Topiknyitó: betgyuri 2019. 07. 07. 22:40

NEW OPUS GLOBAL  

Létrejött az új Fórum.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
betgyuri
betgyuri szombat, 14:30
Előzmény: #185899  Labanc
Labanc, na látod, örülök, hogy tisztáztuk, részemről sincs harag!  A Titász-Tigáz vonalon szerintem az a fő kérdés, hogy hiába érnek sokat maguk a hálózatok meg az eszközök a földben, ha közben óriási tőkeigényük van. Az MVM megkapta a 140 milliárdos ingyen támogatást az RRF-ből a hálózatkorszerűsítésre, a Titászt meg kizárták belőle az átláthatósági feltételek miatt. Márpedig a transzformátorokat, vezetékeket, okosmérőket muszáj cserélni és bővíteni az új ipari fogyasztók meg a napelemek miatt, különben büntet a hivatal. Ha nincs uniós forrás, ezt mind saját zsebből vagy piaci hitelből kell kigazdálkodni, ami brutálisan elviszi a profitot meg a szabad pénzt a következő években. Szóval az eszközérték megvan, ebben igazad van, de amíg az állami környezet meg a forráshiány ekkora teherként ül a nyakukon, addig a piac sajnos nem az elméleti vagyont, hanem a valós készpénzáramlást árazza. Ezért óvatoskodik most a nagytőke is.”
Labanc
Labanc szombat, 14:24
Előzmény: #185897  betgyuri
Ezt már elhiszem hogy te írtad :)
Nem tudom Marika hogy miért kerülne ki innen a titász, tigáz, de valóban itt már csak az a fő zászlóshajó... ami szerintem már önmagában annyit ér, mint a jelenlegi részvényárfolyam
TmsKal szombat, 14:19
Előzmény: #185895  Labanc
Köszönjük labanc úr, kérem ne kommenteljen ide többet. 
betgyuri
betgyuri szombat, 14:19
lablanc, ne nevettess már... Manapság ha valaki nem két soros trágár tőmondatokban köpköd a klaviatúrára, hanem leül és leír egy normális, tagolt véleményt a számokról, az nálad már rögtön egy gép? Hús-vér ember vagyok, saját kézzel gépelek a monitor előtt, csak éppen nem az indulataimra hallgatok, ha a tőzsdéről van szó. Nem kell semmilyen mesterséges intelligencia ahhoz, hogy az ember megnyissa a BÉT oldalát, megnézze a gyorsjelentésben az 1,9 milliárdos profitot, a záróban lesöpört 300 ezer darabot, és tisztán lássa a kockázatokat.Ha a rideg számokkal meg a tényekkel nem tudsz mit kezdeni, az a te dolgod, de ezt a 'biztos robot írja' mesét engedd el, mert csak arról árulkodik, hogy valós érved már neked sincs a felvetésekre.
Marika113
Marika113 szombat, 14:02
Azt nem értik itt sokan ha a titász + tigáz kikerül a csoportból az opusnak kampó. Srvre van pénz, van cashflow.
Labanc
Labanc szombat, 13:46
Szerintem ide se kommentelek többet, mert hús-vér emberek véleményére vagyok kíváncsi, nem egy AI-ra, amelynek meg van adva hogy hogyan és milyen hozzáállással válaszoljon...
Ennél már csak az appos szekta a rosszabb...
betgyuri
betgyuri szombat, 13:15
Előzmény: #185891  atakama
Atakama, szerintem kezdjük a legfontosabbal: senkivel sem vagyok egy csapatban, és nem 'verünk le' semmit.Véleményem szerint ha valaki azt hiszi, hogy egy fórumos bejegyzéssel le lehet nyomni az árfolyamot 18%-kal, vagy hogy miattam öntött ki valaki a záróaukcióban 300 ezer darabot 70 millió forintért, az nagyon túlbecsüli a fórum erejét. A piacot a nagybefektetők, az indexalapok és a gazdasági realitások mozgatják, nem a kisbefektetői eszmecserék.Hogy a kérdésedre is őszintén válaszoljak, hogy mennyiért vennék:Jelenleg semennyiért, mert számomra a tőzsdén az első szabály: nem nyúlunk a hulló késbe.Azt gondolom, amíg nem látni tisztán az energetikai szegmens sorsát (hogy a TITÁSZ kiesett 140 milliárdos RRF-pénzét miből pótolják, vagy eladják-e az MVM-nek/MOL-nak), és amíg az építőipar bevételei a harmadára esnek, addig bármilyen szinten veszel, rulettet játszol.Ahhoz, hogy vételen gondolkodjak, vagy látnom kellene a fundamentális fordulatot a negyedéves jelentésekben (hogy a profit nem 1,9 milliárdra zsugorodik, hanem újra stabil készpénzáramlást termel), vagy pedig egy olyan extrém mély, 200 forint alatti túladott zónát, ahol a könyv szerinti érték és a likvid eszközök már túlzott biztonsági tartalékot adnak.
Úgy gondolom, nem pánikot kell kelteni, hanem egyszerűen nem szabad becsukott szemmel menni a kockázatok felé. Én pont azért tudok teljesen higgadtan írni, mert egy forintom sincs benne: se lebeszélni nem akarok senkit, se olcsóbban megvenni a részvényét. Csak a számokat és a tényeket nézem.”
betgyuri
betgyuri szombat, 13:12
Előzmény: #185892  Labanc
Szerintem jó, hogy tisztáztuk az opciós hátteret, de véleményem szerint ebből most egy újabb csodavárást (SRV program) felépíteni megint túlzott optimizmus.
Azt gondolom, érdemes a dolgok mögé nézni:
1. A 7,4 millió darab és az illikviditás: Abban teljesen igazad van, hogy ekkora pakkot a nyílt piacon 250 forinton nem lehetett volna összeszedni a szűk könyv miatt. Csakhogy ne felejtsük el: ez a tranzakció nem a BÉT ajánlati könyvében zajlott le, hanem egy tőzsdén kívüli, zártkörű opció rendezése volt. Ettől a tőzsdei vételi oldal egyetlen forinttal sem lett vastagabb, a napi likviditás pontosan ugyanolyan sekély maradt, mint a záró aukció előtt.

2. Beindulhat az SRV? De miből és miért?  Papíron valóban felszabadulhatott hely a 10%-os saját részvény korlát alatt, ha a csomag a társaságtól került át. De tegyük fel magunknak a józan kérdést: milyen pénzből indítana most a holding agresszív részvényvásárlást?A féléves gyorsjelentésben láttuk, hogy a negyedéves nettó profit 1,9 milliárdra apadt.Az építőipari megrendelések állnak, az uniós projektek felülvizsgálat alatt vannak A TITÁSZ-t kizárták a 140 milliárdos vissza nem térítendő RRF-támogatásból, így a hálózat modernizációját a cégnek saját erőből vagy drága hitelekből kellene megoldania.
Úgy gondolom, egy ilyen készpénzszűkös környezetben a cégvezetés első dolga a likviditás és a működés védelme, nem pedig az, hogy a maradék szabad tőkét elégesse a BÉT-en árfolyamtámasztásra. Az SRV szép hívószó, de ha nincs mögötte masszív, szabad cash-flow, akkor az csak üres reménykedés marad.Tippem szerint a tulajdonosi koncentráció nőtt, de a cég fundamentális kihívásai és a piac forráshiánya ettől még nem oldódtak meg. 
Részemről maradok a partvonalon, és megvárom, amíg a rideg gazdasági realitásokra érkezik valós válasz.”
Labanc
Labanc szombat, 13:06
Előzmény: #185890  betgyuri
Valóban opciós volt, nem volt köteles annyiért venni, pénteken mégis megtette...
Nyilván 7.5 millió részvényt nehezen tudna venni 250ft-on egy ilyen illikvid forgalom mellett, de valamiért fontos volt lölőnek egyben belemarkolni.
Ami biztos, hogy mostmár beesett annyira a saját részvény állomány, amivel technikailag már beindítható lenne az srv program...
atakama szombat, 13:01
Előzmény: #185887  betgyuri
mennyiért vennél Gyuri, meddig veritek/pánikoztatjátok le?
betgyuri
betgyuri szombat, 12:58
Előzmény: #185889  Labanc
Szerintem érdemes nagyon tisztán látni ezt a 410 forintos kérdést, mert véleményem szerint komoly félreértésben van az, aki azt hiszi, hogy a nagytulajdonos tegnap jószántából, a piaci ár felett 60%-kal akart vásárolni.Azt gondolom, a matematika és a jogi háttér teljesen mást mond:
  • Ez nem piaci vétel volt, hanem egy korábban megkötött opciós szerződés lehívása. A 7,4 millió darab 410 forinton pontosan kiadja a 3,03 milliárdos összeget. Csakhogy az opciós kötési ár (strike price) egy múltbeli megállapodás eredménye, amit a felek még jóval korábban rögzítettek.
  • Kötelesség, nem választás: Ha egy opciót lehívnak, a vevőnek a szerződés szerinti fix áron kötelező átvennie a pakkot. Nincs olyan üzletember a világon, aki ha választhatna a nyílt piacon, akkor 410 forintot adna valamiért, amit a BÉT-en 240–250 forintért is megkaphatott volna. Ezzel a differenciával nem 'ajándékozott' senkinek 1,2 milliárd forintot kedvtelésből.
Úgy gondolom, ebbe a 410 forintos árba kapaszkodni mint valami 'garantált alsó támaszba' vagy csodavárásba, óriási tévedés. Ez egy belső, technikai és jogi elszámolás volt, nem pedig a nyílt piaci kereslet jele. A BÉT valós árazását a könyv mutatja, ahol a záróban 232-ig verték le a papírt, mert a vevők hiányoznak.Tippem szerint a vágyvezérelt gondolkodás a tőzsdén a legdrágább dolog. A tény az, hogy a tulajdonosi arány nőtt, de a 410 Ft egy múltbeli kötelezettség ára, nem pedig a holnapi árfolyam ígérete. Én továbbra is a rideg piaci számokra támaszkodom.”
Labanc
Labanc szombat, 12:45
Részvényenként 410 forintért vette meg az említett csomagot 3 milliárd ft-ért, miközben 250ft a mai részvényárfolyam... el lehet gondolkodni, hogy ez miért érhette meg neki...
betgyuri
betgyuri szombat, 12:33
Előzmény: #185887  betgyuri
Tisztelt Részvényestársak!
Szerintem az imént megjelent rendkívüli tájékoztatás – miszerint Mészáros Lőrinc tegnap 7,4 millió darab részvényt vett és ezzel átlépte a 25%-os szavazati küszöböt – a hét legfontosabb híre, és érdemes nagyon józanul, két oldalról megvizsgálni a dolgot.
Mi ebben a pozitív?
  • Bizalmi jelzés és támasz: Véleményem szerint a szeptember 30-i 232 forintos záró zuhanás és a pánikhangulat után ez a vétel egyértelmű üzenet a piacnak: a nagytulajdonos nem dobta be a törölközőt, és nem engedi el a holding kezét. Kétmilliárd forint körüli saját tőkét nem tesz be az ember egy olyan cégbe, amit holnap veszni hagyna.
  • Felszívták az eladói nyomást: Most már látszik, hova vándorolt a hónap végén kiszórt részvények egy része, és miért volt kinek adni a papírt.
Mi ebben a kockázat a kisbefektetőnek?
  • A kivezetés (delisting) árnyéka: Azt gondolom, ha a nagytulajdonosi kör ilyen nyomott szinteken (230–270 Ft) kezdi el koncentrálni a részvényeket, az a korábban felvetett tőzsdei kivezetés forgatókönyvét erősíti. Ha a közkézhányad tovább csökken, egyre könnyebb lesz elérni azt a szintet, ahol egy nyomott áras kötelező vételi ajánlattal egyszerűen kivezetik a papírt a BÉT-ről.
  • Még kevesebb likviditás: Úgy gondolom, minél több részvény ül zárolva a főtulajdonosnál, annál szűkebb lesz a napi szabad piac. Ez azt jelenti, hogy a jövőben egy kisebb eladás is ugyanúgy szakadásokat okozhat, mint amit a héten láttunk.
Összegezve:Tippem szerint rövid távon ez a hír megfoghatja az esést és adhat egy technikai támaszt az árfolyamnak, mert a piac szereti látni a nagytulajdonos vételi jelenlétét. Közép- és hosszú távon viszont számomra továbbra is nyitott a kérdés: megmenteni akarják a kisbefektetők vagyonát, vagy csak olcsón behúzni a részvényeket a későbbi átrendeződés előtt?Szerintem a hideg fej és a távolságtartás most is a legjobb tanácsadó
betgyuri
betgyuri szombat, 12:30
RENDKÍVÜLI TÁJÉKOZTATÁS Az OPUS GLOBAL Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (székhely: 1062 Budapest, Andrássy út 59.; cégjegyzékszám: 01-10-042533, „Társaság”) ezúton tájékoztatja a Tisztelt Befektetőket, hogy Mészáros Lőrinc magánszemély részvényes 2026. október 02-án megtett bejelentése alapján 2026. október 02-án 7 400 000 darab OPUS GLOBAL Nyrt. törzsrészvény (ISIN: HU0000110226) tulajdonjogát szerezte meg, ezáltal a Társaságban fennálló szavazati jogainak aránya 24,65%-ról 25,71%-ra növekedett, átlépve ezzel a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény 61. § (3) bekezdése szerinti 25%-os határértéket. Budapest, 2026.10.02. OPUS GLOBAL Nyrt. 
atakama szombat, 12:20
Előzmény: #185885  pamutt
sok bepalizott, beparáztatott hülye kisrészvényes meg adja a 600ft értékű részvényeit 250-ért, mintha kötelező lenne 😂👏👏👏
Fibonacchi
Fibonacchi péntek, 19:08
Előzmény: #185740  Fibonacchi

https://invst.ly/1k7lzu
...akármeddig......., ilyen ez  a popszakma ..............
mcbull péntek, 18:09
Előzmény: #185882  szpeti
Ez is egy szempont, mennyire igazad van! 
Akkor azokért a hatvanezer emberért!
Hajrá Opus!
Meg a beragadt kis részvényesekért!!!
szpeti péntek, 16:46
Én nem vagyok profi. évek óta megérzésre adok veszek részvényt, egyenlőre pozitív mérleggel! Politikai meggyőződést és előítéletet félre téve azt gondolom ez a papír többet ér, és nem éri meg tönkre tenni 60 ezer ember munkahelyét. szerintem egy kis átszerveződés van a kezdeti időszakban . és utána megnyugszanak a kedélyek is. legalábbis én ezt gondolom..
treff
treff péntek, 15:55
Valamelyik jómadár már bő 2 hónapja a napos MA10 fölé nem akarja engedni, mindig vissza-vissza nyomja onnan erőszakosan.
Nem unja még???

Topik gazda

betgyuri
betgyuri
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek