Topiknyitó: Portfolio 2017. 05. 10. 08:45

Magánkasszás vagy? Jól jártál, hogy eddig nem kérted az állami nyugdíjat  

Ugrás a cikkhez
Jól jártak azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akik hat évvel ezelõtt nem léptek vissza az állami rendszerbe, hanem azzal legalább tavaly év végéig vártak. Hat éve egy, a TB-be visszalépõ tag átlagosan 70 ezer forintot kapott
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2017. 05. 17. 10:41
Előzmény: #193  szivacs
#200
az aranyokat tekintve, nem a magannyugdijat finansziroztak hitelbol, hanem a feloszto-kirovo nyugdijat
kiegyezo 2017. 05. 17. 10:32
Előzmény: #197  Törölt felhasználó
#199
Nagyon király megfogalmazás! Saját?"Egyébként a valósagban a manyup egy feltételekhez kötött járulék csökkentés volt"
kiegyezo 2017. 05. 17. 10:30
Előzmény: #193  szivacs
#198
Csakhogy pont ez nem igaz. Itt ismert a szinte biztos megtérulés. Igaz, az a távoli jovoben van: kevesebb, mégpedig lényegesen kevesebb állami nyugdijat kell(ett volna) fizetni a manyup tagoknak.
Törölt felhasználó 2017. 05. 17. 10:20
Előzmény: #196  Törölt felhasználó
#197
Egyébként a valósagban a manyup egy feltételekhez kötött járulék csökkentés volt, aminek a forrását az állam felelőssége lett volna fedezni. Ehelyett visszamenőlegesen elrabolta a pénzt. Igazából durvább, mint ha utólag a csokot vagy a családi pótlékot venné el, kb. azzal ekvivalens, mint ha a családi adókedvezményt venné vissza utólagosan.
Törölt felhasználó 2017. 05. 17. 10:09
Előzmény: #192  Peterbond
#196
A CSOK már csak azért is jó példa, mert ha szivacs logikájával nézzük, akkor az állam vesz fel hitelt azokra a házakra, amit abból építenek, tehát ezen logika szerint egyrészt azt joggal visszaveheti bármikor, másrészt építkezések esetén ezek a házak már átadáskor kevesebbet érnek, tehát a hitelből befektetés legbugyutább példája.
Törölt felhasználó 2017. 05. 17. 10:07
Előzmény: #193  szivacs
#195
Ki mondja meg, hogy az állam mely kiadásai voltak hitelből, és mely kiadásai adó és jarulék bevételből? Mert ha logikusan nézzük ez közvetlenül járulékbefizetésből ment, gondolom közben te tiltakoztál, hogy az állami nyugdíj kassza ne legyen hianyos, ne vezessenek be 13. havi nyugdíjat, ne emepjenek forrás nélkül nyugdíjat, stb., stb.
Törölt felhasználó 2017. 05. 17. 10:05
Előzmény: #190  szivacs
#194
Mi a garancia arra, hogy az önyupot nem államosítja a kormány, vagy legalábbis nem fog lehetetlen feltételeket támasztani a megtakarítás felvételéhez? Mert a manyup attól még ugyanúgy magánpénz volt, annak ellenére, hogy megideologizáltad, hogy nem, nincs kétségem, hogy az önyupot ia meg tudnád ideologizálni, szóvel ez a része nem érdekel. Szóval mi akadályozza meg a kormányt, hogy ne szántsa fel az önyupot is? Miért kellene bízni abban az államban, ami egyszer már meglopta a lakosság jelentős részét?
szivacs
szivacs 2017. 05. 17. 09:55
Előzmény: #192  Peterbond
#193
Tévedsz, nem arról van szó, hogy pont ez az egy fáj. Mindenkinek világos volt, hogy a manyup bevezetése előtt is vettek fel hitelt, alatta is és azóta is vesznek fel, mégis bevezették úgy, hogy piaci azaz a mi esetünkben magas kamatozású hitelből finanszírozták a "megtakarítást". Vagyis pont azt tették, amit a legbénább amatőrök, hitelből fektettek be, ráadásul hosszú távra, magas hitelkamattal és hozamgarancia nélkül. Máskor simán lehülyézitek (joggal) azt, aki ilyesmire még csak gondolni is mer.
