Hogy Hofi klasszikus idézzek kicsit átalakítva: "Lófaszt shortosok!" Semmi sem az aminek elsőre látszik? Azt kell hogy mondjam, nincs is valójában nyitott shortállomány. Valójában piaci árfolyammanipuláció van! Ebben közreműködnek az amerikai nagybankok - JPM, GS, Citi. MS, BofA, valamint a "short" oldalán helyet foglaló hedge fund-ok. Röviden elmagyarázom, aki másképp látja, tudja javítson ki: Szóval EU-ban, köztük Németországban nem létezik a "naked short". Ez olyan shortolási forma amikor valójában nem kell rendelkezned az eladott papírokkal, nem kell kölcsönkérned, egyszerűen ha úgy gondolod eladsz, csakúgy mintha vennél. Ez USA-ban müxik, az EU-ban nem. Az EU-ban valakitől kölcsönpapír kell ha eladni akarsz. De kitől? Főleg 30 millió darab? Egy alapnak sincs ekkora tétele, akik meg nagyobb téttel rendelkeznek, azoktól biztos nem kölcsönöztek papírokat, hiszen az bejelentéssel járna, de ilyen bejelentést egyetlen egy ismert nagytulajdonos sem tett. Szóval honnan lehet nemhogy 30 millió, de akár 1 millió részvényt is kölcsönözni ha shortolni szeretnék? Tegyük fel vannak ilyen kisebb alapok, 3-5% alatt még bejelentési kötelezettségük sincs. Tegyük fel nektek is van egy ilyen alapotok, benne 100.000 db wirecard részvénnyel. Holnap felhív valaki, hogy nem adnád-e kölcsön a részvényeidet 5-10% éves kamatot fizetnének, te pedig úgyis a cég hosszútávú befektetője és nem érdekelnek a rövid időtávokon történő mozgások. Nem a fenéket!! A jelenlegi információk alapján miért adnám kölcsön, és miért nézném végig, hogy mások az én papírjaimon 10-20--30-40%-okat keresnek pár hónap alatt, miközben ezért nekem csak 1-2% esik le, ráadásul a kölcsönadott részvényeim is már csak a felét érik, mire visszaadják? Szóval "lófaszt shortosok!", majd én is felülök a vonatra és beszállok mellétek, eladom. Akkor mégis honnan szereznek ezek a shortosok papírt eladásra, ráadásul ilyen eszement mennyiségben? Itt jönnek be a haveri bankok, akik szépen összejátszanak a shortosokkal. Az ő feladatuk apránként felcsipegetni a papírokat és amint megvan az első menetre a kivánt mennyiség, szépen kölcsönadni a shortosoknak, akik pillanatok kiszórják a piacra óriási árfolyamesést előidézve. Ha elég ügyesen csinálják, akkor még azt is meg tudják tenni, hogy a hirtelen kiszórt nagy mennyiségű papír java részét ugyanazok a bankok szívják fel akik előtte kölcsönbe adták, így lényegében a következő körre nem kell időt pocsékolni az aprólékos felcsipegetéssel, hiszen a következő short körre megvan a papírok zöme, már csak a megfelelő hírt kell tálalni hozzá. A hír(ek) viszont 1 éve változatlan(ok), ugyanaz forog folyamatosan csak más köntösbe csomagolják őket. Szóval ez egyelőre egy örök körforgás, aprólékos vétel----hír------özönvízszerű eladás, újra, újra és újra.És már el is érkezett a részvény több éves mélypontja. Tessék megnézni, hogy a fent említett 5 amerikai bank mekkora közvetett és közvetlen részvény mennyiséggel rendelkezik, és lehet máris összehasonlítani a short állománnyal. Érdekes módon az USA bankok a változásaikat mindig legalább egy héttel később jelentik, de az MS május 6-i jelentése szerint 8,44%-nyi közvetett vagy követlen részesedéssel rendelkezett akkor. Ebből 0,75% volt a közvetlen részvénytulajdon (ennyi kölcsönözhető részvény), az egyéb instrumentumok - közvetett részvénytulajdon - 7,69%(ennyi kikölcsönzött részvény különböző ügyletek útján). Ez csak az MS - valszeg május 15-én pénteken megint történt változás, amiről majd jó egy hét múlva fogunk értesülni -, de a többi amcsi bank is ugyanezt műveli. És ha jól megnézzük, akkor a shortosoknak nem nagyon kell parázniuk, hiszen egy esetleges emelkedés is kordában lesz tartva ügyesen, hiszen bármi oknál fogva ha hirtelen mégis venniük kell, akkor azok a papírok visszakerülnek a bankokhoz, akik azok eladásával gondoskodnak az árfolyam hirtelen emelkedésének megállításáról. A kérdés csupán az, mi a célja az árfolyam ilyen mértékű amortizálásának, mit készítenek elő ezzel?
Ajánlom mindenkinek, akit egy kicsit is foglalkoztat a Wirecard. Igaz a cikk még január 6-án készült, de továbbra is aktuális. Hosszú, de elég konkrétan elmagyaráz mindent. https://www.sharewizardclub.com/wirecard-bilanzskandal/
Még várom a kedvenc "fórumozóimat"... azon kategóriát amely arról fog "panaszkodni", hogy "belevett" a papírba, de nagyon, "nagyon megbánta" és "milliókat bukott rajta" és soha, soha többet nem fog ebből venni vagy akár a tőzsdét is elhagyja... sokatoknak bizonyára ismerős ez más fórumokról... természetesen kiélezett a helyzet, ezzel a törzsgárda teljes mértékben tisztában van, és valszeg egyre több szélsőséges vélemény is megjelenik a jövőben itt... :D
Sztem add el, mert "minden pénzedet elveszted"... az elsőként felsorolt cégek strukturális problémával küzdenek, egy lapon említésük messze mosolyognivaló, spekuláltál, hogy majd egy nagyot kaszálsz gyorsan, de a kockázatokat nem vetted figyelembe, főként időd nincs már, és ráadásul kétszer is komoly hibát vétettél... az Otp-vel való hasonlítás igazi amatőr megközelítés, teljesen más közeg és problémahalmaz, Sanyi bácsi interjúját is érdemes lenne elolvasni, sokat lehet kiolvasni az üzenetből... az SRV témát is illene egyszer elolvasni, hogy mit is jelent, mert nagyon látszik, hogy nem érted... egyre többen gyűlnek ide, hogy na most megfogják az "isten lábát", de az élet "másképpen alakul"... ez a papír hosszútávon lehet jó befektetés...
Akkor ez a legutóbbi történet időrendi krónikája: Május 2. Al Alam was a Dubai payment processor to which Wirecard referred customers, according to KPMG’s special audit of the German group.
It dissolved itself on May 2, according to a notice published in Gulf Today. - Már ezen a napon megírta a Gulf Today, hogy az Al Alamnak ennyi volt. Május 6. Four days later Wirecard announced that it would liquidate CardSystems Middle East, the group’s largest subsidiary, with the operations and assets to be transferred to another unit in Dubai. - Ezen a napon tett a WDI bejelentést a Cardsystem beolvasztásáról, aki addig az Al Alam legnagyobb ügyfele volt. Május 11. May 11 liquidation notice in the newspaper Gulf Today by Al Alam Solution Provider FZ based in Dubai. - Ezen a napon jelent meg Gulf Today-ban az Al Alam felszámolási hírdetménye. Május 15. A WDI legnagyobb Twitteres lejáratóoldala az MCAMathematik - aki mögött Fraser Perring és bandája áll -, május 15-én 14:51-kor leközli a nagy "szencációt", miután 15 óra után nem sokkal hirtelen 400.000 db papírt borítanak rá a piacra 82-ről 73 alá nyomva az árfolyamot. Kérdés még mindig az, hogy ezekután miért pont péntek délutánra időzítették a nagy szenzációt, mikor már hetekkel ezelőtt elindult a folyamat, bármikor felhívhatták volna a nyilvánosság figyelmét erre? Azért mert tuti pont kellett nekik péntekre, a short kifutás elszámolóárak miatt - még mindig így gondolom! Ha előbb teszik közzé, vagy hívják rá fel a figyelmet, akkor a hatis kifutásra lehet szarabbul jöttek volna ki, így viszont tutira mentek. Közben megjelentettek egy olyan hírt is, hogy a Dt. Bank visszavonta ajánlását a WDI-re. A KPMG jelentés után még fenntartották vételi ajánlásukat május elején, de két héttel később állítólag megvilágosodtak miután elolvasták a teljes jelentést. Ennek forrására semmilyen link nem áll rendelkezésre, csak ők állítják, mint ahogy azt is, hogy a WDI 100 milliós leírást kell, hogy eszközöljön az átalakítások miatt. Ezt a WDI a későbbi nyilatkozatában cáfolta.
Én attól félek, hogy a Wirecard ugyan arra a sorsra jut, mint a GE, Deutche Bank, GoPro, stb., amik elvesztették csúcshoz képesti értékük több mint kétharmadát, aztán már hosszú évek óta azon a szinten ragadtak. Szerintem ezen a 70 és 80 közötti árfolyamon marad még igen soká. Sajnos. Személy szerint 117-nél vásároltam be tavaly, és egy igazi barom voltam, hogy 140-nél nem adtam el. Pedig kétszer is járt azon a szinten. Most már csak álmodozhatok ilyenről. A nagyok kicsontozták, és a vásárlóerő ezzel el is tűnt. Tudom, nem ide tartozik, de az OTP is hasonló cipőben jár. Megjárta a magaslatokat, aztán most kivették belőle a zsét, és ott maradt a nagybüfik nélkül. Csak a saját részvényeit veszik, de az már nem tud akkora emelkedést produkálni.
"csupán annyi a különbség, h az embernek nincs az az érzése, h megpróbálnak elsunnyogni valamit..." és "saját részt érintő dologról - ami tisztává is tette, hogy ezután nem veszi igénybe az Al Alam solgáltatásait - beszámolt, az hogy ezután a másik cég - amihez a tulajdonviszonyt illetően semmi köze - hogyan dönt, ahhoz már végképp semmi köze."
Mindkettőtöknek igaza van... a probléma az sztem, hogy olyan mértékű a feszkó, hogy a legkisebb - céggel kapcsolatba hozható - negatív előjelű hírre is szakad az árfolyam, viszont ezt nem a valódi (kis)befektetők generálják, hanem a szervezett bűnözői banda és a sokkal kisebb jelentőségű kívülálló shortolók, akik az előbbi bűnözői kör farvizén evickélnek... valójában tökmindegy volt, mert a short nyomás abszolút elő volt készítve, a WC pedig végül is reagált erre is érthetően...
Továbbra sem értem miért kellett volna a WDI-nek egy tőle független, semmilyen %-ban sem tulajdonolt cég döntéséről beszámolnia? A saját részt érintő dologról - ami tisztává is tette, hogy ezután nem veszi igénybe az Al Alam solgáltatásait - beszámolt, az hogy ezután a másik cég - amihez a tulajdonviszonyt illetően semmi köze - hogyan dönt, ahhoz már végképp semmi köze. 2019 december egy fontos mérföldkő valóban, amig az nincs megnyutatóan lezárva, addig lehet elméletek gyártani. Az előzetes, illetve a héten kiadott KPMG nyilatkozat szerint nincs eltérés és ez a végleg lezárt nyilatkozatban is remélhetőleg így marad.
Ha a WDI teszi közzé ezt, akkor is ugyanúgy beszakadhatott volna az árfolyam, csupán annyi a különbség, h az embernek nincs az az érzése, h megpróbálnak elsunnyogni valamit... Jelen helyzetben ezeket a köröket le kell futni, rendbe tenni, amit rendbe kell, most kikommunikálni minden átalakítást stb. (Nehogy megint 160ról kelljen zakózni :)) Singapuri licensz már pipa, dubai ezáltal szintén.. lassan nem marad fogás és lehet a jövőre koncentrálni. Nekem még egy dolog szúrt szemet, h mindenhol azt kommunikálják, h KPMG csak 2019 decembert vizsgálja. Azt tudom, h ettől az időponttól lettek felvezetve a tranzakciók a WDI saját rendszerébe, csak nehogy most majd ezt vegyék elő, h akkor mi van a maradék 2019es évvel?
Eddig transzparensebb működést követeltek. Megkapták, ráadásul az egyik legtöbb kétségeket "termelő" helyen. Most, hogy ezáltal transzparensebben fog működni a cég, akkor miért baj megint?
A Cardsystem nem rendelkezett engedélyekkel, ezért volt szükség egy 3.-ik félre (Al Alam). Ezeket a harmadik feleket kezdte tavaly leépíteni a WDI - amit szintén bejelentettek már korábban. Mivel minden szükséges engedélyt megszereztek Dubai-ban ezért szükségtelenné vált az Al Alam. Mivel az Al Alam ezer szállal kötődött a WDI-hez, így ezután szükségtelenné vált a működése, lehúzta a rolót. A Cardsystem pedig beolvadt a WDI minden jogosítványt megszerző leányába. Természetesen a közleményben a WDI nem nyilatkozhatott az Al Alam sorsáról, hiszen független cég volt, de az, hogy kihúzták alóla a legnagyobb - egyetlen? -, ügyfelet, az logikusan ide vezetett. Másik oldalról persze lehet elméleteket gyártani arról, hogy így tüntetik el a kínos nyomokat.
A közlemények szerintem két külön dologról szólnak: Közlemény 1: CardSystems Middle-East FZ-LLC, Dubai (“CardSystems“) egy leányvállalata a WDInek, ami most beolvad a Wirecard Processing FZ-LLC, Dubai, (“WD Processing“) -> 100%ban a WDI csoporthoz fog tartozni. Közlemény 2: Al Alam Solution Provider FZ LLC megszűnik és beolvad a saját csoportjába. Al Alam egyik ügyfele volt a CardSystems-nek és Wirecard UK-nek, aki a sok kis ügyfelet fogta össze. Ez gondolom a továbbiakban is így lesz, csak más néven és “transzparensebb formában” Ezért is tették közzé külön ezt a közleményt tegnap, mert a két dolognak papíron nincs köze egymáshoz, viszont mindenki tudja/sejti, h mi van a háttérben. Javítsatok ki, ha nem így van.
Jahm igazad van... én még csak nem is voltam ezzel képben... rá is kérdeztem itt a fórumon, hogy mennyire a új a hír... láthatod, a leggagyibb hírrel is képesek beszakítani az árfolyamot... na mindegy, megvárom a sztori végét, hiszem hogy jól jövünk ki belőle... Jó éjt !
De tovább tetézem: https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/trending/x_cGHtMkhzfQOyssR7dJyw2 2018 év végén a WDI korábbi elnöke is beszélt arról, hogy WDI-t ázsia cég fogja felvásárolni. Három szereplős lehet itt a történet: Alipay, WeChat (Tencent), Softbank A Softbank ezek után nem sokkal be is tette a lábát a cégbe, de szerintem az Alipay-nek készítette elő a terepet, lévén a SB az Alibaba legnagyobb - 30% - tulajdonosa, az Alibaba pedig az Alipay tulajdonosa, és éppen az EU-ban készülnek megvetni a lábukat mindketten. Jelen pillanatban ugyan kínai cégek nem szerezhetnek meghatározó tulajdonrészt EU-s cégekben - kb 1 hónapja tiltotta meg az EU bizottság a járvány miatt olcsóvá váló EU-s cégek védelmére hivatkozva -, de kisebbségit szerezhetnek, a japánok viszont nincsenek tiltólistán.
Wirecard