USA: Apple, Google, Tesla Sokar cégek egyéb tech- és sok más részvény!
Sziasztok!
Manapság egyre több helyen és egyre olcsóbban lehet kereskedni amerikai részvényekkel. Itt még nem nagyon találtam ezekkel a részvényekkel foglalkozó fórumot, ezért úgy gondoltam nyitok egyet. Biztosan itt is vagytok páran aikik már elgondolkoztak rajta h vesznek valamit, vagy már vettetek is.Én elég sokáig kerülgettem a dolgot de aztán csak belevágtam....
Ha van bármiylen tapasztalotok pl az adatszolgáltatásról (hol jobb, olcsóbb stb...), vagy ki miben lát fantáziát s miért, beszéljünk róla..
RGSE
Mobileye ma szépen megy!
RGSE-t múltkor mikor volt a részvény összevonás vettem 3,1 ért azt hittem nagy hülyeség lesz.. Van fentebbről is :)) anno azt is 3 ért vettem na most az 60 :)) azt soha nem adom el :)
AMBA-hoz az is hozzá tartozik, hogy sokan vetttek fel short pozikat amiket zártak az elmúlt héten veszteség csökkenés érdekében ami ugye az árat növelte.
Pusztán műszaki szempontból nézve az Ambarella azt az utat, modellt követi, mint az Apple: sokat fordít K+F-re, van néhány fontos szabadalma is, és rábízza a gyártást más cégekre. Ez egy nagyon kedvező modell, mert meg tudja versenyeztetni a beszállítóit, amivel még a kockázatait is csökkenti. AAPL és AMBA esetén is a Samsung az egyik legfontosabb beszállító, mert a SoC-eket (amiket jellemzően az ARM Holding procijaiból készít) a Samu szállítja, ill. AAPL esetében a display-t is. (Nem kizárólagosan, de fő beszállítóként ezt érdemes kiemelni.)
Tehát sem az Apple, sem az Ambarella nem gyárt procikat, még csak SoC-t sem, hanem okosan beleintegrálja ezeket a termékeibe. Ez valójában inkább jó, mint rossz (pl. a kockázatok csökkentése miatt), no persze vannak olyan emberek, akik szerint csak az a tech. cég teremt értéket, amelyik hozzá is járul a műszaki fejlődéshez, de ez egyféle "modern fiziokrata" szemlélet, mert ad1 az integrálással is hozzá lehet járulni és ad2 piacot teremtenek a valóban jóval több innovációval előrukkolóknak, pl. Samu. De üzletileg kifejezetten jól jár egy cég ezzel a modellel... a gyártási költségek csökkenő tendenciát mutatnak, a gyártók marginja meg folyamatos nyomás alatt van emellett is. Egyszóval: jobb "integrátornak" lenni, mint gyártónak.
Persze van egy lényeges különbség is: az Apple-t nehéz lenne "lecserélni", mert van egy sereg fanatikus vevője, az Ambarellát meg elvileg kiüthetik a nyeregből más gyártók ill. árversenybe kényszeríthetik. Ez csak akkor jelent komoly kockázatot, ha más gyártó is fel tud mutatni akkora minőséget, megbízhatóságot, stb., mint az Ambarella.
Sztem egy 10-20% még benne van a papírban, de könnyen lehet, hogy előtte még korrekciózik egyet. (Persze pü-i mutatók alapján drága papper...)
TPLM nem jelentett valami jót*, és még később megbüntethetik érte a befektetők... de lehet, nem reális, hogy 3-3,5 USD környékéig lejöjjön, mert amúgy meg jó cég (leszámítva ugye az áprilisi fiaskót*).
Ez a jelentés meglátszik az összes mutatóján: bár a -2,39 EPS egyszeri tételek miatt lett ilyen rossz, azok nélkül is -0,09 lenne (elemzői várakozások: -0,04). Eközben 2014 azonos időszaka elég szép nyereséget tudott hozni: 0,97-es EPS-t. A cég BV-ja is lezakózott kb. 40%-ot (545 -> 367 in mio. USD). Persze ezt még május végén jelentette, szóval volt idejük "büntetni" a befektetőknek.
Viszont a nyersanyag-cégekben mindig ott van a lehetőség, hogy találnak egy "aranybányát". (Olajcég olajat, stb. Én pl. ezért is veszek előszeretettel ilyesmi cégeket, persze ha "jóárasították" nekem a büfik...)
Szóval csupán a pü-i eredményei alapján nem lenne jó vétel, de jöhetnek ettől sokkal jobb jelentések is. Nem tudom, ki hogy van vele, de én meg szoktam nézni afféle worst-case scenario gyanánt a pár éves lokális minimumokat a papíroknál, csak hogy tudjak mivel kalkulálni, mihez viszonyítani. (Meg ugye a maximumokat is, szintén viszonyítási alapnak a best-case scen.-hoz.) A TPLM 3,3 USD-n zárt dec. 8-án, amikor még nem látszott, hogy milyen xar lesz a 2015-ös áprilisi jelentése. Ez lehetett szimplán technikai "dobálózás" is (kiszállt egy nagyobb büfi), pánik az alacsony olajár miatt, stb. De viszonyítási alapnak nem rossz kiindulási pont. Ha nem kezd el a szokásosnál nagyobb forgalommal emelkedni a papper, valószínűleg kiszórnám a helyedben. Hasonló cégekben kb. 2 hetet szoktam várni, utána kiszórom. Mondjuk az USD elég kedvező volt vételkor, így x nap múlva magán a dolcsin is lehet pár % nyerő...
De ez nem "ijesztgetés" akart lenni, csak hozzátettem valamit a SWOT-hoz :)
(Ez még messze van a teljes SWOT-tól...)
USA: Apple, Google, Tesla Sokar cégek egyéb tech- és sok más részvény!
Manapság egyre több helyen és egyre olcsóbban lehet kereskedni amerikai részvényekkel. Itt még nem nagyon találtam ezekkel a részvényekkel foglalkozó fórumot, ezért úgy gondoltam nyitok egyet. Biztosan itt is vagytok páran aikik már elgondolkoztak rajta h vesznek valamit, vagy már vettetek is.Én elég sokáig kerülgettem a dolgot de aztán csak belevágtam....
Ha van bármiylen tapasztalotok pl az adatszolgáltatásról (hol jobb, olcsóbb stb...), vagy ki miben lát fantáziát s miért, beszéljünk róla..
Jó kerskedést!