Szerintem az a különbség Bukta Gábor és a többi elemző között, hogy ő bátran előre árazza a változást, a többiek meg megvárják az eredményeket. Ilyenkor szokott lenni az, hogy a piaci ár meghaladja a célárakat és az elemzők utána kullognak a fundamentum változásának. Ez nyilván kevésbé rizikós stratégia, de kevésbé hasznos is a befektetőknek.
"E tekintetben a Wizz Air kidolgozott egy átfogó tervet arra vonatkozóan, hogyan lehet a szolgáltatásokat újra bevezetni Ukrajnába, körülbelül hat héttel a hatósági zöld jelzés után. Ez az első év végére 5 millió, a harmadik évre pedig 15 millió utasforgalmi lehetőségnek tekinthető." (Részlet a FY25 jelentésből) . Átlagban egy utason egyúton kb. 10€-t lehet keresni. Tehát 50»»150millió € plusz nyereség. Árfolyamban nem tudom megtippelni, de a tőkeáttétel miatt, illetve ahogy AviTrader is matekozta (jelenleg a break even point környékén bóklászunk és ezt a Concorde is így számolta), ez azért megtolhatná a nettó profitot a pluszos tartományba és az meglökné az árfolyamot felfelé rendesen... . Megj.: Ez csak egy primkó matek volt részemről, ennél azért jóval összetettebb számításra volna szükség, de ahhoz a számok egyrészt nem állnak rendelkezésünkre, illetve az ukrán adókról, reptéri díjakról és a leendő valós utasforgalomról lövésünk sincs nemcsak nekünk, de a Wizz-nek sem.
hogy hatna az árfolyamra, ha mondjuk holnap véget érne az orosz-ukrán háború ? 16 font ? Kár, hogy az osotba Európa viszi tovább a háborút. Szerintem Zelenszkijt puccsal meg fogják döndeni
Kábé június óta az összes fapados légitársaság árfolyama esik (kivéve a Ryanair!). Együtt nyűglödik az összes papír a szektorból (Jet2, easyJet, TUI, stb.)
Elvileg igen, de a valóságban az elkövetkező 12 hónapban ezt kb 4-szer módosítani fogják. Van, aki izgágább (pl. J.P. Morgan) és kb havonta változtat és van aki kényelmesebb és csak évi kb. kétszer... . Inkább azt érdemes figyelni, hogy melyik irányba változtatnak és mekkorát, illetve az összképet, tehát az előrejelzések összessége merre mozdul. A számokat önmagukban nem érdemes szó szerint komolyan venni!! Pl az egyik tutira veszi, hogy végetér az ukrán-orosz háború, míg a másik eszkalációval számol (pl. drónokkal hazavágják a repterek működését) és ezt mi nem látjuk a számításaikban (mert azt nem teszik közzé), csak egy számot a végén, amit kiraknak... . A Concorde legalább ír valamit hozzá, egyébként nem ez a jellemző a többieknél...
Egy picit az van ebben az én véleményem szerint,hogy nyomás alatt van a H2 RASK. Szerintem ez jobban bántja az elemzőket mint a 20%-ról 12%-ra csökkentett növekedési terv amit amúgy is folyamatosan kritizáltak. Csináltam egy saját kalkulációt és a H2 ASK,CASK,RASK előrejelzés alapján amit múlt heti prezentációban megadtak, nagyon break even közelinek tűnik a dolog F25-höz hasonlóan. Benne van hogy minuszos lesz az év. Szerinem ez bántja őket.
Erre nem is gondoltam, de jogos. A hatékonyságon arra gondoltam, hogy a flotta kb. 15%-a a földön van (hajtómű probléma + három gép Ukrajnában.). Az ukrainai gépek után a Wizz airnek havonta kell fizetni a lízing díjakat és senkitől nem kap kompenzációt a vesztesség miatt, de a Pratt & Whitney sem fedezi állítólag az összes költséget vagy elmaradt hasznot a hajtómű problémák miatt. A Ryanairnél úgy hogy minden gép a levegőben van és termel, a nettó profitmarzs kb. 10%. Ilyen szempontból egyáltalán csoda, hogy a Wizz air a jelenlegi állapotában tud nyereséget termelni. Az A321 CEO-NEO csere egyébként 15-20% üzemanyagköltség spórolást jelent ülésenként, a Wizz air üzemanyagköltsége meg az összes költség 40%-a, azaz egy gép csere 6-8%-os költség csökkentést (profitmarzs emelkedést) okoz.
Az eddigi összes új célár Q2 jelentés óta:RBC Capital Markets: 1250p→1200p Deutsche Bank: 1400p→1250p Morgan Stanley: 1,000p Barclays: 1,400p→1,500 Peel Hunt: 1,150p Kepler Capital: 1,600p AITR: 1,044p→1,090p
Wizz Air részvényesek topikja
Azért nyitottam ezt a témát, hogy a Wizz Air részvényesekkel meg tudjuk beszélni az aktualitásokat a vállalattal kapcsolatban.