetne használni.
Az Alföldről is ennyi erővel költözzön el mindenki, mert szárazság van?
Majd ha kiszárad a Balaton is, akkor lesz pislogás.
Megfeneklik Lölö Yacht-ja.
mab csütörtök, 18:40
Előzmény: #45554  GajdicsNemErti
A stratégiai vonal csak pár ellátásilag kritikus mezőgazdasági terméket érint mint mondjuk a búza. De nem igaz olyan egykor itt jól termeszthető termékekre mint az egres vagy a málna. Ezek nagyüzemileg már alig termeszthetők. A magas UV-sugárzás és a 35 °C feletti hőség megégeti a szemeket a bokron. A gyümölcs megsül és eladhatatlanná válik. Öntözőrendszer nélkül el sem lehet indiítani egy ültetvényt. Árnyékolók beruházása meg már nem térül meg. Nem vagyok szaki, csak termesztünk egy kicsit a kertben, aztán utánaolvastam.
GajdicsNemErti csütörtök, 18:14
Előzmény: #45553  mab
Az más téma, mert a mezőgazdaság stratégiai ágazat. De egy Velencei-tó, ami max a belföldi turizmusra épít... csak a környéken lakókat érdekli, meg akik ott fektettek be. Utóbbiakat nem sajnálom. Minden befektetésnél van kockázat.
mab csütörtök, 18:11
Előzmény: #45552  GajdicsNemErti
Ez ugyanígy van a mezőgazdaságban is, ahol segíteni kéne olyan növények termesztését melyek ma már gazdaságosan nem termeszthetők nálunk.
Itt is el lehetne mondani, hogy "Menj oda és mondd el nekik, hogy tönkre fognak menni".
GajdicsNemErti csütörtök, 17:54
Előzmény: #45547  Boby

"Az ingatlanjaik holnaptól a felét érik. Akik a turizmusba fektettek pénzt,az kuka."
Bizony. Rosszul mérték fel a kockázatokat. Mindenki tudta lassan évtizedek óta, hogy jön a globális felmelegedés, és egyre rosszabb lett.
N0MAD csütörtök, 17:53
hát igen, ez így van, a vállakozás kockázata az nyilván az államé.
Ha nyereség van akkor az adón felül senkinek semmi köze hozzá (ha befizetik) az ingatlannyereség a tulajé.
Veszteség esetén pedig álljon oda az állam és fizessen.
AZ állam alatt persze az ingatlanról álmodozó dolgozókat is értem. Mint te is ha tudsz róla ha nem.
GajdicsNemErti csütörtök, 17:53
El lehet költözni. Én falun nőttem fel. Amint lehet, leléptem BP-re tanulni. Ahol szar, onnan el kell menni.
mab csütörtök, 17:37
Ez általánosságban elég populista szöveg. Mivel szinte minden intézkedésnek vannak nyertesei és vesztesei, bármelyiknél lehet ezt mondani: "hívd össze a veszteseket és mondd el nekik, hogy..."
.
A velencei tó kérdésben nem vagyok szakértő. Én is azt olvastam, hogy a múltban többször kiszáradt, aztán újra megtelt. Csak ma egy ilyen ciklust nem könnyű elviselni. Nem tudom megitélni, hogy ebbe szabad-e érdemes-e belenyúlni, Dunából vagy máshogy pótolni. Ha viszont most a klímaváltozás miatt véglegesen ki akarna száradni, akkor meg nem lenne egy nehezen fentartható teher ezt mesterségesen az idők végezetéig kipótolni.
Itt biztos van egy csomó összeegyeztetendő szempont meg érdek, remélem átgondoltan döntenek majd.
slash
slash csütörtök, 17:14
Előzmény: #45546  Boby
Jó. legyen így. 
Boby
Boby csütörtök, 16:47
Előzmény: #45533  GajdicsNemErti
"Amit a velencei tóról írtál: rossz hírem van, az időszakosan mindig ki fog száradni. Akárhány vízügyi szakértőt hallgattam meg, azt mondták, szikes tó, ez így működik"
Én a helyedben lemennék Gárdonyba. Összehívnék egy lakossági fórumot és közölném velük a híreket. Talán így kezdeném: van egy jó,meg egy rossz hírem,melyikkel kezdjem!? A jóval! Csökkent Magyarország finanszírozási költsége,meg hazahozott a kormány egy csomó pénzt. És mi a rossz!?  Az ingatlanjaik holnaptól a felét érik. Akik a turizmusba fektettek pénzt,az kuka. Ja és a környéken lakók harmada holnaptól munkanélküli.
Boby
Boby csütörtök, 16:31
Előzmény: #45540  slash
Ne félj,nem lesz infla. Majd úgy alakítják az árakat, hogy ne legyen. A jegybank már jelezte,célszerű lenne felülvizsgálni a Magyar Nemzeti Bank inflációs célját és lejjebb vinni azt. https://hvg.hu/gazdasag/20260809_banai-peter-beno-podcast-mnb-euro  ;
Itt euró lesz 2030-ra minden áron. Még akkor is ha emiatt a Dunán csak sufnituningra futja majd.
https://24.hu/tudomany/2026/08/13/wwf-magyar-peter-paks-fenekkuszob/
ktamask csütörtök, 16:31
Előzmény: #45544  tihamer

ezvalami régebbi hír.
07.20 óta van M5.
tihamer
tihamer csütörtök, 16:25
Előzmény: #45543  tihamer
"Frissült a MÁP Plusz! Amit érdemes róla tudni: 
Módosultak a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) feltételei, ha most fektetsz be, már a megújult konstrukcióval kalkulálhatsz:
❗ Módosult a kamatozás: az új sorozat 5,00-6,00% kamatot kínál.✅ Változatlan előnyök: A sávos, fix kamatozás, a futamidő alatti rugalmasság és az állami garancia továbbra is biztosított a megtakarításodnak.
Az új feltételek mellett is kiszámítható tervezés! 
Intézd a befektetésed egyszerűen, online: ➡️ https://www.allampapir.hu/
tihamer
tihamer csütörtök, 16:04
Előzmény: #45531  ktamask
"Tihamér 25 M Ft-os garázs" 
.
Jól írod.
A fiat pénz korában ez ár csak idő kérdése.
Ezt nem értik páran itt a fórumban.
Mivel nemcsak 4-5 %-os hozam van, hanem pluszban hosszútávon átlag ~ 10 %-os tőkenyereség is.
tihamer
tihamer csütörtök, 15:55
Előzmény: #45517  ktamask
"A KSH adatai alapján 1,2 százalék volt az éves infláció júliusban. Több mint 10 éve nem volt ilyen alacsony az áremelkedés mértéke. Érdemes megnézni, hogy ezen adathoz képest hogyan alakul a betétek, hitelek kamata. Vagyis milyen reálkamatokat lehet látni.Bő 10 éve nem lehetett olyan alacsony inflációt látni, mint az elmúlt hónapban: a KSH adatai alapján 2026 júliusában éves összevetésben 1,2 százalékkal emelkedtek az árak. A nyugdíjas infláció még ennél is alacsonyabb, 0,8 százalék volt. Az egy hónappal korábbi, júniusi értékekhez képest pedig 0,1 százalékkal még mérséklődtek is az árak.A főbb csoportokban így változtak az árak egy év alatt:
  • Az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal csökkent.
  • A szolgáltatások ára 4,7 százalékkal emelkedett.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára 2,9 százalékkal emelkedett.
  • A háztartási energia ára 4,3 százalékkal csökkent.
  • A tartós fogyasztási cikkek ára 1,8 százalékkal nőtt.
Ezek igen kedvező adatok, az idei évben az eddigi hét hónap alapján az átlagos áremelkedés csupán 1,7 százalék. Nem csoda, hogy a jegybank is érdemben mérsékelte az idei évre várt átlagos drágulás mértékét június végén: 1,8 százalékos inflációt vár 2026-ra az MNB a március végén előrejelzett 3,8 százalék helyett.
.
Mit jelent ez a hiteligénylők, megtakarítók számára?Az alacsony infláció jó hír mindenki számára, hiszen ez azt jelenti, hogy a boltokban az árak csak lassan emelkednek. Ez különösen akkor jó a vevőknek, ha az éves béremelkedés meghaladja a drágulás mértékét.De mit jelent mindez a megtakarítók, hiteligénylők számára? Az alacsony infláció teljesen más megvilágításba helyezheti a ma elérhető betéti- és hitelkamatokat is. A kulcsszó itt a reálkamat lehet, nominális (számszerű) kamatszint inflációval korrigált értékét mutatja meg.Miért lényeges ez a mutató? Ezt a Bankmonitor szakértői a megtakarítások oldalán mutatják be. 
.
Ha egy betét kamata évi 10 százalék, míg az infláció 12 százalék, akkor a reálkamat negatív. Ha valaki 100 ezer forintot helyezett el ebbe a betétbe egy évre, akkor bruttó 10 ezer forint kamatot kapott, ami az adók után nettó 7200 forintot jelent. Így 107 200 forintja lesz a megtakarítónak, ugyanakkor a 100 ezer forint átlagos árukosár ára 112 ezer forintra nő, így összességében egy év múlva a kamattal növelt pénzén kevesebb árut tud vásárolni a megtakarító, mint egy évvel korábban.A megtakarítóknak tehát nem a nominális kamat a legfontosabb, hanem a nettó reálkamat, azaz az adókkal csökkentett és inflációval korrigált kamatszint.Az alacsonyabb betéti kamatok is sokkal jobban mutatnakA legtöbb banknál alapból még mindig roppant alacsony 0,1 százalék körüli éves kamatszinteket lehet látni a betéteknél. Ekkora kamatszint mellett nagyjából teljesen mindegy mekkora az infláció. De akadnak olyan ajánlatok, amelyeknél már értelmezhető kamatszinteket lehet látni.
.
Ha az egyéves futamidejű lekötéseket vizsgáljuk meg, akkor a legkedvezőbb betéti ajánlatok kamatszintje bruttó évi 6 százalék körül mozog. Ez az szja és a szocho levonása után évi nettó 4,32 százaléknak felel meg.A banki ajánlatoknál fontos a futamidő – rövidebb idejű lekötéseknél ma magasabb kamatot is lehet látni -, illetve a kapcsolódó feltételek. Ilyen magas kamatszintet sokszor csak olyan pénzre adnak a bankok, amellyel növeljük a pénzintézetnél tartott megtakarítási állományunk. Illetve lehetnek más elvárások is, például más típusú befektetések igénybevétele a lekötéssel egy időben.
.
A lakossági állampapírok kamatát érdemes még megvizsgálni – ezek eléggé népszerűek és kellően rugalmasak –, ott például a FixMÁP választásával évi bruttó 5,5 százalékos hozamot is el lehet érni. Ez egyben nettó 5,5 százalékot is jelent, ugyanis itt nincs adófizetési kötelezettség. Ugyanakkor egy év után kell kiszállási költséggel számolni – a papír ugyanis 3 éves futamidejű -, ez jelen ismereteink szerint 1 százalék, ezt is figyelembe véve 4,5 százalékos hozam érhető el.Érdemes még a Magyar Állampapír Pluszról (MÁP Plusz) is szót ejteni, ez a papír 5 éves futamidejű, ugyanakkor évfordulókor nincs kiszállási költség. Ezért az első évre érvényes évi bruttó 5 százalékos kamat végül ténylegesen évi 5 százalékos hozamot eredményezhet.
.
Rzek a megtakarítások az inflációval korrigálva is szép 3,12–3,8 százalékos reálhozamot produkálhatnak a megtakarítóknak. Ebből is látszik, hogy az alacsonyabb kamatkörnyezet is vonzó lehet, elég hozzá az áremelkedésnek lelassulnia. "
ktamask csütörtök, 15:26
Előzmény: #45540  slash

4,4%-al emelt, hagy ne sírjak.
:D.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek