Topiknyitó: harlem 2020. 01. 25. 23:26

CoronaVirus  

Az alábbi linken olvasható bejegyzések alapján komoly egészségügyi problémával néz szembe a Világ, ami rövidesen jelentős hatással lehet a világgazdaságra is
https://mobile.twitter.com/hashtag/Wuhan?f=live
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
odonke06 2020. 03. 24. 10:27
Előzmény: #9207  euler
#9260
Teljesen egyetértek.
Mi az elején karanténba helyeztük magunkat, már egy hete nem voltunk az utcán.Ettől többet nem tehetünk családon belül a terjedés megakadályozásáért. Korábbi beírásomba írtam  hogy a lányom és a barátja ausztriából jöttek haza, találkozhattak fertőzöttel. Hivatalos hozzáállás, maradjanak otthon. 2 nap múlva karanténba helyezték a területet ahonnan jöttek, másnap felhívták a lányomat hogyan érzi magát, van-e mód lakáson belül az elkülönítésnek, volt, így otthoni karanténba került. El mondták, ha lesz kapacitás kijönnek és csinálnak nála tesztet, ha nem jönnek és nem romlik az állapota két hét múlva gyógyult . Másnap jöttek a rendőrök hoztak papírt a kapura  felírták a gyerek és a feleségem adatait. Tegnap kapott a lányom papírt a a karanténba helyezésről.
Felmerülő Kérdések:
-vajon hányan zárták magukat önként karanténba a külföldről hazatérők
-hányan tagadták le ha veszélyes helyről jöttek
-ha valakit házi karanténba helyeznek a saját otthonában, nem kellene a vele együttélőket is karanténba helyezni, akkor mi ketten mehetünk bárhová?  Nem egy túl költséges az adófizetőknek a házi karantén.
A beírásaimban a helyzet fonákságaira próbálok csak rávilágítani.
Törölt felhasználó 2020. 03. 24. 10:27
#9259
ja és a parlament törvénytelenül ül össze ugyanis zárt helyen tilos 100 felett tartozkodni
signal2
signal2 2020. 03. 24. 10:26
Előzmény: #9254  euler
#9258
Arról beszélek, hogy sem neked, sem másnak fingja sincs, hogy mik lennének az optimális intézkedések, és LEHET, hogy túl vannak tolva már a korlátozások. Leírhatod, hogy SZERINTED nem, és még ez is kevés, én meg azt mondom, hogy nem tudjuk.
Ha itt (https://atlo.team/koronamonitor/) megnézed a SIR-modell szerinti előrejelzést, akkor talán a rózsaszín pálya lenne a legoptimálisabb. Ez azt feltételezi, hogy az emberi kapcsolatok 25%-kal csökkennek. Szerintem ez már rég megvalósult. Kíváncsi vagyok, melyik országban hogyan cseng le a dolog.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 03. 24. 10:24
#9257

Angoloknál ez volt a múlt héten, azóta gondolom újabb segítségeket vezettek be:
 
·         Government is going to help pay wages through a retention scheme. Any employer is eligible and can apply for a grant to cover 80% of retained workers up to £2,500 per month. Initial three month period, with no limit on amount of funding available. ·         Extension of interest free period on loans: now 12 months (previously 6 months). Loans available from Monday. ·         Deferring on VAT payments: no business will pay VAT from now until end of June. We will then have until the end of the year to pay those bills. ·         Government is in negotiations to buy a so-called antibody test to determine if individuals have had the disease.
Törölt felhasználó 2020. 03. 24. 10:22
Előzmény: #9254  euler
#9256
gondoljunk bele én most is fizetem a kivát járulékokat ,de az állami alkamazottak otthon ücsörögnek és ezt fizetem,na ebböl lett elegem,na viccoltam,naivák feladora
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 03. 24. 10:22
Előzmény: #9254  euler
#9255
Itt is leállt és a szereplőket szerencsésebb országokkal ellentétben szarban is hagyják. Tisztelet a kutyakozmetikus taxis kesmás kivételnek. Összehasonlításképp lásd az előző írásomat Dániából.
euler 2020. 03. 24. 10:17
Előzmény: #9236  signal2
#9254

"És akkor a végén kiderül, hogy Ésszerűbben kellett volna bánni a gazdaság teljes leállításával."
.
Miről beszélsz? Inkább arról van szó, hogy Orbánék ettől félnek a legjobban, ezért lehettek a gyenge és felemás járványügyi, egészségügyi intézkedések. Titokban szerintem a nyájimmunitásra bazíroztak.
De belátták talán, hogy nem működik, fordulnak (ld eszközbeszerzések), csak nehogy későn legyen és már ne lehessen bepótolni amit az elején elmulasztottak. Jó esély van rá.
Be kellett látniuk, hogy a gazdaság gyakorlatilag már leállt, azt a szerencsétlen gazdasági adottságaink miatt nem is tudnánk megakadályozni, a gyenge és felemás intézkedéseik meg nem is alkalmasak erra. A gazdaság itt védhetetlen, ez nem (csak) pénzügyi válság.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 03. 24. 10:15
#9253

https://www.facebook.com/andras.szurdi.5/posts/10222086630412770 
 
Andras Szurdi A levél írója, kedves barátom, velem egyidős (75 éves), nyugdíjas mérnökember, aki évtizedek óta él Dániában. Én kérdeztem tőle, hogy mi a helyzet most Dániában. Erre válaszolt.
 
Andras SzurdiTegnap, 0:43 · Kedves András! A Corona krizis miatt a politika itt "szunetel", a segelycsomagokat a parlament egyhanguan szavazta meg naprol napra baloldaltol a jobboldalig minden párt reszvetelevel - az elso csomag 1800 milliard HUF-nak felelt meg, a masodik csomag 4000 milliard HUF es szukseg eseten megduplazhato. Az allam, a munkaadok es szakszervezetek megallapodtak abban, hogy a hazakuldott munkavallalokat hogyan segitsek. Az allam allja a fizetesek 75-90%-at egy maximumig attol fuggoen, hogy milyen tipusu cegrol van szo. Itt nem kell az embereket osszetartasra es egymas segitesere buzditani, mert megy magatol. Nincs torzsalkodas, migransozas, dogoljon meg a szomszed tehene is. Az iskolai tavoktatas par nap alatt beindult, az idosekre vigyaznak, a korhazak felkeszultek. 10000 onkentes nyugdijas orvos, apolono es egyeb egeszsegugyi szemelyzet jelentkezett egy job-bankba. 4000 apolonot kepeznek at intenziv osztalyos munkara. A 24-oras szolgalatok alkalmazottainak a gyerekeire vigyaznak stb. A veszely nem mult el, a java hatra van, mert azzal szamolnak, hogy a csucs utan a nyari honapokban is lesznek ujabb fertozottek.
A politikai vezetes hallgat az egeszsegugyi szakma legjobb szakertoire, akik nyugodtan es ertehetoen kommunikalnak a publikummal, minden adat es terv nyilvanos. Ujsagirok kerdeseire kimeritoen valaszolnak es oszinten megmondjak, amikor valamire nem tudnak valaszolni tapasztalat hianyaban.
Daniaban emelkedett a fertozottek szama es 42 beteg van respiratoron, 13 halaleset van, ugy tudom mindnek volt mas kronikus betegsege. Az orszagban kb. 1200 respirator van, ebben benne van a hadsereg keszlete es az állatorvosok (!) gepei is. "Leporoltak" a felreallitott, de uzemkepes gepeket is. Folyamatosan vasarolnak uj gepeket. Kb. 500 intenziv ágy van a korhazakban, de at tudnak alakitani mas osztalyokat is intenzivre.
Mig MO-n a rezsim megszuntetett fontos egeszsegugyi intezmenyeket a "burokraciacsokkentes" neveben, addig a dán hasonlo hatosagokat nem bantjak, sot megerositik. Az Egeszsegugyi Igazgatosag Igazgatoja egy nagy gyakorlatu orvos. Ujsagirok kerdeztek tole, hogy mi a helyzet, ha gyors donteseket kell hoznia, mint hivatalnoknak - erre azt valaszolta, hogy kellett neki mar elet-halal felett dontenie, amikor perceken belul kell elvegezni egy csaszarmetszest, ugyhogy teljesen nyugodt. Az epidemiologia vezetoje egy europai hiru szakember. A dán egy pragmatikus nep, ha problema van azt mondjak, hogy "megoldjuk", utana elgondolkoznak azon, hogy mit lehetett ebbol tanulni. A TV-ben minden este van egy 30 perces musor, ahol a TV sajat orvosa csinal kozertheto interjukat kulonbozo szakteruletek legjobbjaival, lehet kerdeseket bekuldeni es valaszolnak a legkozerdekubb kerdesekre. Daniaban 15000 lakost toboroztak, akiket hetenkent egyszer megkerdeznek, hogy hogy vannak, milyen tuneteket tapasztalnak, ha tortenetesen megbetegszenek. A tunetmentes vagy enyhe lefolyasu fertozesekrol a hatosagok nem tudnak, ezzel a modszerrel kovetni lehet, hogy hol alakulhatnak ki betegseggocok, kor, foglalkozas, helyseg szerint. En is jelentkeztem, es latom, hogy a mi iranyitoszamunk alatt 90-en vagyunk.
Mi szemely szerint otthon maradunk, a bevasarlast attereljuk hazhoz szallitasra. Az egyik ilyen elelmiszer webshop napok alatt 200 sofort vett fel.
Üdv: a másik András
euler 2020. 03. 24. 09:59
#9251
 Interjú. „Most kell teljes kijárási tilalmat elrendelni”  
A szakértő legfontosabb ajánlásai:
  • politikai csatározások helyett szakmai döntések;
  • védőfelszerelések biztosításának megszervezése az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett munkakörben dolgozók részére;
  • egészségügyi dolgozók felkészítése, képzése, oktatása, nemzetközi tapasztalatok alapján;
  • nagyszámú tesztelés, izoláció;
  • lakosság maximális mozgáskorlátozása, kontaktminimalizálás.

Peterbond 2020. 03. 24. 09:54
Előzmény: #9243  arabka
#9250
Egy négy nappal ezelötti hír:
"A legtöbb megbetegedést Olaszországban regisztrálták Európában. Itáliában több mint 148 ezer tesztet végeztek el. Németországban ez a szám meghaladja a 160 ezret. Az ottani illetékesek azt ígérték, hogy hamarosan felpörgetik a tesztelést az országban. Spanyolországban, ahol szintén meredeken emelkedik a betegek száma, nem hoztak nyilvánosságra adatokat arról, hogy hány tesztet végeztek el. Az El País című lap úgy becsli, hogy 30 ezerre tehető ez a szám. A madridi egészségügyi tárca azt ígérte: több vizsgálatot végeznek majd el, akinek bármilyen betegségre utaló tünete van.Franciaország március 10-ig közölte az elvégzett tesztek számát. A hatóságok szerint napi 1200-2500 teszt elvégzésére van laborkapacitás az országban. Így feltehetőleg 24.600 és 35 ezer közé tehető az elvégzett ellenőrzések száma. A francia hatóságok közlése szerint már csak a komoly esetek tesztelésére összpontosítanak.Nagy – Britanniában eddig 50 ezer embert vizsgáltak meg koronavírus-fertőzöttségre, és további vizsgálatok elvégzésére készül a szigetország. "
Egy másik 6 napos cikkből:
"Az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (Kassenärztliche Bundesvereinigung - KBV) keddi adatai szerint csak a szervezethez tartozó rendelőkben - vagyis a kórházakat, klinikákat nem számolva - és egyedül a múlt héten 35 ezer korornavírus-teszthez vettek mintát. Az érdekképviselet kiemelte, hogy csak indokolt esetben, a vírus által okozott betegségre (Covid-19) utaló tünetekkel vagy bizonyítottan fertőzött emberekkel érintkezés után érdemes felkeresni a rendelőket. Közleményük szerint a németországi laboratóriumok kapacitása napi 12 ezer teszt elvégzésére elegendő."
A Németek nagyon korántól kezdve tesztelnek nagyon sokat így kiszűrik a potenciális fertőzötteket és nagyobb arányban az enyhe tünetűeket is akiket elkülönítenek. A napi tesztelési kapacitásaik is többszöröse az említett 3 országénak.
arabka 2020. 03. 24. 09:52
Előzmény: #9245  Törölt felhasználó
#9249

Először csak Német és Angol adatokat összehasonlítani aztán gondoltam a 2 fő gócpont Spanyol, Olasz ne maradjon ki , ezért lettek azok kiválasztva. Amúgy  Francia és Kínai adatok már nem szélsőértékek .
  Franciaország : 20123/862 =  23,3 kb 23    Franciaországban az igazolt fertőzöttekből minden 23, halt meg
 Kína : 81545/3281 = 24,8  kb 25                    Kínában  az igazolt fertőzöttekből minden 25. halt meg.
Drian875
Drian875 2020. 03. 24. 09:36
Előzmény: #9240  Törölt felhasználó
#9248

megnéztem: "A SIR-modell a csak már ismert, múltbéli adatokkal számol, csak az aktív fertőzötteket veszi figyelembe, azt nem kalkulálja bele az eredménybe, hogy hány megbetegedett lehet aktuálisan a közölt adatokhoz képest, viszont jövőbeli potenciális fertőzötteket számol. A modell a becslésnél azt feltételezi, hogy minden változatlan marad, tehát egy közben beálló körülmény, például egy újabb kormányzati intézkedés módosíthatja a becslést." Azzal kalkulál, ami bizonyított.
El tudom képzelni, hogy a tegnapi különbséget a teszt darabszám változása okozta.
Peterbond 2020. 03. 24. 09:30
Előzmény: #9246  Peterbond
#9247
"ha egy olasz vagy spanyol orvost kérdezel akkor ők lehet még ezt is keveselni fogják."
Itt az intézkedések szigorúságára és mértékére gondoltam nem a fertőzöttekre és halottakra.
Amik amúgy sehol sincsenek a Vuhani teljes zárlathoz képest még Olaszországban sem.
Peterbond 2020. 03. 24. 09:28
Előzmény: #9236  signal2
#9246
" Egyébként még a 9000 fertőzött is lepkefing lenne egy általános influenzáshoz képest. És akkor a végén kiderül, hogy Ésszerűbben kellett volna bánni a gazdaság teljes leállításával."
Ezt utólag lehet majd elemezgetni. Különösen, hogy végül kb senki se merte megjátszani hogy inkább hagyjuk az egészet a fenébe és termeljünk tovább. Nézőpont kérdése amúgy. ha egy olasz vagy spanyol orvost kérdezel akkor ők lehet még ezt is keveselni fogják.
Apropó lehet én maradtam le róla de sima influenza járvány idején is a folyosón fekve "tárolják" a betegeket mint most már nem csak olaszo-ba és spanyolo-ba?
Ne vedd személyes támadásnak de mindenki itt fitymálja le már mióta hogy hát amúgy kevés a fertőzött és a halott. HÁT basszus EZ volt a cél az uintézkedésekkel. Hogy ne legyen influenza szintű fertőzötti szám mert akkor tábori sátorba kell tüdőgyulladásosok ezreit kezelni. Tényleg valamelyik országnak be kell vállania pár tízezer halottat hogy lehessen mutatni hogy na tessék megmondtuk? Én kurvára nem szeretném egy országnál se és remélem itt fogja mindenki szidni az intézkedéseket 5 hónap múlva hogy csak 50.000 halott volt a világban miközben az influenza elvisz százezreket.
Törölt felhasználó 2020. 03. 24. 09:22
Előzmény: #9243  arabka
#9245
Franciaorszagot miert hagyod ki a felsorolasbol?
Törölt felhasználó 2020. 03. 24. 09:22
Előzmény: #9243  arabka
#9244
Franciaorszagot miert hagyod ki a felsorolasbol?
arabka 2020. 03. 24. 09:21
#9243

Érdekesség  most nézem a portfolio oldalán pl : Németország , Nagy-Britannia , Spanyolország , Olaszország ha   összehasonlítom .
Ország : fertőzött / halott =  minden hányadik  igazolt fertőzött halt meg .
Németeknél  : 29056/123 =  236                 Nagy-Britannia :  6726/336 = 20  
Spanyolország : 35136/2311 =  15             Olaszország :  63927/6077 =  10,5
Németeknél az igazolt fertőzöttekből minden  236..  ember halt meg 
Nagy-Britanniában az igazolt fertőzöttekből minden  20.  ember halt meg
Spanyolországban az igazolt fertőzöttekből minden  15.  ember halt meg
Olaszországban az igazolt fertőzöttekből minden  10,5   ember halt meg
Vannak eltérések.
badsector1
badsector1 2020. 03. 24. 09:16
#9242
"Nyilvánosan bocsánatot kért a cseh miniszterelnök a járvány kezelése alatti hibáikért
Csehország fennállása óta soha nem volt kitéve ilyen nehéz próbatételnek, mint a mostani koronavírus-járvány – jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök az ország lakosságához intézett hétfő esti beszédében, amelyben elnézést kért a kormánya által elkövetett hibákért is."  
  
Adjuk oda a sohasem hibázó orbánt a cseheknek.
memet 2020. 03. 24. 09:13
#9241
Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából – közölte kedden reggel a miniszterelnök közösségi oldalán.
https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-megerkezett-egy-egeszsegugyi-szallitmany-kinabol-7922903/

Topik gazda

harlem
harlem
4 4 4

aktív fórumozók