Ha nincs is valakinek 50M Ft-ja, és nem is ennyiért vesz lakást, csak 30-35M-ért, akkor is megéri felvenni a 3%-os hitelt (még úgyis, hogy nem állampapírozik) Cserébe drágulnak tovább a lakások, ami nem jó hír.
"De értem és teljesen jó a logika Akárhogy is nézzük, ingyen lakás és 25 év múlva 77M -t kapok." . Plusz a lakás időbeni értéke nagy mértékben növekedni fog. Mai 50 milliós lakás ára 25 év múlva ha csak átlagosan kb 7 százalékos évenkénti drágulást veszünk figyelembe, akkor kb kamatos kamata szerint 230-260 millió forint lesz.
Tehát a 2051G új lakás esetén tökéletes konstrukció. Viszont ha nem lakás céllal fektetem be a jelenlegi tőkémet:Mint írta a kolléga 1/0,6469*0,04= ez pontosan 6,18% kamat évente. Viszont benne van az árfolyamkockázat. Nem vettem érte semmit (hitelből), beleröffentek 10-20-30M-t, 2 év múlva a 10 éves hozamok felmennek 7%-ról 8-9%-ra, az árfolyam 0,4-0,5 közé beesik. A visszaváltással óriási buktát realizálnék, amin még az évi 6,18% kamat sem segít.
A 77M ok. Évi törlesztő 2,9 Évi kamat 3,1 200k marad a zsebben évente. 25 évre ez 5M 77+5=82 Azt írják 150M marad a zsebben...ez nálam nem jön ki. 25 év.. kimondani is sok. Akik eddig hitelből vettek lakást, nem volt 50M ftjuk, mert akkor kpra megvették volna a mostani kamatok mellett. De értem és teljesen jó a logika Akárhogy is nézzük, ingyen lakás és 25 év múlva 77M -t kapok. Arról nem beszélve ha 25év alatt 1x is lenne a hozam 1-2%ra, az árfolyammal akár duplázhatna. És akkor már nem 77 hanem 100M rövid idő alatt
Szia, ezt cash flow áramlás kent is fel lehet fogni. Egyszerűsítve : 50 milliós befektetés. 51G árfolyam: 0,6469. Névérték amit ebből tudsz venni: 50/0,6469. Éves kamat kupon alapján : 50/0,6469*0,04 = 3,1 millió, ez kb 6,2% kupon hozam + 2051ben kapsz 77 milliót (az árfolyam 100% lesz). Persze mindezt jelenerteken érdemes számolni. Az havi törlesztő talán 240e korul van (tőke és kamat) egy 50m hitelre 3%on. Ez kb 2,9 millió egyszerűsítve de persze ezt havi szinten fizeted. Nekem az jön ki h gyakorlatilag 2051ben kapsz 77 m körül, addig kb egyenlő a törlesztő es az állampapír kamat. 77m jelenertke számít 2051bol.
Ehhez 25 éven át mindig ne kell fektetned 7%ra. Ebben csak az sántít hogy az 51G csak 4% őt ad (kupon), nem 7et. Nemtudom is ezt írta. Tehát hogy számoltak?
"Több mint 150 millió forintot kereshet a kormány 50 milliós lakáshitelén, akinek van pénze arra, hogy a hitel nélkül is megvásárolhassa első otthonát.Az RTL Híradó szerint az, aki a kamattámogatott konstrukciót veszi fel, de az ingatlan helyett inkább államkötvénybe fekteti az összeget, megnégyszerezheti vagyonát az adófizetők pénzén. Ősztől bárki kérheti a kedvezményes hitelt.A Bankmonitor.hu számításai szerint az 50 milliós kölcsön után 71 milliót kell visszafizetni a 25 éves futamidő alatt. Csakhogy aki teljes összeget államkötvénybe fekteti, az ugyanennyi idő alatt 228 milliót kap az államkincstártól, és 157 millióval lehet gazdagabb.A Híradó által kérdezett szakértő szerint azok járhatnak jól, akiknek magas a fizetése amúgy is tehetősek."
Magyar Állampapír tulajok