amit én írtam: "MINŐSÉGI OKTATÁS"... remélem így már világos és nem húzol párhuzamot az általam leírt óhaj és Lannert mondatai közt; mert el kell határolódjak tőlük, ugyanis én nem azt mondtam, amit ő... ismétlem : MINŐSÉGI OKTATÁS
bocsánat, ezt kifejtenéd??? Azt állítod, hogy ebben a fórumban nincs igény a valóság ismertetésére??? Azt állítod, hogy ebben a fórumban nincs igény a szakmaiság minimumának elvárására??? ejha...
Igen, erről Lannert Judit is nyilatkozott az egyik korai interjújában. Felsorolta azokat a tárgyakat, amelyeket be kell hozni az iskolába. Köztük a pénzügyi ismeretek tanítását. Csak nem nézte meg, hogy már kb. 10 éve benne van a kerettantervben: 12. évfolyam, történelem tantárgy. Sőt, az új NAT2020 már ezen az évfolyamon "Állampolgári ismeretek" néven be is hozta, aminek tárgyi moduljaként szerepel. Ezt megelőzően a "Társadalomismeret" tárgynak is kötelező eleme volt. Sőt, már régóta minden évben van pénzügyi témahét Egy oktatási miniszternek érdemes tájékozódnia a nyilatkozatok előtt. :-)
Ahogy én is ironikusan írtam a szofizmát! De ha már irónia: égető szükség van a minőségi oktatásra, beleértve a mikro- és makroökonómiát, nemzetgazdaságot és legalább alapfokon a fiskális - és monetiáris gazdaságpolitika ismereteit
Sajnos hibás következtetést vontál le arról, amit írtam. Pontosan azt írtam, hogy teljesen hibás az árfolyamból (pontosabban CSAK az árfolyamból) következtetést levonni az aktuális kormány munkájáról. Az általad leírtak a klasszikus szofizma jegyeit mutatja
Ha az okfejtésedet a forint árfolyamváltozásának okairól elfogadjuk, akkor kimondható: a forint április 12-ét követő jelentős erősödése sem a Tisza hatalomra kerülésének tudható be, hanem a befektetők véleményt mondtak a Fidesz 16 éves, akkor ciklust záró - ezek szerint rendkívül jó - teljesítményéről. :-)
Racionálisan, tényszerűen a forint "gyengülésére" azt állítani, hogy a piac elvesztette volna a türelmét, vagy hogy a jelenlegi kormány nem jól tenné a dolgát, egész egyszerűen minden alapot nélkülöző, klasszikus ellenzéki (értsd: Fidesz-kdnp) propaganda duma. Ezen állításom egyik legerősebb indoka pedig nem más, mint az, hogy a piacok és a kormány gazdaságpolitikája közti viszonyt nem az árfolyamban kell keresni (mert az ugyebár a monetáris politika része), hanem az állampapírok után fizetendő kamatok mértékében kell keresni, (ami ugyebár a fiskális politika része) Mert ha abból a feltevésből indulunk ki, hogy a forint árfolyamának gyengülése nem más, mint a kormány munkájának minősítése, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy az Orbán - kormány milyen minősítést kapna, hiszen 268 Ft-os EUR árfolyam mellett vette át a kormányzást, és a csúcson 430 feletti árfolyam is volt... Nem védve a jelenlegi kormányzatot, szimplán csak az objektív tényekre és a közgazdász tudásomra hagyatkozva a forint gyengülésére a válasz: Kamatot emelt a FED (és további emeléseket lengetett be) és az EKB is, ezért a legutóbbi kamatdöntő ülésén az MNB nem tudta tovább csökkenteni az irányadó alapkamatot; tehát: A forint erejét az elmúlt időszakban jelentős részben az biztosította, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapkamata (5,50%) lényegesen magasabb volt, mint a nyugati kamatszintek. Azzal, hogy a Fed 3,75%–4,00%-ra, az EKB pedig 2,50%-ra emelte az irányadó rátáját, ez a védőhálóként szolgáló különbség összeszűkült. A kisebb kamatkülönbözet miatt a külföldi befektetők számára kevésbé éri meg forintot tartani (csökken a carry trade pozíciók vonzereje), ami tőkekivonáshoz és a forint gyengüléséhez vezet. Továbbá a feszült geopolitikai helyzet tovább erősíti az USD-t, mert megnő a SAFE HAVEN, tehát menekülőeszköz - funkciója. Nagyon bízom benne, hogy a fórumtársak jelentékeny hányada követi a Portfolio Checklist podcastot, ahol a napokban pont ez volt a téma! A piacok a jelenlegi kormány ténykedését legkorábban október közepén fogják majd "minősíteni", amikor bemutatásra kerül a jövő évi költségvetés... Továbbra is az objektivitást, a tényeken alapuló kommunikációt tartom üdvözítőnek!
Most mar csak tenyleg arra varok, hogy minden aminek kell az arfolyamban is tukrozodjon vissza… ha a politika nem tonkretenni akarna a ceget , hanem tamogana, mar 10k felett lenne az arfolyam
Ha az októberi kötvénykibocsátás ténylegesen sikerül, annak feltételei — összeg, kamat/hozam és befektetői kereslet — sokkal többet fognak mondani a piac 4iG-kockázatértékeléséről, mint egy vállalati sajtóközlemény. Azt gondolom az idő nekünk dolgozik.
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.