Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 18:24
Előzmény: #40536  ktamask

A probléma azzal van, hogy olcsóbb semmi nem lett! Élelmiszerben mindenképp, de lassan szolgáltatásokban is nyaldossuk az osztrák árszínvonal alját.
Én korábban is leírtam többször nem az árfolyammal van gond, hanem a stabilitással...
ktamask hétfő, 18:22
Előzmény: #40538  kkv14

EUR HUF 376.3.
Szép. Bődületes.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260209/idozitett-penzugyi-bombak-sora-robbanhat-ra-budapestre-a-kovetkezo-honapokban-816126
Budapest meg időzített bombán ül?
Az a baj, hogy minden ilyen árnyalja a képet.
Csak Budapest hangoztatja, hogy baj van? A többi (lényegében FIDESZ vezetésű) városban-faluban nincs gond?
kkv14 hétfő, 18:15
Előzmény: #40537  ktamask
Írtam a héten figyelni, nem csodálkozni, nem a mínősítöket lesni...
ktamask hétfő, 15:35
Előzmény: #40535  N0MAD

Az erős forint kinek jó?
A külföldieknek biztosan nem.
Emlékszem azokra az évekre, amikor  320-ról 270 környékére visszament és panaszkodtak a németek, hogy drága a Balaton, így. Míg amikor jöttek a 350-400 árfolyamok, gyakorlatilag a forint gyengüléséből adódóan sokkal jobban jártak, hiába voltak drágábbak a szállások.
Valószínűleg még ennél is több vendégéjszaka lenne, ha visszakapaszkodna 400 fölé az EUR HUF.
377-et közelíti a tavalyi min-t. A tavalyi emelkedő aljak 375-377nél születtek...
MNB valószínűleg betáraz, és Varga hamarosan csökkent, van tér, még akkor is, ha a forint gyengül, mert ez már senkinek nem érdeke.
N0MAD hétfő, 15:00
Előzmény: #40532  ktamask
">Turizmus fellendülése: csak van pénze a magyaroknak."
A magyarországi turisztikai szálláshelyeken a külföldi vendégéjszakák aránya jelentősen megerősödött az utóbbi években, 2024-ben és 2025-ben is kiemelkedő rekordokat döntött. A legfrissebb adatok szerint a külföldi vendégek a teljes éjszakaszám nagyjából felét teszik ki, különösen a nyári főszezonban és Budapesten. Külföldi vendégéjszakák alakulása (2024-2025):
  • 2025-ös rekord: A külföldi vendégek 2025-ben rekordmértékben, közel 12%-kal több időt töltöttek el hazánkban az előző évhez képest, összesen 24,3 millió vendégéjszakát.
  • Arányok: 2025 augusztusában a külföldi vendégéjszakák aránya 46% volt, a belföldi és külföldi forgalom szinte egyensúlyba került.
  • 2024-es év: A teljes 2024-es évet nézve a vendégéjszakák körülbelül fele származott külföldiektől. 

Angelo hétfő, 14:53
Előzmény: #40532  ktamask

Alig vásárolunk már Magyarországon, mindent sokkal olcsóbban szerzünk be külföldről és rengetegen vannak így. 
Nyaralónkat felújítottuk és eladtuk tavaly. Ehhez minden anyagot Krakkóból hoztunk be, 30-40%-al olcsóbbak az anyagok és a berendezések is mint nálunk. 
A 27%-os áfa+ kiskereskedelmi adó dolgozik rendesen. 
Tankolni is Ausztria vagy Szlovákia és akkor is ha náluk drágább, mert sokkal jobb a gázolajuk.
ktamask hétfő, 14:17
Előzmény: #40531  Angelo
Érdemileg nem járulsz hozzá a magyar gazdaság fellendüléséhez ;-).Én pl. értelmetlenül nem költök, csak mert van, inkább félreteszem. Ha kell, használom, ha nem, nem.A kiskereskedelmi forgalom visszaesése mögött nem tudom mi áll, mert ami kell, érdemben, volumenben ígyis-úgyis megvenné a lakosság, mit nem vesz meg a lakosság, amit eddig megvett? Megtanult a magyar spórolni, vagy éheznek?
AI -tól ezt is megkérdeztem:
A magyarországi kiskereskedelmi forgalom az elmúlt időszakban – különösen a 2023-as és 2024-es adatok tükrében – több egymásra épülő gazdasági ok miatt mutatott jelentős visszaesést vagy lassúbb korrekciót:
  • Magas bázishatás és infláció: A 2023-as évben a rekordmértékű, Európa-bajnok infláció drasztikusan csökkentette a háztartások vásárlóerejét. Bár 2024-ben és 2025-ben az infláció lassult, a fogyasztói árak szintje magasan maradt, ami tartósan óvatosságra inti a vásárlókat.
  • Megváltozott fogyasztói magatartás: Az elemzések szerint a lakosság körében erősödött az óvatossági motívum. A reálbérek emelkedése ellenére a családok jelentős része inkább a megtakarításait növeli vagy a korábbi hiteleit törleszti, ahelyett, hogy a boltokban költene.
  • A szolgáltatások előretörése: A kiskereskedelmi forgalom stagnálásával párhuzamosan a szolgáltatások iránti kereslet (pl. turizmus, vendéglátás) dinamikusabb növekedést mutat, így a szabadon elkölthető jövedelmek egy része nem a boltokba áramlik.
  • Üzemanyag-forgalom ingadozása: Az üzemanyag-értékesítés volumenének visszaesése (például a 2025. júliusi és augusztusi adatok alapján) szintén érdemben rontotta az összképet.
  • Boltbezárások: A költségek emelkedése és a csökkenő kereslet miatt az elmúlt években több ezer kiskereskedelmi egység zárt be, ami rontotta a fizikai elérhetőséget és szűkítette a kínálatot. 

> Megváltozott fogyasztói magatartás, amikor raklapszámra kínáltak még karácsony után is a tes~o-ban a szaloncukrokat, meg az ajándékokat, inkább rendeltünk a Temu-ról fele/harmad annyiért.
> Ott van, a reálbérek növekedése ellenére nem költünk többet, hiába az állami mézesmadzagok, nem költünk többet! Mert nincs értelme.
>Turizmus fellendülése: csak van pénze a magyaroknak.
> Drága üzemanyag, kevesebbet autózunk, mi biztosan. Ha lehet, nem ülök autóba.
> Nem tudom miért írja ide a boltbezárásokat, a kereskedelmi forgalmat nem befolyásolja, emiatt nem lesz olcsóbb a LIDL-es vaj, csak mert bezár 1-2 bolt.
Angelo hétfő, 13:25
Előzmény: #40528  ktamask

Semmit nem költök el, más forrásokból tudom fedezni a kiadásainkat így minden kamatot visszaforgatok és még azon felül is utalok rendszeresen, egészen addig ameddig nem látom annak a jeleit, hogy futni kell. 
Angelo hétfő, 13:21
Előzmény: #40529  ktamask

Mielőtt még nagyon megörülnél.
Kérdezz rá AL barátunktól, hogy ez a növekedés a vagyonokban a kormány sikeres gazdaságpolitikájának vagy az inflációnak köszönhető? 
Nekem is van tippem: 
A gazdaság évek óta padlón így én az inflációra tippelek. (a tipp tuti, nyugodtan fogadhatsz rá.)
ktamask hétfő, 13:02
Előzmény: #40527  Tipikus

