A probléma azzal van, hogy olcsóbb semmi nem lett! Élelmiszerben mindenképp, de lassan szolgáltatásokban is nyaldossuk az osztrák árszínvonal alját. Én korábban is leírtam többször nem az árfolyammal van gond, hanem a stabilitással...
Az erős forint kinek jó? A külföldieknek biztosan nem. Emlékszem azokra az évekre, amikor 320-ról 270 környékére visszament és panaszkodtak a németek, hogy drága a Balaton, így. Míg amikor jöttek a 350-400 árfolyamok, gyakorlatilag a forint gyengüléséből adódóan sokkal jobban jártak, hiába voltak drágábbak a szállások. Valószínűleg még ennél is több vendégéjszaka lenne, ha visszakapaszkodna 400 fölé az EUR HUF. 377-et közelíti a tavalyi min-t. A tavalyi emelkedő aljak 375-377nél születtek... MNB valószínűleg betáraz, és Varga hamarosan csökkent, van tér, még akkor is, ha a forint gyengül, mert ez már senkinek nem érdeke.
">Turizmus fellendülése: csak van pénze a magyaroknak." A magyarországi turisztikai szálláshelyeken a külföldi vendégéjszakák aránya jelentősen megerősödött az utóbbi években, 2024-ben és 2025-ben is kiemelkedő rekordokat döntött. A legfrissebb adatok szerint a külföldi vendégek a teljes éjszakaszám nagyjából felét teszik ki, különösen a nyári főszezonban és Budapesten. Külföldi vendégéjszakák alakulása (2024-2025):
2025-ös rekord: A külföldi vendégek 2025-ben rekordmértékben, közel 12%-kal több időt töltöttek el hazánkban az előző évhez képest, összesen 24,3 millió vendégéjszakát.
Arányok: 2025 augusztusában a külföldi vendégéjszakák aránya 46% volt, a belföldi és külföldi forgalom szinte egyensúlyba került.
2024-es év: A teljes 2024-es évet nézve a vendégéjszakák körülbelül fele származott külföldiektől.
Alig vásárolunk már Magyarországon, mindent sokkal olcsóbban szerzünk be külföldről és rengetegen vannak így. Nyaralónkat felújítottuk és eladtuk tavaly. Ehhez minden anyagot Krakkóból hoztunk be, 30-40%-al olcsóbbak az anyagok és a berendezések is mint nálunk. A 27%-os áfa+ kiskereskedelmi adó dolgozik rendesen. Tankolni is Ausztria vagy Szlovákia és akkor is ha náluk drágább, mert sokkal jobb a gázolajuk.
Érdemileg nem járulsz hozzá a magyar gazdaság fellendüléséhez ;-).Én pl. értelmetlenül nem költök, csak mert van, inkább félreteszem. Ha kell, használom, ha nem, nem.A kiskereskedelmi forgalom visszaesése mögött nem tudom mi áll, mert ami kell, érdemben, volumenben ígyis-úgyis megvenné a lakosság, mit nem vesz meg a lakosság, amit eddig megvett? Megtanult a magyar spórolni, vagy éheznek? AI -tól ezt is megkérdeztem: A
magyarországi kiskereskedelmi forgalom az elmúlt időszakban – különösen
a 2023-as és 2024-es adatok tükrében – több egymásra épülő gazdasági ok
miatt mutatott jelentős visszaesést vagy lassúbb korrekciót:
Magas bázishatás és infláció: A 2023-as évben a rekordmértékű, Európa-bajnok infláció
drasztikusan csökkentette a háztartások vásárlóerejét. Bár 2024-ben és
2025-ben az infláció lassult, a fogyasztói árak szintje magasan maradt,
ami tartósan óvatosságra inti a vásárlókat.
Megváltozott fogyasztói magatartás:
Az elemzések szerint a lakosság körében erősödött az óvatossági
motívum. A reálbérek emelkedése ellenére a családok jelentős része
inkább a megtakarításait növeli vagy a korábbi hiteleit törleszti, ahelyett, hogy a boltokban költene.
A szolgáltatások előretörése: A kiskereskedelmi forgalom stagnálásával párhuzamosan a szolgáltatások iránti kereslet
(pl. turizmus, vendéglátás) dinamikusabb növekedést mutat, így a
szabadon elkölthető jövedelmek egy része nem a boltokba áramlik.
Üzemanyag-forgalom ingadozása:
Az üzemanyag-értékesítés volumenének visszaesése (például a 2025.
júliusi és augusztusi adatok alapján) szintén érdemben rontotta az
összképet.
Boltbezárások: A költségek emelkedése és a csökkenő kereslet miatt az elmúlt években több ezer kiskereskedelmi egység zárt be, ami rontotta a fizikai elérhetőséget és szűkítette a kínálatot.
> Megváltozott fogyasztói magatartás, amikor raklapszámra kínáltak még karácsony után is a tes~o-ban a szaloncukrokat, meg az ajándékokat, inkább rendeltünk a Temu-ról fele/harmad annyiért. > Ott van, a reálbérek növekedése ellenére nem költünk többet, hiába az állami mézesmadzagok, nem költünk többet! Mert nincs értelme. >Turizmus fellendülése: csak van pénze a magyaroknak. > Drága üzemanyag, kevesebbet autózunk, mi biztosan. Ha lehet, nem ülök autóba. > Nem tudom miért írja ide a boltbezárásokat, a kereskedelmi forgalmat nem befolyásolja, emiatt nem lesz olcsóbb a LIDL-es vaj, csak mert bezár 1-2 bolt.
Semmit nem költök el, más forrásokból tudom fedezni a kiadásainkat így minden kamatot visszaforgatok és még azon felül is utalok rendszeresen, egészen addig ameddig nem látom annak a jeleit, hogy futni kell.
Mielőtt még nagyon megörülnél. Kérdezz rá AL barátunktól, hogy ez a növekedés a vagyonokban a kormány sikeres gazdaságpolitikájának vagy az inflációnak köszönhető? Nekem is van tippem: A gazdaság évek óta padlón így én az inflációra tippelek. (a tipp tuti, nyugodtan fogadhatsz rá.)
Az MNB-nek ki kell várnia azt a pillanatot, szerintem, amikor ideálisak a körülmények, amikor nincs ilyen bizonytalanság. Közben kérdeztem az AI-tól, csak nem hazudik: A
magyar háztartások megtakarítási helyzete 2024-2025-ben rekordokat
döntött volumenben, ugyanakkor a megtakarítások eloszlása rendkívül
egyenlőtlen az Európai Unióban. Bár a magyarok megtakarítási
rátája magasnak számít, a pénzügyi vagyon koncentrációja a
leggazdagabbaknál az egyik legmagasabb az EU-ban. A magyar megtakarítások helyzete 2024-2025-ben:
Rekordmértékű állomány:
A magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona 2024 végére meghaladta a
111 200 milliárd forintot, és 2025-ben is lendületesen nőtt.
Magas megtakarítási hajlandóság:
A magyarok a fogyasztás helyett inkább megtakarítanak, ami a reálbérek
növekedésével párosulva rekordgyorsaságú gyarapodást eredményezett.
EU-s összehasonlítás:
Régiós összevetésben a magyar megtakarítások kiemelkedőek, a
háztartások nettó pénzügyi vagyona a GDP arányában meghaladja a régiós
átlagot, bár az EU átlagától még elmarad.
Külföldi befektetések: A magyarok külföldi megtakarításainak összege öt év alatt megháromszorozódott, ami a vagyonosok (a felső 1-2%) körében gyorsul.
Egyenlőtlen eloszlás:
A pénzügyi vagyon közel 70 százaléka a leggazdagabb 10 százalék kezében
van, aminél egyenlőtlenebb eloszlás az EU-ban csak Horvátországban és
Litvániában tapasztalható.
Sérülékeny többség:
A lakosság jelentős részének (80-90%-ának) nincs érdemi megtakarítása,
és a felmérések szerint a magyarok fele 3 hónapig sem húzná ki
megtakarításokból munkahely elvesztése esetén.
Készpénz és állampapír:
A megtakarítások szerkezetében még mindig dominálnak az alacsonyabb
kockázatú eszközök, de a tőzsdei részvénybefektetések hétszeresére
nőttek 2012 óta.
Összességében
a magyarok megtakarítási rátája az egyik legmagasabb az EU-ban, de a
vagyon koncentrációja miatt a társadalom többsége kevéssé részesedik
ebből a növekedésből. Érdekes dolgokat ír.
A lengyelek hiányát a védelmi kiadások okozták, rengeteg fegyvert vásárolnak a koreaiaktól és az USA-ból. Ennek ellensúlyozására nem emeltek adókat, ezért lett átmenetileg magas a lengyelek hiánya. Tehát hamis az az állítás, hogy a közel 7%-os hiányukat szembe állítjuk a 3.6%-os gazdasági növekedéssel. Nálunk pedig úgy lett magas a hiány és alacsony gazdasági növekedés, hogy osztogattunk, ami nem tudta beindítani a gazdaságot. A magyar végleges hiányadatokra várni kell még és nálam nem jön ki a matek az 5%-os hiányra sem. 6-7% közötti hiányra számítok és szerintem a 7%-hoz lesz ez közelebb.
Ha Kína „szóban” visszafogja az amerikai államkötvény-vásárlást és ettől gyengül a dollár, akkor nem az a kérdés, hogy van-e gond,hanem az, hogy mikor árazzák be teljesen.
https://www.portfolio.hu/percrol-percre/816638/kina-dontott-gyengul-a-dollar-1015482 Az amerikai fizetőeszköz arra a hírre gyengül, hogy a kínai pénzügyi
felügyeletek az elmúlt hetekben szóban arra utasították az ország
legnagyobb bankjait, hogy fogják vissza amerikai
államkötvény-vásárlásaikat. Azoknak az intézményeknek pedig, amelyek már
most is jelentős kitettséggel rendelkeznek, a meglévő pozíciók
csökkentését írták elő. "Nincs probléma a világban".
Magyar Állampapír tulajok