Peterbond 2017. 05. 17. 01:46
Előzmény: #190  szivacs
#192
Elllenben azóta is felveszünk hitelt minden baromságra amiből egy fillér se térül meg. De nektek pont ez az egy fáj.Felőlem élvezd majd az Olimpia vagy Paks kettő befektetését. Kíváncsi leszek annak hiteleit is ilyen jól számon tartod majd és úgy értékeled a megtérülését majd.Vagy a CSOK-os gyereke itt fognak-e maradni és eltartanak-e öreg napjaidban vagy köszönik szépen a felnevelésükre adott támogatást és élnek majd egy olyan országban ahol nem kell ennyi öreget eltartaniuk. Én reménykedek hogy maradnak de annyira azért nem hiszek benne.
szivacs
szivacs 2017. 05. 17. 00:15
Előzmény: #106  kukutyinbenko
#191
"Tehát nem a MANYUP miatt adósodtunk el" - nem hát, az csak növelte a már amúgy is meglévő hiányt. Nézd csak mit ír erről kukutyinbenko: "ma, 14:20 előzmény: #4582 profdenes #4589 Mondjuk csak az MNYP rendszerből adódóan cirka GDP arányos 1% 2011 előtt növelte a hiányt"
szivacs
szivacs 2017. 05. 17. 00:07
Előzmény: #189  Phylaxa
#190
Pontosan! Mindenki szabadon dönthet, hová teszi az "előtakarékosságra" szánt pénzét, önkéntes nyugdíjpénztárba, nyugdíj előtakarékossági számlára, nyugdíjbiztosításba -ezekre még adókedvezményeket is kap- vagy máshová - miután a F-K rendszerben kötelezőt teljesítette. Ugyan van-e itt olyan normális speki, aki 40 éven át minden éveben felvesz hitelt piaci kamatra és ebből a hitelből tőzsdézik???
Phylaxa 2017. 05. 12. 18:35
Előzmény: #188  pitcairn2
#189
Egy nyitott pozi, ha bejön ok, ha nem, akkor kopogtatunk állambácsinál. Én továbbra is azt mondom, hogy mindenki fizesse be a kötelezőt, aztán azzal játszik amivel akar.
pitcairn2 2017. 05. 12. 18:18
Előzmény: #184  kukutyinbenko
#188
"nem az egyént terelte a tőzsdére, hanem vagyonkezelőkre bízta a befektetési döntések meghozatalát" hamis a legutóbbi nyugdíjpénztár agitálásom során nagyon szépen felvázolták, hogy milyen diverz formában játszhatok a pénzemmel link van itt minden az ipari ipari nyersanyagtól kezdve az állampapírokon át az egzotikus részvényekig... mi a szent sza@rnak kell ez?! ha tőzsdézni akarok akkor megteszem magam, nem kell ehhez efféle körítés...
pitcairn2 2017. 05. 12. 18:08
Előzmény: #184  kukutyinbenko
#187
"Abba meg leghatékonyabban a tőzsdén lehet befektetni, ráadásul legnagyobb eséllyel hosszútávon a részvény portfóliók hozzák a legtöbbet." hamis... a legtöbb részvénypiac (mondjuk úgy, hogy több mint a 90%-uk...)katasztrofálisan teljesített a XX. században... nálunk pl. az 1920-as években kapta az első méretes "fülest" a részvénypiac, majd 1946-ban egyszerűen államosították az egészet... de ha cherry picking alapon a dobogósokat nézzük, hát azokat se lehet jó szívvel ajánlani __biztonságos__ nyugdíj-megtakarítások számára... néhány grafikon a témában... link link link persze spekulálni remekül lehetett ezeken a piacokon, de mást nem nagyon... a fenti grafikonok az alábbi cikkből voltak: The World’s Second Most Deceptive Chartlink
pitcairn2 2017. 05. 12. 17:50
Előzmény: #184  kukutyinbenko
#186
a manyup elvi alapja az, hogy ha kötelező alapon beterelik a jónépet a tőzsdére akkor még vadabb buborékokat lehet fújni... megjegyzem nem nagy titok, hogy mivel lehet ösztönözni a hosszú tavú megtakarítási hajlandóságot:É jó magas - akár évi 4-5%-os - reálkamattal... az USA és az UK take off 6-7%-os reálkamatszint mellett következett be... reálkamat = inflációval kiigazított kamat az ami ma az un. fejlett nyugaton mínusz 1-2%... ezt kéne leutánozni nem pedig a kötelező alapon spekulánssá tételt... ami kb. a delikvensek kirablásával fog végződni...
Törölt felhasználó 2017. 05. 12. 15:04
#185
KDNP: 800 ezer nyugdíjas szeretne újra dolgozni MTI, Portfolio2017. május 12. 08:37 Egyszerre elégítenek majd ki gazdasági és társadalmi igényt a közérdekű nyugdíjasszövetkezetek, hiszen csillapítják a munkaerőhiányt és kereseti lehetőséget biztosítanak az arra igényt tartóknak - mondta Harrach Péter péntek reggel az M1-en. A KDNP-frakcióvezetője - aki a Fidesz képviselőcsoportját irányító Kósa Lajossal közösen jegyzi az új foglalkoztatási forma megteremtéséről szóló törvényjavaslatot - kiemelte: a nyugdíjasok 40 százaléka térne vissza valamilyen módon a munkaerőpiacra. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint tavaly év végén 2 millió 38 ezer személy részesült öregségi nyugdíjban, vagyis Harrach Péter hozzávetőlegesen 800-820 ezer nyugdíjasról állítja, hogy valamilyen formában újra munkába akar állni. A politikus kiemelte: a diák- és iskolaszövetkezetek mintájára bevezetendő struktúrában arra is mód nyílik, hogy részmunkaidőben dolgozzanak az idősek, akik akár heti egy-két nap munkát is vállalhatnak. Hozzátette: járulékmentesen, csupán a 15 százalékos szja-t megfizetve kereshetnének pénzt így a nyugdíjasok. A törvényjavaslatot kedden nyújtották be a parlament elé:
kukutyinbenko 2017. 05. 12. 14:16
Előzmény: #179  pitcairn2
#184
Örökké semmi sem tart, még a piramisok is elporladnak egyszer, de ülni és évtizedekig nézni ahogy rogy össze a nyugdíjrendszer, az sem felelős viselkedés. A MANYUP elvi alapja az, hogy az állami költségvetések hajlamosak túlköltekezni megtakarítás helyett. Fogyó népesség esetén pedig az előtakarékosság segíthet legnagyobb eséllyel (ásványi kincs vagy egyéb bevonható forrás hiányában). Azt meg egy gazdasági fórumon remélem nem kell bizonygatni, hogy a vállalkozások gazdasági tevékenységéből származó bevételek jelentik az alapját minden költségvetésnek. Abba meg leghatékonyabban a tőzsdén lehet befektetni, ráadásul legnagyobb eséllyel hosszútávon a részvény portfóliók hozzák a legtöbbet. Nyilván krach után nem nehéz az ellenkezőjével kampányolni, de attól ez még így van. A MANYUP nem az egyént terelte a tőzsdére, hanem vagyonkezelőkre bízta a befektetési döntések meghozatalát. Javítani lehetett volna a rendszeren, semmi sem tökéletes, főleg egy dinamikusan változó világban. De eltapsolni a már felhalmozott vagyont, több mint hiba volt szerintem. Ahogy az is ami a visszacsatornázott járadékokkal történt. A hiány érdemben nem csökkent, sőt amikor a baromi szerencsés külső környezet miatt lehetőségünk lenne nullás költségvetést összehozni végre bő 40 év után, még most is megy a herdálás. Az eladósodás pedig nemsokára újra kezd felpörögni (Paks II. + Bp-Belgrád vasút + ha az Olimpiáról sem mondanak le, ahogy most kinéz). Ez egy emelkedő kamatszinttel és egy fogyó népességgel kiegészülve szerintem kétségbeejtő helyzetet eredményezne. A demográfiával rövidtávon nincs mit kezdeni az megy a maga útján akárhogy kapálódzunk. A kamatkörnyezet jórészt rajtunk kívülálló folyamat, legalább az eladósodással nem kellene tetéznünk a bajt.
kiegyezo 2017. 05. 12. 14:08
Előzmény: #178  pitcairn2
#183
Asszem itt van a kutya elásva. Hogy a jelen nyugdíjasról beszélunk-e vagy a jovobelirol. A manyup a jovobelirol szol(t). Nem csak az a kérdés, honnan lesz pénz a jelenlegi nyugdijas nyugdijára, és hogy az épp mennyi lesz, hanem az is, hogy a 20 év múlva nyugdíjba meno mit várhat.
pitcairn2 2017. 05. 12. 13:19
Előzmény: #180  kimpaa
#182
ja a 0,9%-os alapkamat "áldásos" hatásai... mindenki kétségbeesetten befekteti vmi böszmeségbe a pénzét...
pitcairn2 2017. 05. 12. 13:18
Előzmény: #176  kukutyinbenko
#181
"A felosztó kirovó rendszer arra épült hogy örökké nő a népesség, de ez nem jött be" a 35 év alatt felfújt tőzsdei buborékok se dagadhatnak a végtelenségig... az állampapír- és a kötvénypiaci buborékok se bírnának ki egy komolyabb kamatemelést... ahogy a szépen hizlalt ingatlanbuborékok se...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók