Topiknyitó: Lorne_Malvo 2020. 05. 25. 21:13

Wizz Air részvényesek topikja  

Üdv!
Azért nyitottam ezt a témát, hogy a Wizz Air részvényesekkel meg tudjuk beszélni az aktualitásokat a vállalattal kapcsolatban.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FeherTibi 2026. 06. 14. 13:57
Trump ma "akarja" a békét szentesiteni.
De ebből nem lesz semmi, mert ehhez JD Vance-nak ma Svájdcban kellene lennie. Erről nincs hir, szerintem nincs ott, igazából semelyikük se gondolta ezt komolyan.
Arra volt jó az egész, hogy Trump jövő héten ismét bombázzon
Garajc 2026. 06. 13. 17:00
Előzmény: #4895  Sapi72
Az Air France-KLM is beszállhat az Easyjet felvásárlásába
.
Nyitott lehet a részvételre az Easyjet esetleges megvételében az Air France-KLM-csoport, ha a hírekben szereplő Castlelake befektetési társaság hivatalosan is ajánlatot tesz a brit diszkont légitársaságra.Erről Ben Smith vezérigazgató beszélt, de hangsúlyozta, hogy az Air France-KLM jelenleg nem vesz részt egyeztetéseken az Easyjet felvásárlásáról, és egyelőre csak elméleti lehetőségként tekintenek az ügyre.
.
Az Air France-KLM és a Castlelake nem először működne együtt: a két fél már partner volt a SAS Scandinavian Airlines 2023-as megmentésében és tulajdonosi átalakításában, amely az észak-európai légitársaság Chapter 11 szerinti csődvédelmi eljárásának részeként zajlott.
.
A Bloomberg szerint a nyilatkozat arra utalhat, hogy az Air France-KLM kész lehet szerepet vállalni egy esetleges Easyjet-tranzakcióban, ugyanakkor hivatalos ajánlatról vagy előrehaladott tárgyalásokról egyelőre nincs hír.
.
https://airportal.hu/az-air-france-klm-is-beszallhat-az-easyjet-felvasarlasaba/
Sapi72 2026. 06. 13. 16:24
Előzmény: #4896  Garajc
Igen, a GTF probléma és a CEO kivezetés kb egyszerre cseng le 1.5-2 év múlva. Az F29-es eredmény, ami 2029.márc 31-es üzleti évvel ér véget, brutál lehet, illetve 28 nyara lesz brutál. Addigra szerintem Ukrajna is be lesz csatolva, és olajban fürdik a világ, olcsó kerozinnal. Meglátjuk.
Garajc 2026. 06. 13. 14:47
Előzmény: #4894  Garajc
Két dolog még kimaradt:
» A CEO gépek kivezetése az elkövetkező 3 évben. Ezek miatt (lízing szerződésben vállalt kötelezettség, hogy a visszaadás előtt teljes felújításon kell átesniük a gépeknek) magas most és a következő három évben a karbantartási költség, illetve a könyvben az amortizáció (az amortizáció nyilván papíron rontja az eredményt, nem cash-ben). És persze amíg ezek a gépek üzemben vannak, addig ezeknek a röpülőknek drágább az üzemeltetési költsége is. Ebben az üzleti évben 24 gép hagyja majd el a flottát a flottaterv szerint, a '28-as üzleti évben 25, míg a '29-es üzleti évben pedig 14 és ekkor marad összesen 3 CEO gép.
» A P&W GTF motorok miatt a földön csücsülő gépek visszatérése: most 30 gép parkol, egy év múlva 15-20 közötti számban, míg két év múlva várhatóan 0.
Sapi72 2026. 06. 12. 23:34
Előzmény: #4894  Garajc
Igen, köszi a kiegészítéseket! Ha hozzá vesszük az ukrán, késobb orosz piacot, akkor nagyobbra is nőhet, mint a Ryanair fele. 
Amire kiváncsi vagyok, hogy meddig jut a kockázati tőke az Easyjettel. Nekik is airbusaik vannak, akár készülhet egy 2.Ryanair ha összeadjuk a 2 céget (easy + wizz) plusz profilt vált az Easyjet.
Garajc 2026. 06. 12. 22:54
Előzmény: #4893  Sapi72
No, itt vagyok, vége az amerikai tőzsdének! 
.
Szépen levezetted!!
.
Egy-két kiegészítés részemről:
» Méretgazdaságossági előnyök tovább javítják az eredményt
» Osztalékot is benyomhat, ami további árfolyamemelő hatású
» Európai légipiacon további konszolidációk várhatóak az elkövetkező években, azaz szerintem marad 3 nagy legacy légitársaság és kettő ULCC, mint domináns szereplők. Tehát további piacszerzés lehetséges.
» Az európai légipiac is növekedni fog az elkövetkező években, azaz nagyobb is lesz a "torta". Ráadásul Ukrajna is visszatérhet a piacra.
» Én, személy szerint a LF-ban is várok javulást (szép lenne a 95%)
» A befektetői kategória visszaszerzése további beszállítókkal és üzleti partnerekkel előnyösebb szerződések kötését teszi lehetővé.
» A jövőbeli árfolyamra a számaid tetszenek, annyi hozzáfűzéssel, hogy ezeket a számokat jelenértéken számítva gondolom (de szerintem Te is). Jövőértéken nyílván majd magasabb lesz...
Sapi72 2026. 06. 12. 21:25
Előzmény: #4889  FeherTibi
Mi várható? 50 font felett  kb 3 éven belül, de később elérhető a 100 font. Ilyen tőkeáttételnél (noha nincs pénzügyi tartozása a cégnek) gyorsan mozog az értékeltség. Kb a menetrend az, hogy kb 2 éven belül megvan a befektetési kategória újra, akkortól hitelből veszi a repcsiket és 20 év alatt értékcsökkenti.  A növekedés visszaesik 5%-ra kb. A géppark többségének lecserélése saját tulajdonúra, figyelembevéve a 70%-os operatív lízing arányt, kb 5-év. A nettó eredmény emiatt (is) elkezd nagyon nőni, a lecserélés után a capex visszaesik, hitelt folyamatosan kifizeti, mert pénzgyár lesz. A teljes géppark kb fele lesz a Ryanairnek, a cégérték is, ami 25 Mrd EUR értékű most a Ryanairnél, mondjuk 20 Mrd font. 10 Mrd font érték a 100 millió részvényre pont 100 font. És ebben nincs benne saját részvény vásárlás, ami a 100 millió részvényszámot csökkenti. Szerintem amúgy kevesebb lesz a vége, mert valaki (a Lufthansa?) megveszi a teljes érettség előtt. Viszont az hamarabb lesz 40-50 fonton kb.
Flyer 2026. 06. 12. 20:21
Előzmény: #4890  Garajc
Nagyon jó lenne, most már én is elkezdtem bizakodni. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a megállapodásban. És ezután a bezúgó olajárral hátha a másik háborút is le tudnák zárni.
Garajc 2026. 06. 12. 18:27
Pakisztáni miniszterelnök: Megszületett a békemegállapodás „végleges szövege”
FeherTibi 2026. 06. 12. 17:25
Előzmény: #4883  Garajc
Egy kicsit távolabbra tekintve,  a harmadik, "Érett" szakaszra, ott milyen árfolyam lenne elérhető ? Mennyi lehet a "többszörös" árfolyam ? 2x10 =20 font ?
Garajc 2026. 06. 12. 17:05
Araghchi: Deal with US has never been closer
Adamka 2026. 06. 12. 16:41
Ennek felismerése kapcsán is szálltak ki sokan ebből a cégből/papírból valószínűleg. 
Adamka 2026. 06. 12. 16:39
Előzmény: #4883  Garajc
A 2-es és a 3-mas szakas közti átmenet, azért nem teljesen egyirányú, de ja. kérdés, hogy Váradival át lehet e lépni a 2-es szakaszból a 3-mas szakaszba, még nem volt rá példa. Sajnos annak a céges-vállakozó (szocio)kulturközegnek ahonnan ő jön, nem igazán van tapasztalata a fenntartható-konzervatív dolgokban. Destruál vagy konstruál, a kettő között hiányzik a megfelelő tudás.
OSZLOPOS 2026. 06. 12. 15:40
elcsúful a végére, nincsenek meg a szintek. Bár van még kevés idő, de inkább beleadás lesz a hétvégére.
Garajc 2026. 06. 12. 15:19
Az iráni tárgyalófelek állítólag tagadják, hogy vasárnap aláírják a megállapodást
.
Az iráni Fars hírügynökség pénteken jelentette, hogy az iráni tárgyalók cáfolták a médiában megjelent pletykákat, miszerint megállapodás született Irán és az Egyesült Államok között, és azt vasárnap Genfben írják alá. Donald Trump amerikai elnök azt is állította, hogy egy 60 napos tűzszünetről szóló megállapodást is aláírhatnak ezen a hétvégén. „Az iráni felülvizsgálati és döntéshozatali folyamat még nem zárult le” – mondta egy, az iráni csapathoz közel álló forrás. 
Garajc 2026. 06. 12. 14:43
Előzmény: #4882  wizz001
Ahogy mondod: a dolog komplex!! Lásd például Elon Musk cégeit! Jellemzően súlyosan veszteségesek, sőt vannak amik még gyakorlatilag bevételt is alig termelnek. Ettől még a részvény-árfolyamaik szárnyalni tudnak. A víziót árazza a piac. A növekedési sztorit. Ezekhez képest a Wizz gazdasági értelemben egy normális cég. Tehát van bevétel és azt növekedésre fordítja. Nincs osztalék sem, mert azt is növekedésre visszaforgatja. (Ha nem növekedne és így erre nem költene, akkor lenne akár nyeresége is, amit osztalékként ki is fizethetne.) A cégeknek van egy életciklusgörbéje. Négy fő ciklus van. Az elsőt (a legkritikusabbat (Bevezető szakasz)) túlélte a Wizz. Most a második fázisban van (Növekedési szakasz). Csak itt most belegabalyodott a Wizz sok előre nem kalkulált problémába, amelyek egy részéről nem tehet, egy másik részéről pedig figyelhetett volna rájuk jobban, míg egy harmadik részt fullba ők okozták a pancserségükkel. Ezért ilyen olcsó most a részvény. Ha ezekből kimászik akkor kábé tök ugyanez a cég többszörösét fogja érni. Ha pedig tovább tud lépni a harmadik szakaszba (Érettség szakasza), akkor pedig nem fogod tudni hova rakni már a pénzt, amit a Wizz részvényein keresel a mostani árfolyamhoz képest (Ebben a szakaszban van a Ryanair).
.
Csak most már másszunk ki innen!! Illetve mindenki fejezze be a háborúkat és a P&W javítsa ki a hajtóműveket!!
wizz001 2026. 06. 12. 14:13
Előzmény: #4879  Garajc
Jogos. Viszont kisbefektetői szempontból sajnos probléma. "Érteni vélem" a menedzsment piacszerzési logikáját, de ebben komoly kockázatot is látok. Nem tudom, hogy meddig lehet a sztorit eladni, de a piac (ha tényleg veszteséges lesz) ezt büntetni fogja. Bizonyos szempontból a részvényesek érdekeit is nézni kell. Tehát a dolog komplexebb - legalábbis szerintem. Meg kellene találni az arany középutat, nem egyirányú utcába hajtani...
OSZLOPOS 2026. 06. 12. 13:48
Előzmény: #4876  FeherTibi
nem, a Wzzairnek a kerozin ár számít. Csak arra nincs ilyen kereskedés, mint olajra. Mivel az az alapanyag, "elfogadott" azt nézni, de vannak azért különbségek a mozgásban.

Topik gazda

Lorne_Malvo
Lorne_Malvo
4 1 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek