A Tőzsde vezérigazgatójának 413/2015. számú határozata a WABERER'S INTERNATIONAL Zártkörűen Működő Részvénytársaság törzsrészvényeinek 2015. október 6. napjával történő tőzsdei bevezetéséről
Egy kis friss elemzés végre a cégről! Negyedére esett a Waberer’s – mi történt a céggel?Elemzések9 órájaFellegi Tamás. A tőzsdei
kereskedésben 1235 forintig zuhant a Waberer’s részvényének ára, amely
kevesebb, mint a kibocsátási ár negyede. Így minden befektető
veszteségben van, egyedül a céget egykor fellendítő Wáberer György járt
jól, aki jókor szállt ki a saját magáról elnevezett cégből. Mire
számíthatnak a jelenlegi befektetők? https://novekedes.hu/elemzesek/negyedere-esett-a-waberers-mi-tortent-a-ceggel
Miért nevetnénk? Egyikünk sincs a prófétai szakmában, mindannyian csak tippelgetünk. Régen én is mindig jól szagoltam ki az irányokat, csak az időzítés volt pontatlan.
Én azért lettem kicsit pipa múl hét vége felé, mert az 1,6k-s wabi pakkomat, átmenetileg át akartam cserélni wallis pakkra (1wabi - 10 aw alapon), a játék kedvéért, múlt csütörtökön, 1,4k felett adtam volna és 120 körül vettem volna, erre a fafejek pont akkor verték le wabi árfolyamát. A játékom bejött volna, mint látható, csak elkéstem a megvalósítással. Most lehet röhögni :)))
"az összetétele nem mindegy ! ebben is vitatkoznék." Igazad van, túrtam még egy kicsit a 2019 Q1-es beszámolót. 626 mEUR kötelezettségből 330 mEUR a hosszú lejáratú kötelezettség (beleértve az IFRS 16 hatását is). A rövid lejáratú kötelezettség 296 mEUR ebből következően - szemben a rövid eszközök 232 mEUR-jával. Ez még rosszabb, mint amire számítottam, 210-220 mEUR körülre tippeltem volna a rövid kötelezettségek mértékét. Ez alapján 0.78 a current ratio mértéke, ami folyamatos veszteséget termelő vállalat esetében, negatív cash flow mellett eléggé ijesztőnek tűnik nekem. Nem érzem magam elfogultnak - bár ugye ezt mindenki máshogy látja - de objektíven ezt a céget Norbit Update 2.0 sztorinak látom...
Törölt felhasználó2019. 05. 21. 11:44
TA alapján, főleg naposon rsi divergenciát vélek felfedezni (február 13 óta),..hetesen is sejlik valami, legalábbis a túladott zónába ért, bátrabbak várhatnak innen valameddig (1,6k?) egy kisebb felkört.
"A forrás oldal 46 millió euróval nőtt meg - hogy ez most bankhitel,
szállítói tartozás, vagy adókötelezettség, az kb mindegy. A net
leverage mutatója egy év alatt 3.8-ról 4.9-re romlott, Q4-ről Q1-re
pedig 4.3-ról romlott 4.9-re. Csak hogy értsd: a vállalat
kötelezettségeinek értéke közel ötször annyi, mint a tőkéje. Ehhez
jön még, hogy rövid lejáratú eszközök értéke 232 mEUR, szemben a 626
mEUR kötelezettséggel szemben. (Amiből nem tudjuk, hogy mennyi a rövid
lejáratú kötelezettség, de" az eszköz oldal is nőtt ez semmit nem jelent illetve jót jelent a cég bővül. az összetétele nem mindegy ! ebben is vitatkoznék. az összes rövíd és hosszú lejáratú kötelezettségeket állítottad szembe a rövíd eszközökkel. miért vagy ennyire elfogult ?
nem növekszik a hitelállomány ! a szállítói tartozással a vevői követelés is pariban mozog ,ez nem hitel. bővült a cég. a kamionokra felvett hitel pedig változatlan és csökken az idővel folyamatosan.
"nem mondtam ,hogy feltámad de stabil lehet, mint ahogy eddig is az volt leszámítva az utóbbi fél évet. a számaidat nem tudom honnan veszed. Alapvetően téves dolgokat írsz." Waberer's negyedéves jelentését olvastad? Bent van a link a hozzászólásomban. Ha szerinted tévedek, cáfold meg, mert ez így nem érvelés. Sok pénzzel vagy benne? Mert az megmagyarázná az érzelmeket...
"ez egy nagy és régi cég nélkülözhetetlen tevékenységgel a hitelek fedezete a munkagépek" A tevékenység lehet, hogy nélkülözhetetlen, de a cég nem. :-) A versenytársak nulla másodperc alatt vennék át a Waberer's piaci részesedését. A munkagépek fedezeti értéke meg folyamatosan csökken - nem ismerem a W pontos leírási kulcsait, de gyanítom kilométer alapon amortizálhatják a kamionokat hónapról, hónapra. Ehhez képest a hitelállomány növekszik - mikor lesz elégtelen a fedezet a bankok számára? Q2? Q4? Igazából mindegy, mert jelen állapotban ebből a cégből ömlik ki a pénz, és a nemzetközi környezet sem támogató jelenleg, hogy rövid távon szárnyalni kezdjen a profit.
nem mondtam ,hogy feltámad de stabil lehet, mint ahogy eddig is az volt leszámítva az utóbbi fél évet. a számaidat nem tudom honnan veszed. Alapvetően téves dolgokat írsz.
"az utóbbi negyedévben se nőtt a hitelállomány ,közel azonos mint volt" Szerintem nem ugyanazt a pénzügyi jelentést olvastuk. :-) https://www.waberers.com/files/document/document/887/Q1%202019%20results%20presentation_EN.PDF A forrás oldal 46 millió euróval nőtt meg - hogy ez most bankhitel, szállítói tartozás, vagy adókötelezettség, az kb mindegy. A net leverage mutatója egy év alatt 3.8-ról 4.9-re romlott, Q4-ről Q1-re pedig 4.3-ról romlott 4.9-re. Csak hogy értsd: a vállalat kötelezettségeinek értéke közel ötször annyi, mint a tőkéje. Ehhez jön még, hogy rövid lejáratú eszközök értéke 232 mEUR, szemben a 626 mEUR kötelezettséggel szemben. (Amiből nem tudjuk, hogy mennyi a rövid lejáratú kötelezettség, de azért meglepődnék, ha kevesebb lenne, mint az 1/3-a.) De cash flow soron is 9.4 mEUR értékben csökkent a készpénz állomány a negyedévben. Tényleg nem tudom, miből veszed, hogy ez a cég majd főnixként támad fel hamvaiból...
dec 31 és márc 31 között semmilyen hitelállomány ( érdemi ) növekedés nem volt. a munkagépek kitermelték a hiteltörlesztést eddig is és a cég összes költségét ,az utóbbi negyedévben a saját tőke kb. 600-700 millióval csökkent, ez már szinte 0 szaldó.
"Ez egy eros ceg tele munkaeszkozokkel es sok penze is van es termeli a casht az adossagot vissza tudja fizetni." Ezt a tőzsdei jelentés melyik sorából sikerült kiolvasnod? :-) A Waberer's masszív veszteségeket termel, negyedévről negyedévre nő a hitelállomány. Ha képes lenne finanszírozni magát - azaz legalább nullszaldós lenne a negyedéves cash flow - akkor nem kellene folyamatosan hitelért kuncsorognia. "Az allam pedig akar segitheti is ha ellehetetlenulne" Na, ez gyönyörű... 29 évvel a rendszerváltás után, tőzsdei befektetők arra spekulálnak, hogy az állam kisegíti a csődbe jutott céget, ha ellehetetlenülne. Nem a hatékonyságnövelésben, nem a költségracionalizálásban, hanem az állami mankóban... Amit te csinálsz arra egy kifejezés van: "wishful thinking". :-D
Waberers
2015. okt. 05. 18:00 BÉT határozat - értékpapír bevezetése
A Tőzsde vezérigazgatójának 413/2015. számú határozata a WABERER'S INTERNATIONAL Zártkörűen Működő Részvénytársaság törzsrészvényeinek 2015. október 6. napjával történő tőzsdei bevezetéséről
link