Az MNB-nek ki kell várnia azt a pillanatot, szerintem, amikor ideálisak a körülmények, amikor nincs ilyen bizonytalanság.
Közben kérdeztem az AI-tól, csak nem hazudik:
A magyar háztartások megtakarítási helyzete 2024-2025-ben rekordokat döntött volumenben, ugyanakkor a megtakarítások eloszlása rendkívül egyenlőtlen az Európai Unióban. Bár a magyarok megtakarítási rátája magasnak számít, a pénzügyi vagyon koncentrációja a leggazdagabbaknál az egyik legmagasabb az EU-ban. A magyar megtakarítások helyzete 2024-2025-ben:
  • Rekordmértékű állomány: A magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona 2024 végére meghaladta a 111 200 milliárd forintot, és 2025-ben is lendületesen nőtt.
  • Magas megtakarítási hajlandóság: A magyarok a fogyasztás helyett inkább megtakarítanak, ami a reálbérek növekedésével párosulva rekordgyorsaságú gyarapodást eredményezett.
  • EU-s összehasonlítás: Régiós összevetésben a magyar megtakarítások kiemelkedőek, a háztartások nettó pénzügyi vagyona a GDP arányában meghaladja a régiós átlagot, bár az EU átlagától még elmarad.
  • Külföldi befektetések: A magyarok külföldi megtakarításainak összege öt év alatt megháromszorozódott, ami a vagyonosok (a felső 1-2%) körében gyorsul.
  • Egyenlőtlen eloszlás: A pénzügyi vagyon közel 70 százaléka a leggazdagabb 10 százalék kezében van, aminél egyenlőtlenebb eloszlás az EU-ban csak Horvátországban és Litvániában tapasztalható.
  • Sérülékeny többség: A lakosság jelentős részének (80-90%-ának) nincs érdemi megtakarítása, és a felmérések szerint a magyarok fele 3 hónapig sem húzná ki megtakarításokból munkahely elvesztése esetén.
  • Készpénz és állampapír: A megtakarítások szerkezetében még mindig dominálnak az alacsonyabb kockázatú eszközök, de a tőzsdei részvénybefektetések hétszeresére nőttek 2012 óta. 
Összességében a magyarok megtakarítási rátája az egyik legmagasabb az EU-ban, de a vagyon koncentrációja miatt a társadalom többsége kevéssé részesedik ebből a növekedésből.
Érdekes dolgokat ír.
ktamask hétfő, 12:58
Előzmény: #40525  Angelo

Őszintén kérdezlek.
Ha volt PMÁP-od, te elköltötted a kapott kamatot, vagy félreraktad, újra befektetted?
Tipikus hétfő, 12:57
Előzmény: #40508  ktamask
Ha az amerikai 10 éves hozam emelkedik akkor lehetséges-e egyáltalán magyar alapkamat csökkentés , ha nem szeretnénk gyengébb forint árfolyamot?
ktamask hétfő, 12:53
Előzmény: #40514  forster0123

....csak mert még tartom ezt a szutykos PMÁP-ot, ki kell nevetni? :D
Én voltam a leghűbb kitartó, most én akarom-szeretném a legjobban dobni.
Angelo hétfő, 12:40

A lengyelek hiányát a védelmi kiadások okozták, rengeteg fegyvert vásárolnak a koreaiaktól és az USA-ból.
Ennek ellensúlyozására nem emeltek adókat, ezért lett átmenetileg magas a lengyelek hiánya. 
Tehát hamis az az állítás, hogy a közel 7%-os hiányukat szembe állítjuk a 3.6%-os gazdasági növekedéssel. 
Nálunk pedig úgy lett magas a hiány és alacsony gazdasági növekedés, hogy osztogattunk, ami nem tudta beindítani a gazdaságot. 
A magyar végleges hiányadatokra várni kell még és nálam nem jön ki a matek az 5%-os hiányra sem.
6-7% közötti hiányra számítok és szerintem a 7%-hoz lesz ez közelebb.
Kolika
Kolika hétfő, 12:28
Előzmény: #40523  Kolika
Ha Kína visszafogja az amerikai kötvényvásárlást, az a hosszú kötvényeknek rossz hír, az aranynak viszont hosszú távon kifejezetten jó lehet.
Kolika
Kolika hétfő, 12:26
Előzmény: #40521  ktamask
Ha Kína „szóban” visszafogja az amerikai államkötvény-vásárlást és ettől gyengül a dollár, akkor nem az a kérdés, hogy van-e gond,hanem az, hogy mikor árazzák be teljesen.
Kolika
Kolika hétfő, 12:23
Előzmény: #40519  ktamask
A lengyel 3,6% növekedés ára: ~7% hiány és olcsó kamat. Ugyanez EU-pénzzel nálunk is kb. +2% GDP lett volna, nem 0.
ktamask hétfő, 12:23
Előzmény: #40520  Kolika

https://www.portfolio.hu/percrol-percre/816638/kina-dontott-gyengul-a-dollar-1015482
Az amerikai fizetőeszköz arra a hírre gyengül, hogy a kínai pénzügyi felügyeletek az elmúlt hetekben szóban arra utasították az ország legnagyobb bankjait, hogy fogják vissza amerikai államkötvény-vásárlásaikat. Azoknak az intézményeknek pedig, amelyek már most is jelentős kitettséggel rendelkeznek, a meglévő pozíciók csökkentését írták elő.
"Nincs probléma a világban".

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek